Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Cytryny sparzamy, szorujemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy sól i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy 10 minut na małym ogniu.
Wyjmujemy z wody, płuczemy i studzimy. Kroimy w plastry i usuwamy pestki. Z 400 ml wody oraz 250 g cukru gotujemy syrop i dodajemy plastry cytryn z sokiem, który wypłynął w trakcie krojenia cytryn na plastry. Gotujemy całość na bardzo małym ogniu (pod przykryciem) przez około 30-35 minut. Zdejmujemy przykrywkę i gotujemy kolejne 30 minut.
Garnek zdejmujemy z palnika, całkowicie studzimy konfiturę (najlepiej całą noc).
Konfiturę ponownie gotujemy na małym ogniu (bez przykrycia), przez 30 minut. Dodajemy miód i smażymy 15 minut, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Wycieramy ranty słoików, zakręcamy i umieszczamy w garnku z wodą (po włożeniu słoików do garnka woda musi sięgać niewiele powyżej połowy ich wysokości). Słoiki nie mogą się dotykać. Wodę doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu (pod przykryciem) gotujemy 10 minut.
Słoiki wyjmujemy z garnka, odwracamy do góry dnem i studzimy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kutia
- Domek z piernika
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Makowiec japoński
- Golonka pieczona po bawarsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Burek ze szpinakiem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Przekąski sylwestrowe
- Krokiety z mięsem
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Łazanki
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciasto na pierogi
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (26)
391 dni temu
Cytryny trzeba namoczyć na 24 godziny, potem odlać wodę, nalać nowej i zagotować cytryny. Potem ostudzić, wylać wodę i dopiero robić konfiturę. Wtedy nie będzie gorzka
Odpowiedz
2128 dni temu
Bardzo dobra. Zrobiłam według przepisu, dodałam mniej miodu tylko. Widze w komentarzach rozczarowanie goryczą. Nie wiem, jak można oczekiwać że konfitura z cytryn będzie słodka. Wspaniale komponuje się z gorącą czekoladą.
Odpowiedz
757 dni temu
takie spoleczenstwo, zra cukier na potege i wszedzie by go chcieli.
2586 dni temu
Hmmm... gorzka konfitura? Kto to wymyślił? To nie brzmi zachęcająco, więc dziękuję, nie skuszę się...
Odpowiedz
2160 dni temu
Jak może być groszka skoro dodaje prawie cały słoik miodu
2755 dni temu
Konfitura wyszła bardzo ale to bardzo gorzka, mimo że użyłam cytryn z cienką skórką i porządnie je wyszorowałam :( nie nadaje się w żadnym wypadku do jedzenia... Nawet po dodaniu do lemoniady daje gorzkawy posmak.
Odpowiedz
2897 dni temu
Gośka wydaje mi się że lepiej oddzielić skórki albo zostawić niewielka ilość
Odpowiedz
3015 dni temu
pyszna :) dodałam imbir, cynamon oraz kilka goździków.
Odpowiedz
3135 dni temu
a skurki nie ścieramy przed gotowanie cytryny?
Odpowiedz
3134 dni temu
Gotujemy ze skórką :)
3332 dni temu
Bardzo gorzkie mi to wyszło... :(
Odpowiedz
3686 dni temu
Czy analogicznie można zrobić konfiturę z limonki?
Odpowiedz
3686 dni temu
Oczywiście można wykorzystać w tym przepisie limonki. Daj znać, jak wyszło! :)
3709 dni temu
A ile gotowej konfitury wychodzi z tej ilości składników? 300 ml? 500 ml?
Odpowiedz
3708 dni temu
Drogi Gościu, konfiturą zapełnisz około 4 słoiczków o pojemności 200-250 ml.
3866 dni temu
Drogi Gościu, cytryna nie nadaję się do mrożenia.
Odpowiedz
1243 dni temu
Cytrynę można mrozić, tylko po rozmrożeniu jest miękka i ma mnóstwo soku ,nie nadaje się do krojenia .Wypróbowałam eksperymentalnie i jestem zadowolona.
3866 dni temu
czy można zamrozić cytrynę ?
Odpowiedz
3986 dni temu
Zrobiłem konfiturę ze skórkami i wyszła gorzka. Zdecydowanie radzę pozbyć się albedo.
Odpowiedz
4056 dni temu
Hmm... mam wątpliwości co do miodu w tym przepisie. Jeśli dodaje się miód do czegoś, co ma więcej, niż 42 stopnie, to niszczy się wszystkie jego właściwości. Więc w tym przypadku będzie to tylko drogi słodzik. Nie lepiej dodać więcej cukru?
Odpowiedz
4112 dni temu
Super smakuje z serkiem plesniowym!!! Polecam
Odpowiedz
4342 dni temu
Czy cytryny powinny popękać podczas gotowania?
Odpowiedz
4379 dni temu
Witam! Ja zrobiłam konfiturę najpierw z podanej ilości, a ponieważ przepis baaaaardzo przypadł mi do gustu, następną porcję zrobiłam z ponad pięciu kilogramów cytryn. Wyszorowałam je solidnie razem z kilkoma limonkami, gotowałam zgodnie z podanym czasem. A potem cały dzień we dwójkę odcinaliśmy albedo. . Zrobiłam trochę inaczej, wpakowaliśmy w duże (0,7l) i małe(0,25l) słoiki. Pasteryzowałam dłużej. Właśnie skończyliśmy drugi słoik do herbaty. I już myślimy nad kolejnymi. :) Pozdrawiam! Zapraszam na mój blog, gdzie jeszcze dziś dokładny przepis, z którego zrobiłam konfiturę. http://oderwaneiprzyklejone.blog.pl
Odpowiedz
4429 dni temu
Moje cytryny miały bardzo cienką skórkę, a konfitura i tak wyszła gorzka. Radzę pozbyć się skórki już na samym początku. Nie wiem czy jeszcze skuszę się na tą konfiturę.
Odpowiedz
4439 dni temu
Ja dodaję łyżeczkę do herbaty. Polecam.
Odpowiedz
4471 dni temu
Przypadkiem użyłam cytryn zgrubszą skórką, przez co konfitura wyszla słodko-gorzka. Może nie jest taka jak wyjść powinna, ale jest cudowna do mięs! Albo nawet czasem na tosty jeśli nie mam ochoty na typowe słodkie dżemidła ;). Następnym razem zadbam by znaleźć dobre cytryny :D.
Odpowiedz
zobacz wszystkie