Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- gofrownicę
Krok 1: Ubijamy białka
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno. Mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy.
Krok 2: Przygotowujemy ciasto
Rzeżuchę obcinamy i siekamy. Roztrzepujemy z mlekiem, śmietaną, żółtkami i wystudzonym masłem. Mieszamy całość z mieszaniną mąki na gładką masę. Dodajemy ubite białka, mieszamy. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 3: Robimy kalarepę w śmietanie
Kalarepę obieramy, małe, drobne listki odkładamy na bok. Kalarepę kroimy na kawałki. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Smażymy z kalarepą na gorącym maśle przez 3 minuty aż do zeszklenia. Rozcieńczamy bulionem i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy pod przykryciem przez ok. 8 minut do miękkości. Liście kalarepy siekamy, dodajemy, mieszamy.
W natłuszczonej gofrownicy wypiekamy 8 gofrów. Podajemy razem z kalarepą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa grzybowa z makaronem
- Piernik świąteczny
- Mini burgery
- Ryba z piekarnika
- Świąteczne pierniczki
- Krokiety z mięsem
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sałatka gyros
- Kutia
- Śledź w oleju
- Przekąski sylwestrowe
- Spaghetti carbonara
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Boczek pieczony
- Jajka na miękko
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
3425 dni temu
super
Odpowiedz