Kruche tarty z groszkiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Groszek rozmrażamy. Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, mieszamy z groszkiem i lekko doprawiamy solą i pieprzem.

Igiełki rozmarynu obrywamy i drobno siekamy. Roztrzepujemy ze śmietaną, jajkiem i mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Masło roztapiamy.

Arkusze ciasta francuskiego rozkładamy na wilgotnym ręczniku kuchennym i kroimy na 4 kwadraty. 6 zagłębień blachy do pieczenia muffinów lekko natłuszczamy. Kwadraty ciasta lekko smarujemy masłem i każde zagłębienie wykładamy 2 arkuszami ciasta. Wystające krawędzie ciasta rozkładamy i jeszcze raz smarujemy. Wypełniamy mieszanką groszku, przykrywamy masą śmietanową i posypujemy serem.

Tarty pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 15 minut, smarując w połowie czasu pieczenia jeszcze raz cienko masłem. Ostrożnie wyjmujemy z foremek i podajemy lekko ostudzone.

Wskazówka: Ciastem i nadzieniem nie wypełniamy zagłębień w blasze obok siebie, lecz zostawiamy pomiędzy nimi jedno wolne, aby krawędzie ciasta mogły nieco wystawać i upiec się na chrupko.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    480 dni temu
    czy zamiast mrozonego groszku, może być zielony z puszki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    480 dni temu
    Tak, możesz dokonać takiej zamiany :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram