zobacz film Wytrawna tarta Tatin

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • formę do tarty o średnicy ok. 24 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Przygotuj wcześniej:

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, wykrój kształt odrobinę większy od formy do tarty i włóż je do lodówki, aby w momencie użycia było zimne.

Z papieru do pieczenia wytnij koło wielkości dna formy.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY I UKŁADAMY WARZYWA

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Następnie warzywa układamy w naczyniu naprzemiennie, pasami.

WSKAZÓWKA! Aby warzywa były naprawdę cienko i równo pokrojone, najlepiej użyć mandoliny.

KROK 2: NADZIEWAMY TARTĘ SERAMI

Sery pavé i tomme de Montagne kroimy w plastry i układamy między warzywami. Tak przygotowaną tartę oprószamy solą.

KROK 3: ROZTAPIAMY MASŁO

W rondelku umieszczamy masło i dwie gałązki rozmarynu. Masło roztapiamy na małym ogniu i jeszcze gorącym polewamy składniki w formie.

KROK 4: PODPIEKAMY WARZYWA

Tartę pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut, aż ser się roztopi.

KROK 5: PIECZEMY TARTĘ

Tartę wyjmujemy z piekarnika. Ser morbier kroimy w plastry i układamy na warzywach. Następnie przykrywamy tartę ciastem francuskim i ponownie zapiekamy przez ok. 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

KROK 6: PODAJEMY TARTĘ TATIN

Gotową tartę Tatin delikatnie studzimy i obracamy do góry dnem. Doprawiamy ją solą do smaku, ozdabiamy kwaśną śmietaną i dekorujemy ulubionymi ziołami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!