Ciasto na maślance

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ciasto

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jajka, maślankę oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną masę wykładamy na blachę (45 x 35 cm) wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Rabarbar i jabłka pokrojone w drobną kostkę rozsypujemy na wierzchu ciasta.

Kruszonka

Wszystkie składniki wrzucamy do miski, robimy kruszonkę.

Wierzch ciasta posypujemy kruszonką oraz cukrem trzcinowym. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze przez 10 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    2657 dni temu
    100 g oleju??? 250 g maslanki?? Od kiedy to płyny na kilogramy się mierzy. Nie prościej podać w ml...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    790 dni temu
    nom
  • Gość Gość
    2770 dni temu
    Nie korzystam z przepisów na dkg tylko na szklanki i łyżki !!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3690 dni temu
    Drogi Gościu, kefir i maślanka to dwa różne produkty. Stosowanie ich wymiennie może nie przynieść oczekiwanego efektu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3692 dni temu
    czy można wymienić maślankę na kefir ???

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3693 dni temu
    Zrobiłam pierwszy raz! I na pewno nie ostatni;-) Wprawdzie bez rabarbaru ale i tak jest pyszne! Na pewno spróbuję także innych przepisów!

    odpowiedz

  • małgoska35 małgoska35
    3795 dni temu
    pyszny pomysł na ciasto właśnie ostatni kawałek znika....ale ja to ciasto zrobiłam z dodatkiem jabłek i powideł porzeczkowych z podwójnej porcji...wtedy ciasto wyrosło wyrosło duże...pycha pycha...

    odpowiedz

  • www.matkawariatka.net www.matkawariatka.net
    3796 dni temu
    zrobiłam :) wyszło pysznie, dodałam cynamonu do jabłek :) http://www.matkawariatka.net/2014/07/brytyjski-placek-na-maslance-z-jablkami/

    odpowiedz

  • klaudus20 klaudus20
    3821 dni temu
    Zrobiłam dziś już późnym wieczorem. Pół blachy zniknęło od razu. Zmodyfikowałam jednak owoce, dałam 250g jagód zamiast jabłek i rabarbaru. Placek pyszny, tylko strasznie niski. Ale na bardziej "wyjściowe" sprawy można zrobić z podwójnej porcji, albo zmienić blachę na mniejszą.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3823 dni temu
    Mieszkalam 7 lat w UK i tylko w polskim sklepie czasami byla maslanka....

    odpowiedz

  • Goga Goga
    3824 dni temu
    O tak, trzeba wykorzystać ostatni rabarbar na działce, pyszny pomysł na ciasto, polecam również placek z rabarbarem, truskawkami i migdałami, oczywiście wg ,kuchni Lidla, :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Ciasto na maślance prosto z Wielkiej Brytanii

Ciasto na maślance to prosty, a jednak niezwykle smaczny deser, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy kochają rozpadające się w ustach, słodkie, maślane ciasta. Placek na maślance może być znany wielu z nas, gdyż – dzięki pomysłowości naszych mam i babć – ciasto z maślanką jest połączeniem niezwykle naturalnym i bardzo polskim. A jednak ten przepis pochodzi z Wysp Brytyjskich. Ciasto maślankowe to tradycyjny wypiek, który w Polsce po prostu musiał się przyjąć. Bo przecież placek z maślanką, jabłkami i rabarbarem smakuje jak wypiek prosto od babci. Jak zrobić idealne ciasto maślane? Na szczęście przepis jest banalnie prosty, a szybkie ciasto na maślance zacznie roztaczać swój niezwykły aromat już po godzinie przygotowań i pieczenia. Poznaj przepis przygotowany przez Pawła – specjalnie dla tych, którzy cenią sobie prostotę w kuchni.

Ciasto maślankowe z owocami – boski i prosty deser

Placek na maślance z owocami jest ewenementem kuchni brytyjskiej, która raczej nie jest traktowana jako najlepsza kuchnia świata. Jednak wyspy mają kilka przepisów, którymi mogą się pochwalić. Ciasto z owocami na maślance jest jednym z nich. Jeśli chcesz przenieść je na rodzimy grunt, potrzebujesz tylko kilku składników. To przede wszystkim maślanka, bo przecież szybkie ciasto na maślance z owocami bez niej nie powstanie. Nie bój się – placek nie wyjdzie kwaśny. Będzie jednak niezwykle wilgotny, co jest bardzo istotne przy ciastach tego typu. Zamiast popijać deser szklanką mleka, lepiej dolać je do masy na placek. Ciasto maślankowe nie zawiera drożdży, dlatego potrzebuje innego składnika, który pozwoli mu urosnąć. To jajka, ale również proszek do pieczenia. Możesz swobodnie zastąpić go sodą oczyszczoną. Wystarczą dwie łyżeczki, które nie będą wyczuwalne w placku. Ciasto maślankowe z owocami możesz przygotować z dowolnym dodatkiem. Latem idealnie sprawdzą się tu truskawki czy maliny. Jesienią to jabłka i gruszki będą królować w tym cieście. Ciasto na maślance z kruszonką w wersji Pawła zostało wzbogacone o dwa słodko-kwaśne składniki: rabarbar i jabłka. Klasyka, prawda? Ale jaka smaczna! Maślankowiec w tym wydaniu podbije serce niejednego łasucha.

Placek na maślance – jak zrobić to pyszne ciasto?

Placek z owocami na maślance nie zajmie Ci zbyt dużo czasu. Zarówno pieczenie, jak i jedzenie pójdzie z pewnością ekspresowo. Przepis na ciasto z maślanką należy bowiem do tych naprawdę banalnych, z gatunku „połącz wszystkie składniki w jednej misce”. Jeśli zatem cenisz sobie prostotę w kuchni, ciasto owocowe na maślance będzie jednym z Twoich ulubionych. Jak je zrobić? Placek maślankowy wymaga tylko kilku składników. To jajka, cukier, mąka, olej, proszek do pieczenia i owoce, a także – gwiazda wieczoru – maślanka. Zacznij od przesiania mąki i proszku do pieczenia do jednej miski. Nie, nie jest to czynność, która niczego nie zmienia w procesie przygotowywania ciasta. Przesiewanie sprawia, że mąka jest bardziej napowietrzona, a dzięki temu wypiek jest puszysty i lekki, a także pozbawiony grudek. Praktyczne, prawda? Przepis na ciasto maślane uwzględnia także takie drobne czynności, o których często zapominamy podczas pieczenia. Do mąki dodaj resztę składników i mieszaj tak długo, aż ciasto się połączy. Teraz czas na przelanie ciasta na blachę. Przepis na placek na maślance pozwoli Ci uzyskać aż 40 porcji tego pysznego ciasta. Dlatego warto piec je wtedy, gdy spodziewasz się gości albo bardzo dużej ochoty na coś słodkiego.

Gdy tylko wyłożysz ciasto na blachę, rozsyp na nim owoce pokrojone w kostkę. Możesz użyć jabłek i rabarbaru, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ciasto na maślance z mrożonymi owocami. Musisz jedynie pamiętać, by wcześniej je rozmrozić. Ciasto z truskawkami na maślance będzie smakować doskonale zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi owocami.

Teraz czas na kruszonkę. Bez niej to ciasto nie byłoby tak pyszne. Wymieszaj cukier z cukrem wanilinowym, masłem i mąką. Ugniataj tak długo, aż uzyskasz kruchą konsystencję. Kruszonką posyp ciasto i piecz je w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 10 minut. Ciasto jest już gotowe. Możesz zajadać, gdy tylko ostygnie.

I jak podoba Ci się ten prosty przepis?

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!