Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- frytkownicę beztłuszczową rozgrzaną do 180°C
- wałek
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
CIASTO
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy masło, cukier, ekstrakt waniliowy i żółtko. W trakcie wyrabiania dodajemy łyżkę zimnej wody. Zagniatamy ciasto o zbitej konsystencji.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DO PIECZENIA
Blat posypujemy mąką i bardzo cienko wałkujemy ciasto. Następnie przycinamy jego brzegi tak, aby mieściło się idealnie w koszyczku beztłuszczowej frytkownicy. Z papieru do pieczenia wycinamy fragment, którego dwa boki są dłuższe od boków frytkownicy.
Ciasto nakłuwamy widelcem i przekładamy do koszyczka wyłożonego papierem do pieczenia.
WSKAZÓWKA! Jeśli ciasto nie jest wystarczająco zbite, można je schłodzić przez ok. 30 minut.
KROK 3: PIECZEMY CIASTO
Ciasto przekładamy do frytkownicy i pieczemy je przez ok. 15 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru. Podpieczone ciasto odwracamy przypieczoną stroną do papieru do pieczenia i odkładamy.
KARMELIZOWANA GRUSZKA
KROK 1: KROIMY GRUSZKĘ
Gruszkę bardzo dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, odcinamy szypułkę i pozbawiamy gniazda nasiennego. Następnie nacinamy ją, tworząc bardzo cienkie plastry, i delikatnie je rozsuwamy tak, aby nadal były w całości.
KROK 2: KARMELIZUJEMY GRUSZKĘ
Cukier podgrzewamy na patelni, aż się roztopi i nabierze bursztynowego koloru. Następnie dodajemy masło i układamy pocięte w plastry gruszki. Owoce karmelizujemy, nie przewracając ich, na bardzo małym ogniu.
Pozostały na patelni karmel pozostawiamy na później.
NADZIENIE
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
W misce mieszamy wszystkie składniki nadzienia.
KROK 2: KOMPONUJEMY TARTĘ
Nadzienie układamy na podpieczonym spodzie tarty, zostawiając wolne brzegi o szerokości ok. 1,5-2 cm. Na tak przygotowane nadzienie ostrożnie przekładamy skarmelizowane gruszki. Wcześniej pozostawione skrawki ciasta układamy na suchych brzegach i łączymy ze spodem.
KROK 3: PIECZEMY TARTĘ
Jajko rozbijamy delikatnie w miseczce i smarujemy nim brzegi tarty. Zmniejszamy temperaturę frytkownicy do 160°C i pieczemy tartę przez ok. 15 minut, aż brzegi się zarumienią.
DEKORACJA
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS KARMELOWY
Do pozostałego na patelni karmelu dodajemy ok. 2 łyżek wody i podgrzewamy na małym ogniu, aż płyn zgęstnieje i konsystencją zacznie przypominać sos.
KROK 2: PODAJEMY TARTĘ
Jeszcze gorącą tartę polewamy sosem karmelowym i ozdabiamy pokruszonymi orzechami włoskimi. Tartę podajemy jeszcze ciepłą z dwoma łyżkami lodów waniliowych.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.
Tarta z gruszką i gorgonzolą
Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.
Panna cotta waniliowa z owocami lasu
Przygotuj deser inspirowanych kuchnią włoską, który pokochał cały świat! Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!
Wytrawna tarta Tatin
Uwielbiasz francuskie sery? Jeśli tak, koniecznie spróbuj wytrawnej wersji tarty Tatin według przepisu Kingi! To aromatyczne i pełne warzyw danie, które zachwyca smakiem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Salsa z kiwi i mango
- Knedle ze śliwkami
- Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
- Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem
- Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
- Chrupiące musli z rabarbarem i jogurtem
- Muffiny jabłkowe z karmelem
- Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro
- Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
- Comber z jelenia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Mus truskawkowy
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Smoothie z borówek, mango i awokado
- Kawowe babeczki z kubka
- Homar w sosie maślano-pomarańczowym z marynowaną kapustą stożkową
- Pankejki z borówkami, herbatnikami i miodem
- Chlebek puccia z salami i sałatką z bazylii
- TRADYCYJNY MAJONEZ
- Koreczki z kiełkami
- Warstwowa sałatka cobb w słoiku
- Sos teriyaki
- Sos czosnkowy
- Pastrami z warzywami
- Bulion rybny
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Agarowe galaretki malinowe
- Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
- Fasolka z żurawinowo-ziołowym masłem
- Jajecznica z chorizo
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)