Dżem rabarbarowo-malinowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki. Zagotowujemy z 500 ml wody i gotujemy przez ok. 10 minut, aż będzie miękki. Dodajemy mrożone maliny, gotujemy przez kolejne 5 minut. Owoce wraz z sokiem przekładamy na gazę i przecedzamy, a następnie wyciskamy, sok zbieramy.

Zebrany sok mieszamy z sokiem z cytryny, odmierzamy 700 ml (ewentualnie uzupełniamy wodą) i mieszamy z cukrem żelującym w wysokim garnku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 4 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy malinówkę i natychmiast przelewamy do przepłukanych gorącą wodą słoików. Słoiki dobrze zamykamy i odstawiamy na 5 minut, ustawiając je wieczkiem do dołu. Następnie odwracamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram