Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu)

Krok 1: Łączymy posiekane orzechy i bakalie

Posiekane orzechy i pokrojone bakalie łączymy z płatkami orkiszowymi, cukrem trzcinowym, sodą, mąką pszenną pełnoziarnistą, miękkim masłem i jajkiem. Gdy składniki się połączą, z ciasta formujemy kulę, umieszczamy ją w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę.

Krok 2: Pieczemy ciasteczka

Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na deskę, formujemy z niego wałek i dzielimy na 20 części. Z każdej części formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją w dłoniach i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układając, robimy dość duże odstępy, bo ciasteczka rosną podczas pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) przez 12-13 minut. Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i chłodzimy. Żeby ciasteczka były chrupiące, przechowujemy je dobrze wystudzone w szczelnie zamkniętym pojemniku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    346 dni temu
    Ciastka wyszły rewelacyjne! Idealne do pracy. Zmniejszyłam tylko ilość cukru do 50g i są wystarczająco słodkie. Polecam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    346 dni temu
    Polecamy również batony zbożowe według przepisu Darii. Również świetnie się sprawdzą w pracy - https://kuchnialidla.pl/product/batony-zbozowe

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram