Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto
Drożdże rozcieramy z cukrem, mieszamy z podgrzanym mlekiem i odstawiamy na kilkanaście minut, aż zaczną pracować (pojawią się pęcherzyki powietrza). Mąkę z solą przesiewamy na stolnicę. Formujemy wgłębienie i energicznie wlewamy w nie drożdżowy zaczyn. Wyrabiamy ciasto stopniowo, dodając oliwę oraz wodę. Odstawiamy w ciepłe miejsce mniej więcej na 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Farsz
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Boczek kroimy w drobne paski. Ser kozi mieszamy z crème fraîche i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem.
Dwie blachy wykładamy pergaminem i posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na pół, delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy na obie blachy. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Na obu ciastach rozsmarowujemy masę serową i układamy plasterki grzybów. Posypujemy krążkami dymki i paskami boczku. Blachy pieczemy jedna po drugiej w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C przez 12 minut, aż placki będą chrupiące. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Makowiec japoński
- Pieczona ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Kutia
- Ciasto marchewkowe
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ciasto na pierogi
- Piernik świąteczny
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Mini burgery
- Sałatka gyros
- Pierniki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (22)
1153 dni temu
Carry we Francji to zupełna nowość mam ochotę spróbować. Dziękuję. Jolka
Odpowiedz
2989 dni temu
o co chodzi z tą rzodkiewką i szczypiorkiem skoro w przepisie ich nie ma?
Odpowiedz
2626 dni temu
a gdzie tam jest cos o rzodkiewce i szczypiorku?
2623 dni temu
Drogi Gościu, rzodkiewka i szczypiorek nie pojawiają się w tym przepisie :)
2993 dni temu
A co zamiast sera koziego?
Odpowiedz
2993 dni temu
Możesz zamienić na serek śmietankowy :)
3241 dni temu
A skąd wziąć creme fraiche? Skoczyć szybko do Francji, Włoch czy Anglii?
Odpowiedz
3239 dni temu
Po creme fraiche zapraszamy do Lidla :)
3008 dni temu
Creme fraiche to po prostu śmietana.
3328 dni temu
crème fraîche można kupić w niemieckim Lidlu :D
Odpowiedz
3348 dni temu
Podajecie w przepisie creme fraiche ale skąd go wziąć?
Odpowiedz
3347 dni temu
Do kupienia w Lidlu :)
3347 dni temu
Niestety w Lidlu w Katowicach go nie widziałam. Można gdzieś podejrzeć jak wygląda kubeczek?
3332 dni temu
to zwykła śmietana, wszędzie ją dostaniesz. :))
3644 dni temu
Zrobiłam:D Pomimo, że zamieniłam creme fraiche (nie mogłam nigdzie znaleźć) na śmietankę 38% wyszło przepyszne:) Polecam
Odpowiedz
3752 dni temu
Coś niesamowitego!!!
Odpowiedz
3768 dni temu
aha, dzięki :)
Odpowiedz
3771 dni temu
Gość123, jest to danie bardzo podobne do pizzy, jednak nazwa własna należy konkretnie tej kompozycji składników i smaków: klasyczna tarta bazuje na cieście chlebowym, składa się z cebuli, boczku, oraz crème fraîch. Oczywiście można ją urozmaicić dodatkowymi składnikami. Jest to danie francuskie z niemieckimi korzeniami. Flambée znaczy płonący - chodzi tu o brzegi tarty, które zazwyczaj są delikatnie przypalone.
Odpowiedz
3771 dni temu
A czym różni się to od pizzy ?
Odpowiedz
3775 dni temu
Joanno, można kupić w Lidlu :)
Odpowiedz
3775 dni temu
Czy crème fraîche można kupić w Lidlu?
Odpowiedz
3775 dni temu
Bardzo smaczna i łatwa do zrobienia potrawa :) miła odmiana od standardowych przekąsek czy obiadu. Radze uważać z solą, bo ser kozi sam w sobie jest słony.
Odpowiedz
zobacz wszystkie