
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- 5 słoiczków po 250 ml
Krok 1: Rabarbar zasypujemy cukrem
Rabarbar oczyszczamy, jeśli istnieje konieczność – obieramy ze skórki. Rabarbar i figi kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Z wyparzonej pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok – dodajemy do rabarbaru. Zasypujemy cukrem żelującym i odstawiamy na 3-4 godziny do przegryzienia się smaków.
Krok 2: Zagotowujemy konfiturę
Następnie całość doprowadzamy do zagotowania. Od czasu do czasu mieszając, gotujemy na dużym ogniu przez 4 minuty.
Krok 3: Konfiturę przelewamy do słoiczków
Dodajemy sherry, mieszamy i natychmiast przelewamy do czystych, wyparzonych słoików (do górnej krawędzi słoika). Zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba z piekarnika
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Domek z piernika
- Przekąski sylwestrowe
- Guacamole
- Boczek pieczony
- Makowiec japoński
- Sernik pistacjowy
- Burek ze szpinakiem
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Spaghetti carbonara
- Łazanki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Klasyczna sałatka grecka
- Kutia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (1)
1973 dni temu
Świetny przepis, zrobiłam swoje konfitury bez sherry, bo o nim zapomniałam, ale i tak wyszło pyszne :)
Odpowiedz