Francuskie tosty z boczkiem i serem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Dymki kroimy w krążki. Boczek kroimy w kawałki o szerokości 3-4 cm. Liście ziół obrywamy i siekamy. Mieszamy w płytkiej misce z jajkami, solą i pieprzem.

Boczek podsmażamy na rozgrzanej, powlekanej patelni przez 1 minutę. Dodajemy dymki i smażymy przez 2-3 minuty, od czasu do czasu obracając. Wyjmujemy i odstawiamy.

2 kromki chleba zamaczamy w mleku z jajkiem, obracając przez chwilę, aż wchłoną ciecz. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i podsmażamy na nim kromki chleba ok. 3 minut. Obracamy, posypujemy każdorazowo 1/4 ilości sera i smażymy pod przykryciem przez kolejne 2-3 minuty, aż ser się stopi. Wyjmujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozostałe tosty francuskie przygotowujemy w ten sam sposób. Podajemy posypane boczkiem i cebulą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    1163 dni temu
    Dużo tłuszczu, bo jajka masło mleko boczek i jeszcze ser. No ale dobre, zwłaszcza po dodaniu ketchupu :)

    odpowiedz

  • JOHN JOHN
    2010 dni temu
    Jak Będziemy w Polsce Tata i Wiki Sprubóją tych tośtow

    odpowiedz

  • Sandra Sandra
    2203 dni temu
    Prezentują się baaardzo smacznie. Spróbuję na pewno!

    odpowiedz

  • Magda Gesler Magda Gesler
    2878 dni temu
    nie dobre nie polecam

    odpowiedz


Tosty francuskie — sposób na proste, a zarazem wykwintne śniadanie

Słodkie, jak i wytrawne tosty francuskie, znane również jako pain perdu, czyli „chleb stracony”, to jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych, które znaleźć można w menu śniadaniowym restauracji z całego świata. Tosty francuskie na słono zyskały popularność ze względu na prostotę przygotowania, możliwość dostosowania ich do własnych preferencji, no i swojski smak. Skąd wziął się pomysł na te pyszne, francuskie grzanki?

Historia przepisu na tosty francuskie na słono i słodko sięga daleko, jeszcze do czasów starożytnych, kiedy to Rzymianie starali się przerabiać czerstwe pieczywo na grzanki, by uniknąć marnowania jedzenia. Ta wczesna idea zero waste kontynuowana była także w średniowieczu. Na francuskich wsiach praktykowano maczanie wysuszonego pieczywa w jajku i mleko, które następnie smażyło się lub opiekało. Początkowo danie to było spożywane przede wszystkim przez klasy niższe, ale z czasem zdobyło uznanie również wśród arystokracji.

Przepis na tosty ewoluował wraz z upływającymi latami, a w XVII wieku dokonano olbrzymiej zmiany w tradycyjnej recepturze — tosty z serem czy bekonem straciły na popularności na rzecz słodkiej wersji z dodatkiem cukru i wanilii. W okresie renesansu grzanki francuskie z serem i innymi dodatkami stały się symbolem dobrego statusu materialnego, a wieść o tej potrawie rozprzestrzeniła się na inne europejskie kraje, aby z czasem stać się jedną z najbardziej lubianych opcji śniadaniowych.

Tosty francuskie – przepis Kuchni Lidla

Francuskie tosty z tytułowego przepisu z dodatkiem boczku i sera dojrzewającego to doskonałe połączenie klasycznej elegancji z intensywnym smakiem. Ten minimalistyczny przepis na francuski tost, wykorzystujący tylko kilka składników, jest idealnym rozwiązaniem na szybką przekąskę. Dodatek boczku nadaje tostom intensywności, a ser podkreśla ich wyjątkowy smak.

Ta pyszna kompozycja to tylko jedna z wielu możliwości, jaką daje śniadanie zrobione na bazie tostów francuskich. Jakie dodatki pasują do śniadania z bekonem podanym na aromatycznych grzankach? Awokado i jajko sadzone wraz z bekonem stanowią doskonałe połączenie, które idealnie sprawdzi się do tostów. A jeśli raz spróbujesz tostów francuskich z jajkiem i awokado oraz bekonem i serem dojrzewającym, nie będziesz już chciał jeść niczego innego!

