• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • blachę o rozmiarach 30 x 40 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Kroimy rabarbar

Rabarbar oczyszczamy, obieramy i kroimy na kawałki o grubości 2-3 cm. Orzechy włoskie drobno mielemy.

Krok 2: Mieszamy ciasto

Masło, cukier i sól ucieramy na jasny krem. Dodajemy pojedynczo jajka, dokładnie miksujemy. Mąkę, proszek do pieczenia, orzechy włoskie mieszamy, dodajemy na zmianę z mlekiem do ciasta, cały czas miksując na wolnych obrotach.

Krok 3: Pieczemy placek

Blachę do pieczenia natłuszczamy i wylewamy na nią ciasto. Rozkładamy na nim rabarbar, lekko dociskamy i posypujemy 30 g cukru waniliowego. Placek pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut. Studzimy.

Śmietanę z pozostałym cukrem waniliowym ubijamy. Placek kroimy na kawałki i podajemy z ubitą śmietaną.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • tequiero tequiero
    584 dni temu
    zastanawia mnie ilość cukru w przepisie, czy łyżka brązowego cukru to nie za mało?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    582 dni temu
    tequiero, prócz cukru brązowego dodajemy również cukier waniliowy. Jeśli wolisz bardziej słodki wypiek, dodaj nieco więcej cukru :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram