Duet kokosanek

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Do miski, którą umieszczamy nad garnkiem z parujacą wodą, wsypujemy cukier, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe oraz wlewamy białko. Mieszamy do momentu uzyskania gorącej jednolitej masy, następnie miskę zdejmujemy z garnka i odstawiamy do wystudzenia.

Wystudzoną masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy posiekaną czekoladę.

Za pomocą worka cukierniczego wytłaczamy kokosanki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez 12-16 minut w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (54)

Avatar
  • Gość Gość
    1018 dni temu
    Kokosanki wyszły beznadziejne.. całe się rozlały i są niedopieczone. Najgorszy przepis z jakiego robiłam (a wszystko robiłam zgodnie z przepisem a nawet trzymałam dłużej) zawsze wychodziły spróbowałam nowego przepisu i żałuje.. jestem okropnie zawiedziona nikomu nie polecam przepisu z kuchni lidla, nie pierwszy przepis który mi stad nie wyszedł

    odpowiedz

  • Gość Gość
    965 dni temu
    Mi wszystkie przepisy udają sie z kuchni Lidla. I serdecznie polecam. Ostatnio robiłam tort czekoladowo miętowy wyszedł znakomity! Trzeba poprostu umieć piec. 😄
  • Gość Gość
    344 dni temu
    A u mnie zawsze wychodzą znakomite najlepsze.Właśnie z tego przepisu
  • Ewelina Ewelina
    1481 dni temu
    Uwaga! Kokosanki wychodzą ultra słodkie! Nawet przy 280g cukru. Oczywiście to ocena subiektywna, ale nie jestem w stanie ich zjeść... Szkoda, zmarnowane produkty i czas.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1518 dni temu
    Niestety podano złe proporcje w przepisie... dodałam ok 220 g cukru a mimo to kokosanki wyszły bardzo słodkie... :/

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1517 dni temu
    Kokosanki są bardzo słodkim przysmakiem. Proporcje są prawidłowe :)

  • 1613 dni temu
    Pyszne kokosanki! Jak dla mnie mogłyby być odrobinę mniej słodkie, ale i tak są mega :). Wyszło ok. 50 sztuk i zniknęły wszystkie w dwa dni ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1612 dni temu
    Następnym razem możesz dodać mniej cukru :)
  • mamaamelki mamaamelki
    2551 dni temu
    Zamiast czekolady kakao? Można?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2550 dni temu
    Można :)
  • Kacha Kacha
    2929 dni temu
    Kokosanki rewelacja! Mega sycące. Na początku formowałam je za pomocą worka cukierniczego ale okazuje się, że jeśli ktoś by takiego nie miał, można to zrobić bardzo łatwo wykładając na blaszkę łyżeczką - masa ma idealną konsystencję do formowania nawet palcami :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2999 dni temu
    faworki lub pączki :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3055 dni temu
    ciekawy przepis. A co można zrobić z niewykorzystanymi żółtkami ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3054 dni temu
    Żółtka możesz zamrozić i wykorzystać, gdy będą Ci potrzebne. Można je wykorzystać również do różnego rodzaju musów np. http://kuchnialidla.pl/product/mus-waniliowy-z-truskawkami
  • Gość Gość
    3065 dni temu
    bardzo dobre, choć pomimo pieczenia zgodnie z przepisem delikatnie mi się spaliły ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3124 dni temu
    suuuuper

    odpowiedz

  • Przesłodzony Wiesław Przesłodzony Wiesław
    3286 dni temu
    Przepis fajny o tyle, że kokosanki miały w miarę właściwą konsystencję, pomysł z czekoladą bardzo trafiony, ale... ...ten cukier! Matko Boska Częstochowska, po zjedzeniu dwóch kokosanek mam dość słodkiego na najbliższe 3 dni, a pozostałe wywaliłem, bo niestety, ale jeść się tego nie da. Proszę ograniczyć ten cukier o 150g w przepisie, by nie było więcej ofiar w ludziach.

    odpowiedz

  • gość gość
    3288 dni temu
    maxi Gość, jesteś singlem?

    odpowiedz

  • maxi Gość maxi Gość
    3288 dni temu
    kokosanki bardzo smaczne! dodałem trochę mniej cukru( 260g) ale za to wiecej czekolady i...wyszły rewelacyjne! dziękuję za super przepis, 10/10. Dla mnie bomba. :)

    odpowiedz

  • Sylwia Sylwia
    3311 dni temu
    ten przepis zainspirowal mnie i moją mamę do wykorzystania białek po innych wypiekach... my do garnka umieszczonego nad parujacą wodą wlewamy białka dodajemy odrobinę soli cukier i cukier waniliowy i ubijamy do momentu aż jajka zwiekszą swoją objętość i zrobią się szkliste zdejmujemy z ognia wsypujemy wiórki kokosowe i na blaszkę...zawsze wychodzą przepyszne i znikają ze stołu pierwsze :)

    odpowiedz

  • Julia Julia
    3313 dni temu
    Też nie udało mi się przecisnąc masy przez rękaw cukierniczy.Do tego zdecydowanie za słodkie wyszły-naprawde niezbyt dobry przepis.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3322 dni temu
    Zrobiłam, po wystudzeniu masa była bardzo gęsta i nie dało jej się przecisnąć przez szprycę - wyciskałam ją więc z worka cukierniczego ale bez końcówki:) Wyszły ładne, super chrupiące, dobre ale jak dla mnie zdecydowanie za słodkie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3327 dni temu
    Magdaleno, jeśli widzisz, że masa jest zbyt rzadka - dodaj więcej wiórków kokosowych. One zagęszczą masę i sprawią, że kokosanki będą się trzymały :)

