
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
120 g masła kroimy w kostkę i zagniatamy z mąką, proszkiem do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli i 3-4 łyżkami zimnej wody na gładkie ciasto. Wykładamy nim formę do quiche’a (o średnicy 26 cm), formując krawędź. Ciasto nakłuwamy kilka razy widelcem i wstawiamy minimum na 1 godzinę do lodówki.
Cebulę obieramy i siekamy. Boczek podsmażamy na pozostałym gorącym maśle przez 3 minuty, wyjmujemy. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku podsmażamy krótko cebulę, dodajemy do boczku i doprawiamy pieprzem. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Jajka mieszamy ze śmietaną i mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto posypujemy połową sera. Rozkładamy boczek i cebulę, a następnie posypujemy pozostałym serem. Równomiernie zalewamy mlekiem ze śmietaną, a następnie quiche pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40-45 minut na złoty kolor. Podajemy pokrojony na kawałki posypane szczypiorkiem na gorąco lub na zimno.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Pancakes z borówkami
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Spaghetti à la carbonara
- Chili con carne
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Suflet czekoladowy
- Krem z dyni
- Zapiekanka ziemniaczana
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Guacamole
- Chłodnik z botwiny
- Makaron z boczniakami po azjatycku
- Sernik na zimno w słoiku
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Ryż smażony z warzywami
- Zupa pho z wołowiną
- Ryż z jabłkami i cynamonem
- Owsianka na mleku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (27)
1372 dni temu
Piekłam tę tartę raz, dzisiaj będzie następny. Wyszła fantastycznie. Zdziwiło mnie, że spod piecze się już z farszem ale wyszło super i ciasto nie było ani za suche ani za mokre. Zmieniłam składniki farszu ale na tym polega piękno tego wypieku :)
odpowiedz
1664 dni temu
Zwykle piecze się spód przed nałożeniem farszu.
odpowiedz
2004 dni temu
Jaka sałatka pasowałaby do tej tarty?
odpowiedz
2003 dni temu
Do tarty lorraine pasują lekkie sałatki, np. z rukolą, świeżym ogórkiem i pomidorkami. Możesz wykorzystać na przykład ten przepis: https://kuchnialidla.pl/salatka-w-stylu-panzanella
2173 dni temu
Absolutnie mistrzowski przepis z dobrymi proporcjami. Ciasto łatwo odchodzi od blaszki/naczynia żaroodpornego i świtnie smakuje, nie jest ani za twarde ani zbyt suche. Ja zamiast śmietanki kremówki dodałam śmietany 18% i dwie łyżeczki cukru, poza chojną garścią gałki dodałam tez majeranku, tymianku i szczypty rozmarynu. Palce lizać!
odpowiedz
2172 dni temu
Dodatkowe przyprawy brzmią nieźle!
2316 dni temu
Ile dać gałki
odpowiedz
2314 dni temu
1/3 łyżeczki
2464 dni temu
Nigdy nie smaruję formy ani nie posypuję bułką tartą. Zawsze wychodzi spoko. Żeby łatwiej a jednocześnie dokładnie połączyć masło z mąką, można przed dodaniem wody zmiksować oba składniki mikserem do uzyskania konsystencji kuskusu - polecam spróbować
odpowiedz
2800 dni temu
Witam, formę do tarty trzeba nasmarować maslom i wysyłać bulka tartą?
odpowiedz
2800 dni temu
Warto to zrobić :)
2807 dni temu
Czy formę do tarty trzeba tłuszczem nasmarować i wysyłać tartą bułką?
odpowiedz
2807 dni temu
Warto to zrobić :)
2822 dni temu
Jeśli chce rozłożyć wszystko na dwa dni, to mogę jednego dnia zrobić ciasto, uformować na blaszce i nakłuć surowe ciasto widelcem, a 24 godziny później zacząć robić farsz i piec? Czy lepiej jednego dnia upiec ciasto a drugiego dokończyć resztę? Czekając aż ciasto się schłodzi przez godzinę, mój brzuch mnie udusi :)
odpowiedz
2822 dni temu
Miśko, ciasto kruche nie należy do najłatwiejszych i niestety niczego nie można tutaj przyśpieszyć :) Możemy zarekomendować przygotowanie dzień wcześniej ciasta i przechowanie go w zamrażalniku. A następnego dnia, wyjęcie z zamrażalki i odczekanie, aż osiągnie temperaturę pokojową - wtedy będzie można je uformować. Jeśli jednak bardzo zależy Ci na uformowaniu ciasta wcześniej - to zdecydowanie wybierz opcję z przygotowaniem surowego ciasta, a po upływie doby upieczenie z farszem :)
2822 dni temu
Dziękuję bardzo. Mam nadzieję, że wyjdzie i pochwale się :) Pozdrowienia
2881 dni temu
Przepyszne! Bardzo smakowało moim gościom :)
odpowiedz
3059 dni temu
Zrobiłam dzisiaj pierwszy raz i nie żałuję. Proste i smaczne. Mój mężczyzna bardzo chwalił ;)
odpowiedz
3195 dni temu
Pycha:-) bardzo syte. Lubię takie smaki. Dobre na gorąco na obiad, jak i na zimno na drugie śniadanie do pracy :-) uwielbiam Kuchnie Lidla za wiele super pomysłów :-)
odpowiedz
3230 dni temu
Bardzo dobry przepis. Pyszne danie, szybkie i łatwe. Ciasto chrupiące, kruchutkie. Rewelacja na ciepło jak i na zimno.
odpowiedz
3230 dni temu
Cieszymy się bardzo :) Zachęcamy do polecania przepisu rodzinie i znajomym :)
3326 dni temu
Jak dla nas kolejny super przepis. Konsystencja bardzo dobra - delikatna, smak bardzo dobry. Zdecydowanie polecamy Kasia i Krystian
odpowiedz
3325 dni temu
Dziękujemy za miłe słowa i pozdrawiamy również! :)
3641 dni temu
Mnie o jakieś dziwne w konsystenci wyszło ale bardzo dobre
odpowiedz
3192 dni temu
A mi się spód nie dopiekł... następnym razem podpiekę najpierw samo ciasto, a potem nałożę farsz i dokończę pieczenie i powinno byc super 😊
3192 dni temu
Ula, tak też będzie smacznie!
3644 dni temu
Orginalny smak ja zastąpiłam boczek szynką :P
odpowiedz
zobacz wszystkie