Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Kakaowy spód biszkoptowy
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiewamy przez sito. Jajka ubijamy w mikserze, po chwili dodajemy cukier. Całość ubijamy na puszystą masę. Przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i kakao stopniowo łączymy z ubitymi jajkami.
Gotową masę rozsmarowujemy (na grubość 5-6 mm) na blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 185°C (termoobieg) przez mniej więcej 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krem w stylu angielskim
Mleko zagotowujemy. W metalowej misce dokładnie mieszamy cukier z żółtkami, następnie dodajemy cukier wanilinowy. Miskę kładziemy na garnku z gotującą się wodą i ubijamy wszystko na parze, stopniowo dodając zagotowane mleko. Wszystko bardzo intensywnie ubijamy do momentu zgęstnienia i podbicia kremu.
Następnie krem dzielimy na 2 równe części (mniej więcej po 250 g kremu).
Mus czekoladowy
Kuwerturę rozpuszczamy w gorącym kremie angielskim (jeśli czekolada się całkowicie nie rozpuści, możemy całość podgrzać jeszcze w kuchence mikrofalowej). Żelatynę moczymy w wodzie i rozpuszczamy, następnie dodajemy ją do musu czekoladowego i mieszamy. Śmietankę ubijamy.
Mus o temperaturze 40°C łączymy z ubitą śmietanką. Odstawiamy.
Mus kokosowy
80 ml mleka i 80 g śmietanki zagotowujemy w garnku. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy wiórki kokosowe, zaparzamy je i odstawiamy do ostygnięcia.
W gorącym kremie angielskim rozpuszczamy białą czekoladę. Dodajemy zaparzone i ostudzone wiórki kokosowe oraz wcześniej namoczoną i rozpuszczoną żelatynę. Śmietankę ubijamy. Mus o temperaturze 40°C łączymy z ubitą śmietanką. Odstawiamy.
Ananas
Ananas obieramy i kroimy na drobne części. Pokrojone ananasy wrzucamy na suchą patelnię, posypujemy je cukrem i całkowicie pozbawiamy soku (odparowujemy sok). Odstawiamy do wystudzenia.
Za pomocą tortownicy wycinamy koło z ostudzonego spodu biszkoptowego, wykładamy nim dno tortownicy.
Na biszkopt wylewamy mus czekoladowy, równo rozsmarowujemy. Do musu wrzucamy odparowane i dobrze ostudzone ananasy. Wstawiamy do zamrażalnika na mniej więcej 30-40 minut.
Następnie, gdy mus czekoladowy już zastygnie, wylewamy na niego mus kokosowy, równo rozsmarowujemy. Całość wstawiamy do lodówki na 2,5-3 godziny.
Gotowe ciasto dekorujemy rozpuszczoną kuwerturą (możemy użyć do tego papierowych różków (kornetów), aby zobaczyć, w jaki sposób zwinąć kornet, wejdź na kuchnialidla.pl)
Zobacz podobne
przepisy
Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!
Konfitura morelowo-miodowa
Pyszny pomysł dla wielbicieli słodkich śniadań: smak dojrzałych moreli uchwycony w towarzystwie miodowej nuty.
Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
Idealny dodatek do ciast, deserów i pieczywa. Przechowywany w domowej spiżarni przypomni o ciepłych, słonecznych dniach.
Konfitura cytrynowa
Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierniki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledzie po kaszubsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Domek z piernika
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Uszka z grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (27)
4003 dni temu
Czy zamiast świeżego ananasa można wziąć taki z puszki i na patelni odparować już bez użycia cukru?
odpowiedz
4072 dni temu
Angie wiórki są niesłodzone, ale jeśli lubisz słodsze ciasta to i słodzone wiórki się nadadzą :)
odpowiedz
4074 dni temu
czy wiorki kokosowe sa slodzone ?
odpowiedz
4096 dni temu
Hmm, niezbyt lubię kokos, ale zrobiłam ten deser i muszę przyznać, że nawet mi smakował ;D. A moje dzieci mówią że o wiele lepszy od tego ciasta jest mus czekoladowy Nesquik ;D
odpowiedz
4100 dni temu
Mus czekoladowy przed zastygnięciem może być nieco zbyt rzadki do przełożenia tortu. Jak widać na filmie, ma on raczej lejącą się konsystencję, dlatego nie polecamy używać go do przekładania nim biszkoptu - pod jego ciężarem krem może wypłynąć.