    odpowiedz

  • Magdalena Magdalena
    3328 dni temu
    Robiłam wg przepisu. Podgrzewając masę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Po mocnym podgrzaniu ostudzilam masę i oczywiście wszystko rozlało sie na blasze. Moim zdaniem w przepisie powinien autor dopisać, że masa musi byc nie tylko jednolita ale przede wszystkim bardzo gęsta. Następnym razem zrobię inaczej. Najpierw ubije białka i powoli łyżka po łyżce bede dodawać resztę składników. Łatwiej. Te niestety juz do niczego sie nie nadają...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3406 dni temu
    Bardzo dobre ciasteczka, tylko nie chcą mi przejść przez szpryce. Jak by byly za gęste i robię kuleczki łyżeczką. Czy cis źle robię ze nue mogę wycisnąć. ?

    odpowiedz

  • beti beti
    3453 dni temu
    Niebo w gębie😋

    odpowiedz

  • sama słodycz sama słodycz
    3513 dni temu
    Ja właśnie zrobiłam. i wyszły nie dość za że pięknie to i bardzo smaczne. Ale trochę słodkie. Zastanawiałam się czy zamiast zwykłego cukru mogę dodać cukier brązowy ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3520 dni temu
    Drogi Gościu, być może zbyt krótko podgrzewałeś masę i stąd problem z rozlewającymi się kokosankami.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3521 dni temu
    Gramatura jak w przepisie, a wszystko się rozlało i przykleiło do blachy. Wydaje mi się, że jak dla laika w kuchni, wiórek kokosowych w przepisie powinno być znacznie więcej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3542 dni temu
    Mi one się przyległych do papieru i nie mogłam ich oderwać.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3705 dni temu
    Sil masa powinna być takiej gęstości, by dało się z niej przy pomocy rękawa cukierniczego formować kokosanki. Jeśli masa się rozlewa to faktycznie jest zbyt rzadka i możesz dodać więcej wiórków.

    odpowiedz

  • Sil Sil
    3708 dni temu
    Ja właśnie robię i zastanawiam się, czy jednolita masa oznacza masę gęstą czy taką średnią? Bo taka mi wyszła i nie wiem czy nie dodać więcej wiórków...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3733 dni temu
    Drogi Gościu, niestety cukier jest tu bardzo istotnym elementem i zmniejszenie jego ilości mogło wpłynąć na konsystencję kokosanek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3733 dni temu
    A mi niestety nie wyszly (choc w kuchni radze sobie swietnie, wiec tym bardziej jestem zdziwiona), robilam wedle przepisu, trzymalam sie gramowki... jedyne co zmienilam, to dalam mniej cukru bo wiorki mialam slodzone... czy to moglo byc przyczyna braku spojnosci kokosanek po upieczeniu?

    odpowiedz

  • Emilia Emilia
    3746 dni temu
    próbowałam z dodatkiem orzechów i nie są wyczuwalne; zastanawiałam się nad żurawiną.... zmniejszyłam ilość cukru do 250g i tak były mocno słodkie. generalnie przepis rewelacja!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3769 dni temu
    Mieszamy, aż zrobi się jednolita masa.

    odpowiedz

  • Gość1 Gość1
    3769 dni temu
    czy tylko mieszamy i zrobi się z tego masa?

    odpowiedz

  • Gość1 Gość1
    3769 dni temu
    ale ubijamy po dodaniu białek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3769 dni temu
    Gościu, nie ubijamy białek. Wlewamy je w postaci płynnej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3769 dni temu
    czy ubijmy białka?

    odpowiedz

  • Dylwia Dylwia
    3784 dni temu
    Kokosanki wyszły przepyszne , Polecam !!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3795 dni temu
    Natalusia, napisz, jak Ci poszło :)

    odpowiedz

  • Natalusiaxdd Natalusiaxdd
    3798 dni temu
    Przepis wydaje mi sie prosty napewno zrobie gow domu :P

    odpowiedz

  • Kacper Kacper
    3804 dni temu
    Ciasteczka pyszne naprawdę warto zrobić :)

    odpowiedz

  • Kacper Kacper
    3804 dni temu
    Przepis naprawdę fajny. A ciasteczka w piekarniku ładnie rosną :)

    odpowiedz

  • ylime ylime
    3811 dni temu
    Dlaczego nie mogę zobaczyć komentarzy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3815 dni temu
    Żółtka można wykorzystać do wielu pyszności. Na słodko, np. sycylijskie cannoli: https://kuchnialidla.pl/product/Sycylijskie-cannoli-nadziewane-kremem-z-serka-ricotta-o-smaku-limonki lub na słono np. w spaghetti carbonara: https://kuchnialidla.pl/product/spaghetti-carbonara

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3816 dni temu
    Mi biała zostają po faworkach :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3816 dni temu
    Najpierw upiecz np. szarlotkę tam zostają 4 białka, a potem kokosanki jak tak robię :)

    odpowiedz

  • ~M ~M
    3816 dni temu
    A co z żółtkami można zrobić, oprócz kogla mogla?

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3816 dni temu
    Musi być pyszne:) będziemy robić:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3816 dni temu
    Po dodaniu czekolady do jednej części możemy wyciskać kokosanki. "Duet" oznacza, że otrzymamy dwa rodzaje kokosanek - jedne z czekoladą, drugie bez :)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3816 dni temu
    Fajny przepis na koksanki ,zawsze ubijałam białka a tu inny lepszy sposób na ich przygotowanie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3816 dni temu
    dzielimy ciasto na dwie części i później co?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!