
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
120 g masła kroimy w kostkę i zagniatamy z mąką, proszkiem do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli i 3-4 łyżkami zimnej wody na gładkie ciasto. Wykładamy nim formę do quiche’a (o średnicy 26 cm), formując krawędź. Ciasto nakłuwamy kilka razy widelcem i wstawiamy minimum na 1 godzinę do lodówki.
Cebulę obieramy i siekamy. Boczek podsmażamy na pozostałym gorącym maśle przez 3 minuty, wyjmujemy. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku podsmażamy krótko cebulę, dodajemy do boczku i doprawiamy pieprzem. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Jajka mieszamy ze śmietaną i mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto posypujemy połową sera. Rozkładamy boczek i cebulę, a następnie posypujemy pozostałym serem. Równomiernie zalewamy mlekiem ze śmietaną, a następnie quiche pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40-45 minut na złoty kolor. Podajemy pokrojony na kawałki posypane szczypiorkiem na gorąco lub na zimno.
Zobacz podobne
przepisy
Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
Wyborna, bardzo aromatyczna zapiekanka. Prawdziwy francuski przysmak, który wyczarujesz z kilku prostych składników.

Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem
Wypróbuj przepis na kruchą tartę z aromatycznym serem kozim, boczkiem i pieczarkami!

Quiche ze szparagami
Kruche ciasto, kremowe wypełnienie i delikatne szparagi – oto przepis na klasyczny francuski wypiek. Wygląda i smakuje doskonale!

Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
Warzywny farsz na kruchym spodzie – świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Danie możesz podawać na ciepło lub na zimno.

Zobacz przepisy
na święta
- Domowe majonezy smakowe
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
- Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
- Kruche zajączki maślane
- Babka orzechowa z polewą rumową
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Czekoladowe jajko z niespodzianką
- Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
- Wegańska chałka
- Marmolada z pomarańczy
- Sernik na zimno z malinami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (27)
1263 dni temu
Piekłam tę tartę raz, dzisiaj będzie następny. Wyszła fantastycznie. Zdziwiło mnie, że spod piecze się już z farszem ale wyszło super i ciasto nie było ani za suche ani za mokre. Zmieniłam składniki farszu ale na tym polega piękno tego wypieku :)
odpowiedz
1555 dni temu
Zwykle piecze się spód przed nałożeniem farszu.
odpowiedz
1895 dni temu
Jaka sałatka pasowałaby do tej tarty?
odpowiedz
1894 dni temu
Do tarty lorraine pasują lekkie sałatki, np. z rukolą, świeżym ogórkiem i pomidorkami. Możesz wykorzystać na przykład ten przepis: https://kuchnialidla.pl/salatka-w-stylu-panzanella
2064 dni temu
Absolutnie mistrzowski przepis z dobrymi proporcjami. Ciasto łatwo odchodzi od blaszki/naczynia żaroodpornego i świtnie smakuje, nie jest ani za twarde ani zbyt suche. Ja zamiast śmietanki kremówki dodałam śmietany 18% i dwie łyżeczki cukru, poza chojną garścią gałki dodałam tez majeranku, tymianku i szczypty rozmarynu. Palce lizać!
odpowiedz
2063 dni temu
Dodatkowe przyprawy brzmią nieźle!
2207 dni temu
Ile dać gałki
odpowiedz
2205 dni temu
1/3 łyżeczki
2355 dni temu
Nigdy nie smaruję formy ani nie posypuję bułką tartą. Zawsze wychodzi spoko. Żeby łatwiej a jednocześnie dokładnie połączyć masło z mąką, można przed dodaniem wody zmiksować oba składniki mikserem do uzyskania konsystencji kuskusu - polecam spróbować
odpowiedz
2691 dni temu
Witam, formę do tarty trzeba nasmarować maslom i wysyłać bulka tartą?
odpowiedz
2691 dni temu
Warto to zrobić :)
2698 dni temu
Czy formę do tarty trzeba tłuszczem nasmarować i wysyłać tartą bułką?
odpowiedz
2698 dni temu
Warto to zrobić :)
2713 dni temu
Jeśli chce rozłożyć wszystko na dwa dni, to mogę jednego dnia zrobić ciasto, uformować na blaszce i nakłuć surowe ciasto widelcem, a 24 godziny później zacząć robić farsz i piec? Czy lepiej jednego dnia upiec ciasto a drugiego dokończyć resztę? Czekając aż ciasto się schłodzi przez godzinę, mój brzuch mnie udusi :)
odpowiedz
2713 dni temu
Miśko, ciasto kruche nie należy do najłatwiejszych i niestety niczego nie można tutaj przyśpieszyć :) Możemy zarekomendować przygotowanie dzień wcześniej ciasta i przechowanie go w zamrażalniku. A następnego dnia, wyjęcie z zamrażalki i odczekanie, aż osiągnie temperaturę pokojową - wtedy będzie można je uformować. Jeśli jednak bardzo zależy Ci na uformowaniu ciasta wcześniej - to zdecydowanie wybierz opcję z przygotowaniem surowego ciasta, a po upływie doby upieczenie z farszem :)
2713 dni temu
Dziękuję bardzo. Mam nadzieję, że wyjdzie i pochwale się :) Pozdrowienia
2772 dni temu
Przepyszne! Bardzo smakowało moim gościom :)
odpowiedz
2950 dni temu
Zrobiłam dzisiaj pierwszy raz i nie żałuję. Proste i smaczne. Mój mężczyzna bardzo chwalił ;)
odpowiedz
3086 dni temu
Pycha:-) bardzo syte. Lubię takie smaki. Dobre na gorąco na obiad, jak i na zimno na drugie śniadanie do pracy :-) uwielbiam Kuchnie Lidla za wiele super pomysłów :-)
odpowiedz
3121 dni temu
Bardzo dobry przepis. Pyszne danie, szybkie i łatwe. Ciasto chrupiące, kruchutkie. Rewelacja na ciepło jak i na zimno.
odpowiedz
3121 dni temu
Cieszymy się bardzo :) Zachęcamy do polecania przepisu rodzinie i znajomym :)
3217 dni temu
Jak dla nas kolejny super przepis. Konsystencja bardzo dobra - delikatna, smak bardzo dobry. Zdecydowanie polecamy Kasia i Krystian
odpowiedz
3216 dni temu
Dziękujemy za miłe słowa i pozdrawiamy również! :)
3532 dni temu
Mnie o jakieś dziwne w konsystenci wyszło ale bardzo dobre
odpowiedz
3083 dni temu
A mi się spód nie dopiekł... następnym razem podpiekę najpierw samo ciasto, a potem nałożę farsz i dokończę pieczenie i powinno byc super 😊
3083 dni temu
Ula, tak też będzie smacznie!
3535 dni temu
Orginalny smak ja zastąpiłam boczek szynką :P
odpowiedz
zobacz wszystkie