![Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/fe6ff61ea598-9d8cc57f94c6-kw09-kinga-paruzel-weganska-tarta-z-warzywami-i-serkiem-z-nerkowcow.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Orzechy nerkowca zalej wodą i odstaw na ok. 2-3 godziny.
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- formę do tarty o średnicy 20 cm
- blender lub rozdrabniacz
- Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD TARTY
Wszystkie składniki kruchego spodu miksujemy za pomocą blendera lub rozdrabniacza. Jeżeli ciasto będzie za suche, dodajemy odrobinę zimnej wody i ponownie miksujemy aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Krok 2: PODPIEKAMY SPÓD TARTY
Formę wykładamy ciastem, spód nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKI SEREK
Orzechy nerkowca odcedzamy i łączymy z pozostałymi składnikami wegańskiego serka w naczyniu blendera lub rozdrabniacza. Miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY TARTĘ
Wegański serek z orzechów nerkowca przekładamy na podpieczony spód tarty. Na warstwie serka układamy dowolnie pokrojone warzywa. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i zapiekamy kolejne 30 minut.
Krok 5: PODAJEMY TARTĘ
Gotową tartę wyjmujemy z piekarnika, oprószamy słonecznikiem, czarnuszką, listkami bazylii, solą i pieprzem. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańska musaka
Tradycyjna grecka musaka dzięki przepisowi Kingi zyskuje wegańskie oblicze! Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje połączenie wszystkich pysznych warstw tego wyjątkowego dania!
![Wegańska musaka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/97d38ae71af9-3ae29ab9831f-KW12_Kinga_Paruzel_musaka_32570_200310_MA_10365_rgb_ok_1250x700.webp)
Wegańska tarta z malinami
Wegańskie wypieki wcale nie muszą być trudne! Zobacz, jak to robi Kinga Paruzel, i przygotuj z nią tartę z kremem budyniowym i malinami!
![Wegańska tarta z malinami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a2080f1f71b1-244a6dad275a-1250x700_KW_31_KINGA_PARUZEL_TARTA_Z_MALINAMI_rgb_ok.webp)
Tarta razowa z botwinką i kozim serem
Dietetyczna tarta z dodatkiem botwinki, cukinii i koziego sera. Łagodny smak warzyw idealnie komponuje się ze słonym smakiem sera.
![Tarta razowa z botwinką i kozim serem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c6fa0162c4e5-02f1396067-DSC06890.webp)
Tarta z gruszką i gorgonzolą
Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.
![Tarta z gruszką i gorgonzolą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a2f2459a555d-8e854821f7-tarta_z_gruszka_i_gorgonzola_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Jagodowe mascarpone
- Tarta cytrynowa
- Grillowana sałatka z bakłażana i pomidorów
- Ciasteczka z serem i borówkami
- Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym
- Fajitas wołowe z warzywami
- Wegańskie gofry kukurydziane z serkiem z nerkowców
- Wegańska tarta bez pieczenia z owocami
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Nuggetsy z tempehu
- Ciasto kogel-mogel
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Jadalny prezent: gorąca czekolada w słoiku
- Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka kokosowo-pomarańczowe
- Kremowa zupa pomidorowa z papryką
- Pasta alla Norma – sycylijski makaron z bakłażanem
- Karp winiarza i francuska zapiekanka
- Tarta makowa
- Sałatka z białej fasoli
- Budyń waniliowo-migdałowy
- Jogurt z miodem i sałatką z moreli
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Dwa sposoby na truskawki i białą czekoladę
- Wegańska chałka
- Sałatka z quinoą i truskawkami
- Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym
- Kruche ciasteczka z orzechami
- Wigilijny makowiec
- Jajka w sosie bazyliowym z purée
- Babeczki red velvet
Komentarze (4)
115 dni temu
Super tarta, wszystkim smakowało
odpowiedz
982 dni temu
Trochę się cykałam robić przez komentarz niżej i z tego strachu dałam 2 jajka zamiast wody i siemienia… megaaa gituuuwa! Następnym razem wypróbuję w wersji wegańskiej :-) Dziękuję, było pycha!
odpowiedz
1209 dni temu
Nędza, nie polecam! Substytut ciasta wykonany według tego przepisu to jakaś pomyłka. Wrażanie jakbym jadł suchą mąkę z płatkami owsianymi. Szkoda tych kilkudziesięciu złotych na składniki. Pani Kingo Paruzel, jako wielki fan kuchni Lidla, jestem poważnie zawiedziony.
odpowiedz
1052 dni temu
A miałem ochotę wypróbować, chyba się wsytrzmam :(