Konfitura cytrynowa

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Cytryny sparzamy, szorujemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy sól i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy 10 minut na małym ogniu.

Wyjmujemy z wody, płuczemy i studzimy. Kroimy w plastry i usuwamy pestki. Z 400 ml wody oraz 250 g cukru gotujemy syrop i dodajemy plastry cytryn z sokiem, który wypłynął w trakcie krojenia cytryn na plastry. Gotujemy całość na bardzo małym ogniu (pod przykryciem) przez około 30-35 minut. Zdejmujemy przykrywkę i gotujemy kolejne 30 minut.

Garnek zdejmujemy z palnika, całkowicie studzimy konfiturę (najlepiej całą noc).

Konfiturę ponownie gotujemy na małym ogniu (bez przykrycia), przez 30 minut. Dodajemy miód i smażymy 15 minut, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Wycieramy ranty słoików, zakręcamy i umieszczamy w garnku z wodą (po włożeniu słoików do garnka woda musi sięgać niewiele powyżej połowy ich wysokości). Słoiki nie mogą się dotykać. Wodę doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu (pod przykryciem) gotujemy 10 minut.

Słoiki wyjmujemy z garnka, odwracamy do góry dnem i studzimy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (26)

Avatar
  • Gość Gość
    32 dni temu
    Cytryny trzeba namoczyć na 24 godziny, potem odlać wodę, nalać nowej i zagotować cytryny. Potem ostudzić, wylać wodę i dopiero robić konfiturę. Wtedy nie będzie gorzka

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1769 dni temu
    Bardzo dobra. Zrobiłam według przepisu, dodałam mniej miodu tylko. Widze w komentarzach rozczarowanie goryczą. Nie wiem, jak można oczekiwać że konfitura z cytryn będzie słodka. Wspaniale komponuje się z gorącą czekoladą.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    398 dni temu
    takie spoleczenstwo, zra cukier na potege i wszedzie by go chcieli.
  • Maks Maks
    2227 dni temu
    Hmmm... gorzka konfitura? Kto to wymyślił? To nie brzmi zachęcająco, więc dziękuję, nie skuszę się...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1801 dni temu
    Jak może być groszka skoro dodaje prawie cały słoik miodu
  • Ewa Ewa
    2396 dni temu
    Konfitura wyszła bardzo ale to bardzo gorzka, mimo że użyłam cytryn z cienką skórką i porządnie je wyszorowałam :( nie nadaje się w żadnym wypadku do jedzenia... Nawet po dodaniu do lemoniady daje gorzkawy posmak.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2538 dni temu
    Gośka wydaje mi się że lepiej oddzielić skórki albo zostawić niewielka ilość

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2656 dni temu
    pyszna :) dodałam imbir, cynamon oraz kilka goździków.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2776 dni temu
    a skurki nie ścieramy przed gotowanie cytryny?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2775 dni temu
    Gotujemy ze skórką :)
  • Gość Gość
    2973 dni temu
    Bardzo gorzkie mi to wyszło... :(

    odpowiedz

  • inna inna
    3327 dni temu
    Czy analogicznie można zrobić konfiturę z limonki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3327 dni temu
    Oczywiście można wykorzystać w tym przepisie limonki. Daj znać, jak wyszło! :)
  • Gość Gość
    3350 dni temu
    A ile gotowej konfitury wychodzi z tej ilości składników? 300 ml? 500 ml?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3349 dni temu
    Drogi Gościu, konfiturą zapełnisz około 4 słoiczków o pojemności 200-250 ml.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3507 dni temu
    Drogi Gościu, cytryna nie nadaję się do mrożenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    884 dni temu
    Cytrynę można mrozić, tylko po rozmrożeniu jest miękka i ma mnóstwo soku ,nie nadaje się do krojenia .Wypróbowałam eksperymentalnie i jestem zadowolona.
  • Gość Gość
    3507 dni temu
    czy można zamrozić cytrynę ?

    odpowiedz

  • Kuchcik Kuchcik
    3627 dni temu
    Zrobiłem konfiturę ze skórkami i wyszła gorzka. Zdecydowanie radzę pozbyć się albedo.

    odpowiedz

  • Katarzyna Katarzyna
    3697 dni temu
    Hmm... mam wątpliwości co do miodu w tym przepisie. Jeśli dodaje się miód do czegoś, co ma więcej, niż 42 stopnie, to niszczy się wszystkie jego właściwości. Więc w tym przypadku będzie to tylko drogi słodzik. Nie lepiej dodać więcej cukru?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3753 dni temu
    Super smakuje z serkiem plesniowym!!! Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3983 dni temu
    Czy cytryny powinny popękać podczas gotowania?

    odpowiedz

  • Zytka Maurion Zytka Maurion
    4020 dni temu
    Witam! Ja zrobiłam konfiturę najpierw z podanej ilości, a ponieważ przepis baaaaardzo przypadł mi do gustu, następną porcję zrobiłam z ponad pięciu kilogramów cytryn. Wyszorowałam je solidnie razem z kilkoma limonkami, gotowałam zgodnie z podanym czasem. A potem cały dzień we dwójkę odcinaliśmy albedo. . Zrobiłam trochę inaczej, wpakowaliśmy w duże (0,7l) i małe(0,25l) słoiki. Pasteryzowałam dłużej. Właśnie skończyliśmy drugi słoik do herbaty. I już myślimy nad kolejnymi. :) Pozdrawiam! Zapraszam na mój blog, gdzie jeszcze dziś dokładny przepis, z którego zrobiłam konfiturę. http://oderwaneiprzyklejone.blog.pl

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4070 dni temu
    Moje cytryny miały bardzo cienką skórkę, a konfitura i tak wyszła gorzka. Radzę pozbyć się skórki już na samym początku. Nie wiem czy jeszcze skuszę się na tą konfiturę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4080 dni temu
    Ja dodaję łyżeczkę do herbaty. Polecam.

    odpowiedz

  • Teeree Teeree
    4112 dni temu
    Przypadkiem użyłam cytryn zgrubszą skórką, przez co konfitura wyszla słodko-gorzka. Może nie jest taka jak wyjść powinna, ale jest cudowna do mięs! Albo nawet czasem na tosty jeśli nie mam ochoty na typowe słodkie dżemidła ;). Następnym razem zadbam by znaleźć dobre cytryny :D.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!