• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • formę o średnicy 26 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Karmelizujemy cukier

Morele myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Na patelni mieszamy i podgrzewamy 100 g cukru z sokiem wyciśniętym z limonki, aż cukier skarmelizuje się na jasny kolor. Dodajemy masło pokrojone w drobną kostkę i czekamy, aż się roztopi. Zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę otartą z limonki, a następnie karmel równomiernie rozprowadzamy w natłuszczonej formie do tart (ostrożnie, karmel jest gorący). Układamy w nim morele zaokrągloną stroną w dół.

Krok 2: Pieczemy ciasto

Ciasto francuskie rozwijamy i rozwałkowujemy na odrobinie mąki. Ciasto rozkładamy na morelach ułożonych w formie. Brzegi ciasta zawijamy do wewnątrz i wciskamy między obrzeże formy a morele. Ciasto kilkakrotnie nakłuwamy widelcem, a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 25-30 minut.

Krok 3: Studzimy tartę Tatin

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem.

Tartę Tatin studzimy przez ok. 5 minut na kratce do studzenia ciast. Następnie przekładamy na talerz. Podajemy na ciepło lub ostudzoną wraz ze śmietaną.

Wskazówka: Do wykładania tarty Tatin używamy najlepiej rękawic piekarniczych, ponieważ nadzienie jest bardzo gorące.

 

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram