![Tarta razowa z botwinką i kozim serem Tarta razowa z botwinką i kozim serem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/1147200da315-02f1396067-DSC06890.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie ciasta
Mąkę kukurydzianą i pszenną wymieszać z solą, cukrem i pokruszonymi drożdżami. Dodać jajko, oliwę z oliwek i jogurt. Zagnieć ciasto i odstawić do lodówki na 10 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto, a formę na tartę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Formę wyłożyć ciastem i piec 20 minut w nagrzanym piekarniku. W tym czasie należy przygotować farsz do tarty.
Przygotowanie farszu
Botwinkę drobno posiekać. Cukinię pokroić w kostkę i wymieszać z botwinką. Do warzyw dodać jogurt naturalny, śmietanę, jajko i parmezan. Masę doprawić do smaku przyprawami. Masę wylać na podpieczone ciasto i na górze poukładać ser kozi (pokruszony lub pokrojony w kostkę/plastry). Całość piec 25 minut. Upieczoną tartę posypać szczypiorkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
Roślinna tarta z kremowym serkiem: prosta w przygotowaniu i niezwykła w smaku! Do jej przygotowania możesz użyć dowolnych warzyw. Przygotuj i podziel się z bliskimi!
![Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/231728c4d482-9d8cc57f94c6-kw09-kinga-paruzel-weganska-tarta-z-warzywami-i-serkiem-z-nerkowcow.webp)
Tarta z kozim serem, suszonymi pomidorami i oliwkami
Tartę łatwo podzielić między gości, dlatego warto uwzględnić ją w sylwestrowym menu. Ta wg przepisu Karola to prawdziwa klasyka gatunku: pomidory, śmietanka i kozi ser łączą się, by stworzyć idealny farsz. Spróbuj!
![Tarta z kozim serem, suszonymi pomidorami i oliwkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2a2a54895939-8b0efc0ac8e5-przekąski-sylwestrowe-karola-okrasy.webp)
Gravlax z tartymi buraczkami
Gravlax, czyli łosoś peklowany w soli i cukrze, a także… buraczkach! To wyjątkowe połączenie, które zachwyci niejedno podniebienie.
![Gravlax z tartymi buraczkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f87c8b790f88-7480b8a84a92-kw11-2023-kinga-paruzel-gravlax-z-tartymi-buraczkami.webp)
Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym
Znasz przepis na tartę Tatin? Tym razem Kinga przygotowała ją w wersji wytrawnej – z szalotkami i serem pleśniowym. Spróbuj tego połączenia!
![Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/97c14b708c9c-20dd6752a37f-kw11-2023-kinga-paruzel-tarta-tatin-z-szalotkami-i-serem-plesniowym.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z fetą i miętą
- Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
- Pizza 4 sery
- Kawałki sera koziego na roszponce z orzechami
- Podpłomyki z koprem włoskim i brzoskwinią
- Polędwiczki wieprzowe z czekoladą
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Pasta pomidorowa
- Tarta z burakiem
- Indyk ze szparagami
- Kuleczki z koziego sera
- Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
- PASTA Z KOZIEGO SERA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
- Fasolka szparagowa z serem feta i orzechami
- Jabłkowy chutney z piwem
- Crostini z szynką i melonem
- Migdałowy tort weselny z truskawkami
- Królik duszony w sosie z pieczarkami
- Sałatka ze szpinaku z trzema serami
- Comber z jelenia
- Pesto z rukoli
- Pesto z liści rzodkiewki
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Trifle makaronikowe
- Pesto z kolendry
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- ZIELONY MAJONEZ
- Ubijany ganasz
- Grillowany kurczak z masłem limonkowo-ziołowym
Komentarze (1)
812 dni temu
Zastanawia mnie użycie drożdży w cieście, które "wyrasta" w lodówce tylko 10 minut. Czy drożdże w ogóle będą miały szansę zadziałać? Co dadzą temu ciastu?
odpowiedz