Wolisz coś bardziej klasycznego? Spróbuj przygotować tosty francuskie z serem, szynką parmeńską oraz rukolą. Takie połączenie zawsze dobrze smakuje, niezależnie od sposobu przygotowania, umiejętności kulinarnych czy okazji. A jeśli masz ochotę na tosty francuskie w wersji bardziej fit, zamiast smażyć, po prostu upiec je w piekarniku. Dobrze wypieczone tosty francuskie z piekarnika rewelacyjnie smakują z dodatkiem chudego twarogu i pomidora albo innych, pożywnych i świeżych dodatków.

Jak zrobić tosty francuskie?

Jak przygotować pyszne francuskie tosty, czyli chleb smażony w jajku i mleku? Aby uzyskać idealne w smaku i wyglądzie tosty francuskie należy zacząć od wyboru dobrej jakości składników. Chociaż w przeszłości do tej potrawy trafiało cokolwiek, to dziś mając tak szeroki wybór składników, lepiej postawić na produkty pierwszej jakości oraz świeżości. Postaw na jajka z wolnego wybiegu, a z pewnością odczujesz ich jakość podczas pałaszowania grzanek.

Bardzo ważnym elementem procesu przygotowywania francuskich grzanek jest samo maczanie chleba w mieszance jajek i mleka — upewnij się, że chleb jest dobrze namoczony, ale nie nazbyt wilgotny, aby nie rozpadł się po przełożeniu na patelnię. Przygotowując chleb w mleku i jajku, zadbaj także o odpowiednie przyprawienie mieszanki — dodaj sól, pieprz, a nawet świeże bądź suszone zioła, aby nadać tostom francuskim więcej charakteru.

Najlepsi kucharze podkreślają, że tajemnicą udanych tostów francuskich jest także dobre pieczywo, najlepiej na zakwasie. Nie musi być najświeższe, ale ważne, żeby było w miarę elastyczne. Tosty po francusku można przyrządzić zarówno z bagietki, chałki, jak i bułki, która została z wczorajszego śniadania. Grunt to dobrać do pieczywa odpowiednie dodatki — świeżą wędlinę, ser, jajka i całą górę chrupiących warzyw, a gdy tradycyjna wersja to dla Ciebie za mało, polej swoje francuskie tosty gorącym sosem holenderskim. Tylko ostrzegamy — ta wersja tostów jest bardzo, ale to bardzo sycąca!

Pyszne tosty francuskie

Tost po francusku stanowi wyjątkową bazę do kreatywnego komponowania i eksperymentowania ze smakami. Tosty francuskie z chleba tostowego zaspokoją zarówno miłośników słodyczy, jak i wytrawnych przekąsek. A ci, którzy nie boją się łączyć nietypowych smaków, z pewnością zakochają się w tostach z chałki na słono z dodatkiem pleśniowego sera i gruszek.

Masz ochotę na coś słodkiego na śniadanie? Postaw na banalny przepis na tosty francuskie z masłem orzechowo-kakaowym oraz bananem albo odważ się na coś bardziej szalonego np. grillowane brzoskwinie z miodem i serem camembert. Doskonałym pomysłem na tost po francusku jest podanie go w towarzystwie świeżych jagód i delikatnego sera mascarpone. Te składniki tworzą idealną kompozycję owocowo-serową, która sprawdzi się na lekkie śniadanie lub popołudniową przekąskę.

Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na wytrawne śniadanie, koniecznie wypróbuj przepis na tosty francuskie z białym serkiem i świeżym pomidorem malinowym. Całość przypraw świeżymi ziołami i ciesz się boskim smakiem, który kojarzy się z Prowansją. A jeśli najdzie Cię ochota na coś ostrego, wyczaruj sobie tosty francuskie z pikantnym salami, brzoskwinią i burratą lub innym włoskim serem. Otwórz się na nowe smaki i stwórz swoją własną wersję tego sztandarowego, francuskiego dania.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!