Kokosanki

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Do miski, którą umieszczamy nad garnkiem z parujacą wodą, wsypujemy cukier, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe oraz wlewamy białko. Mieszamy do momentu uzyskania gorącej jednolitej masy, następnie miskę zdejmujemy z garnka i odstawiamy do wystudzenia.

Wystudzoną masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy posiekaną czekoladę.

Za pomocą worka cukierniczego wytłaczamy kokosanki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez 12-16 minut w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (54)

Avatar
  • Gość Gość
    1366 dni temu
    Kokosanki wyszły beznadziejne.. całe się rozlały i są niedopieczone. Najgorszy przepis z jakiego robiłam (a wszystko robiłam zgodnie z przepisem a nawet trzymałam dłużej) zawsze wychodziły spróbowałam nowego przepisu i żałuje.. jestem okropnie zawiedziona nikomu nie polecam przepisu z kuchni lidla, nie pierwszy przepis który mi stad nie wyszedł

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    1313 dni temu
    Mi wszystkie przepisy udają sie z kuchni Lidla. I serdecznie polecam. Ostatnio robiłam tort czekoladowo miętowy wyszedł znakomity! Trzeba poprostu umieć piec. 😄
  • Gość Gość
    692 dni temu
    A u mnie zawsze wychodzą znakomite najlepsze.Właśnie z tego przepisu
  • Ewelina Ewelina
    1829 dni temu
    Uwaga! Kokosanki wychodzą ultra słodkie! Nawet przy 280g cukru. Oczywiście to ocena subiektywna, ale nie jestem w stanie ich zjeść... Szkoda, zmarnowane produkty i czas.

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    1866 dni temu
    Niestety podano złe proporcje w przepisie... dodałam ok 220 g cukru a mimo to kokosanki wyszły bardzo słodkie... :/

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1865 dni temu
    Kokosanki są bardzo słodkim przysmakiem. Proporcje są prawidłowe :)

  • 1961 dni temu
    Pyszne kokosanki! Jak dla mnie mogłyby być odrobinę mniej słodkie, ale i tak są mega :). Wyszło ok. 50 sztuk i zniknęły wszystkie w dwa dni ;)

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1960 dni temu
    Następnym razem możesz dodać mniej cukru :)
  • mamaamelki mamaamelki
    2899 dni temu
    Zamiast czekolady kakao? Można?

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2898 dni temu
    Można :)
  • Kacha Kacha
    3277 dni temu
    Kokosanki rewelacja! Mega sycące. Na początku formowałam je za pomocą worka cukierniczego ale okazuje się, że jeśli ktoś by takiego nie miał, można to zrobić bardzo łatwo wykładając na blaszkę łyżeczką - masa ma idealną konsystencję do formowania nawet palcami :-)

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3347 dni temu
    faworki lub pączki :)

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3403 dni temu
    ciekawy przepis. A co można zrobić z niewykorzystanymi żółtkami ?

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3402 dni temu
    Żółtka możesz zamrozić i wykorzystać, gdy będą Ci potrzebne. Można je wykorzystać również do różnego rodzaju musów np. https://kuchnialidla.pl/mus-waniliowy-z-truskawkami
  • Gość Gość
    3413 dni temu
    bardzo dobre, choć pomimo pieczenia zgodnie z przepisem delikatnie mi się spaliły ;)

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3472 dni temu
    suuuuper

    odpowiedz

    Avatar
  • Przesłodzony Wiesław Przesłodzony Wiesław
    3634 dni temu
    Przepis fajny o tyle, że kokosanki miały w miarę właściwą konsystencję, pomysł z czekoladą bardzo trafiony, ale... ...ten cukier! Matko Boska Częstochowska, po zjedzeniu dwóch kokosanek mam dość słodkiego na najbliższe 3 dni, a pozostałe wywaliłem, bo niestety, ale jeść się tego nie da. Proszę ograniczyć ten cukier o 150g w przepisie, by nie było więcej ofiar w ludziach.

    odpowiedz

    Avatar
  • gość gość
    3636 dni temu
    maxi Gość, jesteś singlem?

    odpowiedz

    Avatar
  • maxi Gość maxi Gość
    3636 dni temu
    kokosanki bardzo smaczne! dodałem trochę mniej cukru( 260g) ale za to wiecej czekolady i...wyszły rewelacyjne! dziękuję za super przepis, 10/10. Dla mnie bomba. :)

    odpowiedz

    Avatar
  • Sylwia Sylwia
    3659 dni temu
    ten przepis zainspirowal mnie i moją mamę do wykorzystania białek po innych wypiekach... my do garnka umieszczonego nad parujacą wodą wlewamy białka dodajemy odrobinę soli cukier i cukier waniliowy i ubijamy do momentu aż jajka zwiekszą swoją objętość i zrobią się szkliste zdejmujemy z ognia wsypujemy wiórki kokosowe i na blaszkę...zawsze wychodzą przepyszne i znikają ze stołu pierwsze :)

    odpowiedz

    Avatar
  • Julia Julia
    3661 dni temu
    Też nie udało mi się przecisnąc masy przez rękaw cukierniczy.Do tego zdecydowanie za słodkie wyszły-naprawde niezbyt dobry przepis.

    odpowiedz

    Avatar
  • Ania Ania
    3670 dni temu
    Zrobiłam, po wystudzeniu masa była bardzo gęsta i nie dało jej się przecisnąć przez szprycę - wyciskałam ją więc z worka cukierniczego ale bez końcówki:) Wyszły ładne, super chrupiące, dobre ale jak dla mnie zdecydowanie za słodkie

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3675 dni temu
    Magdaleno, jeśli widzisz, że masa jest zbyt rzadka - dodaj więcej wiórków kokosowych. One zagęszczą masę i sprawią, że kokosanki będą się trzymały :)

    odpowiedz

    Avatar
  • Magdalena Magdalena
    3676 dni temu
    Robiłam wg przepisu. Podgrzewając masę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Po mocnym podgrzaniu ostudzilam masę i oczywiście wszystko rozlało sie na blasze. Moim zdaniem w przepisie powinien autor dopisać, że masa musi byc nie tylko jednolita ale przede wszystkim bardzo gęsta. Następnym razem zrobię inaczej. Najpierw ubije białka i powoli łyżka po łyżce bede dodawać resztę składników. Łatwiej. Te niestety juz do niczego sie nie nadają...

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3754 dni temu
    Bardzo dobre ciasteczka, tylko nie chcą mi przejść przez szpryce. Jak by byly za gęste i robię kuleczki łyżeczką. Czy cis źle robię ze nue mogę wycisnąć. ?

    odpowiedz

    Avatar
  • beti beti
    3801 dni temu
    Niebo w gębie😋

    odpowiedz

    Avatar
  • sama słodycz sama słodycz
    3861 dni temu
    Ja właśnie zrobiłam. i wyszły nie dość za że pięknie to i bardzo smaczne. Ale trochę słodkie. Zastanawiałam się czy zamiast zwykłego cukru mogę dodać cukier brązowy ?

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3868 dni temu
    Drogi Gościu, być może zbyt krótko podgrzewałeś masę i stąd problem z rozlewającymi się kokosankami.

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3869 dni temu
    Gramatura jak w przepisie, a wszystko się rozlało i przykleiło do blachy. Wydaje mi się, że jak dla laika w kuchni, wiórek kokosowych w przepisie powinno być znacznie więcej.

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3890 dni temu
    Mi one się przyległych do papieru i nie mogłam ich oderwać.

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4053 dni temu
    Sil masa powinna być takiej gęstości, by dało się z niej przy pomocy rękawa cukierniczego formować kokosanki. Jeśli masa się rozlewa to faktycznie jest zbyt rzadka i możesz dodać więcej wiórków.

    odpowiedz

    Avatar
  • Sil Sil
    4056 dni temu
    Ja właśnie robię i zastanawiam się, czy jednolita masa oznacza masę gęstą czy taką średnią? Bo taka mi wyszła i nie wiem czy nie dodać więcej wiórków...

