Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę do tarty
Przygotuj wcześniej:
Masło przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia było dobrze schłodzone.
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYRABIAMY I SCHŁADZAMY CIASTO
Mielone orzechy, cukier i sól mieszamy w misce. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do miski. Składniki mieszamy, aż masa będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy żółtko i dość szybko zagniatamy, aby ciasto pozostało zimne.
Ciasto przekładamy na blachę do tarty, tak aby pokryło jej dno i boki. Tak przygotowane chłodzimy w zamrażalce przez ok. 30 minut.
KROK 2: DEKORUJEMY I PIECZEMY TARTĘ
Kaki kroimy na bardzo cienkie plasterki, układamy dookoła blachy i posypujemy cukrem pudrem. Tartę pieczemy przez ok. 30-40 minut, aż boki nabiorą złotego koloru, a owoce zmiękną.
Upieczoną tartę posypujemy jeszcze odrobiną cukru pudru.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto marchewkowe
- Sałatka gyros
- Makowiec japoński
- Burek ze szpinakiem
- Krokiety z mięsem
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Piernik świąteczny
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik pistacjowy
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Śledź w oleju
- Świąteczne pierniczki
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciasto na pierogi
- Jajka na miękko
- Przekąski sylwestrowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)