Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • formę o średnicy 18-20 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1: Przesiewamy mąkę i cukier puder

Ciasto rabarbarowe - przesiewamy mąkę

Mąkę i cukier puder przesiewamy na deskę. Dodajemy zimne masło, cukier wanilinowy – siekamy. Dodajemy jajko, sól, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 1 godziny. Zimne ciasto kroimy w kostkę o długości około 0,5 cm i wsypujemy na spód formy. Pieczemy około 13-15 minut w temperaturze 180°C.

 

KROK 2: Smażymy rabarbar

Ciasto rabarbarowe - smażymy rabarbar

Rabarbar kroimy na kawałki o długości około 1 cm i przekładamy na patelnię. Dodajemy cukier, masło oraz miód, całość chwilę smażymy. W szklance mieszamy wodę z mąką ziemniaczaną i wlewamy zawiesinę do rabarbaru. Dokładnie mieszamy, cały czas podgrzewając. Na koniec dodajemy maliny i delikatnie łączymy składniki. Owoce wykładamy na wypieczony spód.

 

KROK 3: Nakładamy bezy na ciasto

Ciasto rabarbarowe - nakładamy bezy

Białka jaj z cukrem ubijamy na sztywną pianę (cukier dodajemy stopniowo pod koniec ubijania). Bezę przekładamy na owoce i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170°C (jeśli beza zacznie się od góry za mocno rumienić, przykryj ją folią lub wstaw na górną półkę piekarnika pustą blachę).

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • jane jane
    131 dni temu
    Ciasto smaczne wydaje się trudne ale jest proste, ale nie widze sensu siekania ciasta skoro potem je zagniatamy. Poza tym ciasto jest zbyt mokre żeby powstało z niego klasyczne siekane kruche ciasto. Więc lepiej zagnieść tą część składników którą każą nam siekać, potem do gnieść to co tam każą dodać.

    odpowiedz

  • Ms Ms
    577 dni temu
    Dziekuje za przepis. Ciasto bardzo smaczne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1307 dni temu
    Dzień dobry, jakie ustawienie piekarnika? Termoobieg czy góra dół? 😊

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1307 dni temu
    Dzień dobry! :) W tym przypadku ustawiamy funkcję grzania góra-dół. O konieczności lub możliwości wykorzystania termoobiegu zawsze dodatkowo wspominamy w przepisie.
  • Gość Gość
    2387 dni temu
    Chciałabym zastąpić maliny truskawkami. Czy wszystko pozostaje w tak8ch samych proporcjach? Boję się że mają więcej soku niż maliny i poplynie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2387 dni temu
    Można zamienić maliny na truskawki. Wszystko pozostaje w takiej samej proporcji :)
  • Gość Gość
    2400 dni temu
    Witam.Chcialabym zrobić to ciasto ale z osobno upieczona chrupka beza.Czy rabarbar gotowac dluzej .....i czy wsypac tyle samo maki do zageszczenia ....?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2399 dni temu
    W takim przypadku rabarbar gotujemy do miękkości lub momentu, aż się rozpadnie. Mąki dodajemy tyle samo :) Powodzenia!
  • Joanna Joanna
    3057 dni temu
    Chciałabym zastąpić rabarbar - malinami? A ilość malin zastąpić czerwoną porzeczką? Czy takie połączenie może być? Jak wtedy z przygotowaniem owoców, czy tak samo smażyć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3057 dni temu
    Smażymy tak samo. Maliny i porzeczki mogą być kwaśne, dlatego podczas smażenia próbuj i w razie konieczności dodaj więcej cukru.
  • Gość Gość
    3116 dni temu
    Ciasto po wyjęciu z formy rozpadło się- środek wypłynął- dlaczego? Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3116 dni temu
    Czy studziłaś ciasto w formie? Może masa rabarbarowa nie zdążyła stężeć?
  • Gość Gość
    3063 dni temu
    Może wyjęłaś gorące z formy?
  • Gość Gość
    3132 dni temu
    Miła . Ciasto rabarbarowo-malinowe udało się znakomicie. Było kruche, smaczne i pięknie się prezentowało podane z lodami pistacjowymi z listkami mięty . Zamiast malin dodałam własna konfiturę z czarnych porzeczek do rabarbaru. Rodzina była zachwycona, naprawdę z czystym sercem polecam. Mam pytanie ,beza u mnie wyszła o konsystencji kremowej, jedynie wierzch jest chrupiący , czy tak musi być . Mimo to ciasto było przepyszne.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3131 dni temu
    Tak, beza w tym cieście chrupie tylko z wierzchu :)
  • Gość Gość
    3132 dni temu
    Pyszne ! Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3141 dni temu
    Super pszenicy polecam

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!