Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- formę o średnicy 26 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Karmelizujemy cukier
Morele myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Na patelni mieszamy i podgrzewamy 100 g cukru z sokiem wyciśniętym z limonki, aż cukier skarmelizuje się na jasny kolor. Dodajemy masło pokrojone w drobną kostkę i czekamy, aż się roztopi. Zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę otartą z limonki, a następnie karmel równomiernie rozprowadzamy w natłuszczonej formie do tart (ostrożnie, karmel jest gorący). Układamy w nim morele zaokrągloną stroną w dół.
Krok 2: Pieczemy ciasto
Ciasto francuskie rozwijamy i rozwałkowujemy na odrobinie mąki. Ciasto rozkładamy na morelach ułożonych w formie. Brzegi ciasta zawijamy do wewnątrz i wciskamy między obrzeże formy a morele. Ciasto kilkakrotnie nakłuwamy widelcem, a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 25-30 minut.
Krok 3: Studzimy tartę Tatin
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem.
Tartę Tatin studzimy przez ok. 5 minut na kratce do studzenia ciast. Następnie przekładamy na talerz. Podajemy na ciepło lub ostudzoną wraz ze śmietaną.
Wskazówka: Do wykładania tarty Tatin używamy najlepiej rękawic piekarniczych, ponieważ nadzienie jest bardzo gorące.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto migdałowe z morelami
Pyszne ciasto z morelami – doskonałe na letnie popołudnia spędzone na pikniku!
Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
Truskawki najlepiej smakują z czekoladą, dlatego połączyliśmy te dwa składniki na spodzie z kruchego ciasta!
Tarta czekoladowo-malinowa
Słodka czekolada zestawiona z lekko kwaskowatym musem malinowym – wypróbuj przepis mistrza cukiernictwa!
Placek brzoskwiniowy z orzechami
Puszyste, pachnące, ucierane na jogurcie ciasto ze słodkimi owocami. Smakowity deser, który polubi każdy łasuch.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
- Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią
- Ciasto migdałowe z morelami
- Tarta z kremem cytrynowym
- Szpinakowe smoothie z morelami
- Pikantne kulki z morelami
- Tarta z morelami i kremem lawendowym
- Zapiekanka gruszkowa z mango i orzechami włoskimi
- Galette z morelami i rozmarynem
- Tarta z botwinką
- Gulasz z batatów
- Wegańska pasta à la makrela
- Pieczone frytki warzywne z dipem blue cheese
- Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym
- Wytrawna tarta Tatin
- Czekoladowa kostka bez laktozy
- Praliny piernikowe z marcepanem
- Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
- Biszkopciki z galaretką malinową
- Zawijany kulebiak orkiszowy z kapustą i wędzoną śliwką
- Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
- Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
- Ciasto cukiniowo-makowe
- Róże karnawałowe
- Chlebki naan z gorgonzolą i figami
- Egzotyczne lody ananasowe
- Magdalenki na 2 sposoby
- Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
- Zielone kanapki na pieczywie razowym
- Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)