Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o średnicy 26 cm
 - ciasteczka bakaliowe, na które przepis znajdziesz tutaj
 
Krok 1: Przygotowujemy chrupiący spód z ciasteczek bakaliowych
Miękkie masło mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy pokruszone ciasteczka bakaliowe. Dokładnie mieszamy, wykładamy na dno formy, wyrównujemy i mocno dociskamy. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki.
Krok 2: Przygotowujemy masę serową
Do garnka wielkością dopasowanego do miski, w której będziemy ubijać masę, wlewamy wodę i doprowadzamy do zagotowania. Żelatynę namoczoną w cydrze odstawiamy do napęcznienia. Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy miskę, do której wlewamy 200 ml śmietanki, żółtka oraz dodajemy cukier. Cały czas ubijając składniki na parze, napowietrzamy masę. Gdy będzie już napowietrzona i gorąca, dodajemy żelatynę i mieszamy do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie zdejmujemy miskę z garnka i stopniowo dodajemy twaróg sernikowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy masa przestygnie i zacznie żelować, ubijamy pozostałe 200 ml śmietanki, stopniowo dodajemy do masy serowej, dokładnie mieszamy. Masę stopniowo wlewamy do formy, przesypując ją porzeczkami. Całą powierzchnię sernika również posypujemy porzeczkami i wstawiamy do lodówki na 30 minut do zestalenia.
Krok 3: Przygotowujemy galaretkę z cydru
Żelatynę namaczamy w 50 ml cydru. Pozostałą ilość cydru gotujemy z cukrem pudrem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gotującego się cydru, dokładnie mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka będzie już zimna, ale jeszcze płynna, ostrożnie wylewamy ją na powierzchnię zestalonego sernika i ponownie wstawiamy do lodówki, na ok. 1 godzinę.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba z piekarnika
 - Jajka na miękko
 - Sernik pistacjowy
 - Makowiec japoński
 - Mini burgery
 - Ryba po japońsku
 - Śledź w oleju
 - Pierniki
 - Krokiety z mięsem
 - Uszka z grzybami
 - Golonka pieczona po bawarsku
 - Świąteczne pierniczki
 - Guacamole
 - Boczek pieczony
 - Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
 - Łazanki
 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
 - Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
 - Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
 - Pistacjowy sernik baskijski
 
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (2)
108 dni temu
Sernik jest pyszny ale są w nim 2 poważne błędy: za mało ciastek na spód trzeba dać 260g ciastek i trochę mniej masła (zależy od rodzaju ciastek), (pomylona ilość żelatyny) do sera powinno iść 30g żelatyny a do galaretki 10g.
Odpowiedz
2699 dni temu
sernik naprawdę pycha! ja robiłam z truskawkami, rewelacja :)
Odpowiedz