Kruche tarty z groszkiem

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Groszek rozmrażamy. Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, mieszamy z groszkiem i lekko doprawiamy solą i pieprzem.

Igiełki rozmarynu obrywamy i drobno siekamy. Roztrzepujemy ze śmietaną, jajkiem i mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Masło roztapiamy.

Arkusze ciasta francuskiego rozkładamy na wilgotnym ręczniku kuchennym i kroimy na 4 kwadraty. 6 zagłębień blachy do pieczenia muffinów lekko natłuszczamy. Kwadraty ciasta lekko smarujemy masłem i każde zagłębienie wykładamy 2 arkuszami ciasta. Wystające krawędzie ciasta rozkładamy i jeszcze raz smarujemy. Wypełniamy mieszanką groszku, przykrywamy masą śmietanową i posypujemy serem.

Tarty pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 15 minut, smarując w połowie czasu pieczenia jeszcze raz cienko masłem. Ostrożnie wyjmujemy z foremek i podajemy lekko ostudzone.

Wskazówka: Ciastem i nadzieniem nie wypełniamy zagłębień w blasze obok siebie, lecz zostawiamy pomiędzy nimi jedno wolne, aby krawędzie ciasta mogły nieco wystawać i upiec się na chrupko.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Talarki pumpernikla z burakami

Zdrowa przekąska, która uświetni każde przyjęcie! Unikalne połączenie smaków doceni nawet najbardziej wymagający gość.

Talarki pumpernikla z burakami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem

Wypróbuj przepis na kruchą tartę z aromatycznym serem kozim, boczkiem i pieczarkami!

Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Crostini z serem brie i miechunką

Chrupiące kawałki bagietki z oryginalną kompozycją dodatków. Pyszna przekąska dla wielbicieli dobrego smaku.

Crostini z serem brie i miechunką

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 2 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami

Warzywny farsz na kruchym spodzie – świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Danie możesz podawać na ciepło lub na zimno.

Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:05 liczba porcji: 6 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    3105 dni temu
    czy zamiast mrozonego groszku, może być zielony z puszki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3105 dni temu
    Tak, możesz dokonać takiej zamiany :)
  • Magda Gessler Magda Gessler
    1277 dni temu
    Tak

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!