
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto
Drożdże rozcieramy z cukrem, mieszamy z podgrzanym mlekiem i odstawiamy na kilkanaście minut, aż zaczną pracować (pojawią się pęcherzyki powietrza). Mąkę z solą przesiewamy na stolnicę. Formujemy wgłębienie i energicznie wlewamy w nie drożdżowy zaczyn. Wyrabiamy ciasto stopniowo, dodając oliwę oraz wodę. Odstawiamy w ciepłe miejsce mniej więcej na 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Farsz
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Boczek kroimy w drobne paski. Ser kozi mieszamy z crème fraîche i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem.
Dwie blachy wykładamy pergaminem i posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na pół, delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy na obie blachy. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Na obu ciastach rozsmarowujemy masę serową i układamy plasterki grzybów. Posypujemy krążkami dymki i paskami boczku. Blachy pieczemy jedna po drugiej w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C przez 12 minut, aż placki będą chrupiące. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Zobacz podobne przepisy
Zobacz przepisy na lato
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Zupa z cukinii - krem z grzankami
- Camembert z grilla
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Stek z grilla wołowy
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
- Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
- Chłodnik z botwiny
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (22)
1085 dni temu
Carry we Francji to zupełna nowość mam ochotę spróbować. Dziękuję. Jolka
Odpowiedz
2921 dni temu
o co chodzi z tą rzodkiewką i szczypiorkiem skoro w przepisie ich nie ma?
Odpowiedz
2558 dni temu
a gdzie tam jest cos o rzodkiewce i szczypiorku?
2555 dni temu
Drogi Gościu, rzodkiewka i szczypiorek nie pojawiają się w tym przepisie :)
2925 dni temu
A co zamiast sera koziego?
Odpowiedz
2925 dni temu
Możesz zamienić na serek śmietankowy :)
3173 dni temu
A skąd wziąć creme fraiche? Skoczyć szybko do Francji, Włoch czy Anglii?
Odpowiedz
3171 dni temu
Po creme fraiche zapraszamy do Lidla :)
2940 dni temu
Creme fraiche to po prostu śmietana.
3260 dni temu
crème fraîche można kupić w niemieckim Lidlu :D
Odpowiedz
3280 dni temu
Podajecie w przepisie creme fraiche ale skąd go wziąć?
Odpowiedz
3279 dni temu
Do kupienia w Lidlu :)
3279 dni temu
Niestety w Lidlu w Katowicach go nie widziałam. Można gdzieś podejrzeć jak wygląda kubeczek?
3264 dni temu
to zwykła śmietana, wszędzie ją dostaniesz. :))
3576 dni temu
Zrobiłam:D Pomimo, że zamieniłam creme fraiche (nie mogłam nigdzie znaleźć) na śmietankę 38% wyszło przepyszne:) Polecam
Odpowiedz
3684 dni temu
Coś niesamowitego!!!
Odpowiedz
3700 dni temu
aha, dzięki :)
Odpowiedz
3703 dni temu
Gość123, jest to danie bardzo podobne do pizzy, jednak nazwa własna należy konkretnie tej kompozycji składników i smaków: klasyczna tarta bazuje na cieście chlebowym, składa się z cebuli, boczku, oraz crème fraîch. Oczywiście można ją urozmaicić dodatkowymi składnikami. Jest to danie francuskie z niemieckimi korzeniami. Flambée znaczy płonący - chodzi tu o brzegi tarty, które zazwyczaj są delikatnie przypalone.
Odpowiedz
3703 dni temu
A czym różni się to od pizzy ?
Odpowiedz
3707 dni temu
Joanno, można kupić w Lidlu :)
Odpowiedz
3707 dni temu
Czy crème fraîche można kupić w Lidlu?
Odpowiedz
3707 dni temu
Bardzo smaczna i łatwa do zrobienia potrawa :) miła odmiana od standardowych przekąsek czy obiadu. Radze uważać z solą, bo ser kozi sam w sobie jest słony.
Odpowiedz
zobacz wszystkie