Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Wiśnie drylujemy, myjemy, osączamy i lekko rozgniatamy w garnku tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy 100 ml wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut, aż wiśnie puszczą sok. Owoce wraz z sokiem przekładamy na gazę i przecedzamy, powstały sok zbieramy. Wiśnie wyciskamy. Odmierzamy 750 ml soku, w razie potrzeby uzupełniamy wodą.
Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Mieszamy w wysokim garnku z sokiem z wiśni i sokiem z cytryny oraz cukrem żelującym i doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Następnie gotujemy przez 4 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy rum do smaku i natychmiast przelewamy do przepłukanych gorącą wodą słoików, uważając, aby w każdym słoiku znalazła się podobna liczba plasterków imbiru. Słoiki szczelnie zamykamy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
 - Ciasto marchewkowe
 - Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
 - Łazanki
 - Najlepsza sałatka z tortellini
 - Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
 - Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
 - Świąteczne pierniczki
 - Pistacjowy sernik baskijski
 - Spaghetti carbonara
 - Pulpety w sosie pomidorowym
 - Sałatka gyros
 - Pieczona ryba po grecku
 - Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
 - Mini burgery
 - Krokiety z mięsem
 - Jajka na miękko
 - Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
 - Kutia
 - Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
 
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (7)
2690 dni temu
A gdzie ten dżem? Ja widzę sok, a wyciśnięte owoce to co - do kosza?
Odpowiedz
2688 dni temu
Drogi Gościu, wyciśnięte owoce możesz wykorzystać np. do sernika cherry według przepisu Pawła https://kuchnialidla.pl/sernik-cherry :)
3913 dni temu
Gościu, środek żelujący możesz zastąpić naturalną pektyną, którą znajdziesz w jabłkach, porzeczkach, borówkach czy pigwie. Za czasów naszych babć gotowało się obierki z jabłek, odparowywało płyn i zagęszczało przetwory pozostałą pektyną :)
Odpowiedz
3914 dni temu
Kochani poproszę przepis bez cukru żelującego ,bo mam wątpliwości do jego zdrowotności.Taki dżem to mogę sobie kupić w sklepie ,ja chcę zrobić zdrowy dżem.
Odpowiedz
4108 dni temu
Drogi Gościu, może zamiast rumu zasmakuje Ci dodatek amaretto?
Odpowiedz
4109 dni temu
Czy mozna czymś innym zastąpić rum?
Odpowiedz
4109 dni temu
Czy mozna czymś innym zastąpić rum?
Odpowiedz