Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o średnicy 26 cm
- ciasteczka bakaliowe, na które przepis znajdziesz tutaj
Krok 1: Przygotowujemy chrupiący spód z ciasteczek bakaliowych
Miękkie masło mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy pokruszone ciasteczka bakaliowe. Dokładnie mieszamy, wykładamy na dno formy, wyrównujemy i mocno dociskamy. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki.
Krok 2: Przygotowujemy masę serową
Do garnka wielkością dopasowanego do miski, w której będziemy ubijać masę, wlewamy wodę i doprowadzamy do zagotowania. Żelatynę namoczoną w cydrze odstawiamy do napęcznienia. Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy miskę, do której wlewamy 200 ml śmietanki, żółtka oraz dodajemy cukier. Cały czas ubijając składniki na parze, napowietrzamy masę. Gdy będzie już napowietrzona i gorąca, dodajemy żelatynę i mieszamy do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie zdejmujemy miskę z garnka i stopniowo dodajemy twaróg sernikowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy masa przestygnie i zacznie żelować, ubijamy pozostałe 200 ml śmietanki, stopniowo dodajemy do masy serowej, dokładnie mieszamy. Masę stopniowo wlewamy do formy, przesypując ją porzeczkami. Całą powierzchnię sernika również posypujemy porzeczkami i wstawiamy do lodówki na 30 minut do zestalenia.
Krok 3: Przygotowujemy galaretkę z cydru
Żelatynę namaczamy w 50 ml cydru. Pozostałą ilość cydru gotujemy z cukrem pudrem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gotującego się cydru, dokładnie mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka będzie już zimna, ale jeszcze płynna, ostrożnie wylewamy ją na powierzchnię zestalonego sernika i ponownie wstawiamy do lodówki, na ok. 1 godzinę.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba z piekarnika
- Jajka na miękko
- Sernik pistacjowy
- Makowiec japoński
- Mini burgery
- Ryba po japońsku
- Śledź w oleju
- Pierniki
- Krokiety z mięsem
- Uszka z grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Świąteczne pierniczki
- Guacamole
- Boczek pieczony
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Łazanki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
147 dni temu
Sernik jest pyszny ale są w nim 2 poważne błędy: za mało ciastek na spód trzeba dać 260g ciastek i trochę mniej masła (zależy od rodzaju ciastek), (pomylona ilość żelatyny) do sera powinno iść 30g żelatyny a do galaretki 10g.
Odpowiedz
2738 dni temu
sernik naprawdę pycha! ja robiłam z truskawkami, rewelacja :)
Odpowiedz