
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- przesiewacz do mąki
- gofrownicę
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek. Białka z cukrem wanilinowym ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z miodem i powoli dodajemy roztopione (nie gorące!) masło oraz przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy, dodajemy mleko i ubite białka. Pieczemy w gofrownicy z grubą kratką. Podajemy z bananami i kremem orzechowym.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Spaghetti carbonara
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Corn dog
- Kotlet pożarski – przepis
- Mus truskawkowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zasmażana młoda kapusta
- Sos kurkowy
- Gzik
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Pulpety w sosie koperkowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Deser z chia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (24)
226 dni temu
Przepis na gofry wzięłam sprawdzony z Moich Wypieków, zawsze chrupkie I puszyste wychodzą. Ten hest jakis strasznie skomplikiwany, poza tym szkoda miodu. Pomysł z dodaniem kakao fajny, na wierzch Nutella (lidlowa podróbka) I masło orzechowe. Mniam
odpowiedz
2554 dni temu
Większość pisze, że aby gofry były kruche trzeba dobre ciasto nie jest to do końca tak. Zrobię dobre gofry ze zwykłego ciasta naleśnikowego tylko odpowiednio gęstego (konsystencja gęstej śmietany) potrzeba tylko dobrej gofrownicy. A jaka to dobra - musi mieć 250 st C na panelach (a nie ponad 1.000 W - ja mam 1150 W a temperatura na panelu 180-185 st. C) i ciężka góra lub z mechanizmem nie pozwalającym podnieść ciastu górnego panelu (np. z zatrzaskiem) go gwarantuje równomierne upieczenie gofra.
odpowiedz
2471 dni temu
u mnie pierwsze 2 były kruche ale musicie po prostu je krócej trzymać na gofrownicy
2470 dni temu
Trzeba pamiętać, że czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy! :)
3111 dni temu
Gofry wychodzą miękkię - daleko im do chrupiących.
odpowiedz
3109 dni temu
Chrupkość gofrów zależy od gofrownicy i jej mocy :)
3090 dni temu
U mnie to samo. Choć przygotowanie ciasta jest szybkie, całość zajęła mi 1,5 h. To mój pierwszy przepis z tej książki. Na razie nie będę do niej zagladała. Szkoda bo niektóre przepisy wyglądały ciekawie.
3187 dni temu
nieudane, ciasto za rzadkie, po wypieczeniu dwóch (płaskich i miękkich) zrobiłam z reszty naleśniki...
odpowiedz
3481 dni temu
udać się tak sobie ale nie za bardzo
odpowiedz
3534 dni temu
Gofry nie wyszły pomimo tego że wszystko było zrobione tak jak w przepisie, ciasto jest mokre i glimdziate, nic nie dało dłuższe pieczenie. Nie polecam!
odpowiedz
3533 dni temu
Drogi Gościu, za mało chrupiącą konsystencję odpowiada gofrownica - gofry należy wypiekać w naprawdę wysokiej temperaturze (w gofrownicy o wysokiej mocy).
3573 dni temu
nudy
odpowiedz
3614 dni temu
Przepis słaby. Gofry miękkie, trudno je było wyciągać z gofrownicy były takie kapciowate.
odpowiedz
3758 dni temu
Drodzy Użytkownicy, możecie zmniejszyć ilość kakao w przepisie, jednak zastąpcie je taką samą ilością mąki, by konsystencja ciasta pozostała niezmienna. Za mało chrupiącą konsystencję odpowiada gofrownica - gofry musimy wypiekać w naprawdę wysokiej temperaturze (w gofrownicy o wysokiej mocy).
odpowiedz
3187 dni temu
no a ja ma waszą gofrownicę i nie wyszło ... na "5" piekłam, proporcje są zepsute w tym przepisie...
3759 dni temu
Niestety ten przepis jest do bani. Za dużo kakao, dla laików powinna być wzmianka by dodać go mniej bo za duża ilość obciąża ciasto
odpowiedz
3761 dni temu
dodam że dałabym po prostu mniej kakao, bo przez nie to ciasto takie obiążone
odpowiedz
3761 dni temu
W smaku są niezłe, ale ich wygląd pozostawia wiele do życzenia, kapciowatw i flakowate.
odpowiedz
3772 dni temu
Fakt pyszne ale wyszły zakalcowate i gumowe. Dodam ze mam dobrą gofrownicę 1000W i gofry z innych przepisów wychodzą tak jak powinny.
odpowiedz
3386 dni temu
1000W to wciąż słaba.gofrownica. Lepsza niż 700W, ale i tak słaba. Ja posiadam 1300W, a wolałbym tak z 1500W
3235 dni temu
Ja mam jeszcze mocniejszą 2000W, ale wolałbym, by była jeszcze lepsza. Kto da więcej?!
3923 dni temu
przepis jest dokładny a deser pyyyyyyyyyyyyyyyyszny bende wchodzić na przepisy deserów co dziennie
odpowiedz
3926 dni temu
Chyba zrobię takie gofry.
odpowiedz
zobacz wszystkie