Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- 5 słoiczków po 250 ml
Krok 1: Rabarbar zasypujemy cukrem
Rabarbar oczyszczamy, jeśli istnieje konieczność – obieramy ze skórki. Rabarbar i figi kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Z wyparzonej pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok – dodajemy do rabarbaru. Zasypujemy cukrem żelującym i odstawiamy na 3-4 godziny do przegryzienia się smaków.
Krok 2: Zagotowujemy konfiturę
Następnie całość doprowadzamy do zagotowania. Od czasu do czasu mieszając, gotujemy na dużym ogniu przez 4 minuty.
Krok 3: Konfiturę przelewamy do słoiczków
Dodajemy sherry, mieszamy i natychmiast przelewamy do czystych, wyparzonych słoików (do górnej krawędzi słoika). Zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
Klasyczny pomysł na pyszny dżem, który nawet w te chłodniejsze dni przypomni o najbardziej wyczekiwanych smakach lata.
Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
Słodki dodatek do deserów, kanapek lub naleśników w wersji ekspresowej – wystarczy zmiksować i przechowywać w lodówce.
Dżem rabarbarowo-malinowy
Słodki dżem o smaku kojarzącym się z beztroskimi dniami lata. Pyszny do pieczywa na śniadanie i jako dodatek do herbaty.
Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
Pyszna propozycja do świeżego pieczywa lub rozgrzewający słodki dodatek do herbaty lub ciast w sam raz na zimowe dni.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Marmolada z fig i wanilii
- Mus szarlotkowy
- Aromatyczna jabłkowa konfitura
- Tajine z kurczaka z figami
- Lemoniada z rabarbaru i truskawek
- Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
- Konfitura czereśniowa z nasionami chia
- Owocowy kisiel z serkiem waniliowym
- 4 sposoby na warzywne przetwory
- Zupa krem z rabarbaru i truskawek
- Owsiany placek z rabarbarem
- Kurki marynowane na 2 sposoby
- Lubelski napój żniwny z rabarbaru
- ORZEŹWIAJĄCY KOMPOT Z RABARBARU
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Tatar wołowy w omlecie sojowym
- PASTA Z KALAFIORA
- Naleśniki z farszem
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Nalewka z głogu
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Pesto z papryki
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Roladki z gładzicy z nadzieniem krabowym
- Cytrynowy sernik w słoiku
- Domowy zakwas na żurek
- Kawa z borówką, rozmarynem i białą czekoladą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1637 dni temu
Świetny przepis, zrobiłam swoje konfitury bez sherry, bo o nim zapomniałam, ale i tak wyszło pyszne :)
odpowiedz