![Placek z rabarbarem Placek z rabarbarem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/b8d9dda84339-56e668098375-Rhabarberblechkuchen.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blachę o rozmiarach 30 x 40 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Kroimy rabarbar
Rabarbar oczyszczamy, obieramy i kroimy na kawałki o grubości 2-3 cm. Orzechy włoskie drobno mielemy.
Krok 2: Mieszamy ciasto
Masło, cukier i sól ucieramy na jasny krem. Dodajemy pojedynczo jajka, dokładnie miksujemy. Mąkę, proszek do pieczenia, orzechy włoskie mieszamy, dodajemy na zmianę z mlekiem do ciasta, cały czas miksując na wolnych obrotach.
Krok 3: Pieczemy placek
Blachę do pieczenia natłuszczamy i wylewamy na nią ciasto. Rozkładamy na nim rabarbar, lekko dociskamy i posypujemy 30 g cukru waniliowego. Placek pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut. Studzimy.
Śmietanę z pozostałym cukrem waniliowym ubijamy. Placek kroimy na kawałki i podajemy z ubitą śmietaną.
Zobacz podobne
przepisy
Krem z twarogu z truskawkami i rabarbarem
Krem twarogowy z kruchymi migdałowymi ciasteczkami i truskawkami – doskonały smakołyk w letnie dni!
![Krem z twarogu z truskawkami i rabarbarem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7e2d6fc08ac6-6a18b8475447-Quarkcreme.webp)
Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą
Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!
![Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d18bba8eb380-facd0040a5-1250x700_KW_18_CUKIERNIK_CIASTO-RABARBAROWO_MALINOWE-Z-BEZA_20056_S_77651_rgb_ok.webp)
Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
Zachowaj smak rabarbaru na dłużej! Przygotuj aromatyczną konfiturę z rabarbaru i suszonych fig!
![Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fec3fb3a523d-038fc92af1-Rhabarberkonfituere.webp)
Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
Drożdżówka pełna smaków i wspomnień z dzieciństwa! Rabarbar, truskawki i dużo kruszonki zachwycą każdego fana słodyczy!
![Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f0eba1945f09-aa90aa26f2-KW_23_drozdzowy_placek_z_rabarbarem_12639_S0224_RGB.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Risotto szparagowe z kurczakiem
- Ciasto na maślance
- Minibabeczki z rabarbarem i białą czekoladą
- Bób z boczkiem
- Grillowana makrela w ostrej marynacie
- Czekoladowy placek ze śliwkami
- Owsiany placek z rabarbarem
- Gryczane pierogi z bobem
- Ciasto ucierane ze śliwkami
- Pizza bianca z kurkami
- Gotowana kukurydza z sosem serowym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Lody rabarbarowo-jogurtowe
- Sałatka z truskawkami
- Drożdżowe racuchy z rabarbarem
- Filet z zębacza smugowego w zielonej pietruszce
- Orzechowe gniazdka z ciasta parzonego
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Halloweenowe muffiny z czekoladą
- Cannoli z ricottą i pistacjami
- Bombki z piernika
- Pieczona ciecierzyca na słono
- Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki
- Tort Bellini
- Jagnięcina z tymiankiem i pomarańczą
- Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
- Twarogowe pancakes bez cukru
- Schab z morelami
- Nalewka z miodu spadziowego
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
Komentarze (2)
2932 dni temu
zastanawia mnie ilość cukru w przepisie, czy łyżka brązowego cukru to nie za mało?
odpowiedz
2930 dni temu
tequiero, prócz cukru brązowego dodajemy również cukier waniliowy. Jeśli wolisz bardziej słodki wypiek, dodaj nieco więcej cukru :)