Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię
- piekarnik rozgrzany do 160°C
Krok 1: Ścieramy zest
Z wyparzonych pomarańczy ścieramy zest i wyciskamy sok. Na zimną patelnię przekładamy skórki wraz z sokiem. Wsypujemy cukier i od momentu zagotowania gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Wyciągamy skórki pomarańczy, osuszamy na ręczniku papierowym, studzimy.
Krok 2: Do syropu dodajemy migdały
Do syropu wsypujemy migdały, gotujemy kilka minut, mieszając. Migdały przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Aby migdały równomiernie się skarmelizowały, od czasu do czasu mieszamy. Karmelizujemy do uzyskania złotego koloru, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: Orzechy i skórkę mieszamy z czekoladą
Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej bądź w kąpieli wodnej. Wystudzone orzechy i osuszoną skórkę pomarańczy mieszamy z czekoladą. Masę porcjami wykładamy na papier do pieczenia. Wkładamy do lodówki, żeby czekolada zastygła.
Zobacz podobne
przepisy
Florentynki migdałowe
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!
Włoskie ciasteczka Cantuccini
Jesteś ciekaw, jak smakują ciasteczka cantuccini inspirowane kuchnią włoską? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj je w domu!
Kruche ciastka kakaowo-migdałowe
Łatwe w przygotowaniu ciasteczka z migdałami, które upieczesz w kilka chwil. Ich mocno kakaowy smak urzekł już wielu!
Chrupiące ciasteczka czekoladowe
Niezwykle prosta oraz smakowita przekąska pełna orzechów, pestek dyni i czekolady. Pokochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Migdałowe ciasteczka
- Pyszne ciasto gryczane
- Włoskie ciasteczka Cantuccini
- Czeskie ciasteczka "zlepianki"
- Sernik piernikowy
- Tort czekoladowo-kawowy
- Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną
- Torcik serowy à la tiramisu
- Babeczki dyniowe
- Sernik czekoladowy
- Indyczka glazurowana miodem i piwem
- Leniwe pierogi
- Chałka orzechowa
- Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą
- NALEWKA WIŚNIOWA
- Kabanosy w cieście francuskim
- Warzywa w tempurze
- Rozgrzewające herbaty na 3 sposoby
- Piernik staropolski
- Strudel jabłkowo-marchewkowy
- Chlebek w stylu włoskim
- Grillowany łosoś z salsą z awokado
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Domowe lody szparagowe
- Paluszki rybne z łososia z sałatką z ogórka
- Wegański tort bezowy
- Schab ze śliwką z grillowanymi batatami
- Wegański tatar
- Wegański falafel burger z portobello
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
219 dni temu
Ile ciastek to 4 porcje?
odpowiedz
212 dni temu
Wszystkich ciastek z tego przepisu wychodzi ok. 14 sztuk, chociaż wszystko zależy od tego, jakiej wielkości ciastka uformujesz.
1988 dni temu
Nie można po polsku? SKÓRKA Z POMARAŃCZY, a nie ZEST! Kurna, no!
odpowiedz
2209 dni temu
Czy można w tym przepisie użyć gotowej kandyzowanej skórki pomarańczy?
odpowiedz
2208 dni temu
Można, aczkolwiek ta domowa będzie delikatniejsza :)
3036 dni temu
Pan Paweł podobny jest do Michała Pazdana.
odpowiedz
3036 dni temu
A my sądzimy, że to Michał Pazdan jest podobny do Pawła :)