
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Wiśnie drylujemy, myjemy, osączamy i lekko rozgniatamy w garnku tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy 100 ml wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut, aż wiśnie puszczą sok. Owoce wraz z sokiem przekładamy na gazę i przecedzamy, powstały sok zbieramy. Wiśnie wyciskamy. Odmierzamy 750 ml soku, w razie potrzeby uzupełniamy wodą.
Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Mieszamy w wysokim garnku z sokiem z wiśni i sokiem z cytryny oraz cukrem żelującym i doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Następnie gotujemy przez 4 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy rum do smaku i natychmiast przelewamy do przepłukanych gorącą wodą słoików, uważając, aby w każdym słoiku znalazła się podobna liczba plasterków imbiru. Słoiki szczelnie zamykamy.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Makaron z truskawkami
- Focaccia – klasyczny przepis
- Pieczone bataty z piekarnika
- Makaron w sosie śmietankowym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Kofta z wołowiną i kaszą orkiszową
- Prawdziwe souvlaki po grecku
- Tagliatelle z kurczakiem
- Krem z dyni
- Roladki z kurczaka ze szpinakiem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
- Szare kluski
- Ryba z piekarnika
- Ciasto skubaniec z agrestem
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (7)
2612 dni temu
A gdzie ten dżem? Ja widzę sok, a wyciśnięte owoce to co - do kosza?
odpowiedz
2610 dni temu
Drogi Gościu, wyciśnięte owoce możesz wykorzystać np. do sernika cherry według przepisu Pawła https://kuchnialidla.pl/sernik-cherry :)
3835 dni temu
Gościu, środek żelujący możesz zastąpić naturalną pektyną, którą znajdziesz w jabłkach, porzeczkach, borówkach czy pigwie. Za czasów naszych babć gotowało się obierki z jabłek, odparowywało płyn i zagęszczało przetwory pozostałą pektyną :)
odpowiedz
3836 dni temu
Kochani poproszę przepis bez cukru żelującego ,bo mam wątpliwości do jego zdrowotności.Taki dżem to mogę sobie kupić w sklepie ,ja chcę zrobić zdrowy dżem.
odpowiedz
4030 dni temu
Drogi Gościu, może zamiast rumu zasmakuje Ci dodatek amaretto?
odpowiedz
4031 dni temu
Czy mozna czymś innym zastąpić rum?
odpowiedz
4031 dni temu
Czy mozna czymś innym zastąpić rum?
odpowiedz