
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blachę o rozmiarach 30 x 40 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Kroimy rabarbar
Rabarbar oczyszczamy, obieramy i kroimy na kawałki o grubości 2-3 cm. Orzechy włoskie drobno mielemy.
Krok 2: Mieszamy ciasto
Masło, cukier i sól ucieramy na jasny krem. Dodajemy pojedynczo jajka, dokładnie miksujemy. Mąkę, proszek do pieczenia, orzechy włoskie mieszamy, dodajemy na zmianę z mlekiem do ciasta, cały czas miksując na wolnych obrotach.
Krok 3: Pieczemy placek
Blachę do pieczenia natłuszczamy i wylewamy na nią ciasto. Rozkładamy na nim rabarbar, lekko dociskamy i posypujemy 30 g cukru waniliowego. Placek pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut. Studzimy.
Śmietanę z pozostałym cukrem waniliowym ubijamy. Placek kroimy na kawałki i podajemy z ubitą śmietaną.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Krokiety z mięsem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba po japońsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierniki
- Uszka z grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Guacamole
- Burek ze szpinakiem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Domek z piernika
- Sernik pistacjowy
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto na pierogi
- Boczek pieczony
- Ciasto marchewkowe
- Ryba z piekarnika
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Makowiec japoński
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
3376 dni temu
zastanawia mnie ilość cukru w przepisie, czy łyżka brązowego cukru to nie za mało?
Odpowiedz
3374 dni temu
tequiero, prócz cukru brązowego dodajemy również cukier waniliowy. Jeśli wolisz bardziej słodki wypiek, dodaj nieco więcej cukru :)