Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • formę o średnicy 18-20 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1: Przesiewamy mąkę i cukier puder

Ciasto rabarbarowe - przesiewamy mąkę

Mąkę i cukier puder przesiewamy na deskę. Dodajemy zimne masło, cukier wanilinowy – siekamy. Dodajemy jajko, sól, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 1 godziny. Zimne ciasto kroimy w kostkę o długości około 0,5 cm i wsypujemy na spód formy. Pieczemy około 13-15 minut w temperaturze 180°C.

 

KROK 2: Smażymy rabarbar

Ciasto rabarbarowe - smażymy rabarbar

Rabarbar kroimy na kawałki o długości około 1 cm i przekładamy na patelnię. Dodajemy cukier, masło oraz miód, całość chwilę smażymy. W szklance mieszamy wodę z mąką ziemniaczaną i wlewamy zawiesinę do rabarbaru. Dokładnie mieszamy, cały czas podgrzewając. Na koniec dodajemy maliny i delikatnie łączymy składniki. Owoce wykładamy na wypieczony spód.

 

KROK 3: Nakładamy bezy na ciasto

Ciasto rabarbarowe - nakładamy bezy

Białka jaj z cukrem ubijamy na sztywną pianę (cukier dodajemy stopniowo pod koniec ubijania). Bezę przekładamy na owoce i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170°C (jeśli beza zacznie się od góry za mocno rumienić, przykryj ją folią lub wstaw na górną półkę piekarnika pustą blachę).

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Gość Gość
    143 dni temu
    Chciałabym zastąpić maliny truskawkami. Czy wszystko pozostaje w tak8ch samych proporcjach? Boję się że mają więcej soku niż maliny i poplynie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    143 dni temu
    Można zamienić maliny na truskawki. Wszystko pozostaje w takiej samej proporcji :)
  • Gość Gość
    156 dni temu
    Witam.Chcialabym zrobić to ciasto ale z osobno upieczona chrupka beza.Czy rabarbar gotowac dluzej .....i czy wsypac tyle samo maki do zageszczenia ....?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    155 dni temu
    W takim przypadku rabarbar gotujemy do miękkości lub momentu, aż się rozpadnie. Mąki dodajemy tyle samo :) Powodzenia!
  • Joanna Joanna
    813 dni temu
    Chciałabym zastąpić rabarbar - malinami? A ilość malin zastąpić czerwoną porzeczką? Czy takie połączenie może być? Jak wtedy z przygotowaniem owoców, czy tak samo smażyć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    813 dni temu
    Smażymy tak samo. Maliny i porzeczki mogą być kwaśne, dlatego podczas smażenia próbuj i w razie konieczności dodaj więcej cukru.
  • Gość Gość
    873 dni temu
    Ciasto po wyjęciu z formy rozpadło się- środek wypłynął- dlaczego? Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    872 dni temu
    Czy studziłaś ciasto w formie? Może masa rabarbarowa nie zdążyła stężeć?
  • Gość Gość
    819 dni temu
    Może wyjęłaś gorące z formy?
  • Gość Gość
    888 dni temu
    Miła . Ciasto rabarbarowo-malinowe udało się znakomicie. Było kruche, smaczne i pięknie się prezentowało podane z lodami pistacjowymi z listkami mięty . Zamiast malin dodałam własna konfiturę z czarnych porzeczek do rabarbaru. Rodzina była zachwycona, naprawdę z czystym sercem polecam. Mam pytanie ,beza u mnie wyszła o konsystencji kremowej, jedynie wierzch jest chrupiący , czy tak musi być . Mimo to ciasto było przepyszne.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    887 dni temu
    Tak, beza w tym cieście chrupie tylko z wierzchu :)
  • Gość Gość
    889 dni temu
    Pyszne ! Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    897 dni temu
    Super pszenicy polecam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram