Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Śmietankę włóż do lodówki na tyle wcześnie, aby była bardzo zimna. Mocno schłodozną śmietankę ubij.
Gofry tradycyjne
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Masło rozpuszczamy i delikatnie studzimy, aby nie było gorące. Cukier ucieramy z żółtkami, stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i cukier wanilinowy. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Białka ubijamy za pomocą miksera. Do miski z żółtkami, cukrem i masłem dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Mieszamy tak długo, aż ciasto będzie miało aksamitną konsystencję, następnie dodajemy białka. Mieszamy. Na sam koniec możemy dodać alkohol.
Ciasto na gofry odstawiamy na 30 minut, następnie tradycyjnie pieczemy w gofrownicy.
Jak podawać
Podajemy z bitą śmietaną, owocami w żelu i świeżymi owocami.
Gofry drożdżowe typu belgijskiego
Mąkę przesiewamy przez sito. Drożdże rozcieramy z połową ilości cukru trzcinowego, aż uzyskamy płynną konsystencję. Mleko podgrzewamy do temperatury 35-40 stopni C, rozpuszczamy i delikatnie studzimy masło. Do płynnych drożdży stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, cukier wanilinowy, stopniowo mąkę (pozostawiamy niewielką część) i podgrzane mleko. Możemy dodać alkohol. Mieszamy.
1 jajo i 1 żółtko ubijamy za pomocą miksera z drugą połową cukru trzcinowego. Do ciasta dodajemy ubite jajka i pozostałą część mąki. Całość łączymy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto mieszamy i tradycyjnie pieczemy w gofrownicy (gofry tego typu nie będą miały ostrych kantów).
Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.
Jak podawać
Podajemy z bitą śmietaną, owocami w żelu i świeżymi owocami.
Owoce w żelu
W garnku zagotowujemy owoce, gdy puszczą sok i zaczną się gotować, dodajemy cukier. Często mieszamy (od momentu wrzenia gotujemy mniej więcej minutę).
Żelatynę namaczamy w 30 ml wody. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 20 ml wody. Do owoców dodajemy zawiesinę z mąki ziemniaczanej i wody, energicznie mieszamy (tak jakbyśmy gotowali kisiel), doprowadzamy do wrzenia.
Na koniec dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy.
*Jeśli spodziewasz się gości, pomnóż składniki na gofry tradycyjne i drożdżowe gofry x 3!
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.
Tarta cytrynowa
Tym razem zachęcamy do przygotowania pysznego deseru. Tarta cytrynowa to nasza propozycja dla wszystkich łasuchów.
Arbuzowe szaleństwo
Pyszny deser dla wszystkich fanów arbuza! Orzeźwiający, z dodatkiem borówek, rumu i chrupiących ciasteczek.
Słoneczna tarta brzoskwiniowa
Kruche ciasto, kremowe, waniliowe wnętrze i soczyste brzoskwinie! Słoneczna tarta to deser, który serwujemy prosto z lodówki.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami
- Kujawski drożdżowy placek maślany
- Kokosowe gofry z sosem mango
- Kremówki
- Cassoulet z udkami kurczaka i boczkiem
- Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
- 3 sposoby na lunchbox
- Idealny biszkopt
- Amerykańskie gofry
- Krakersy z chutneyem brzoskwiniowym
- Gofry z jogurtem i truskawkami
- Wegańska pieczona owsianka z orzechami
- Herbata jabłkowo-cynamonowa
- Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku
- Kanapka drwala
- GOFRY TRADYCYJNE
- Calzone orkiszowe
- Chleb bezglutenowy z samych ziaren
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Najlepszy rosół
- Kotlet de volaille z masłem pieprzowym
- Sernik cytrynowy na zimno
- DESER SZAMPAŃSKI
- Grillowane kebabczety wołowe
- Szparagi zawijane w szynkę z dipem z parmezanu
- Ruloniki z truflową sałatką jajeczną
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (28)
2435 dni temu
szukając przepisu na gofry belgijskie tyowe jest dodanie przed pieczeniem gtubego cukru, który się krystalizuje w trakcie pieczenia, to jest typowe dla tych gofrów, nadają ten specyficzny smak
odpowiedz
2700 dni temu
Chciałabym zrobić gofry tradycyjne kilka godzin wcześniej przed przyjęciem gości. Jak je przechować by były dalej tak smaczne jak zaraz po zrobieniu ? Zestawione na blacie w kuchni , przykryte czy nie a może w woreczku? Liczę na pomoc
odpowiedz
2700 dni temu
Joanno, jeśli chcesz aby gofry były nadal ciepłe po przyjściu gości, możesz pozostawić je w ciepłym piekarniku, aby zachowały chrupkość najlepiej ustawić je "na sztorc" np. na suszarce do naczyń. Jednak pamiętaj, że gofry najlepiej smakują upieczone na świeżo i wtedy będą idealnie chrupiące i ciepłe :)
2865 dni temu
Bardzo dobre wyszły. Polecam.
odpowiedz
3040 dni temu
jest jeden minus w gofrach tradycyjnyh whiskey nie ma w domu
odpowiedz
3039 dni temu
Whiskey dodajemy opcjonalnie. Można ten składnik pominąć ;)
3053 dni temu
fajna ta kuchnia
odpowiedz
3101 dni temu
Właśnie zrobiłam drożdżowe gofry typu belgijskiego, bardzo dobry smak, ale zdecydowanie za słodkie mimo, że cukru dałam mniej niż w przepisie. Uważam, że połowa ilości cukru w zupełności wystarczy, tym bardziej, że gofry można później "dosłodzić" dodatkami. Przepis wart spróbowania.
odpowiedz
3189 dni temu
lubie gofry takie pyszne
odpowiedz
3500 dni temu
tu jest tyle pysznych przepisów, tarta cytrynowa mmmm:-) tylko w mieszkaniu studenckim brak piekarnika:( Ale gofry da się zrobić bez piekarnika, szybki i pyszny przepis na goferki! Podwijam rękawy...
odpowiedz
3567 dni temu
Rewelacyjny przepis na gofry tradycyjne ;))) Najlepszy ;) Polecam
odpowiedz
3644 dni temu
gofry tradycyjne są bardzo puszyste, przepyszne zwłaszcza z bitą śmietaną. moje ciasto odpoczywało ponad 2 godziny i miało bardzo dobrą konsystencję, brak grudek i dużo powietrza. polecam wszystkim :) następnym razem muszę zrobić z podwójnej porcji, bo szybko zniknęły ;)
odpowiedz
3963 dni temu
To tzw. "odpoczywanie ciasta", dzięki któremu ma ono lepszą konsystencję, a gofry wychodzą smaczniejsze.
odpowiedz
3964 dni temu
WITAM MAM PYTANIE DLACZEGO PRZYGOTOWANE CIASTO ODSTAWIA SIE NA 30 MIN
odpowiedz
1078 dni temu
na naleśniki również trzeba odstawić, cząstki mąki pęcznieją pod wpływem wilgoci, i ciasto jest jednorodne, aksamitne, po upieczeniu lub usmażeniu nie będzie twarde, podeszwowate, tylko miękkie i rozpływające się w ustach
4035 dni temu
Drożdżowe super, a tradycyjne robię według mojego przpisu.
odpowiedz
4053 dni temu
gofrownica artisan seria z kitchenaid
odpowiedz
4055 dni temu
Super gofry .Tylko moje pytanie .Gdzie ewentualnie jakiej firmy jest gofrownica bo jest świetna.
odpowiedz
4058 dni temu
Przepis bardzo polecam nie tylko latem ja gofry mogę jeść non stop a te są wyjątkowo dobre !:) !
odpowiedz
4060 dni temu
Drozdowe robilam juz dwa razy i sa przepyszne - mieciutkie i pulchniutkie , zdecydowanie polecam jako niespodzianke dla najblizszych :-)
odpowiedz
4061 dni temu
Czy Paweł odpisuje na komentarze osobiście? A może to tajemniczy typek z gangu Lidla? Pozdrawiam.
odpowiedz
4068 dni temu
Bardzo dobre gofry ! Moje dzieci uwielbiają gofry i są wniebowzięte, że nie tylko muszą jeść je w ciepłe dni, ale i w deszczu ;d .
odpowiedz
4071 dni temu
miam pyszne
odpowiedz
4078 dni temu
Gość, zdecydowanie chodzi o łyżeczkę, ale jeśli lubisz bardziej słodkie gofry, możesz dać cukru nieco więcej.
odpowiedz
4079 dni temu
1,5 łyżeczki cukru a nie czasami łyżki?
odpowiedz
4079 dni temu
1500 zł taka gofrownica kosztuje Kitchen Aid
odpowiedz
4080 dni temu
A gdzie można nabyć taką FANTASTYCZNĄ gofrownicę!?
odpowiedz
4080 dni temu
Drożdżowych gofrów jeszcze nie robiłam, zapowiada się pysznie, ostatnio robiłam czekoladowe z serkiem orzechowym z Lidla.
odpowiedz
zobacz wszystkie