Brytyjski placek na maślance

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Ciasto

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jajka, maślankę oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną masę wykładamy na blachę (45 x 35 cm) wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Pokrojony rabarbar oraz jabłka rozsypujemy na wierzchu ciasta.

Kruszonka

Wszystkie składniki wrzucamy do miski, robimy kruszonkę.

Wierzch ciasta posypujemy kruszonką oraz cukrem trzcinowym. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze przez 10 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    349 dni temu
    100 g oleju??? 250 g maslanki?? Od kiedy to płyny na kilogramy się mierzy. Nie prościej podać w ml...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    462 dni temu
    Nie korzystam z przepisów na dkg tylko na szklanki i łyżki !!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1382 dni temu
    Drogi Gościu, kefir i maślanka to dwa różne produkty. Stosowanie ich wymiennie może nie przynieść oczekiwanego efektu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1384 dni temu
    czy można wymienić maślankę na kefir ???

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1385 dni temu
    Zrobiłam pierwszy raz! I na pewno nie ostatni;-) Wprawdzie bez rabarbaru ale i tak jest pyszne! Na pewno spróbuję także innych przepisów!

    odpowiedz

  • małgoska35 małgoska35
    1487 dni temu
    pyszny pomysł na ciasto właśnie ostatni kawałek znika....ale ja to ciasto zrobiłam z dodatkiem jabłek i powideł porzeczkowych z podwójnej porcji...wtedy ciasto wyrosło wyrosło duże...pycha pycha...

    odpowiedz

  • www.matkawariatka.net www.matkawariatka.net
    1488 dni temu
    zrobiłam :) wyszło pysznie, dodałam cynamonu do jabłek :) http://www.matkawariatka.net/2014/07/brytyjski-placek-na-maslance-z-jablkami/

    odpowiedz

  • klaudus20 klaudus20
    1513 dni temu
    Zrobiłam dziś już późnym wieczorem. Pół blachy zniknęło od razu. Zmodyfikowałam jednak owoce, dałam 250g jagód zamiast jabłek i rabarbaru. Placek pyszny, tylko strasznie niski. Ale na bardziej "wyjściowe" sprawy można zrobić z podwójnej porcji, albo zmienić blachę na mniejszą.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1514 dni temu
    Mieszkalam 7 lat w UK i tylko w polskim sklepie czasami byla maslanka....

    odpowiedz

  • Goga Goga
    1516 dni temu
    O tak, trzeba wykorzystać ostatni rabarbar na działce, pyszny pomysł na ciasto, polecam również placek z rabarbarem, truskawkami i migdałami, oczywiście wg ,kuchni Lidla, :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram