Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką z cydru

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę o średnicy 26 cm
  • ciasteczka bakaliowe, na które przepis znajdziesz tutaj

Krok 1: Przygotowujemy chrupiący spód z ciasteczek bakaliowych

Miękkie masło mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy pokruszone ciasteczka bakaliowe. Dokładnie mieszamy, wykładamy na dno formy, wyrównujemy i mocno dociskamy. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki. 

Krok 2: Przygotowujemy masę serową

Do garnka wielkością dopasowanego do miski, w której będziemy ubijać masę, wlewamy wodę i doprowadzamy do zagotowania. Żelatynę namoczoną w cydrze odstawiamy do napęcznienia. Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy miskę, do której wlewamy 200 ml śmietanki, żółtka oraz dodajemy cukier. Cały czas ubijając składniki na parze, napowietrzamy masę. Gdy będzie już napowietrzona i gorąca, dodajemy żelatynę i mieszamy do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie zdejmujemy miskę z garnka i stopniowo dodajemy twaróg sernikowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy masa przestygnie i zacznie żelować, ubijamy pozostałe 200 ml śmietanki, stopniowo dodajemy do masy serowej, dokładnie mieszamy. Masę stopniowo wlewamy do formy, przesypując ją porzeczkami. Całą powierzchnię sernika również posypujemy porzeczkami i wstawiamy do lodówki na 30 minut do zestalenia.

Krok 3: Przygotowujemy galaretkę z cydru

Żelatynę namaczamy w 50 ml cydru. Pozostałą ilość cydru gotujemy z cukrem pudrem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gotującego się cydru, dokładnie mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka będzie już zimna, ale jeszcze płynna, ostrożnie wylewamy ją na powierzchnię zestalonego sernika i ponownie wstawiamy do lodówki, na ok. 1 godzinę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    2372 dni temu
    sernik naprawdę pycha! ja robiłam z truskawkami, rewelacja :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!