Quiche lorraine
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

120 g masła kroimy w kostkę i zagniatamy z mąką, proszkiem do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli i 3-4 łyżkami zimnej wody na gładkie ciasto. Wykładamy nim formę do quiche’a (o średnicy 26 cm), formując krawędź. Ciasto nakłuwamy kilka razy widelcem i wstawiamy minimum na 1 godzinę do lodówki.

Cebulę obieramy i siekamy. Boczek podsmażamy na pozostałym gorącym maśle przez 3 minuty, wyjmujemy. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku podsmażamy krótko cebulę, dodajemy do boczku i doprawiamy pieprzem. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Jajka mieszamy ze śmietaną i mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto posypujemy połową sera. Rozkładamy boczek i cebulę, a następnie posypujemy pozostałym serem. Równomiernie zalewamy mlekiem ze śmietaną, a następnie quiche pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40-45 minut na złoty kolor. Podajemy pokrojony na kawałki posypane szczypiorkiem na gorąco lub na zimno.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (27)

Avatar
  • Gość Gość
    1144 dni temu
    Piekłam tę tartę raz, dzisiaj będzie następny. Wyszła fantastycznie. Zdziwiło mnie, że spod piecze się już z farszem ale wyszło super i ciasto nie było ani za suche ani za mokre. Zmieniłam składniki farszu ale na tym polega piękno tego wypieku :)

    odpowiedz

  • Hhenio Hhenio
    1436 dni temu
    Zwykle piecze się spód przed nałożeniem farszu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1776 dni temu
    Jaka sałatka pasowałaby do tej tarty?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1775 dni temu
    Do tarty lorraine pasują lekkie sałatki, np. z rukolą, świeżym ogórkiem i pomidorkami. Możesz wykorzystać na przykład ten przepis: https://kuchnialidla.pl/salatka-w-stylu-panzanella
  • Gość Gość
    1945 dni temu
    Absolutnie mistrzowski przepis z dobrymi proporcjami. Ciasto łatwo odchodzi od blaszki/naczynia żaroodpornego i świtnie smakuje, nie jest ani za twarde ani zbyt suche. Ja zamiast śmietanki kremówki dodałam śmietany 18% i dwie łyżeczki cukru, poza chojną garścią gałki dodałam tez majeranku, tymianku i szczypty rozmarynu. Palce lizać!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1944 dni temu
    Dodatkowe przyprawy brzmią nieźle!
  • Julia Julia
    2088 dni temu
    Ile dać gałki

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2086 dni temu
    1/3 łyżeczki
  • Wojtek Wojtek
    2236 dni temu
    Nigdy nie smaruję formy ani nie posypuję bułką tartą. Zawsze wychodzi spoko. Żeby łatwiej a jednocześnie dokładnie połączyć masło z mąką, można przed dodaniem wody zmiksować oba składniki mikserem do uzyskania konsystencji kuskusu - polecam spróbować

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2572 dni temu
    Witam, formę do tarty trzeba nasmarować maslom i wysyłać bulka tartą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2572 dni temu
    Warto to zrobić :)
  • Justi Justi
    2579 dni temu
    Czy formę do tarty trzeba tłuszczem nasmarować i wysyłać tartą bułką?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2579 dni temu
    Warto to zrobić :)
  • Miśka Miśka
    2594 dni temu
    Jeśli chce rozłożyć wszystko na dwa dni, to mogę jednego dnia zrobić ciasto, uformować na blaszce i nakłuć surowe ciasto widelcem, a 24 godziny później zacząć robić farsz i piec? Czy lepiej jednego dnia upiec ciasto a drugiego dokończyć resztę? Czekając aż ciasto się schłodzi przez godzinę, mój brzuch mnie udusi :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2594 dni temu
    Miśko, ciasto kruche nie należy do najłatwiejszych i niestety niczego nie można tutaj przyśpieszyć :) Możemy zarekomendować przygotowanie dzień wcześniej ciasta i przechowanie go w zamrażalniku. A następnego dnia, wyjęcie z zamrażalki i odczekanie, aż osiągnie temperaturę pokojową - wtedy będzie można je uformować. Jeśli jednak bardzo zależy Ci na uformowaniu ciasta wcześniej - to zdecydowanie wybierz opcję z przygotowaniem surowego ciasta, a po upływie doby upieczenie z farszem :)
  • Gość Gość
    2594 dni temu
    Dziękuję bardzo. Mam nadzieję, że wyjdzie i pochwale się :) Pozdrowienia
  • Lucy Lucy
    2653 dni temu
    Przepyszne! Bardzo smakowało moim gościom :)

    odpowiedz

  • Martyna Martyna
    2831 dni temu
    Zrobiłam dzisiaj pierwszy raz i nie żałuję. Proste i smaczne. Mój mężczyzna bardzo chwalił ;)

    odpowiedz

  • Magda Magda
    2967 dni temu
    Pycha:-) bardzo syte. Lubię takie smaki. Dobre na gorąco na obiad, jak i na zimno na drugie śniadanie do pracy :-) uwielbiam Kuchnie Lidla za wiele super pomysłów :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3002 dni temu
    Bardzo dobry przepis. Pyszne danie, szybkie i łatwe. Ciasto chrupiące, kruchutkie. Rewelacja na ciepło jak i na zimno.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3002 dni temu
    Cieszymy się bardzo :) Zachęcamy do polecania przepisu rodzinie i znajomym :)
  • Kasia i Krystian Kasia i Krystian
    3098 dni temu
    Jak dla nas kolejny super przepis. Konsystencja bardzo dobra - delikatna, smak bardzo dobry. Zdecydowanie polecamy Kasia i Krystian

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3097 dni temu
    Dziękujemy za miłe słowa i pozdrawiamy również! :)
  • Kalina123 Kalina123
    3413 dni temu
    Mnie o jakieś dziwne w konsystenci wyszło ale bardzo dobre

    odpowiedz

  • Ula Ula
    2964 dni temu
    A mi się spód nie dopiekł... następnym razem podpiekę najpierw samo ciasto, a potem nałożę farsz i dokończę pieczenie i powinno byc super 😊
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2964 dni temu
    Ula, tak też będzie smacznie!
  • 15496 15496
    3416 dni temu
    Orginalny smak ja zastąpiłam boczek szynką :P

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!