
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Do miski, którą umieszczamy nad garnkiem z parujacą wodą, wsypujemy cukier, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe oraz wlewamy białko. Mieszamy do momentu uzyskania gorącej jednolitej masy, następnie miskę zdejmujemy z garnka i odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzoną masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy posiekaną czekoladę.
Za pomocą worka cukierniczego wytłaczamy kokosanki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez 12-16 minut w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu).
Zobacz podobne
przepisy
Chrupiące ciasteczka czekoladowe
Niezwykle prosta oraz smakowita przekąska pełna orzechów, pestek dyni i czekolady. Pokochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli!

Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
Proste, pyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka to świetny pomysł na słodką przekąskę! Upiecz je w prezencie dla bliskich.

Ciasto kokosowo-ananasowe
Niesamowicie intensywne i różnorodne w smaku ciasto z musem czekoladowym, kokosowym i kremem angielskim. Lekkie i pyszne.

Kruche ciasteczka z herbatą
Pachną herbatą, smakują herbatą i wspaniale pasują do popołudniowej herbatki – idealne herbaciane ciasteczka!

Komentarze (53)
634 dni temu
Kokosanki wyszły beznadziejne.. całe się rozlały i są niedopieczone. Najgorszy przepis z jakiego robiłam (a wszystko robiłam zgodnie z przepisem a nawet trzymałam dłużej) zawsze wychodziły spróbowałam nowego przepisu i żałuje.. jestem okropnie zawiedziona nikomu nie polecam przepisu z kuchni lidla, nie pierwszy przepis który mi stad nie wyszedł
odpowiedz
581 dni temu
Mi wszystkie przepisy udają sie z kuchni Lidla. I serdecznie polecam. Ostatnio robiłam tort czekoladowo miętowy wyszedł znakomity! Trzeba poprostu umieć piec. 😄
1097 dni temu
Uwaga! Kokosanki wychodzą ultra słodkie! Nawet przy 280g cukru. Oczywiście to ocena subiektywna, ale nie jestem w stanie ich zjeść... Szkoda, zmarnowane produkty i czas.
odpowiedz
1134 dni temu
Niestety podano złe proporcje w przepisie... dodałam ok 220 g cukru a mimo to kokosanki wyszły bardzo słodkie... :/
odpowiedz
1133 dni temu
Kokosanki są bardzo słodkim przysmakiem. Proporcje są prawidłowe :)
1229 dni temu
Pyszne kokosanki! Jak dla mnie mogłyby być odrobinę mniej słodkie, ale i tak są mega :). Wyszło ok. 50 sztuk i zniknęły wszystkie w dwa dni ;)
odpowiedz
1228 dni temu
Następnym razem możesz dodać mniej cukru :)
2167 dni temu
Zamiast czekolady kakao? Można?
odpowiedz
2166 dni temu
Można :)
2545 dni temu
Kokosanki rewelacja! Mega sycące. Na początku formowałam je za pomocą worka cukierniczego ale okazuje się, że jeśli ktoś by takiego nie miał, można to zrobić bardzo łatwo wykładając na blaszkę łyżeczką - masa ma idealną konsystencję do formowania nawet palcami :-)
odpowiedz
2615 dni temu
faworki lub pączki :)
odpowiedz
2671 dni temu
ciekawy przepis. A co można zrobić z niewykorzystanymi żółtkami ?
odpowiedz
2670 dni temu
Żółtka możesz zamrozić i wykorzystać, gdy będą Ci potrzebne. Można je wykorzystać również do różnego rodzaju musów np. http://kuchnialidla.pl/product/mus-waniliowy-z-truskawkami
2681 dni temu
bardzo dobre, choć pomimo pieczenia zgodnie z przepisem delikatnie mi się spaliły ;)
odpowiedz
2740 dni temu
suuuuper
odpowiedz
2902 dni temu
Przepis fajny o tyle, że kokosanki miały w miarę właściwą konsystencję, pomysł z czekoladą bardzo trafiony, ale... ...ten cukier! Matko Boska Częstochowska, po zjedzeniu dwóch kokosanek mam dość słodkiego na najbliższe 3 dni, a pozostałe wywaliłem, bo niestety, ale jeść się tego nie da. Proszę ograniczyć ten cukier o 150g w przepisie, by nie było więcej ofiar w ludziach.
odpowiedz
2904 dni temu
maxi Gość, jesteś singlem?
odpowiedz
2904 dni temu
kokosanki bardzo smaczne! dodałem trochę mniej cukru( 260g) ale za to wiecej czekolady i...wyszły rewelacyjne! dziękuję za super przepis, 10/10. Dla mnie bomba. :)
odpowiedz
2927 dni temu
ten przepis zainspirowal mnie i moją mamę do wykorzystania białek po innych wypiekach... my do garnka umieszczonego nad parujacą wodą wlewamy białka dodajemy odrobinę soli cukier i cukier waniliowy i ubijamy do momentu aż jajka zwiekszą swoją objętość i zrobią się szkliste zdejmujemy z ognia wsypujemy wiórki kokosowe i na blaszkę...zawsze wychodzą przepyszne i znikają ze stołu pierwsze :)
odpowiedz
2929 dni temu
Też nie udało mi się przecisnąc masy przez rękaw cukierniczy.Do tego zdecydowanie za słodkie wyszły-naprawde niezbyt dobry przepis.
