Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- formę o średnicy 18-20 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: Przesiewamy mąkę i cukier puder
Mąkę i cukier puder przesiewamy na deskę. Dodajemy zimne masło, cukier wanilinowy – siekamy. Dodajemy jajko, sól, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 1 godziny. Zimne ciasto kroimy w kostkę o długości około 0,5 cm i wsypujemy na spód formy. Pieczemy około 13-15 minut w temperaturze 180°C.
KROK 2: Smażymy rabarbar
Rabarbar kroimy na kawałki o długości około 1 cm i przekładamy na patelnię. Dodajemy cukier, masło oraz miód, całość chwilę smażymy. W szklance mieszamy wodę z mąką ziemniaczaną i wlewamy zawiesinę do rabarbaru. Dokładnie mieszamy, cały czas podgrzewając. Na koniec dodajemy maliny i delikatnie łączymy składniki. Owoce wykładamy na wypieczony spód.
KROK 3: Nakładamy bezy na ciasto
Białka jaj z cukrem ubijamy na sztywną pianę (cukier dodajemy stopniowo pod koniec ubijania). Bezę przekładamy na owoce i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170°C (jeśli beza zacznie się od góry za mocno rumienić, przykryj ją folią lub wstaw na górną półkę piekarnika pustą blachę).
Zobacz podobne
przepisy
Naleśniki z kremem z rabarbaru
Nie masz pomysłu na śniadanie? Przygotuj naleśniki ze słodko-kwaśnym kremem rabarbarowym!
Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
Zachowaj smak rabarbaru na dłużej! Przygotuj aromatyczną konfiturę z rabarbaru i suszonych fig!
Ciasto na maślance
Szukasz słodkości z Wysp Brytyjskich? W Kuchni Lidla znajdziesz przepis na pyszny placek w stylu brytyjskim na maślance z jabłkami i rabarbarem.
Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
Drożdżówka pełna smaków i wspomnień z dzieciństwa! Rabarbar, truskawki i dużo kruszonki zachwycą każdego fana słodyczy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Domek z piernika
- Uszka z grzybami
- Sernik piernikowy
- Kutia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Świąteczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Miodownik z kremem z kaszy manny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (17)
131 dni temu
Ciasto smaczne wydaje się trudne ale jest proste, ale nie widze sensu siekania ciasta skoro potem je zagniatamy. Poza tym ciasto jest zbyt mokre żeby powstało z niego klasyczne siekane kruche ciasto. Więc lepiej zagnieść tą część składników którą każą nam siekać, potem do gnieść to co tam każą dodać.
odpowiedz
577 dni temu
Dziekuje za przepis. Ciasto bardzo smaczne
odpowiedz
1307 dni temu
Dzień dobry, jakie ustawienie piekarnika? Termoobieg czy góra dół? 😊
odpowiedz
1307 dni temu
Dzień dobry! :) W tym przypadku ustawiamy funkcję grzania góra-dół. O konieczności lub możliwości wykorzystania termoobiegu zawsze dodatkowo wspominamy w przepisie.
2387 dni temu
Chciałabym zastąpić maliny truskawkami. Czy wszystko pozostaje w tak8ch samych proporcjach? Boję się że mają więcej soku niż maliny i poplynie
odpowiedz
2387 dni temu
Można zamienić maliny na truskawki. Wszystko pozostaje w takiej samej proporcji :)
2400 dni temu
Witam.Chcialabym zrobić to ciasto ale z osobno upieczona chrupka beza.Czy rabarbar gotowac dluzej .....i czy wsypac tyle samo maki do zageszczenia ....?
odpowiedz
2399 dni temu
W takim przypadku rabarbar gotujemy do miękkości lub momentu, aż się rozpadnie. Mąki dodajemy tyle samo :) Powodzenia!
3057 dni temu
Chciałabym zastąpić rabarbar - malinami? A ilość malin zastąpić czerwoną porzeczką? Czy takie połączenie może być? Jak wtedy z przygotowaniem owoców, czy tak samo smażyć?
odpowiedz
3057 dni temu
Smażymy tak samo. Maliny i porzeczki mogą być kwaśne, dlatego podczas smażenia próbuj i w razie konieczności dodaj więcej cukru.
3116 dni temu
Ciasto po wyjęciu z formy rozpadło się- środek wypłynął- dlaczego? Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem...
odpowiedz
3116 dni temu
Czy studziłaś ciasto w formie? Może masa rabarbarowa nie zdążyła stężeć?
3063 dni temu
Może wyjęłaś gorące z formy?
3132 dni temu
Miła . Ciasto rabarbarowo-malinowe udało się znakomicie. Było kruche, smaczne i pięknie się prezentowało podane z lodami pistacjowymi z listkami mięty . Zamiast malin dodałam własna konfiturę z czarnych porzeczek do rabarbaru. Rodzina była zachwycona, naprawdę z czystym sercem polecam. Mam pytanie ,beza u mnie wyszła o konsystencji kremowej, jedynie wierzch jest chrupiący , czy tak musi być . Mimo to ciasto było przepyszne.
odpowiedz
3131 dni temu
Tak, beza w tym cieście chrupie tylko z wierzchu :)
3132 dni temu
Pyszne ! Polecam
odpowiedz
3141 dni temu
Super pszenicy polecam
odpowiedz
zobacz wszystkie