Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- formę do tarty o średnicy ok. 24 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej:
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, wykrój kształt odrobinę większy od formy do tarty i włóż je do lodówki, aby w momencie użycia było zimne.
Z papieru do pieczenia wytnij koło wielkości dna formy.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY I UKŁADAMY WARZYWA
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Następnie warzywa układamy w naczyniu naprzemiennie, pasami.
WSKAZÓWKA! Aby warzywa były naprawdę cienko i równo pokrojone, najlepiej użyć mandoliny.
KROK 2: NADZIEWAMY TARTĘ SERAMI
Sery pavé i tomme de Montagne kroimy w plastry i układamy między warzywami. Tak przygotowaną tartę oprószamy solą.
KROK 3: ROZTAPIAMY MASŁO
W rondelku umieszczamy masło i dwie gałązki rozmarynu. Masło roztapiamy na małym ogniu i jeszcze gorącym polewamy składniki w formie.
KROK 4: PODPIEKAMY WARZYWA
Tartę pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut, aż ser się roztopi.
KROK 5: PIECZEMY TARTĘ
Tartę wyjmujemy z piekarnika. Ser morbier kroimy w plastry i układamy na warzywach. Następnie przykrywamy tartę ciastem francuskim i ponownie zapiekamy przez ok. 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
KROK 6: PODAJEMY TARTĘ TATIN
Gotową tartę Tatin delikatnie studzimy i obracamy do góry dnem. Doprawiamy ją solą do smaku, ozdabiamy kwaśną śmietaną i dekorujemy ulubionymi ziołami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Makowiec japoński
- Klasyczna sałatka grecka
- Sałatka gyros
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Śledź w oleju
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Domek z piernika
- Kutia
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pierniki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Jajka na miękko
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Uszka z grzybami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)