odpowiedz
2938 dni temu
Zrobiłam, po wystudzeniu masa była bardzo gęsta i nie dało jej się przecisnąć przez szprycę - wyciskałam ją więc z worka cukierniczego ale bez końcówki:) Wyszły ładne, super chrupiące, dobre ale jak dla mnie zdecydowanie za słodkie
odpowiedz
2943 dni temu
Magdaleno, jeśli widzisz, że masa jest zbyt rzadka - dodaj więcej wiórków kokosowych. One zagęszczą masę i sprawią, że kokosanki będą się trzymały :)
odpowiedz
2944 dni temu
Robiłam wg przepisu. Podgrzewając masę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Po mocnym podgrzaniu ostudzilam masę i oczywiście wszystko rozlało sie na blasze. Moim zdaniem w przepisie powinien autor dopisać, że masa musi byc nie tylko jednolita ale przede wszystkim bardzo gęsta. Następnym razem zrobię inaczej. Najpierw ubije białka i powoli łyżka po łyżce bede dodawać resztę składników. Łatwiej. Te niestety juz do niczego sie nie nadają...
odpowiedz
3022 dni temu
Bardzo dobre ciasteczka, tylko nie chcą mi przejść przez szpryce. Jak by byly za gęste i robię kuleczki łyżeczką. Czy cis źle robię ze nue mogę wycisnąć. ?
odpowiedz
3069 dni temu
Niebo w gębie😋
odpowiedz
3129 dni temu
Ja właśnie zrobiłam. i wyszły nie dość za że pięknie to i bardzo smaczne. Ale trochę słodkie. Zastanawiałam się czy zamiast zwykłego cukru mogę dodać cukier brązowy ?
odpowiedz
3136 dni temu
Drogi Gościu, być może zbyt krótko podgrzewałeś masę i stąd problem z rozlewającymi się kokosankami.
odpowiedz
3137 dni temu
Gramatura jak w przepisie, a wszystko się rozlało i przykleiło do blachy. Wydaje mi się, że jak dla laika w kuchni, wiórek kokosowych w przepisie powinno być znacznie więcej.
odpowiedz
3158 dni temu
Mi one się przyległych do papieru i nie mogłam ich oderwać.
odpowiedz
3321 dni temu
Sil masa powinna być takiej gęstości, by dało się z niej przy pomocy rękawa cukierniczego formować kokosanki. Jeśli masa się rozlewa to faktycznie jest zbyt rzadka i możesz dodać więcej wiórków.
odpowiedz
3324 dni temu
Ja właśnie robię i zastanawiam się, czy jednolita masa oznacza masę gęstą czy taką średnią? Bo taka mi wyszła i nie wiem czy nie dodać więcej wiórków...
odpowiedz
3349 dni temu
Drogi Gościu, niestety cukier jest tu bardzo istotnym elementem i zmniejszenie jego ilości mogło wpłynąć na konsystencję kokosanek.
odpowiedz
3349 dni temu
A mi niestety nie wyszly (choc w kuchni radze sobie swietnie, wiec tym bardziej jestem zdziwiona), robilam wedle przepisu, trzymalam sie gramowki... jedyne co zmienilam, to dalam mniej cukru bo wiorki mialam slodzone... czy to moglo byc przyczyna braku spojnosci kokosanek po upieczeniu?
odpowiedz
3362 dni temu
próbowałam z dodatkiem orzechów i nie są wyczuwalne; zastanawiałam się nad żurawiną.... zmniejszyłam ilość cukru do 250g i tak były mocno słodkie. generalnie przepis rewelacja!
odpowiedz
3385 dni temu
Mieszamy, aż zrobi się jednolita masa.
odpowiedz
3385 dni temu
czy tylko mieszamy i zrobi się z tego masa?
odpowiedz
3385 dni temu
ale ubijamy po dodaniu białek?
odpowiedz
3385 dni temu
Gościu, nie ubijamy białek. Wlewamy je w postaci płynnej.
odpowiedz
3385 dni temu
czy ubijmy białka?
odpowiedz
3400 dni temu
Kokosanki wyszły przepyszne , Polecam !!!
odpowiedz
3411 dni temu
Natalusia, napisz, jak Ci poszło :)
odpowiedz
3414 dni temu
Przepis wydaje mi sie prosty napewno zrobie gow domu :P
odpowiedz
3420 dni temu
Ciasteczka pyszne naprawdę warto zrobić :)
odpowiedz
3420 dni temu
Przepis naprawdę fajny. A ciasteczka w piekarniku ładnie rosną :)
odpowiedz
3427 dni temu
Dlaczego nie mogę zobaczyć komentarzy?
odpowiedz
3431 dni temu
Żółtka można wykorzystać do wielu pyszności. Na słodko, np. sycylijskie cannoli: https://kuchnialidla.pl/product/Sycylijskie-cannoli-nadziewane-kremem-z-serka-ricotta-o-smaku-limonki lub na słono np. w spaghetti carbonara: https://kuchnialidla.pl/product/spaghetti-carbonara
odpowiedz
3432 dni temu
Mi biała zostają po faworkach :)
odpowiedz
3432 dni temu
Najpierw upiecz np. szarlotkę tam zostają 4 białka, a potem kokosanki jak tak robię :)
odpowiedz
3432 dni temu
A co z żółtkami można zrobić, oprócz kogla mogla?
odpowiedz
3432 dni temu
Musi być pyszne:) będziemy robić:)
odpowiedz
3432 dni temu
Po dodaniu czekolady do jednej części możemy wyciskać kokosanki. "Duet" oznacza, że otrzymamy dwa rodzaje kokosanek - jedne z czekoladą, drugie bez :)
odpowiedz
3432 dni temu
Fajny przepis na koksanki ,zawsze ubijałam białka a tu inny lepszy sposób na ich przygotowanie.
odpowiedz
3432 dni temu
dzielimy ciasto na dwie części i później co?
odpowiedz
zobacz wszystkie