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4081 dni temu
    Drogi Gościu, niestety cukier jest tu bardzo istotnym elementem i zmniejszenie jego ilości mogło wpłynąć na konsystencję kokosanek.

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    4081 dni temu
    A mi niestety nie wyszly (choc w kuchni radze sobie swietnie, wiec tym bardziej jestem zdziwiona), robilam wedle przepisu, trzymalam sie gramowki... jedyne co zmienilam, to dalam mniej cukru bo wiorki mialam slodzone... czy to moglo byc przyczyna braku spojnosci kokosanek po upieczeniu?

    odpowiedz

    Avatar
  • Emilia Emilia
    4094 dni temu
    próbowałam z dodatkiem orzechów i nie są wyczuwalne; zastanawiałam się nad żurawiną.... zmniejszyłam ilość cukru do 250g i tak były mocno słodkie. generalnie przepis rewelacja!

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4117 dni temu
    Mieszamy, aż zrobi się jednolita masa.

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość1 Gość1
    4117 dni temu
    czy tylko mieszamy i zrobi się z tego masa?

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość1 Gość1
    4117 dni temu
    ale ubijamy po dodaniu białek?

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4117 dni temu
    Gościu, nie ubijamy białek. Wlewamy je w postaci płynnej.

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    4117 dni temu
    czy ubijmy białka?

    odpowiedz

    Avatar
  • Dylwia Dylwia
    4132 dni temu
    Kokosanki wyszły przepyszne , Polecam !!!

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4143 dni temu
    Natalusia, napisz, jak Ci poszło :)

    odpowiedz

    Avatar
  • Natalusiaxdd Natalusiaxdd
    4146 dni temu
    Przepis wydaje mi sie prosty napewno zrobie gow domu :P

    odpowiedz

    Avatar
  • Kacper Kacper
    4152 dni temu
    Ciasteczka pyszne naprawdę warto zrobić :)

    odpowiedz

    Avatar
  • Kacper Kacper
    4152 dni temu
    Przepis naprawdę fajny. A ciasteczka w piekarniku ładnie rosną :)

    odpowiedz

    Avatar
  • ylime ylime
    4159 dni temu
    Dlaczego nie mogę zobaczyć komentarzy?

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4163 dni temu
    Żółtka można wykorzystać do wielu pyszności. Na słodko, np. sycylijskie cannoli: https://kuchnialidla.pl/Sycylijskie-cannoli-nadziewane-kremem-z-serka-ricotta-o-smaku-limonki lub na słono np. w spaghetti carbonara: https://kuchnialidla.pl/spaghetti-carbonara

    odpowiedz

    Avatar
  • Gosia Gosia
    4164 dni temu
    Mi biała zostają po faworkach :)

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    4164 dni temu
    Najpierw upiecz np. szarlotkę tam zostają 4 białka, a potem kokosanki jak tak robię :)

    odpowiedz

    Avatar
  • ~M ~M
    4164 dni temu
    A co z żółtkami można zrobić, oprócz kogla mogla?

    odpowiedz

    Avatar
  • Aga Aga
    4164 dni temu
    Musi być pyszne:) będziemy robić:)

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4164 dni temu
    Po dodaniu czekolady do jednej części możemy wyciskać kokosanki. "Duet" oznacza, że otrzymamy dwa rodzaje kokosanek - jedne z czekoladą, drugie bez :)

    odpowiedz

    Avatar
  • Kasia Kasia
    4164 dni temu
    Fajny przepis na koksanki ,zawsze ubijałam białka a tu inny lepszy sposób na ich przygotowanie.

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    4164 dni temu
    dzielimy ciasto na dwie części i później co?

    odpowiedz

    Avatar

zobacz wszystkie


Kokosanki — smak wspomnień!

