Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • gofrownicę

Krok 1: Robimy ciasto na gofry

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i wstawiamy do lodówki. 75 g masła miksujemy ze 100 g cukru, aż powstanie kremowa masa. Dodajemy stopniowo żółtka i maślankę, stale miksując. Dodajemy wymieszaną mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy ubite białka, ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do spęcznienia.

Krok 2: Przygotowujemy sos z limonki

Ścieramy skórkę z limonki i wyciskamy sok. Rozpuszczamy pozostały cukier, sok z limonki, resztę masła i lekko karmelizujemy. Zaprawiamy śmietaną, gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 3 minuty. Dodajemy skórkę z limonki i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Krok 3: Pieczemy gofry

Pieczemy prostokątne gofry w natłuszczonej gofrownicy. Podajemy z sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    354 dni temu
    Czy możecie podawać w przepisach alternatywnie inną mąkę lub też przepisy dla bezglutenowców?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    354 dni temu
    Wszystkie przepisy bezglutenowe znajdziesz w zakładce "bez glutenu" - https://kuchnialidla.pl/przepisy/bezglutenowa

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram