Dżem rabarbarowo-malinowy

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki. Zagotowujemy z 500 ml wody i gotujemy przez ok. 10 minut, aż będzie miękki. Dodajemy mrożone maliny, gotujemy przez kolejne 5 minut. Owoce wraz z sokiem przekładamy na gazę i przecedzamy, a następnie wyciskamy, sok zbieramy.

Zebrany sok mieszamy z sokiem z cytryny, odmierzamy 700 ml (ewentualnie uzupełniamy wodą) i mieszamy z cukrem żelującym w wysokim garnku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 4 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy malinówkę i natychmiast przelewamy do przepłukanych gorącą wodą słoików. Słoiki dobrze zamykamy i odstawiamy na 5 minut, ustawiając je wieczkiem do dołu. Następnie odwracamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Dżem wiśniowy z imbirem i rumem

Pyszna propozycja do świeżego pieczywa lub rozgrzewający słodki dodatek do herbaty lub ciast w sam raz na zimowe dni.

Dżem wiśniowy z imbirem i rumem

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:50 liczba porcji: 32 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami

Zachowaj smak rabarbaru na dłużej! Przygotuj aromatyczną konfiturę z rabarbaru i suszonych fig!

Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 270 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Konfitura truskawkowo-porzeczkowa

Klasyczny pomysł na pyszny dżem, który nawet w te chłodniejsze dni przypomni o najbardziej wyczekiwanych smakach lata.

Konfitura truskawkowo-porzeczkowa

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 24 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!