
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię
- piekarnik rozgrzany do 160°C
Krok 1: Ścieramy zest
Z wyparzonych pomarańczy ścieramy zest i wyciskamy sok. Na zimną patelnię przekładamy skórki wraz z sokiem. Wsypujemy cukier i od momentu zagotowania gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Wyciągamy skórki pomarańczy, osuszamy na ręczniku papierowym, studzimy.
Krok 2: Do syropu dodajemy migdały
Do syropu wsypujemy migdały, gotujemy kilka minut, mieszając. Migdały przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Aby migdały równomiernie się skarmelizowały, od czasu do czasu mieszamy. Karmelizujemy do uzyskania złotego koloru, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: Orzechy i skórkę mieszamy z czekoladą
Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej bądź w kąpieli wodnej. Wystudzone orzechy i osuszoną skórkę pomarańczy mieszamy z czekoladą. Masę porcjami wykładamy na papier do pieczenia. Wkładamy do lodówki, żeby czekolada zastygła.
Zobacz podobne
przepisy
Florentynki migdałowe
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!

Włoskie ciasteczka Cantuccini
Jesteś ciekaw, jak smakują ciasteczka cantuccini inspirowane kuchnią włoską? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj je w domu!

Kruche ciastka kakaowo-migdałowe
Łatwe w przygotowaniu ciasteczka z migdałami, które upieczesz w kilka chwil. Ich mocno kakaowy smak urzekł już wielu!

Chrupiące ciasteczka czekoladowe
Niezwykle prosta oraz smakowita przekąska pełna orzechów, pestek dyni i czekolady. Pokochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli!

Zobacz przepisy
na lato
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Kurczak po wietnamsku
- Botwinka – przepis na zupę z botwiny
- Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
- Kurczak w sosie pomidorowym
- Deser z tapioką
- Corn dog
- Spaghetti carbonara
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Butter chicken
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
442 dni temu
Ile ciastek to 4 porcje?
odpowiedz
434 dni temu
Wszystkich ciastek z tego przepisu wychodzi ok. 14 sztuk, chociaż wszystko zależy od tego, jakiej wielkości ciastka uformujesz.
2210 dni temu
Nie można po polsku? SKÓRKA Z POMARAŃCZY, a nie ZEST! Kurna, no!
odpowiedz
2432 dni temu
Czy można w tym przepisie użyć gotowej kandyzowanej skórki pomarańczy?
odpowiedz
2430 dni temu
Można, aczkolwiek ta domowa będzie delikatniejsza :)
3259 dni temu
Pan Paweł podobny jest do Michała Pazdana.
odpowiedz
3259 dni temu
A my sądzimy, że to Michał Pazdan jest podobny do Pawła :)