Kokosanki, czyli ciastka z wiórek kokosowych to smakołyki, które przywołują wielu z nas wspomnienia z dzieciństwa. Te puszyste i aromatyczne ciasteczka były często pieczone przez babcie i mamy, nierzadko stanowiąc nieodłączny element rodzinnych spotkań oraz przyjęć urodzinowych. W czasach, gdy dostęp do egzotycznych składników był ograniczony, wiórki kokosowe stanowiły prawdziwy rarytas, a domowe kokosanki były prawdziwym przysmakiem.

Kokosanki domowe — skąd się wzięły? Ciastka kokosanki mają swoje korzenie w kuchni zachodniej, gdzie znane są pod nazwą "coconut macaroons" (kokosowe makaroniki). Sam makaronik swoją tradycją sięga XIII-wiecznej Francji i Włoch. To właśnie tam przygotowywano pierwsze ciastka z mielonych migdałów z miodem i białkiem jaj. Początkowo była to prosta przekąska uboższych warstw społecznych, a dopiero z czasem zyskały uznanie wśród wyższych klas i arystokracji. Makaroniki przyrządzane były w różnych wersjach — na bazie orzechów laskowych, maku, pestek dyni, pistacji czy wiórek kokosowych. We Włoszech do dziś przyrządza się makaroniki z najróżniejszych produktów, a każdy region ma swój własny przepis na ten przysmak.

W Polsce kokosanki zyskały na popularności szczególnie w okresie PRL-u, kiedy to były jednymi z nielicznych bardziej eleganckich ciastek, które można było przygotować bez użycia drogich i trudno dostępnych składników. Prosty przepis, oparty głównie na wiórkach kokosowych, cukrze i białkach jaj, sprawił, że ciasto kokosanki stało się ulubionym deserem w wielu domach. Dziś kokosanki domowe nadal cieszą się niesłabnącą popularnością, przypominając smakiem o minionych latach.

Przygotowanie prawdziwych kokosanek jest proste, a rezultat wprost zachwycający! Delikatne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku ciastka z wiórek kokosowych idealnie komponują się z filiżanką ulubionego napoju. To właśnie ten smak, pełen nostalgii i rodzinnego ciepła sprawia, że kokosanki do dziś goszczą na naszych stołach.

Przepis na kokosanki

Aby przygotować pyszne ciastka kokosanki z przepisu Pawła Małeckiego, należy zacząć od zgromadzenia odpowiednich składników. Do podstawowego przepisu na ciasteczka kokosanki potrzebne będą wiórki kokosowe, cukier i białka jaj oraz odrobina cukru wanilinowego. Kluczowe jest, aby używać świeżych, wysokiej jakości wiórków kokosowych, które sprawią, że każda kokosanka z tytułowego przepisu będzie miała intensywny smak i aromat. Przepis na ciastka kokosanki jest prosty: należy umieścić miskę nad wrzątkiem i połączyć ze sobą wszystkie składniki, a potem delikatnie formować ciasteczka.

Kokosanki z tytułowego przepisu można przygotować w różnych wariantach, co czyni je jeszcze smaczniejszymi. Oprócz klasycznej wersji, można podążać za wskazówkami Pawła Małeckiego i dodać do masy kawałki czekolady albo wrzucić do masy kakao, inne orzechy, czy nawet suszone owoce lub miód, tworząc różnorodne i smakowite ciastka. Eksperymentowanie z dodatkami pozwala na stworzenie unikalnego przepisu na ciasteczka kokosowe, który zadowoli także te najbardziej wymagające podniebienia. Ważne jest, aby nie przesadzić z ilością dodatków, aby nie zdominowały delikatnego smaku deseru.

Jak zrobić kokosanki?

Jak zrobić ciasto i upiec pyszne kokosanki? To, jak się robi kokosanki, jest bajecznie proste! Aby przyrządzić idealne kokosanki, warto zacząć od starannego przygotowania wszystkich składników oraz podstawowego sprzętu. Do przepisu na kokosanki potrzebne będą białka, wiórki i cukier. Białka powinny być w temperaturze pokojowej. Przydatna będzie trzepaczka do jajek. Żeby przyrządzić masę na kokosanki, należy ustawić miskę nad parą, a potem wsypać cukier, wiórki i białko i całość rozmieszać, aż utworzy się jednorodna masa. Takie ciasto należy porządnie wystudzić, a dopiero potem przejść do formowania i pieczenia ciasteczek.

Gdy masa jest gotowa, należy sięgnąć po worek lub rękaw cukierniczy i powoli przełożyć ją do niego. Taką masę wytłacza się  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, aby ciasteczka były tej samej  wielkości, by mogły się równomiernie upiec. Jak upiec kokosanki, aby były idealnie złociste i chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku? Trzeba piec je w dobrze rozgrzanym piekarniku! Optymalna temperatura wynosi do 170°C  w piecu z termoobiegiem lub 180°C bez termoobiegu. Takie kokosanki należy wypiekać przez około 12-16 minut (w zależności od ich wielkości oraz wybranego trybu pieczenia). Trzeba kontrolować czas ich pieczenia, aby nie przypalić kokosanek — gdy tylko zaczynają się lekko złocić na brzegach, są gotowe.

Podczas pieczenia kokosanek niezwykle ważne jest monitorowanie ich koloru i tekstury. Należy unikać otwierania piekarnika, aby nie wpuszczać zimnego powietrza do środka. Jeśli piecze się większą ilość kokosanek, trzeba robić to w partiach, aby każda blaszka miała wystarczającą ilość przestrzeni w piekarniku. Po upieczeniu, ciasteczka należy wystudzić na blaszce przez kilka minut, a następnie przenieść je na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Tak przygotowane szybkie kokosanki będą idealnym deserem, który zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci.

Kokosanki bez cukru — sprawdź, jak ją przygotować

Aby zrobić ciasto na kokosanki bez cukru, warto zastanowić się nad odpowiednimi zamiennikami słodzików, które dodadzą ciasteczkom słodyczy. Jednym z popularnych zamienników jest syrop daktylowy, który sprawia, że ciasto na kokosanki ma delikatny karmelowy smak. Inne alternatywy, jakie można wykorzystać do zrobienia przepisu na ciasto na kokosanki to miód, syrop klonowy czy ksylitol.Każdy z tych słodzików ma swoje zalety, jednak trzeba pamiętać, że różnią się one konsystencją i stopniem słodkości, co może wpłynąć na ostateczny efekt.

Tradycyjne kokosanki robi się przez mieszanie wszystkich składników w kąpieli wodnej, jednak wersja bez cukru może korzystać z metody ubijania białek, aby zapewnić puszystą i lekką strukturę ciasta. Białka ubija się z odrobiną soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodaje do nich wybrany słodzik, np. ksylitol. Pianę należy ubijać do momentu, aż masa stanie się sztywna. Potem wystarczy już tylko wmieszać wiórki kokosowe, starając się zachować jak najwięcej powietrza w masie i można przejść do pieczenia.

Kiedy masa na kokosanki jest gotowa, za pomocą łyżki lub worka cukierniczego formuje się małe kopczyki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wersja bez cukru może wymagać nieco dłuższego pieczenia, dlatego warto wydłużyć czas pieczenia o kilka minut i wyjąć kokosanki dopiero wtedy, gdy będą lekko złociste. Oprócz klasycznych kokosanek można dowolnie eksperymentować z dodatkami, aby nadać im ciekawszy smak. Do masy można dodać drobno posiekane orzechy, kawałki gorzkiej czekolady bez cukru, czy nawet skórkę z cytryny lub pomarańczy, aby wzbogacić ich smak. Taki przepis na kokosanki bez dodatku cukru pozwala na wiele kreatywnych wariantów, dzięki czemu za każdym razem możesz cieszyć się nieco innym deserem.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!