odpowiedz
4100 dni temu
Witam, czy mus czekoladowy nadaje się do przełożenia tortu?
odpowiedz
4112 dni temu
Robiłam to ciasto kilka dni temu i jestem zachwycona przepisem. Oprócz biszkoptu który robiłam na własnym przepisie bo co do tego jestem juz uprzedzona, obydwa kremy wspaniale. Do kokosowego dodalam wiecej wiorek kokosowych i mniej bitej śmietany. Bardzo mi ( i innym które to ciasto mieli okazje jeść) sie podobały kontrasty smakowe: słodki krem kokosowy, krem z gorzka czekolada i lekko kwasny ananas... Po prostu cudo. Polecam.
odpowiedz
4112 dni temu
Ciasto warte polecenia biszkopt bardzo delikatny a musy bardzo smaczne ja nie robiłam w tortownicy tylko na blasze uwielbiam kokosowe ciasta
odpowiedz
4113 dni temu
ten przepis ma chyba zle propocje podane nie mowiac o czasie pieczenia... wyszedl mi zakalec (ktory oczywiscie dopieklam) a kiedy wyciagnelam biszkopt z musem czekoladowym z zamrazalnika i chcialam dodac mus kokosowy okazalo sie ze praktycznie nie mam juz wolnego miejsca na mus kokosowy i wiecej niz polowa mi go zostala ;/ po za tym baaardzo ciezki i tlusty deser.
odpowiedz
4113 dni temu
Jeśli chodzi o wielkość tortownicy nie ma to w tym przypadku aż tak dużego znaczenia. Jeśli planujesz kroić ciasto na więcej kawałków, warto użyć większej tortownicy - ciasto będzie niższe, ale łatwiejsze do pokrojenia. W przypadku wyższej tortownicy będzie się ono ładniej prezentować po przekrojeniu :)
odpowiedz
4113 dni temu
Pycha, zrobiłam i co prawda kremy mi trochę upadły, bo dla mnie to poziom zaawansowany jeśli chodzi o wypieki i wrzuciłam zbyt ciepłą czekoladę do kremu, ale i tak wyszedł pyszny i nikt niczego nie zauważył ;-) POLECAM!
odpowiedz
4114 dni temu
mam tortownice o wielkosci 22cm i druga wieksza 27cm, ktora polecacie uzyc? wieksza czy mniejsza?
odpowiedz
4114 dni temu
Wielkość tortownicy widoczna jest na filmie, zachęcamy do obejrzenia :) Jest to około 25 cm średnicy.
odpowiedz
757 dni temu
na pewno ta tortownica z filmiku nie ma 25cm średnicy tylko więcej 27 a i może i więcej
4115 dni temu
Ciasto warte polecenia bardzo szybko znikało ze stołu Pllecam
odpowiedz
4115 dni temu
Ciasto bardzo smaczne nawet Teściowa mnie pochwaliła a to naprawdę sukces Dziękuje !
odpowiedz
4116 dni temu
Jakiej średnicy tortownica została użyta?
odpowiedz
4118 dni temu
moje ciasto ananasowe spłynęło pięknie na podłogę :/
odpowiedz
4118 dni temu
Icurek w Lidlu na opakowaniu śmietanki znajdziesz gramaturę. W przybliżeniu jedna szklanka śmietanki 30% waży około 240 g.
odpowiedz
4118 dni temu
ilość śmietanki podawana jest w gramach, czy może ktoś mi napisać, jak to wygląda objętościowo? Ile śmietanki trzeba kupić?
odpowiedz
4118 dni temu
Tak, kuwertura jest również :)
odpowiedz
4118 dni temu
A kuwertura czekoladowa też jest w Lidlu?
odpowiedz
4118 dni temu
Tak, wszystkie składniki dostępne są w Lidlu. Życzymy udanego wypieku! :)
odpowiedz
4118 dni temu
Czy wszystkie składniki znajdę w Lidlu?
odpowiedz
4119 dni temu
Bardzo ciekawe połączenie ananasa z kokosem Bbbbardzo nam smakuje !
odpowiedz
4121 dni temu
W kremie angielskim rozpuszczamy kuwerturę, w ten sposób tworząc mus czekoladowy. Podobnie jest w przypadku musu kokosowego, gdzie w kremie angielskim rozpuszczamy białą czekoladę.
odpowiedz
4122 dni temu
A kiedy dodać krem angielski do musu czekoladowego?
odpowiedz
zobacz wszystkie