
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- 5 słoiczków po 250 ml
Krok 1: Rabarbar zasypujemy cukrem
Rabarbar oczyszczamy, jeśli istnieje konieczność – obieramy ze skórki. Rabarbar i figi kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Z wyparzonej pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok – dodajemy do rabarbaru. Zasypujemy cukrem żelującym i odstawiamy na 3-4 godziny do przegryzienia się smaków.
Krok 2: Zagotowujemy konfiturę
Następnie całość doprowadzamy do zagotowania. Od czasu do czasu mieszając, gotujemy na dużym ogniu przez 4 minuty.
Krok 3: Konfiturę przelewamy do słoiczków
Dodajemy sherry, mieszamy i natychmiast przelewamy do czystych, wyparzonych słoików (do górnej krawędzi słoika). Zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
Klasyczny pomysł na pyszny dżem, który nawet w te chłodniejsze dni przypomni o najbardziej wyczekiwanych smakach lata.

Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
Słodki dodatek do deserów, kanapek lub naleśników w wersji ekspresowej – wystarczy zmiksować i przechowywać w lodówce.

Dżem rabarbarowo-malinowy
Słodki dżem o smaku kojarzącym się z beztroskimi dniami lata. Pyszny do pieczywa na śniadanie i jako dodatek do herbaty.

Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
Pyszna propozycja do świeżego pieczywa lub rozgrzewający słodki dodatek do herbaty lub ciast w sam raz na zimowe dni.

Komentarze (1)
1104 dni temu
Świetny przepis, zrobiłam swoje konfitury bez sherry, bo o nim zapomniałam, ale i tak wyszło pyszne :)
odpowiedz