zobacz film Gofry na dwa sposoby

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Gofry tradycyjne

Cukier ucieramy z żółtkami, stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i cukier wanilinowy. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Białka ubijamy za pomocą miksera. Do miski z żółtkami, cukrem i masłem dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Mieszamy tak długo, aż ciasto będzie miało aksamitną konsystencję, następnie dodajemy białka. Mieszamy. Na sam koniec możemy dodać alkohol.

Ciasto na gofry odstawiamy na 30 minut, następnie tradycyjnie pieczemy w gofrownicy.

Jak podawać

Podajemy z bitą śmietaną, owocami w żelu i świeżymi owocami.

Gofry drożdżowe typu belgijskiego

Drożdże rozcieramy z połową ilości cukru trzcinowego, aż uzyskamy płynną konsystencję. Mleko podgrzewamy do temperatury 35-40 stopni C. Do płynnych drożdży stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, cukier wanilinowy, stopniowo mąkę (pozostawiamy niewielką część) i podgrzane mleko. Możemy dodać alkohol. Mieszamy.

1 jajo i 1 żółtko ubijamy za pomocą miksera z drugą połową cukru trzcinowego. Do ciasta dodajemy ubite jajka i pozostałą część mąki. Całość łączymy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto mieszamy i tradycyjnie pieczemy w gofrownicy (gofry tego typu nie będą miały ostrych kantów).

Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.

Jak podawać

Podajemy z bitą śmietaną, owocami w żelu i świeżymi owocami.

Owoce w żelu

W garnku zagotowujemy owoce, gdy puszczą sok i zaczną się gotować, dodajemy cukier. Często mieszamy (od momentu wrzenia gotujemy mniej więcej minutę).

Żelatynę namaczamy w 30 ml wody. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 20 ml wody. Do owoców dodajemy zawiesinę z mąki ziemniaczanej i wody, energicznie mieszamy (tak jakbyśmy gotowali kisiel), doprowadzamy do wrzenia.

Na koniec dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy.

*Jeśli spodziewasz się gości, pomnóż składniki na gofry tradycyjne i drożdżowe gofry x 3!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (27)

Avatar
  • Gość12456 Gość12456
    306 dni temu
    szukając przepisu na gofry belgijskie tyowe jest dodanie przed pieczeniem gtubego cukru, który się krystalizuje w trakcie pieczenia, to jest typowe dla tych gofrów, nadają ten specyficzny smak

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    571 dni temu
    Chciałabym zrobić gofry tradycyjne kilka godzin wcześniej przed przyjęciem gości. Jak je przechować by były dalej tak smaczne jak zaraz po zrobieniu ? Zestawione na blacie w kuchni , przykryte czy nie a może w woreczku? Liczę na pomoc

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    571 dni temu
    Joanno, jeśli chcesz aby gofry były nadal ciepłe po przyjściu gości, możesz pozostawić je w ciepłym piekarniku, aby zachowały chrupkość najlepiej ustawić je "na sztorc" np. na suszarce do naczyń. Jednak pamiętaj, że gofry najlepiej smakują upieczone na świeżo i wtedy będą idealnie chrupiące i ciepłe :)
  • Gabriel Gabriel
    736 dni temu
    Bardzo dobre wyszły. Polecam.

    odpowiedz

  • kacper waszczak kacper waszczak
    911 dni temu
    jest jeden minus w gofrach tradycyjnyh whiskey nie ma w domu

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    910 dni temu
    Whiskey dodajemy opcjonalnie. Można ten składnik pominąć ;)
  • jakub jakub
    924 dni temu
    fajna ta kuchnia

    odpowiedz

  • Gość Gość
    972 dni temu
    Właśnie zrobiłam drożdżowe gofry typu belgijskiego, bardzo dobry smak, ale zdecydowanie za słodkie mimo, że cukru dałam mniej niż w przepisie. Uważam, że połowa ilości cukru w zupełności wystarczy, tym bardziej, że gofry można później "dosłodzić" dodatkami. Przepis wart spróbowania.

    odpowiedz

  • hania hania
    1060 dni temu
    lubie gofry takie pyszne

    odpowiedz

  • Nati Nati
    1371 dni temu
    tu jest tyle pysznych przepisów, tarta cytrynowa mmmm:-) tylko w mieszkaniu studenckim brak piekarnika:( Ale gofry da się zrobić bez piekarnika, szybki i pyszny przepis na goferki! Podwijam rękawy...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1438 dni temu
    Rewelacyjny przepis na gofry tradycyjne ;))) Najlepszy ;) Polecam

    odpowiedz

  • Zuzia Milaniuk Zuzia Milaniuk
    1515 dni temu
    gofry tradycyjne są bardzo puszyste, przepyszne zwłaszcza z bitą śmietaną. moje ciasto odpoczywało ponad 2 godziny i miało bardzo dobrą konsystencję, brak grudek i dużo powietrza. polecam wszystkim :) następnym razem muszę zrobić z podwójnej porcji, bo szybko zniknęły ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1834 dni temu
    To tzw. "odpoczywanie ciasta", dzięki któremu ma ono lepszą konsystencję, a gofry wychodzą smaczniejsze.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1835 dni temu
    WITAM MAM PYTANIE DLACZEGO PRZYGOTOWANE CIASTO ODSTAWIA SIE NA 30 MIN

    odpowiedz

  • Gość12 Gość12
    1906 dni temu
    Drożdżowe super, a tradycyjne robię według mojego przpisu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1924 dni temu
    gofrownica artisan seria z kitchenaid

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1926 dni temu
    Super gofry .Tylko moje pytanie .Gdzie ewentualnie jakiej firmy jest gofrownica bo jest świetna.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1929 dni temu
    Przepis bardzo polecam nie tylko latem ja gofry mogę jeść non stop a te są wyjątkowo dobre !:) !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1931 dni temu
    Drozdowe robilam juz dwa razy i sa przepyszne - mieciutkie i pulchniutkie , zdecydowanie polecam jako niespodzianke dla najblizszych :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1932 dni temu
    Czy Paweł odpisuje na komentarze osobiście? A może to tajemniczy typek z gangu Lidla? Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Viola ;d Viola ;d
    1939 dni temu
    Bardzo dobre gofry ! Moje dzieci uwielbiają gofry i są wniebowzięte, że nie tylko muszą jeść je w ciepłe dni, ale i w deszczu ;d .

    odpowiedz

  • hola hola
    1942 dni temu
    miam pyszne

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1949 dni temu
    Gość, zdecydowanie chodzi o łyżeczkę, ale jeśli lubisz bardziej słodkie gofry, możesz dać cukru nieco więcej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1950 dni temu
    1,5 łyżeczki cukru a nie czasami łyżki?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1950 dni temu
    1500 zł taka gofrownica kosztuje Kitchen Aid

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1951 dni temu
    A gdzie można nabyć taką FANTASTYCZNĄ gofrownicę!?

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1951 dni temu
    Drożdżowych gofrów jeszcze nie robiłam, zapowiada się pysznie, ostatnio robiłam czekoladowe z serkiem orzechowym z Lidla.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram