
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- blaszka o wymiarach 20 x 25 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Kroimy morele
Morele myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Migdały drobno mielemy, mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia.
Krok 2: Morele układamy na cieście
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem i solą. Dodajemy pojedynczo jajka i miksujemy. Dodajemy mieszankę mąki i migdałów i krótko mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto wylewamy na głęboką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy na nim połówki moreli.
Krok 3: Pieczemy ciasto
Placek pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 20-25 minut na złotobrązowy kolor. Studzimy, a następnie kroimy na kawałki. Twaróg mieszamy z dżemem – nakładamy odrobinę na każdy kawałek tuż przed podaniem.
Wskazówka: Poza sezonem zamiast świeżych moreli możemy również użyć 600 g osączonych moreli z puszki.
Zobacz podobne
przepisy
Placek brzoskwiniowy z orzechami
Puszyste, pachnące, ucierane na jogurcie ciasto ze słodkimi owocami. Smakowity deser, który polubi każdy łasuch.

Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami według przepisu mistrza Pawła Małeckiego.

Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
Puszyste ciasto z chrupiącymi karmelizowanymi migdałami, wypełnione jabłkami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno!

Placek z rabarbarem
Gdy sezon na rabarbar w pełni – wykorzystaj nasz przepis na placek z rabarbarem!

Zobacz przepisy
na święta
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Mazurek kajmakowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Limonkowa babka majonezowa
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Makowiec drożdżowy
- Babka marmurkowa
- Kotlety jajeczne
- Sernik bez spodu
- Tradycyjny żurek na zakwasie
- Zupa chrzanowa
- Babka wielkanocna
- Murzin wielkanocny
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
3037 dni temu
Witam, ciasto robilam juz dwa razy. Niestety, ale jak po 25 minutach wyciagnęlam ciasto z piekarnika, srodek zaczal wyplywac. Podana temperatura i czas pieczenia nie jest własciwy. Za drugim razem, pilnowalam ciasto, oraz czasu pieczenia i wymagalo ok. godziny. Musialam zmieniac tryb z na tylko dolny, zeby upieklo sie w srodku rowniez i nie spalilo na górze. Trzeba przyznac, ze jest pyszne!!! Ah, za drugim razem morele "wpadly" do srodka ciasta, nie utrzylay sie na wierzchu, jak za pierwszym razem. Jak Pan sadzi, dlaczego? Pozdrawiam!
odpowiedz
2863 dni temu
A ja robiłam dokładnie wg.przepisu i ciasto wyszło idealne.Temperaturę, a co za tym idzie, czas pieczenia trzeba dostosować do piekarnika-każdy jest inny.Ps.ciasto obłędne 😉