Dżem wiśniowy z imbirem i rumem

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Wiśnie drylujemy, myjemy, osączamy i lekko rozgniatamy w garnku tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy 100 ml wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut, aż wiśnie puszczą sok. Owoce wraz z sokiem przekładamy na gazę i przecedzamy, powstały sok zbieramy. Wiśnie wyciskamy. Odmierzamy 750 ml soku, w razie potrzeby uzupełniamy wodą.

Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Mieszamy w wysokim garnku z sokiem z wiśni i sokiem z cytryny oraz cukrem żelującym i doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Następnie gotujemy przez 4 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy rum do smaku i natychmiast przelewamy do przepłukanych gorącą wodą słoików, uważając, aby w każdym słoiku znalazła się podobna liczba plasterków imbiru. Słoiki szczelnie zamykamy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami

Zachowaj smak rabarbaru na dłużej! Przygotuj aromatyczną konfiturę z rabarbaru i suszonych fig!

Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 270 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Dżem rabarbarowo-malinowy

Słodki dżem o smaku kojarzącym się z beztroskimi dniami lata. Pyszny do pieczywa na śniadanie i jako dodatek do herbaty.

Dżem rabarbarowo-malinowy

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 32 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Konfitura truskawkowo-porzeczkowa

Klasyczny pomysł na pyszny dżem, który nawet w te chłodniejsze dni przypomni o najbardziej wyczekiwanych smakach lata.

Konfitura truskawkowo-porzeczkowa

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 24 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    2565 dni temu
    A gdzie ten dżem? Ja widzę sok, a wyciśnięte owoce to co - do kosza?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2563 dni temu
    Drogi Gościu, wyciśnięte owoce możesz wykorzystać np. do sernika cherry według przepisu Pawła https://kuchnialidla.pl/sernik-cherry :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3788 dni temu
    Gościu, środek żelujący możesz zastąpić naturalną pektyną, którą znajdziesz w jabłkach, porzeczkach, borówkach czy pigwie. Za czasów naszych babć gotowało się obierki z jabłek, odparowywało płyn i zagęszczało przetwory pozostałą pektyną :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3789 dni temu
    Kochani poproszę przepis bez cukru żelującego ,bo mam wątpliwości do jego zdrowotności.Taki dżem to mogę sobie kupić w sklepie ,ja chcę zrobić zdrowy dżem.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3983 dni temu
    Drogi Gościu, może zamiast rumu zasmakuje Ci dodatek amaretto?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3984 dni temu
    Czy mozna czymś innym zastąpić rum?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3984 dni temu
    Czy mozna czymś innym zastąpić rum?

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!