Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- gofrownicę
Krok 1: Robimy ciasto na gofry
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i wstawiamy do lodówki. 75 g masła miksujemy ze 100 g cukru, aż powstanie kremowa masa. Dodajemy stopniowo żółtka i maślankę, stale miksując. Dodajemy wymieszaną mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy ubite białka, ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do spęcznienia.
Krok 2: Przygotowujemy sos z limonki
Ścieramy skórkę z limonki i wyciskamy sok. Rozpuszczamy pozostały cukier, sok z limonki, resztę masła i lekko karmelizujemy. Zaprawiamy śmietaną, gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 3 minuty. Dodajemy skórkę z limonki i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Krok 3: Pieczemy gofry
Pieczemy prostokątne gofry w natłuszczonej gofrownicy. Podajemy z sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Gofry z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych
Chrupiące gofry, podane z brzoskwiniami, podprażanymi wiórkami kokosowymi oraz kulką lodów waniliowych. Pycha!
Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie
Wypróbuj wytrawną wersję gofrów z rzeżuchą i kalarepą, które mogą być doskonałą przekąską w ciągu dnia.
Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami
Śniadanie, deser, a może obiad na słodko? Gofry to doskonały wybór! Chrupiące, pulchne wafle przygotujesz w mgnieniu oka.
Gofry na dwa sposoby
Szukasz idealnego przepisu na chrupiące gofry? A może na wyjątkowo puszyste i drożdżowe? Mamy dla Ciebie oba!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Strudel jabłkowo-marchewkowy
- Sernik na zimno
- Parfait waniliowe z malinami (domowe lody)
- Puszysty krem z melona
- Sałatka z pieczonym burakiem, szpinakiem i pomarańczą
- Sałatka z grillowanych owoców
- Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
- Mrożony jogurt z malinami i limonką
- Polędwica wołowa z zielonym pieprzem i sosem waniliowym
- Babeczki z jeżynami
- Tarta z masą krówkową i figami
- Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis
- Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką
- Zasmażana młoda kapusta
- Deser z tapioką
- Pstrąg tęczowy w bekonie
- Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
- Sałatka z makaronem i klopsikami
- Keks świąteczny
- Chrupiące czekoladki
- Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
- Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
- Kanapka z grilla z serem i pomidorem
- Sałatka caprese z nektarynek i łososia
- Empanadas z tuńczykiem i oliwkami
- Polędwiczka wieprzowa w czerwonym winie w kakaowym sosie z krokietami ziemniaczanymi
- Letnia zupa jarzynowa z ciecierzycą
- Ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką
- Pierogi leniwe z orzechową okrasą
- Czeskie ciasteczka "zlepianki"
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2757 dni temu
Czy możecie podawać w przepisach alternatywnie inną mąkę lub też przepisy dla bezglutenowców?
odpowiedz
2757 dni temu
Wszystkie przepisy bezglutenowe znajdziesz w zakładce "bez glutenu" - https://kuchnialidla.pl/przepisy/bez-glutenu