zobacz film Babciny sernik z rodzynkami na spodzie z ciastek korzennych

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • rozdrabniacz
  • blachę o wymiarach ok. 25 x 35 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • maszynkę do mielenia
  • robot planetarny

Przygotuj wcześniej:

Wszystkie składniki wyjmij z lodówki minimum 1 godzinę przed przygotowaniem ciasta. Masło roztop i delikatnie przestudź, aby w momencie użycia nie było gorące.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD

Ciastka bardzo dokładnie rozdrabniamy, niemal na pył. Następnie przesypujemy je do miseczki, dodajemy roztopione masło i 2 białka. Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby zagniatamy.

KROK 2: PODPIEKAMY SPÓD

Masę na spód przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wykładamy spód i boki blachy) i pieczemy przez ok. 10-12 minut. Gotowy spód studzimy.

KROK 3: MIELEMY SER

Tłusty twaróg mielemy trzy razy w maszynce do mielenia. Do miski z tłustym twarogiem dodajemy twaróg sernikowy i dokładnie mieszamy.

KROK 4: UCIERAMY MASŁO Z CUKREM I ŻÓŁTKAMI

Białka oddzielamy od żółtek. Do misy robota planetarnego przekładamy miękkie masło, dodajemy oba rodzaje cukru i całość, na średnich obrotach, ucieramy na dość puszystą, białą masę. Do utartego masła dodajemy żółtka, jedno po drugim – każde kolejne dodajemy wtedy, kiedy poprzednie połączy się z utartym masłem.

KROK 5: DODAJEMY SER

Do misy robota planetarnego stopniowo, po 2-3 łyżki, dodajemy wcześniej wymieszane twarogi. Całość mieszamy na najmniejszych obrotach, aby masa się zbytnio nie napowietrzyła. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie krótko mieszamy.

KROK 6: UBIJAMY BIAŁKA

Białka ubijamy na dość luźną pianę, nie powinna być sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli.

KROK 7: ŁĄCZYMY BIAŁKA Z MASĄ SEROWĄ

Ubite białka przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy całość za pomocą rózgi aż do połączenia składników. Następnie do masy ścieramy skórkę z połowy pomarańczy i całość ponownie mieszamy.

KROK 8: DODAJEMY RODZYNKI

Rodzynki obtaczamy w 1 łyżce mąki pszennej i dodajemy do masy serowej. Całość ponownie delikatnie mieszamy.

WSKAZÓWKA! Rodzynki możemy pominąć, ciasto wyjdzie równie pyszne.

KROK 9: PIECZEMY SERNIK

Masę serową przekładamy na wystudzony spód. Na dnie piekarnika układamy blachę lub naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą. Sernik pieczemy przez ok. 1 godzinę. Następnie wyłączamy piekarnik, delikatnie uchylamy drzwi i czekamy ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy go z piekarnika i całkowicie studzimy.

KROK 10: DEKORUJEMY I PODAJEMY SERNIK

Wystudzony sernik oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    326 dni temu
    Piekłam już dwa razy. Ciastek jest za dużo i się sypie ten spód , dopiero jak dałam 300 gram to jest dobrze. Upiekę znowu z 300 gram ciastek na spód i napiszę jak wyszło .Proszę o komentarz Małgorzata

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    324 dni temu
    Małgorzato, w momencie układania na blasze spód faktycznie jest dość sypki, jednak po upieczeniu nie powinien się kruszyć.
  • Gość Gość
    328 dni temu
    W jakiej temperaturze pieczemy sernik?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    328 dni temu
    Sernik pieczemy w 170 stopniach, bez termoobiegu.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!