
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto
Drożdże rozcieramy z cukrem, mieszamy z podgrzanym mlekiem i odstawiamy na kilkanaście minut, aż zaczną pracować (pojawią się pęcherzyki powietrza). Mąkę z solą przesiewamy na stolnicę. Formujemy wgłębienie i energicznie wlewamy w nie drożdżowy zaczyn. Wyrabiamy ciasto stopniowo, dodając oliwę oraz wodę. Odstawiamy w ciepłe miejsce mniej więcej na 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Farsz
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Boczek kroimy w drobne paski. Ser kozi mieszamy z crème fraîche i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem.
Dwie blachy wykładamy pergaminem i posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na pół, delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy na obie blachy. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Na obu ciastach rozsmarowujemy masę serową i układamy plasterki grzybów. Posypujemy krążkami dymki i paskami boczku. Blachy pieczemy jedna po drugiej w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C przez 12 minut, aż placki będą chrupiące. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
Wyborna, bardzo aromatyczna zapiekanka. Prawdziwy francuski przysmak, który wyczarujesz z kilku prostych składników.

Quiche lorraine
Słynna wytrawna tarta znana też jako placek lotaryński. Kruchy spód wypełniony masą z boczkiem i cebulą smakuje każdemu.

Quiche ze szparagami
Kruche ciasto, kremowe wypełnienie i delikatne szparagi – oto przepis na klasyczny francuski wypiek. Wygląda i smakuje doskonale!

Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
Warzywny farsz na kruchym spodzie – świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Danie możesz podawać na ciepło lub na zimno.

Komentarze (22)
370 dni temu
Carry we Francji to zupełna nowość mam ochotę spróbować. Dziękuję. Jolka
odpowiedz
2206 dni temu
o co chodzi z tą rzodkiewką i szczypiorkiem skoro w przepisie ich nie ma?
odpowiedz
1843 dni temu
a gdzie tam jest cos o rzodkiewce i szczypiorku?
1840 dni temu
Drogi Gościu, rzodkiewka i szczypiorek nie pojawiają się w tym przepisie :)
2210 dni temu
A co zamiast sera koziego?
odpowiedz
2210 dni temu
Możesz zamienić na serek śmietankowy :)
2458 dni temu
A skąd wziąć creme fraiche? Skoczyć szybko do Francji, Włoch czy Anglii?
odpowiedz
2456 dni temu
Po creme fraiche zapraszamy do Lidla :)
2225 dni temu
Creme fraiche to po prostu śmietana.
2545 dni temu
crème fraîche można kupić w niemieckim Lidlu :D
odpowiedz
2565 dni temu
Podajecie w przepisie creme fraiche ale skąd go wziąć?
odpowiedz
2564 dni temu
Do kupienia w Lidlu :)
2564 dni temu
Niestety w Lidlu w Katowicach go nie widziałam. Można gdzieś podejrzeć jak wygląda kubeczek?
2549 dni temu
to zwykła śmietana, wszędzie ją dostaniesz. :))
2861 dni temu
Zrobiłam:D Pomimo, że zamieniłam creme fraiche (nie mogłam nigdzie znaleźć) na śmietankę 38% wyszło przepyszne:) Polecam
odpowiedz
2969 dni temu
Coś niesamowitego!!!
odpowiedz
2985 dni temu
aha, dzięki :)
odpowiedz
2988 dni temu
Gość123, jest to danie bardzo podobne do pizzy, jednak nazwa własna należy konkretnie tej kompozycji składników i smaków: klasyczna tarta bazuje na cieście chlebowym, składa się z cebuli, boczku, oraz crème fraîch. Oczywiście można ją urozmaicić dodatkowymi składnikami. Jest to danie francuskie z niemieckimi korzeniami. Flambée znaczy płonący - chodzi tu o brzegi tarty, które zazwyczaj są delikatnie przypalone.
odpowiedz
2988 dni temu
A czym różni się to od pizzy ?
odpowiedz
2992 dni temu
Joanno, można kupić w Lidlu :)
odpowiedz
2992 dni temu
Czy crème fraîche można kupić w Lidlu?
odpowiedz
2992 dni temu
Bardzo smaczna i łatwa do zrobienia potrawa :) miła odmiana od standardowych przekąsek czy obiadu. Radze uważać z solą, bo ser kozi sam w sobie jest słony.
odpowiedz
zobacz wszystkie