Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- piekarnik nagrzany do temperatury 190°C
- formę do babki
KROK 1. Karmelizowanie filetów z pomarańczy
Ścieramy skórkę z pomarańczy. Obieramy pozostałą skórę i wycinamy z miąższu filety, które kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni karmelizujemy 120 g cukru, dodajemy otartą skórkę, filety oraz pozostały sok z pomarańczy. Całość chwilę smażymy i odstawiamy do wystudzenia.
KROK 2. Łączymy masę serową z pomarańczami
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na dwie części i tępą stroną noża wyskrobujemy ziarenka. Masło rozpuszczamy na małym ogniu.
Jajka ubijamy z pozostałym cukrem na gładką, puszystą masę. Cały czas miksując, dodajemy twaróg, nasionka laski wanilii oraz roztopione masło. Dodajemy pomarańczę i delikatnie mieszając, wsypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
KROK 3. Pieczemy babkę
Wlewamy masę do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do babki. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 190°C. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy ciasto w formie na 15 minut. Wyciągamy z formy i studzimy.
KROK 4. Przygotowujemy polewę
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy czekoladę i miękkie masło. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
KROK 5. Dekorujemy ciasto
Wystudzoną babkę oblewamy polewą i obsypujemy płatkami migdałowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
Ciekawy sposób na pyszną babkę, którą przygotujesz bez pieczenia! Podawaj ją z polewą waniliową i kandyzowanymi owocami.
Babka orzechowo-migdałowa
Przekonaj się, że z naszym przepisem babka zawsze się udaje i ma niezapomniany orzechowo-migdałowy smak.
Babka wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Roladki z cukinii
- Tarta Cytrynowa
- Aromatyczna jabłkowa konfitura
- Flamiche z porami i serem
- Piernik świąteczny
- Bożonarodzeniowa babka piernikowa
- Drożdżowe paluchy z serem – przepis
- Mięsno-serowe empanadas z warzywami
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- Poduszeczki brzoskwiniowe
- Śródziemnomorska babka ziemniaczana
- Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym
- Aromatyczna babka z suszonymi owocami
- Spaghetti z masłem ziołowym i boczkiem
- Sernik matcha na zimno
- Czekoladowo-wiśniowe tartaletki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Domowe lody śmietankowe z kruszonką
- Baton à la twix
- Ciasteczka z wróżbą
- Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto
- Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Placek ze śliwkami i bezą
- Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką
- Steki z tofu
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
- Nalewka z głogu
- Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (39)
602 dni temu
Robię tę babkę co święta. Pyszna i wilgotna. Nasz ulubiony przepis!
odpowiedz
1684 dni temu
Niestety wyszedł mi zakalec 🙄
odpowiedz
1732 dni temu
to pyszne, pominęłam pomarańcze i dodałam sok z cytryny. Gotowe ciasto polalam lukrem z sokiem cytrynowym. Rewelacyjna, wilgotna babka. Polecam!
odpowiedz
2428 dni temu
Niestety, po wyjęciu z piekarnika babka opadła :(
odpowiedz
2430 dni temu
Proszę o podanie wymiarów formy?
odpowiedz
2430 dni temu
Forma powinna mieć ok. 22-23 cm średnicy.
2762 dni temu
witam. czy zamiast twarogu mozna uzyc serka mascarpone? :)
odpowiedz
2781 dni temu
Och jak ja sie juz nie moge doczekan swiat. zawsze mi do takich babaek smakuje herbatka i jest idealnie. myślę, że herbatka owocowa moja garden citrus z teekanne bedzie idealna. Cytrusmi sie z wielkanocą kojarzą tak samo ja babka
odpowiedz
2929 dni temu
Babka wyszła pyszna :)
odpowiedz
3155 dni temu
Babka wyszła pyszna i piękna :) Zero zakalca. Dziękuję za super przepis.
odpowiedz
3159 dni temu
U mnie też zakalec po całości :) chociaż robiłem idealnie według podanego przepisu. Ktoś umie odpowiedzieć dlaczego tak się mogło stać??
odpowiedz
3158 dni temu
najlepiej by produkty były w pokojowej temperaturze (karmelizowane pomarańcze nie mogą być gorące!), a mąka i proszek dobrze przesiane.
3161 dni temu
Masakra, od dołu do góry wyszedł zakalec. Po całości. Dlaczego? Jak to możliwe?
odpowiedz
3158 dni temu
Czy wystudziłaś/łeś karmelizowane pomarańcze? Łączone produkty powinny mieć podobną, pokojową temperaturę.
3161 dni temu
no szkoda, że mi nie odpisaliście.... zzadałam pytanie w dzień roboczy w południe... na Święta chciałam tą babkę zrobić no i nie bardzo wiem jak postąpić z tą pomarańczą :(
odpowiedz
3161 dni temu
Robię już drugi raz, pierwszy w formie babki a teraz muffiny, pomarańcze obralam też z tych skórek otaczających cząstki pomarańczy, pokroiłam nie zbyt drobno i tak się to rozpadło w trakcie gotowania z cukrem. Wyszło super, bez zakalca.
3158 dni temu
Trik na filetowanie pomarańczy znajdziesz na naszej stronie: https://kuchnialidla.pl/filetowanie-pomaranczy :)
3161 dni temu
Witam,w którym momencie dodajemy płatki migdałowe (30g) do ciasta,pomijając te do ozdoby.
odpowiedz
3162 dni temu
W składnikach na CIASTO są podane płatki migdałowe – 30 g. Oprócz tego w składnikach DODATKOWO również podane są płatki migdałowe. Czy 30 g płatków dodajemy do masy serowej. Czy płatki są wyłącznie do posypania polewy?
odpowiedz
3158 dni temu
Płatków migdałowych używamy tylko do dekoracji - dziękujemy za spostrzegawczość :) Już poprawiamy :)
3163 dni temu
a o co dokładnie chodzi z filetowaniem tej pomarańczki? Bo nie bardzo wiem jakie kawałki i jakiej wiellkości powinnam z tego osiągnąć... :( "wycinamy z miąższu filety, które kroimy na mniejsze kawałki. " czyli filety to są te poszczególne części, z których jakby się składa cała pomarańcza? i to jeszcze na kawałki pokroić? :D fajnie by było mieć fotkę wielkości tych kawałeczków :)
odpowiedz
3158 dni temu
Trik na filetowanie pomarańczy znajdziesz na naszej stronie: https://kuchnialidla.pl/filetowanie-pomaranczy :) Każdy filecik kroimy po prostu na dowolnej wielkości, mniejsze kawałki (np. około 1 cm).
3163 dni temu
Witam. Te 190 stopni to z termoobiegiem czy bez?
odpowiedz
3163 dni temu
Bez termoobiegu. Opcja grzania góra-dół.
3166 dni temu
Nie zrobi sie zakalec od tych kawalkow pomaranczy w srodku? Przeciez one sie nie rozpuszcza! Jeszcze jedno - moze byc pol maslo I pol marg.Kasia , bo nie chce isc do sklepu?.
odpowiedz
3166 dni temu
Drogi Gościu, zakalec nie powinien się zrobić. A do wypieku możesz użyć masła i margaryny :)
2426 dni temu
Niestety wychodzi zaklęć ja wszystko miałam w temp pokojowej, maka przesiana etc. Myślę że od tych pomaranczy
3167 dni temu
Jaki ser twarogowy ma byc?Z wiaderka czy w formie kostki?
odpowiedz
3167 dni temu
Gościu, babka wyjdzie z twarogu z wiaderka oraz takiego z kostki. Jeśli używasz kostki, pamiętaj, by przed użyciem zmielić ser!
3167 dni temu
Babka wyszła pyszna. Bardzo prosta i szybka. AUB
odpowiedz
3169 dni temu
Czy zamiast formy do babki można użyć formy do muffinów?
odpowiedz
3162 dni temu
podbijam pytanie bo tez jestem ciekawa czy mozna...?
3161 dni temu
Wpadłam na ten sam pomysł, właśnie się pieką , wychodzi aż 48 sztuk
3158 dni temu
Można :) Tylko pamiętaj, że muffiny szybciej się wypiekają.
3172 dni temu
Wie ktoś może kiedy Paweł Małecki ma urodziny? Bo w internecie jest podane tylko że się urodził w 1976 r.
odpowiedz
3172 dni temu
Drogi Gościu, zapraszamy na czat z Pawłem Małeckim jutro o godzinie 15:30 na Facebooku - https://www.facebook.com/lidlpolska/photos/a.310964302302655.74283.262228993842853/1034552573277154/?type=3&theater
3173 dni temu
Szkoda że nie ma filmiku, ale czekam na kolejne tygodnie i filmiki z Pawłem Małeckim na Wielkanoc ;)
odpowiedz
3176 dni temu
Znowu bez filmiku?!
odpowiedz
3176 dni temu
W razie konkretnych pytań o przepis - chętnie pomożemy :)
zobacz wszystkie