Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto
Drożdże rozcieramy z cukrem, mieszamy z podgrzanym mlekiem i odstawiamy na kilkanaście minut, aż zaczną pracować (pojawią się pęcherzyki powietrza). Mąkę z solą przesiewamy na stolnicę. Formujemy wgłębienie i energicznie wlewamy w nie drożdżowy zaczyn. Wyrabiamy ciasto stopniowo, dodając oliwę oraz wodę. Odstawiamy w ciepłe miejsce mniej więcej na 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Farsz
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Boczek kroimy w drobne paski. Ser kozi mieszamy z crème fraîche i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem.
Dwie blachy wykładamy pergaminem i posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na pół, delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy na obie blachy. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Na obu ciastach rozsmarowujemy masę serową i układamy plasterki grzybów. Posypujemy krążkami dymki i paskami boczku. Blachy pieczemy jedna po drugiej w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C przez 12 minut, aż placki będą chrupiące. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
Wyborna, bardzo aromatyczna zapiekanka. Prawdziwy francuski przysmak, który wyczarujesz z kilku prostych składników.
Quiche lorraine
Słynna wytrawna tarta znana też jako placek lotaryński. Kruchy spód wypełniony masą z boczkiem i cebulą smakuje każdemu.
Quiche ze szparagami
Kruche ciasto, kremowe wypełnienie i delikatne szparagi – oto przepis na klasyczny francuski wypiek. Wygląda i smakuje doskonale!
Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
Warzywny farsz na kruchym spodzie – świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Danie możesz podawać na ciepło lub na zimno.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
- Sałatka z kozim serem
- Tarta ze szpinakiem i serem kozim
- Letnia sałatka z dressingiem z grejpfruta
- Zupa z marchwi i batatów z kozim serem
- Omlet ze szpinakiem i szynką
- Makaron z pieczonymi pomidorami
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Kaszotto z kaszy jaglanej z zielonymi szparagami
- Tarta z boczkiem, porem i fasolką szparagową
- Kanapka z gofrów
- Sylwestrowe muffiny z burakiem i kozim serem
- Składany omlet w stylu francuskim z pieczarkami
- Tarta z karmelizowaną gruszką
- Ruloniki ziemniaczano-kabanosowe
- ORZEŹWIAJĄCY KOMPOT Z RABARBARU
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Pesto z papryki
- Wykwintne roladki rybne
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Brownie z chałwą
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Zupa krem z kawałkami kurczaka
- Zupa miso z warzywami i tofu
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (22)
786 dni temu
Carry we Francji to zupełna nowość mam ochotę spróbować. Dziękuję. Jolka
odpowiedz
2623 dni temu
o co chodzi z tą rzodkiewką i szczypiorkiem skoro w przepisie ich nie ma?
odpowiedz
2259 dni temu
a gdzie tam jest cos o rzodkiewce i szczypiorku?
2257 dni temu
Drogi Gościu, rzodkiewka i szczypiorek nie pojawiają się w tym przepisie :)
2626 dni temu
A co zamiast sera koziego?
odpowiedz
2626 dni temu
Możesz zamienić na serek śmietankowy :)
2875 dni temu
A skąd wziąć creme fraiche? Skoczyć szybko do Francji, Włoch czy Anglii?
odpowiedz
2873 dni temu
Po creme fraiche zapraszamy do Lidla :)
2641 dni temu
Creme fraiche to po prostu śmietana.
2962 dni temu
crème fraîche można kupić w niemieckim Lidlu :D
odpowiedz
2981 dni temu
Podajecie w przepisie creme fraiche ale skąd go wziąć?
odpowiedz
2981 dni temu
Do kupienia w Lidlu :)
2980 dni temu
Niestety w Lidlu w Katowicach go nie widziałam. Można gdzieś podejrzeć jak wygląda kubeczek?
2965 dni temu
to zwykła śmietana, wszędzie ją dostaniesz. :))
3277 dni temu
Zrobiłam:D Pomimo, że zamieniłam creme fraiche (nie mogłam nigdzie znaleźć) na śmietankę 38% wyszło przepyszne:) Polecam
odpowiedz
3385 dni temu
Coś niesamowitego!!!
odpowiedz
3402 dni temu
aha, dzięki :)
odpowiedz
3404 dni temu
Gość123, jest to danie bardzo podobne do pizzy, jednak nazwa własna należy konkretnie tej kompozycji składników i smaków: klasyczna tarta bazuje na cieście chlebowym, składa się z cebuli, boczku, oraz crème fraîch. Oczywiście można ją urozmaicić dodatkowymi składnikami. Jest to danie francuskie z niemieckimi korzeniami. Flambée znaczy płonący - chodzi tu o brzegi tarty, które zazwyczaj są delikatnie przypalone.
odpowiedz
3405 dni temu
A czym różni się to od pizzy ?
odpowiedz
3408 dni temu
Joanno, można kupić w Lidlu :)
odpowiedz
3408 dni temu
Czy crème fraîche można kupić w Lidlu?
odpowiedz
3408 dni temu
Bardzo smaczna i łatwa do zrobienia potrawa :) miła odmiana od standardowych przekąsek czy obiadu. Radze uważać z solą, bo ser kozi sam w sobie jest słony.
odpowiedz
zobacz wszystkie