Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Łączymy posiekane orzechy i bakalie
Posiekane orzechy i pokrojone bakalie łączymy z płatkami orkiszowymi, cukrem trzcinowym, sodą, mąką pszenną pełnoziarnistą, miękkim masłem i jajkiem. Gdy składniki się połączą, z ciasta formujemy kulę, umieszczamy ją w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę.
Krok 2: Pieczemy ciasteczka
Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na deskę, formujemy z niego wałek i dzielimy na 20 części. Z każdej części formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją w dłoniach i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układając, robimy dość duże odstępy, bo ciasteczka rosną podczas pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) przez 12-13 minut. Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i chłodzimy. Żeby ciasteczka były chrupiące, przechowujemy je dobrze wystudzone w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Zobacz podobne
przepisy
Kokosanki
Popularne ciasteczka na bazie wiórków kokosowych w dwóch odsłonach – klasycznej i czekoladowej. W obu smakują przepysznie!
Florentynki migdałowe
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!
Ciasteczka owsiane z jabłkami
Proste ciasteczka dla małych i dużych łasuchów, które przygotujesz w mgnieniu oka. Pięknie pachną i świetnie smakują.
Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
Pyszne ciasteczka łączące smak migdałów i pomarańczy – wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Amaretti z ganaszem czekoladowym
- Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki
- Knedle ze śliwkami
- Florentynki migdałowe
- Ciasto miodowe z orzechami pekan
- Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
- Oponki serowe z sosem malinowym
- Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką z cydru
- Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
- Ajerkoniakowy tort wielkanocny
- Ciągutki z mleka i oleju kokosowego
- Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
- Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
- Słodka pizza owocowa
- Ciastka z grzybami
- Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną
- Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone
- Trifle kawowo-bananowy
- Kolorowe naleśniczki
- Rosół z gęsi z warzywami
- Warzywna kolorowa bułeczka śniadaniowa
- Kawowe lody z nektarynką
- Kluski z makiem
- Chleb gryczany z miodem
- Gofry z kokosową śmietanką
- Lekka sałatka z rodzynkami
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z kurczakiem
- Sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
- Gęsty, domowy gulasz wołowy
- Zapiekanka gruszkowa z mango i orzechami włoskimi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2689 dni temu
Ciastka wyszły rewelacyjne! Idealne do pracy. Zmniejszyłam tylko ilość cukru do 50g i są wystarczająco słodkie. Polecam :)
odpowiedz
2689 dni temu
Polecamy również batony zbożowe według przepisu Darii. Również świetnie się sprawdzą w pracy - https://kuchnialidla.pl/batony-zbozowe