Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- gofrownicę
Krok 1: Robimy ciasto na gofry
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i wstawiamy do lodówki. 75 g masła miksujemy ze 100 g cukru, aż powstanie kremowa masa. Dodajemy stopniowo żółtka i maślankę, stale miksując. Dodajemy wymieszaną mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy ubite białka, ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do spęcznienia.
Krok 2: Przygotowujemy sos z limonki
Ścieramy skórkę z limonki i wyciskamy sok. Rozpuszczamy pozostały cukier, sok z limonki, resztę masła i lekko karmelizujemy. Zaprawiamy śmietaną, gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 3 minuty. Dodajemy skórkę z limonki i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Krok 3: Pieczemy gofry
Pieczemy prostokątne gofry w natłuszczonej gofrownicy. Podajemy z sosem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sernik pistacjowy
- Ryba po japońsku
- Śledź w oleju
- Śledzie po kaszubsku
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Świąteczne pierniczki
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Boczek pieczony
- Ciasto marchewkowe
- Makowiec japoński
- Mini burgery
- Burek ze szpinakiem
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierniki
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
3103 dni temu
Czy możecie podawać w przepisach alternatywnie inną mąkę lub też przepisy dla bezglutenowców?
Odpowiedz
3103 dni temu
Wszystkie przepisy bezglutenowe znajdziesz w zakładce "bez glutenu" - https://kuchnialidla.pl/przepisy/bez-glutenu