
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- formę o średnicy 18-20 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: Przesiewamy mąkę i cukier puder
Mąkę i cukier puder przesiewamy na deskę. Dodajemy zimne masło, cukier wanilinowy – siekamy. Dodajemy jajko, sól, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 1 godziny. Zimne ciasto kroimy w kostkę o długości około 0,5 cm i wsypujemy na spód formy. Pieczemy około 13-15 minut w temperaturze 180°C.
KROK 2: Smażymy rabarbar
Rabarbar kroimy na kawałki o długości około 1 cm i przekładamy na patelnię. Dodajemy cukier, masło oraz miód, całość chwilę smażymy. W szklance mieszamy wodę z mąką ziemniaczaną i wlewamy zawiesinę do rabarbaru. Dokładnie mieszamy, cały czas podgrzewając. Na koniec dodajemy maliny i delikatnie łączymy składniki. Owoce wykładamy na wypieczony spód.
KROK 3: Nakładamy bezy na ciasto
Białka jaj z cukrem ubijamy na sztywną pianę (cukier dodajemy stopniowo pod koniec ubijania). Bezę przekładamy na owoce i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170°C (jeśli beza zacznie się od góry za mocno rumienić, przykryj ją folią lub wstaw na górną półkę piekarnika pustą blachę).
Zobacz podobne
przepisy
Naleśniki z kremem z rabarbaru
Nie masz pomysłu na śniadanie? Przygotuj naleśniki ze słodko-kwaśnym kremem rabarbarowym!

Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
Zachowaj smak rabarbaru na dłużej! Przygotuj aromatyczną konfiturę z rabarbaru i suszonych fig!

Brytyjski placek na maślance
Szukasz słodkości z Wysp Brytyjskich? W Kuchni Lidla znajdziesz przepis na pyszny placek w stylu brytyjskim na maślance z jabłkami i rabarbarem.

Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
Drożdżówka pełna smaków i wspomnień z dzieciństwa! Rabarbar, truskawki i dużo kruszonki zachwycą każdego fana słodyczy!

Komentarze (15)
676 dni temu
Dzień dobry, jakie ustawienie piekarnika? Termoobieg czy góra dół? 😊
odpowiedz
676 dni temu
Dzień dobry! :) W tym przypadku ustawiamy funkcję grzania góra-dół. O konieczności lub możliwości wykorzystania termoobiegu zawsze dodatkowo wspominamy w przepisie.
1756 dni temu
Chciałabym zastąpić maliny truskawkami. Czy wszystko pozostaje w tak8ch samych proporcjach? Boję się że mają więcej soku niż maliny i poplynie
odpowiedz
1756 dni temu
Można zamienić maliny na truskawki. Wszystko pozostaje w takiej samej proporcji :)
1769 dni temu
Witam.Chcialabym zrobić to ciasto ale z osobno upieczona chrupka beza.Czy rabarbar gotowac dluzej .....i czy wsypac tyle samo maki do zageszczenia ....?
odpowiedz
1768 dni temu
W takim przypadku rabarbar gotujemy do miękkości lub momentu, aż się rozpadnie. Mąki dodajemy tyle samo :) Powodzenia!
2426 dni temu
Chciałabym zastąpić rabarbar - malinami? A ilość malin zastąpić czerwoną porzeczką? Czy takie połączenie może być? Jak wtedy z przygotowaniem owoców, czy tak samo smażyć?
odpowiedz
2426 dni temu
Smażymy tak samo. Maliny i porzeczki mogą być kwaśne, dlatego podczas smażenia próbuj i w razie konieczności dodaj więcej cukru.
2485 dni temu
Ciasto po wyjęciu z formy rozpadło się- środek wypłynął- dlaczego? Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem...
odpowiedz
2485 dni temu
Czy studziłaś ciasto w formie? Może masa rabarbarowa nie zdążyła stężeć?
2432 dni temu
Może wyjęłaś gorące z formy?
2501 dni temu
Miła . Ciasto rabarbarowo-malinowe udało się znakomicie. Było kruche, smaczne i pięknie się prezentowało podane z lodami pistacjowymi z listkami mięty . Zamiast malin dodałam własna konfiturę z czarnych porzeczek do rabarbaru. Rodzina była zachwycona, naprawdę z czystym sercem polecam. Mam pytanie ,beza u mnie wyszła o konsystencji kremowej, jedynie wierzch jest chrupiący , czy tak musi być . Mimo to ciasto było przepyszne.
odpowiedz
2500 dni temu
Tak, beza w tym cieście chrupie tylko z wierzchu :)
2501 dni temu
Pyszne ! Polecam
odpowiedz
2510 dni temu
Super pszenicy polecam
odpowiedz
zobacz wszystkie