Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • gofrownicę

Krok 1: Ubijamy białka

Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno. Mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy.

Krok 2: Przygotowujemy ciasto

Rzeżuchę obcinamy i siekamy. Roztrzepujemy z mlekiem, śmietaną, żółtkami i wystudzonym masłem. Mieszamy całość z mieszaniną mąki na gładką masę. Dodajemy ubite białka, mieszamy. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut.

Krok 3: Robimy kalarepę w śmietanie

Kalarepę obieramy, małe, drobne listki odkładamy na bok. Kalarepę kroimy na kawałki. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Smażymy z kalarepą na gorącym maśle przez 3 minuty aż do zeszklenia. Rozcieńczamy bulionem i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy pod przykryciem przez ok. 8 minut do miękkości. Liście kalarepy siekamy, dodajemy, mieszamy.

W natłuszczonej gofrownicy wypiekamy 8 gofrów. Podajemy razem z kalarepą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Francuskie tosty z boczkiem i serem

Czas na francuskie śniadanie! Pieczywo smażone w jajku, a do tego pyszne dodatki to sposób na dobre rozpoczęcie dnia.

Francuskie tosty z boczkiem i serem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Tosty z gruszkami i serem

Wyraziste składniki zamknięte pomiędzy chrupiącymi kawałkami pieczywa. Taki tost zaspokoi każdy głód.

Tosty z gruszkami i serem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Paweł Małecki

Gofry na dwa sposoby

Szukasz idealnego przepisu na chrupiące gofry? A może na wyjątkowo puszyste i drożdżowe? Mamy dla Ciebie oba!

Gofry na dwa sposoby
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    3308 dni temu
    super

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!