 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Łączymy posiekane orzechy i bakalie
Posiekane orzechy i pokrojone bakalie łączymy z płatkami orkiszowymi, cukrem trzcinowym, sodą, mąką pszenną pełnoziarnistą, miękkim masłem i jajkiem. Gdy składniki się połączą, z ciasta formujemy kulę, umieszczamy ją w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę.
Krok 2: Pieczemy ciasteczka
Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na deskę, formujemy z niego wałek i dzielimy na 20 części. Z każdej części formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją w dłoniach i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układając, robimy dość duże odstępy, bo ciasteczka rosną podczas pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) przez 12-13 minut. Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i chłodzimy. Żeby ciasteczka były chrupiące, przechowujemy je dobrze wystudzone w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Śledź w oleju
- Spaghetti carbonara
- Makówki śląskie
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto marchewkowe
- Guacamole
- Domek z piernika
- Mini burgery
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Łazanki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makowiec japoński
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba po japońsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Piernik świąteczny
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (2)
3032 dni temu
Ciastka wyszły rewelacyjne! Idealne do pracy. Zmniejszyłam tylko ilość cukru do 50g i są wystarczająco słodkie. Polecam :)
Odpowiedz
3032 dni temu
Polecamy również batony zbożowe według przepisu Darii. Również świetnie się sprawdzą w pracy - https://kuchnialidla.pl/batony-zbozowe