Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- gofrownicę
Krok 1: Ubijamy białka
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno. Mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy.
Krok 2: Przygotowujemy ciasto
Rzeżuchę obcinamy i siekamy. Roztrzepujemy z mlekiem, śmietaną, żółtkami i wystudzonym masłem. Mieszamy całość z mieszaniną mąki na gładką masę. Dodajemy ubite białka, mieszamy. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 3: Robimy kalarepę w śmietanie
Kalarepę obieramy, małe, drobne listki odkładamy na bok. Kalarepę kroimy na kawałki. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Smażymy z kalarepą na gorącym maśle przez 3 minuty aż do zeszklenia. Rozcieńczamy bulionem i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy pod przykryciem przez ok. 8 minut do miękkości. Liście kalarepy siekamy, dodajemy, mieszamy.
W natłuszczonej gofrownicy wypiekamy 8 gofrów. Podajemy razem z kalarepą.
Zobacz podobne
przepisy
Francuskie tosty z boczkiem i serem
Czas na francuskie śniadanie! Pieczywo smażone w jajku, a do tego pyszne dodatki to sposób na dobre rozpoczęcie dnia.
Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami
Śniadanie, deser, a może obiad na słodko? Gofry to doskonały wybór! Chrupiące, pulchne wafle przygotujesz w mgnieniu oka.
Tosty z gruszkami i serem
Wyraziste składniki zamknięte pomiędzy chrupiącymi kawałkami pieczywa. Taki tost zaspokoi każdy głód.
Gofry na dwa sposoby
Szukasz idealnego przepisu na chrupiące gofry? A może na wyjątkowo puszyste i drożdżowe? Mamy dla Ciebie oba!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą
- Batony zbożowe
- Wrapy z sałaty z tofu
- Wegańskie bounty owocowe
- Wrapy z łososiem, jajkiem i rzeżuchą
- Carpaccio z pomidorów
- Tort sernikowy z polewą ze smoothie
- Koktajle owocowe
- Papaya bowl z kremem jogurtowym
- Sałatka z młodych warzyw
- Crostini z mango i awokado
- Crostini z serkiem, ogórkiem i łososiem
- Crostini z szynką i melonem
- Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
- Tapas – kanapki w stylu hiszpańskim na 3 sposoby
- Brokułowa zupa krem
- Ciasto kawowo-wiśniowe
- Żółta pasta curry
- Deser pascha w 10 minut
- Sałatka azjatycka z makaronem i kaczką
- Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
- Gulasz z jagnięciny z kopytkami
- Bananowa piña colada bez alkoholu
- Zupa jarzynowa z pastą ziołową
- Sok z buraka, marchwi i jabłka z imbirem
- Śniadaniowe bubble waffles z jajkiem sadzonym i warzywami
- Suflet z mango
- Owocowe sushi
- Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie
- Minibabeczki z rabarbarem i białą czekoladą
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
3087 dni temu
super
odpowiedz