
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię
- piekarnik rozgrzany do 160°C
Krok 1: Ścieramy zest
Z wyparzonych pomarańczy ścieramy zest i wyciskamy sok. Na zimną patelnię przekładamy skórki wraz z sokiem. Wsypujemy cukier i od momentu zagotowania gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Wyciągamy skórki pomarańczy, osuszamy na ręczniku papierowym, studzimy.
Krok 2: Do syropu dodajemy migdały
Do syropu wsypujemy migdały, gotujemy kilka minut, mieszając. Migdały przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Aby migdały równomiernie się skarmelizowały, od czasu do czasu mieszamy. Karmelizujemy do uzyskania złotego koloru, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: Orzechy i skórkę mieszamy z czekoladą
Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej bądź w kąpieli wodnej. Wystudzone orzechy i osuszoną skórkę pomarańczy mieszamy z czekoladą. Masę porcjami wykładamy na papier do pieczenia. Wkładamy do lodówki, żeby czekolada zastygła.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto marchewkowe
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Uszka z grzybami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Sałatka gyros
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Nuggetsy z kurczaka
- Śledź w oleju
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ryba z piekarnika
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (7)
555 dni temu
Ile ciastek to 4 porcje?
Odpowiedz
547 dni temu
Wszystkich ciastek z tego przepisu wychodzi ok. 14 sztuk, chociaż wszystko zależy od tego, jakiej wielkości ciastka uformujesz.
2323 dni temu
Nie można po polsku? SKÓRKA Z POMARAŃCZY, a nie ZEST! Kurna, no!
Odpowiedz
2545 dni temu
Czy można w tym przepisie użyć gotowej kandyzowanej skórki pomarańczy?
Odpowiedz
2543 dni temu
Można, aczkolwiek ta domowa będzie delikatniejsza :)
3372 dni temu
Pan Paweł podobny jest do Michała Pazdana.
Odpowiedz
3372 dni temu
A my sądzimy, że to Michał Pazdan jest podobny do Pawła :)