Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- formę do tarty o średnicy ok. 24 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej:
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, wykrój kształt odrobinę większy od formy do tarty i włóż je do lodówki, aby w momencie użycia było zimne.
Z papieru do pieczenia wytnij koło wielkości dna formy.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY I UKŁADAMY WARZYWA
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Następnie warzywa układamy w naczyniu naprzemiennie, pasami.
WSKAZÓWKA! Aby warzywa były naprawdę cienko i równo pokrojone, najlepiej użyć mandoliny.
KROK 2: NADZIEWAMY TARTĘ SERAMI
Sery pavé i tomme de Montagne kroimy w plastry i układamy między warzywami. Tak przygotowaną tartę oprószamy solą.
KROK 3: ROZTAPIAMY MASŁO
W rondelku umieszczamy masło i dwie gałązki rozmarynu. Masło roztapiamy na małym ogniu i jeszcze gorącym polewamy składniki w formie.
KROK 4: PODPIEKAMY WARZYWA
Tartę pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut, aż ser się roztopi.
KROK 5: PIECZEMY TARTĘ
Tartę wyjmujemy z piekarnika. Ser morbier kroimy w plastry i układamy na warzywach. Następnie przykrywamy tartę ciastem francuskim i ponownie zapiekamy przez ok. 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
KROK 6: PODAJEMY TARTĘ TATIN
Gotową tartę Tatin delikatnie studzimy i obracamy do góry dnem. Doprawiamy ją solą do smaku, ozdabiamy kwaśną śmietaną i dekorujemy ulubionymi ziołami.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.
Tarta z gruszką i gorgonzolą
Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.
Tarta cytrynowa
Tym razem zachęcamy do przygotowania pysznego deseru. Tarta cytrynowa to nasza propozycja dla wszystkich łasuchów.
Tarta bananowo-karmelowa
Tarta jest jednym z najdoskonalszych deserów, jaki kiedykolwiek wymyślono. Dziś proponujemy Wam tartę bananowo-karmelową! Obiecujemy, że oszalejecie z zachwytu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kutia
- Ciasto na pierogi
- Sernik krakowski
- Piernik staropolski
- Błyskawiczne pierniczki
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pieczona ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Kapusta z grochem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)