Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- formę do tarty o średnicy ok. 24 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej:
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, wykrój kształt odrobinę większy od formy do tarty i włóż je do lodówki, aby w momencie użycia było zimne.
Z papieru do pieczenia wytnij koło wielkości dna formy.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY I UKŁADAMY WARZYWA
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Następnie warzywa układamy w naczyniu naprzemiennie, pasami.
WSKAZÓWKA! Aby warzywa były naprawdę cienko i równo pokrojone, najlepiej użyć mandoliny.
KROK 2: NADZIEWAMY TARTĘ SERAMI
Sery pavé i tomme de Montagne kroimy w plastry i układamy między warzywami. Tak przygotowaną tartę oprószamy solą.
KROK 3: ROZTAPIAMY MASŁO
W rondelku umieszczamy masło i dwie gałązki rozmarynu. Masło roztapiamy na małym ogniu i jeszcze gorącym polewamy składniki w formie.
KROK 4: PODPIEKAMY WARZYWA
Tartę pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut, aż ser się roztopi.
KROK 5: PIECZEMY TARTĘ
Tartę wyjmujemy z piekarnika. Ser morbier kroimy w plastry i układamy na warzywach. Następnie przykrywamy tartę ciastem francuskim i ponownie zapiekamy przez ok. 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
KROK 6: PODAJEMY TARTĘ TATIN
Gotową tartę Tatin delikatnie studzimy i obracamy do góry dnem. Doprawiamy ją solą do smaku, ozdabiamy kwaśną śmietaną i dekorujemy ulubionymi ziołami.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.
Tarta z gruszką i gorgonzolą
Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.
Tarta cytrynowa
Tym razem zachęcamy do przygotowania pysznego deseru. Tarta cytrynowa to nasza propozycja dla wszystkich łasuchów.
Tarta bananowo-karmelowa
Tarta jest jednym z najdoskonalszych deserów, jaki kiedykolwiek wymyślono. Dziś proponujemy Wam tartę bananowo-karmelową! Obiecujemy, że oszalejecie z zachwytu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Chlebowe „muffiny” wytrawne
- Tarta tatin z morelami
- Barszcz na wędzonce zabielany
- Miodowe sezamki ze słonecznikiem
- Tosty francuskie z bananami
- Ciasteczka z ciecierzycy
- Ciasto jeżynowe bez laktozy
- Fondue serowe
- Szybki stir fry z krewetkami
- Kotleciki z tofu
- Pikantne curry z kurczakiem i ciecierzycą
- Tabbouleh z kaszą z kalafiora
- Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym
- Tarta proteinowa z siedmiu składników
- Ratatouille z serem pleśniowym
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
- Jogurtowiec na cieście francuskim
- Pieczona szynka z sosem cebulowym
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Kabanosy w cieście francuskim
- Wegański falafel burger z portobello
- Stollen – drożdżowa strucla bożonarodzeniowa
- Tarta żurawinowa
- Ciasto jogurtowe – przepis
- Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
- Bezglutenowy keks świąteczny
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
- Domowe lody szparagowe
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)