Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rozdrabniacz
- blachę o wymiarach ok. 25 x 35 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- maszynkę do mielenia
- robot planetarny
Przygotuj wcześniej:
Wszystkie składniki wyjmij z lodówki minimum 1 godzinę przed przygotowaniem ciasta. Masło roztop i delikatnie przestudź, aby w momencie użycia nie było gorące.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD
Ciastka bardzo dokładnie rozdrabniamy, niemal na pył. Następnie przesypujemy je do miseczki, dodajemy roztopione masło i 2 białka. Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby zagniatamy.
KROK 2: PODPIEKAMY SPÓD
Masę na spód przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wykładamy spód i boki blachy) i pieczemy przez ok. 10-12 minut. Gotowy spód studzimy.
KROK 3: MIELEMY SER
Tłusty twaróg mielemy trzy razy w maszynce do mielenia. Do miski z tłustym twarogiem dodajemy twaróg sernikowy i dokładnie mieszamy.
KROK 4: UCIERAMY MASŁO Z CUKREM I ŻÓŁTKAMI
Białka oddzielamy od żółtek. Do misy robota planetarnego przekładamy miękkie masło, dodajemy oba rodzaje cukru i całość, na średnich obrotach, ucieramy na dość puszystą, białą masę. Do utartego masła dodajemy żółtka, jedno po drugim – każde kolejne dodajemy wtedy, kiedy poprzednie połączy się z utartym masłem.
KROK 5: DODAJEMY SER
Do misy robota planetarnego stopniowo, po 2-3 łyżki, dodajemy wcześniej wymieszane twarogi. Całość mieszamy na najmniejszych obrotach, aby masa się zbytnio nie napowietrzyła. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie krótko mieszamy.
KROK 6: UBIJAMY BIAŁKA
Białka ubijamy na dość luźną pianę, nie powinna być sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli.
KROK 7: ŁĄCZYMY BIAŁKA Z MASĄ SEROWĄ
Ubite białka przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy całość za pomocą rózgi aż do połączenia składników. Następnie do masy ścieramy skórkę z połowy pomarańczy i całość ponownie mieszamy.
KROK 8: DODAJEMY RODZYNKI
Rodzynki obtaczamy w 1 łyżce mąki pszennej i dodajemy do masy serowej. Całość ponownie delikatnie mieszamy.
WSKAZÓWKA! Rodzynki możemy pominąć, ciasto wyjdzie równie pyszne.
KROK 9: PIECZEMY SERNIK
Masę serową przekładamy na wystudzony spód. Na dnie piekarnika układamy blachę lub naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą. Sernik pieczemy przez ok. 1 godzinę. Następnie wyłączamy piekarnik, delikatnie uchylamy drzwi i czekamy ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy go z piekarnika i całkowicie studzimy.
KROK 10: DEKORUJEMY I PODAJEMY SERNIK
Wystudzony sernik oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
Pyszne ciasto z masy serowej o orzeźwiającym, cytrynowo-limonkowym smaku, wykończone chrupiącą bezą. To deser idealny!
Sernik z malinami na serku mascarpone
Jesteś ciekaw, jak smakuje sernik z malinami na serku mascarpone? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj go w domu!
Sernik na kruchym cieście z bezą
Sernik smakuje zawsze - od święta i bez okazji. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis na sernik z chrupiącą bezą!
Sernik czekoladowo-bananowy
Pyszny czekoladowo-bananowy deser to inna wersja klasycznego sernika i słodka chwila zapomnienia.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Bananowiec
- Banana split
- Dango w trzech smakach
- Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką z cydru
- Flaki po włosku
- Czekoladowy torcik z malinami
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Agarowe galaretki truskawkowe
- Roladki z grillowanego bakłażana z ricottą i gruszką
- Wegańskie makiełki
- Śląskie makówki
- Musaka z fasolą
- Tort sernikowy z polewą ze smoothie
- Tort cytrynowy na specjalne okazje
- Kociołek z dyniowym brownie i polewą z awokado
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
326 dni temu
Piekłam już dwa razy. Ciastek jest za dużo i się sypie ten spód , dopiero jak dałam 300 gram to jest dobrze. Upiekę znowu z 300 gram ciastek na spód i napiszę jak wyszło .Proszę o komentarz Małgorzata
odpowiedz
324 dni temu
Małgorzato, w momencie układania na blasze spód faktycznie jest dość sypki, jednak po upieczeniu nie powinien się kruszyć.
328 dni temu
W jakiej temperaturze pieczemy sernik?
odpowiedz
328 dni temu
Sernik pieczemy w 170 stopniach, bez termoobiegu.