Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- gofrownicę do gofrów belgijskich
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SZPINAK
Szpinak gotujemy na parze lub blanszujemy. Studzimy go i drobno siekamy.
WSKAZÓWKA! Możemy użyć mrożonego szpinaku – należy go wtedy rozmrozić, odcedzić z płynu i wtedy posiekać.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA GOFRY
Płatki owsiane, serek wiejski, jajka i proszek do pieczenia miksujemy na gładką masę w dużej misce. Całość doprawiamy niewielką ilością soli i łączymy z drobno posiekanym szpinakiem.
WSKAZÓWKA! Jeśli ciasto jest zbyt gęste, możemy do niego dodać odrobinę wody.
KROK 3: PIECZEMY GOFRY
Gofrownicę rozgrzewamy i delikatnie natłuszczamy. Ciasto przekładamy do gofrownicy za pomocą chochli. Gofry pieczemy, aż będą złotobrązowe i chrupiące. Czynność powtarzamy, aż wykorzystamy całe ciasto. Upieczone gofry przechowujemy w cieple.
KROK 4: SMAŻYMY JAJKA
Na patelni rozgrzewamy masło. Jajka ostrożnie wbijamy na patelnię i smażymy na małym ogniu, aż się zetną, a żółtka nadal pozostaną płynne. Pod koniec smażenia doprawiamy je solą i pieprzem według uznania.
KROK 5: PODAJEMY GOFRY
Gofry przekładamy na talerze i na każdym z nich układamy jajko sadzone. Następnie gofry dekorujemy kawałkami wędzonego łososia i ulubionymi świeżymi ziołami.
WSKAZÓWKA! Do gofrów świetnym dodatkiem będą też pomidorki koktajlowe i twarożek ziołowy.
Zobacz podobne
przepisy
Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami
Śniadanie, deser, a może obiad na słodko? Gofry to doskonały wybór! Chrupiące, pulchne wafle przygotujesz w mgnieniu oka.
Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie
Wypróbuj wytrawną wersję gofrów z rzeżuchą i kalarepą, które mogą być doskonałą przekąską w ciągu dnia.
Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
Połączenie maślanych gofrów z sosem z limonki i karmelu to propozycja na pyszny deser w sam raz na letnie dni.
Gofry z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych
Chrupiące gofry, podane z brzoskwiniami, podprażanymi wiórkami kokosowymi oraz kulką lodów waniliowych. Pycha!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Piernik staropolski
- Wegańska ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kutia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sałatka gyros
- Ciasto na pierogi
- Kompot z suszu z cytryną
- Uszka z grzybami
- Kapusta z grochem
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)