Duet kokosanek

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Do miski, którą umieszczamy nad garnkiem z parujacą wodą, wsypujemy cukier, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe oraz wlewamy białko. Mieszamy do momentu uzyskania gorącej jednolitej masy, następnie miskę zdejmujemy z garnka i odstawiamy do wystudzenia.

Wystudzoną masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy posiekaną czekoladę.

Za pomocą worka cukierniczego wytłaczamy kokosanki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez 12-16 minut w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (46)

Avatar
  • mamaamelki mamaamelki
    598 dni temu
    Zamiast czekolady kakao? Można?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    597 dni temu
    Można :)
  • Kacha Kacha
    976 dni temu
    Kokosanki rewelacja! Mega sycące. Na początku formowałam je za pomocą worka cukierniczego ale okazuje się, że jeśli ktoś by takiego nie miał, można to zrobić bardzo łatwo wykładając na blaszkę łyżeczką - masa ma idealną konsystencję do formowania nawet palcami :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1046 dni temu
    faworki lub pączki :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1102 dni temu
    ciekawy przepis. A co można zrobić z niewykorzystanymi żółtkami ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1101 dni temu
    Żółtka możesz zamrozić i wykorzystać, gdy będą Ci potrzebne. Można je wykorzystać również do różnego rodzaju musów np. http://kuchnialidla.pl/product/mus-waniliowy-z-truskawkami
  • Gość Gość
    1111 dni temu
    bardzo dobre, choć pomimo pieczenia zgodnie z przepisem delikatnie mi się spaliły ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1171 dni temu
    suuuuper

    odpowiedz

  • Przesłodzony Wiesław Przesłodzony Wiesław
    1333 dni temu
    Przepis fajny o tyle, że kokosanki miały w miarę właściwą konsystencję, pomysł z czekoladą bardzo trafiony, ale... ...ten cukier! Matko Boska Częstochowska, po zjedzeniu dwóch kokosanek mam dość słodkiego na najbliższe 3 dni, a pozostałe wywaliłem, bo niestety, ale jeść się tego nie da. Proszę ograniczyć ten cukier o 150g w przepisie, by nie było więcej ofiar w ludziach.

    odpowiedz

  • gość gość
    1335 dni temu
    maxi Gość, jesteś singlem?

    odpowiedz

  • maxi Gość maxi Gość
    1335 dni temu
    kokosanki bardzo smaczne! dodałem trochę mniej cukru( 260g) ale za to wiecej czekolady i...wyszły rewelacyjne! dziękuję za super przepis, 10/10. Dla mnie bomba. :)

    odpowiedz

  • Sylwia Sylwia
    1358 dni temu
    ten przepis zainspirowal mnie i moją mamę do wykorzystania białek po innych wypiekach... my do garnka umieszczonego nad parujacą wodą wlewamy białka dodajemy odrobinę soli cukier i cukier waniliowy i ubijamy do momentu aż jajka zwiekszą swoją objętość i zrobią się szkliste zdejmujemy z ognia wsypujemy wiórki kokosowe i na blaszkę...zawsze wychodzą przepyszne i znikają ze stołu pierwsze :)

    odpowiedz

  • Julia Julia
    1360 dni temu
    Też nie udało mi się przecisnąc masy przez rękaw cukierniczy.Do tego zdecydowanie za słodkie wyszły-naprawde niezbyt dobry przepis.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1369 dni temu
    Zrobiłam, po wystudzeniu masa była bardzo gęsta i nie dało jej się przecisnąć przez szprycę - wyciskałam ją więc z worka cukierniczego ale bez końcówki:) Wyszły ładne, super chrupiące, dobre ale jak dla mnie zdecydowanie za słodkie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1374 dni temu
    Magdaleno, jeśli widzisz, że masa jest zbyt rzadka - dodaj więcej wiórków kokosowych. One zagęszczą masę i sprawią, że kokosanki będą się trzymały :)

    odpowiedz

  • Magdalena Magdalena
    1374 dni temu
    Robiłam wg przepisu. Podgrzewając masę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Po mocnym podgrzaniu ostudzilam masę i oczywiście wszystko rozlało sie na blasze. Moim zdaniem w przepisie powinien autor dopisać, że masa musi byc nie tylko jednolita ale przede wszystkim bardzo gęsta. Następnym razem zrobię inaczej. Najpierw ubije białka i powoli łyżka po łyżce bede dodawać resztę składników. Łatwiej. Te niestety juz do niczego sie nie nadają...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1453 dni temu
    Bardzo dobre ciasteczka, tylko nie chcą mi przejść przez szpryce. Jak by byly za gęste i robię kuleczki łyżeczką. Czy cis źle robię ze nue mogę wycisnąć. ?

