
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- blaszka o wymiarach 20 x 25 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Kroimy morele
Morele myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Migdały drobno mielemy, mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia.
Krok 2: Morele układamy na cieście
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem i solą. Dodajemy pojedynczo jajka i miksujemy. Dodajemy mieszankę mąki i migdałów i krótko mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto wylewamy na głęboką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy na nim połówki moreli.
Krok 3: Pieczemy ciasto
Placek pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 20-25 minut na złotobrązowy kolor. Studzimy, a następnie kroimy na kawałki. Twaróg mieszamy z dżemem – nakładamy odrobinę na każdy kawałek tuż przed podaniem.
Wskazówka: Poza sezonem zamiast świeżych moreli możemy również użyć 600 g osączonych moreli z puszki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Łazanki
- Sałatka gyros
- Jajka na miękko
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Krokiety z mięsem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Klasyczna sałatka grecka
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Sernik pistacjowy
- Guacamole
- Domek z piernika
- Zupa grzybowa z makaronem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
3239 dni temu
Witam, ciasto robilam juz dwa razy. Niestety, ale jak po 25 minutach wyciagnęlam ciasto z piekarnika, srodek zaczal wyplywac. Podana temperatura i czas pieczenia nie jest własciwy. Za drugim razem, pilnowalam ciasto, oraz czasu pieczenia i wymagalo ok. godziny. Musialam zmieniac tryb z na tylko dolny, zeby upieklo sie w srodku rowniez i nie spalilo na górze. Trzeba przyznac, ze jest pyszne!!! Ah, za drugim razem morele "wpadly" do srodka ciasta, nie utrzylay sie na wierzchu, jak za pierwszym razem. Jak Pan sadzi, dlaczego? Pozdrawiam!
Odpowiedz
3065 dni temu
A ja robiłam dokładnie wg.przepisu i ciasto wyszło idealne.Temperaturę, a co za tym idzie, czas pieczenia trzeba dostosować do piekarnika-każdy jest inny.Ps.ciasto obłędne 😉