Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- żeliwną patelnię
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY SZALOTKI
Szalotki obieramy i kroimy na pół. Na żeliwnej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Dodajemy szalotki i smażymy przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy cukier, ocet, sól i pieprz. Całość smażymy 5 minut. Po tym czasie obracamy szalotki i dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
KROK 2: PIECZEMY TARTĘ
Szalotki równo układamy na patelni i posypujemy je serem pleśniowym. Całość przykrywamy ciastem francuskim, dobrze zawijając brzegi. Pośrodku robimy nacięcie (krzyżyk), aby para mogła swobodnie odparować. Pieczemy przez 20-25 minut lub do momentu, w którym ciasto nabierze złotego koloru.
KROK 3: PRZEKŁADAMY TARTĘ NA TALERZ
Tartę wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Następnie przykrywamy talerzem i energicznym ruchem odwracamy tak, aby została na talerzu. Posypujemy posiekanym koperkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta z owocami kaki
Piękny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser? Taka właśnie jest tarta z owocami kaki! Koniecznie sprawdź, jaka jest pyszna i jak szybko można ją przygotować.
Wytrawna tarta Tatin
Uwielbiasz francuskie sery? Jeśli tak, koniecznie spróbuj wytrawnej wersji tarty Tatin według przepisu Kingi! To aromatyczne i pełne warzyw danie, które zachwyca smakiem.
Tarta z karmelizowaną gruszką
Masz ochotę na owocową tartę, ale nie masz piekarnika? Dla nas to żaden problem! Wypróbuj przepis na tartę z karmelizowaną gruszką, którą przygotujesz w beztłuszczowej frytkownicy.
Tarta proteinowa z siedmiu składników
Pyszne ciasto z kilku składników, które jest pełne owoców i… protein! To świetny pomysł na deser w wersji trochę bardziej fit. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Chlebowe „muffiny” wytrawne
- Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem
- Zapiekanka z jabłkiem i amarantusem
- Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
- Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
- Pierogi z jagodami
- Wegański tort bezowy
- Wegańskie naleśniki bez jajek z borówkami
- Tiramisu z jabłkami
- Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym
- Francuskie ptysie serowe
- Babka z herbatą matcha
- Kanapka z gofrów
- Wytrawna tarta Tatin
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- New York pizza – przepis na pizzę w stylu nowojorskim
- Tapas – kanapki w stylu hiszpańskim na 3 sposoby
- Lody waniliowo-malinowo-kokosowe
- Kanapki z ceviche z łososia
- Precle z warzywami
- Wegański lunchbox do pracy
- Pasta mocy z bakłażanem i orzechami
- Pesto ze szpinaku
- Sałatka z kapustą, kasztanami i gruszkami
- Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami
- Lody truskawkowo-jogurtowe
- Tosty z batata i owocowe spring rollsy – lunchbox na słodko
- Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty
- Ser feta w sezamowej panierce
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)