    odpowiedz

  • beti beti
    1500 dni temu
    Niebo w gębie😋

    odpowiedz

  • sama słodycz sama słodycz
    1560 dni temu
    Ja właśnie zrobiłam. i wyszły nie dość za że pięknie to i bardzo smaczne. Ale trochę słodkie. Zastanawiałam się czy zamiast zwykłego cukru mogę dodać cukier brązowy ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1567 dni temu
    Drogi Gościu, być może zbyt krótko podgrzewałeś masę i stąd problem z rozlewającymi się kokosankami.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1567 dni temu
    Gramatura jak w przepisie, a wszystko się rozlało i przykleiło do blachy. Wydaje mi się, że jak dla laika w kuchni, wiórek kokosowych w przepisie powinno być znacznie więcej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1589 dni temu
    Mi one się przyległych do papieru i nie mogłam ich oderwać.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1752 dni temu
    Sil masa powinna być takiej gęstości, by dało się z niej przy pomocy rękawa cukierniczego formować kokosanki. Jeśli masa się rozlewa to faktycznie jest zbyt rzadka i możesz dodać więcej wiórków.

    odpowiedz

  • Sil Sil
    1755 dni temu
    Ja właśnie robię i zastanawiam się, czy jednolita masa oznacza masę gęstą czy taką średnią? Bo taka mi wyszła i nie wiem czy nie dodać więcej wiórków...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1780 dni temu
    Drogi Gościu, niestety cukier jest tu bardzo istotnym elementem i zmniejszenie jego ilości mogło wpłynąć na konsystencję kokosanek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1780 dni temu
    A mi niestety nie wyszly (choc w kuchni radze sobie swietnie, wiec tym bardziej jestem zdziwiona), robilam wedle przepisu, trzymalam sie gramowki... jedyne co zmienilam, to dalam mniej cukru bo wiorki mialam slodzone... czy to moglo byc przyczyna braku spojnosci kokosanek po upieczeniu?

    odpowiedz

  • Emilia Emilia
    1793 dni temu
    próbowałam z dodatkiem orzechów i nie są wyczuwalne; zastanawiałam się nad żurawiną.... zmniejszyłam ilość cukru do 250g i tak były mocno słodkie. generalnie przepis rewelacja!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1816 dni temu
    Mieszamy, aż zrobi się jednolita masa.

    odpowiedz

  • Gość1 Gość1
    1816 dni temu
    czy tylko mieszamy i zrobi się z tego masa?

    odpowiedz

  • Gość1 Gość1
    1816 dni temu
    ale ubijamy po dodaniu białek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1816 dni temu
    Gościu, nie ubijamy białek. Wlewamy je w postaci płynnej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1816 dni temu
    czy ubijmy białka?

    odpowiedz

  • Dylwia Dylwia
    1831 dni temu
    Kokosanki wyszły przepyszne , Polecam !!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1842 dni temu
    Natalusia, napisz, jak Ci poszło :)

    odpowiedz

  • Natalusiaxdd Natalusiaxdd
    1845 dni temu
    Przepis wydaje mi sie prosty napewno zrobie gow domu :P

    odpowiedz

  • Kacper Kacper
    1851 dni temu
    Ciasteczka pyszne naprawdę warto zrobić :)

    odpowiedz

  • Kacper Kacper
    1851 dni temu
    Przepis naprawdę fajny. A ciasteczka w piekarniku ładnie rosną :)

    odpowiedz

  • ylime ylime
    1858 dni temu
    Dlaczego nie mogę zobaczyć komentarzy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1862 dni temu
    Żółtka można wykorzystać do wielu pyszności. Na słodko, np. sycylijskie cannoli: https://kuchnialidla.pl/product/Sycylijskie-cannoli-nadziewane-kremem-z-serka-ricotta-o-smaku-limonki lub na słono np. w spaghetti carbonara: https://kuchnialidla.pl/product/spaghetti-carbonara

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1862 dni temu
    Mi biała zostają po faworkach :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1863 dni temu
    Najpierw upiecz np. szarlotkę tam zostają 4 białka, a potem kokosanki jak tak robię :)

    odpowiedz

  • ~M ~M
    1863 dni temu
    A co z żółtkami można zrobić, oprócz kogla mogla?

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1863 dni temu
    Musi być pyszne:) będziemy robić:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1863 dni temu
    Po dodaniu czekolady do jednej części możemy wyciskać kokosanki. "Duet" oznacza, że otrzymamy dwa rodzaje kokosanek - jedne z czekoladą, drugie bez :)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1863 dni temu
    Fajny przepis na koksanki ,zawsze ubijałam białka a tu inny lepszy sposób na ich przygotowanie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1863 dni temu
    dzielimy ciasto na dwie części i później co?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram