zobacz film Ciasto kokosowo-ananasowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Kakaowy spód biszkoptowy

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiewamy przez sito. Jajka ubijamy w mikserze, po chwili dodajemy cukier. Całość ubijamy na puszystą masę. Przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i kakao stopniowo łączymy z ubitymi jajkami.

Gotową masę rozsmarowujemy (na grubość 5-6 mm) na blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 185°C (termoobieg) przez mniej więcej 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krem w stylu angielskim

Mleko zagotowujemy. W metalowej misce dokładnie mieszamy cukier z żółtkami, następnie dodajemy cukier wanilinowy. Miskę kładziemy na garnku z gotującą się wodą i ubijamy wszystko na parze, stopniowo dodając zagotowane mleko. Wszystko bardzo intensywnie ubijamy do momentu zgęstnienia i podbicia kremu.

Następnie krem dzielimy na 2 równe części (mniej więcej po 250 g kremu).

Mus czekoladowy

Kuwerturę rozpuszczamy w gorącym kremie angielskim (jeśli czekolada się całkowicie nie rozpuści, możemy całość podgrzać jeszcze w kuchence mikrofalowej). Żelatynę moczymy w wodzie i rozpuszczamy, następnie dodajemy ją do musu czekoladowego i mieszamy. Śmietankę ubijamy.

Mus o temperaturze 40°C łączymy z ubitą śmietanką. Odstawiamy.

Mus kokosowy

80 ml mleka i 80 g śmietanki zagotowujemy w garnku. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy wiórki kokosowe, zaparzamy je i odstawiamy do ostygnięcia.

W gorącym kremie angielskim rozpuszczamy białą czekoladę. Dodajemy zaparzone i ostudzone wiórki kokosowe oraz wcześniej namoczoną i rozpuszczoną żelatynę. Śmietankę ubijamy. Mus o temperaturze 40°C łączymy z ubitą śmietanką. Odstawiamy.

Ananas

Ananas obieramy i kroimy na drobne części. Pokrojone ananasy wrzucamy na suchą patelnię, posypujemy je cukrem i całkowicie pozbawiamy soku (odparowujemy sok). Odstawiamy do wystudzenia.

Za pomocą tortownicy wycinamy koło z ostudzonego spodu biszkoptowego, wykładamy nim dno tortownicy.

Na biszkopt wylewamy mus czekoladowy, równo rozsmarowujemy. Do musu wrzucamy odparowane i dobrze ostudzone ananasy. Wstawiamy do zamrażalnika na mniej więcej 30-40 minut.

Następnie, gdy mus czekoladowy już zastygnie, wylewamy na niego mus kokosowy, równo rozsmarowujemy. Całość wstawiamy do lodówki na 2,5-3 godziny.

Gotowe ciasto dekorujemy rozpuszczoną kuwerturą (możemy użyć do tego papierowych różków (kornetów), aby zobaczyć, w jaki sposób zwinąć kornet, wejdź na kuchnialidla.pl)

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (27)

Avatar
  • Ana Ana
    3957 dni temu
    Czy zamiast świeżego ananasa można wziąć taki z puszki i na patelni odparować już bez użycia cukru?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4027 dni temu
    Angie wiórki są niesłodzone, ale jeśli lubisz słodsze ciasta to i słodzone wiórki się nadadzą :)

    odpowiedz

  • Angie Panasiuk Angie Panasiuk
    4028 dni temu
    czy wiorki kokosowe sa slodzone ?

    odpowiedz

  • Viola ;) Viola ;)
    4050 dni temu
    Hmm, niezbyt lubię kokos, ale zrobiłam ten deser i muszę przyznać, że nawet mi smakował ;D. A moje dzieci mówią że o wiele lepszy od tego ciasta jest mus czekoladowy Nesquik ;D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4055 dni temu
    Mus czekoladowy przed zastygnięciem może być nieco zbyt rzadki do przełożenia tortu. Jak widać na filmie, ma on raczej lejącą się konsystencję, dlatego nie polecamy używać go do przekładania nim biszkoptu - pod jego ciężarem krem może wypłynąć.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4055 dni temu
    Witam, czy mus czekoladowy nadaje się do przełożenia tortu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4066 dni temu
    Robiłam to ciasto kilka dni temu i jestem zachwycona przepisem. Oprócz biszkoptu który robiłam na własnym przepisie bo co do tego jestem juz uprzedzona, obydwa kremy wspaniale. Do kokosowego dodalam wiecej wiorek kokosowych i mniej bitej śmietany. Bardzo mi ( i innym które to ciasto mieli okazje jeść) sie podobały kontrasty smakowe: słodki krem kokosowy, krem z gorzka czekolada i lekko kwasny ananas... Po prostu cudo. Polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4067 dni temu
    Ciasto warte polecenia biszkopt bardzo delikatny a musy bardzo smaczne ja nie robiłam w tortownicy tylko na blasze uwielbiam kokosowe ciasta

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4068 dni temu
    ten przepis ma chyba zle propocje podane nie mowiac o czasie pieczenia... wyszedl mi zakalec (ktory oczywiscie dopieklam) a kiedy wyciagnelam biszkopt z musem czekoladowym z zamrazalnika i chcialam dodac mus kokosowy okazalo sie ze praktycznie nie mam juz wolnego miejsca na mus kokosowy i wiecej niz polowa mi go zostala ;/ po za tym baaardzo ciezki i tlusty deser.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4068 dni temu
    Jeśli chodzi o wielkość tortownicy nie ma to w tym przypadku aż tak dużego znaczenia. Jeśli planujesz kroić ciasto na więcej kawałków, warto użyć większej tortownicy - ciasto będzie niższe, ale łatwiejsze do pokrojenia. W przypadku wyższej tortownicy będzie się ono ładniej prezentować po przekrojeniu :)

    odpowiedz

  • A A
    4068 dni temu
    Pycha, zrobiłam i co prawda kremy mi trochę upadły, bo dla mnie to poziom zaawansowany jeśli chodzi o wypieki i wrzuciłam zbyt ciepłą czekoladę do kremu, ale i tak wyszedł pyszny i nikt niczego nie zauważył ;-) POLECAM!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4069 dni temu
    mam tortownice o wielkosci 22cm i druga wieksza 27cm, ktora polecacie uzyc? wieksza czy mniejsza?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4069 dni temu
    Wielkość tortownicy widoczna jest na filmie, zachęcamy do obejrzenia :) Jest to około 25 cm średnicy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    711 dni temu
    na pewno ta tortownica z filmiku nie ma 25cm średnicy tylko więcej 27 a i może i więcej
  • Gość Gość
    4069 dni temu
    Ciasto warte polecenia bardzo szybko znikało ze stołu Pllecam

    odpowiedz

  • Iwona Iwona
    4070 dni temu
    Ciasto bardzo smaczne nawet Teściowa mnie pochwaliła a to naprawdę sukces Dziękuje !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4071 dni temu
    Jakiej średnicy tortownica została użyta?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4072 dni temu
    moje ciasto ananasowe spłynęło pięknie na podłogę :/

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4073 dni temu
    Icurek w Lidlu na opakowaniu śmietanki znajdziesz gramaturę. W przybliżeniu jedna szklanka śmietanki 30% waży około 240 g.

    odpowiedz

  • Icurek Icurek
    4073 dni temu
    ilość śmietanki podawana jest w gramach, czy może ktoś mi napisać, jak to wygląda objętościowo? Ile śmietanki trzeba kupić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4073 dni temu
    Tak, kuwertura jest również :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4073 dni temu
    A kuwertura czekoladowa też jest w Lidlu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4073 dni temu
    Tak, wszystkie składniki dostępne są w Lidlu. Życzymy udanego wypieku! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4073 dni temu
    Czy wszystkie składniki znajdę w Lidlu?

    odpowiedz

  • Milena Milena
    4073 dni temu
    Bardzo ciekawe połączenie ananasa z kokosem Bbbbardzo nam smakuje !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4076 dni temu
    W kremie angielskim rozpuszczamy kuwerturę, w ten sposób tworząc mus czekoladowy. Podobnie jest w przypadku musu kokosowego, gdzie w kremie angielskim rozpuszczamy białą czekoladę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4076 dni temu
    A kiedy dodać krem angielski do musu czekoladowego?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!