Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Wiśnie drylujemy, myjemy, osączamy i lekko rozgniatamy w garnku tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy 100 ml wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut, aż wiśnie puszczą sok. Owoce wraz z sokiem przekładamy na gazę i przecedzamy, powstały sok zbieramy. Wiśnie wyciskamy. Odmierzamy 750 ml soku, w razie potrzeby uzupełniamy wodą.
Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Mieszamy w wysokim garnku z sokiem z wiśni i sokiem z cytryny oraz cukrem żelującym i doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Następnie gotujemy przez 4 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy rum do smaku i natychmiast przelewamy do przepłukanych gorącą wodą słoików, uważając, aby w każdym słoiku znalazła się podobna liczba plasterków imbiru. Słoiki szczelnie zamykamy.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
Zachowaj smak rabarbaru na dłużej! Przygotuj aromatyczną konfiturę z rabarbaru i suszonych fig!
Dżem rabarbarowo-malinowy
Słodki dżem o smaku kojarzącym się z beztroskimi dniami lata. Pyszny do pieczywa na śniadanie i jako dodatek do herbaty.
Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
Słodki dodatek do deserów, kanapek lub naleśników w wersji ekspresowej – wystarczy zmiksować i przechowywać w lodówce.
Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
Klasyczny pomysł na pyszny dżem, który nawet w te chłodniejsze dni przypomni o najbardziej wyczekiwanych smakach lata.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Babka bananowa
- Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
- Imbirowy dżem z winogron
- Skórka pomarańczowa w syropie
- Cytryny z miodem i rumem
- Konfitura cytrynowa
- Herbaciana rolada z mlecznym kremem
- Sałatka z pieczonym burakiem, szpinakiem i pomarańczą
- Dżem rabarbarowo-malinowy
- Konfitura borówkowa z limonką
- Marmolada z pomarańczy
- Fantazja jabłkowo-winogronowa
- Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
- Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis
- Dwuwarstwowa galaretka z mango i mleczka kokosowego
- Gulasz z dzika z grzybami
- Pizza na spodzie z kalafiora
- Bigos świąteczny na gęsiej piersi
- Szampańska galaretka z puszystą pianką i owocami
- Lodowe kanapki dla dzieci
- Jesienna owsianka
- Szneka z glancem, twarogiem i truskawkami
- Babka cytrynowa
- Spaghetti z okruszkami – sposób na czerstwe pieczywo
- Polędwiczki wieprzowe z czekoladą
- Placki owsiane z sałatką z truskawek
- Sałatka z bakłażana na 2 sposoby
- Złote mleko
- Kanapka jak śliwka w pasztet
- Piyaz
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
2294 dni temu
A gdzie ten dżem? Ja widzę sok, a wyciśnięte owoce to co - do kosza?
odpowiedz
2292 dni temu
Drogi Gościu, wyciśnięte owoce możesz wykorzystać np. do sernika cherry według przepisu Pawła https://kuchnialidla.pl/sernik-cherry :)
3517 dni temu
Gościu, środek żelujący możesz zastąpić naturalną pektyną, którą znajdziesz w jabłkach, porzeczkach, borówkach czy pigwie. Za czasów naszych babć gotowało się obierki z jabłek, odparowywało płyn i zagęszczało przetwory pozostałą pektyną :)
odpowiedz
3518 dni temu
Kochani poproszę przepis bez cukru żelującego ,bo mam wątpliwości do jego zdrowotności.Taki dżem to mogę sobie kupić w sklepie ,ja chcę zrobić zdrowy dżem.
odpowiedz
3712 dni temu
Drogi Gościu, może zamiast rumu zasmakuje Ci dodatek amaretto?
odpowiedz
3713 dni temu
Czy mozna czymś innym zastąpić rum?
odpowiedz
3713 dni temu
Czy mozna czymś innym zastąpić rum?
odpowiedz