
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jajka, maślankę oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną masę wykładamy na blachę (45 x 35 cm) wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Rabarbar i jabłka pokrojone w drobną kostkę rozsypujemy na wierzchu ciasta.
Kruszonka
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, robimy kruszonkę.
Wierzch ciasta posypujemy kruszonką oraz cukrem trzcinowym. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto ryżowe
Pyszne ciasto z ryżu, cytrusów i orzechów to wspaniała przekąska dla wszystkich dorosłych, ale też dla dzieci!

Puszysty placek borówkowy
Kakaowe ciasto z borówkami oraz puszystą waniliową pianką zachwyci Twoich gości! Upiecz pyszny placek razem z Pawłem!

Placek orzechowy z jabłkami
Aromatyczny, puszysty spód ze zmielonymi orzechami i soczyste, kwaskowate jabłka – to przepis na rumiany, pyszny placek!

Bułeczki angielskie z konfiturą
Na drugie śniadanie przygotuj pyszne maślane bułeczki według przepisu Pawła Małeckiego. Szczegóły znajdziesz na stronie Kuchni Lidla.

Komentarze (11)
2099 dni temu
100 g oleju??? 250 g maslanki?? Od kiedy to płyny na kilogramy się mierzy. Nie prościej podać w ml...
odpowiedz
232 dni temu
nom
2212 dni temu
Nie korzystam z przepisów na dkg tylko na szklanki i łyżki !!
odpowiedz
3132 dni temu
Drogi Gościu, kefir i maślanka to dwa różne produkty. Stosowanie ich wymiennie może nie przynieść oczekiwanego efektu.
odpowiedz
3134 dni temu
czy można wymienić maślankę na kefir ???
odpowiedz
3135 dni temu
Zrobiłam pierwszy raz! I na pewno nie ostatni;-) Wprawdzie bez rabarbaru ale i tak jest pyszne! Na pewno spróbuję także innych przepisów!
odpowiedz
3237 dni temu
pyszny pomysł na ciasto właśnie ostatni kawałek znika....ale ja to ciasto zrobiłam z dodatkiem jabłek i powideł porzeczkowych z podwójnej porcji...wtedy ciasto wyrosło wyrosło duże...pycha pycha...
odpowiedz
3238 dni temu
zrobiłam :) wyszło pysznie, dodałam cynamonu do jabłek :) http://www.matkawariatka.net/2014/07/brytyjski-placek-na-maslance-z-jablkami/
odpowiedz
3262 dni temu
Zrobiłam dziś już późnym wieczorem. Pół blachy zniknęło od razu. Zmodyfikowałam jednak owoce, dałam 250g jagód zamiast jabłek i rabarbaru. Placek pyszny, tylko strasznie niski. Ale na bardziej "wyjściowe" sprawy można zrobić z podwójnej porcji, albo zmienić blachę na mniejszą.
odpowiedz
3264 dni temu
Mieszkalam 7 lat w UK i tylko w polskim sklepie czasami byla maslanka....
odpowiedz
3266 dni temu
O tak, trzeba wykorzystać ostatni rabarbar na działce, pyszny pomysł na ciasto, polecam również placek z rabarbarem, truskawkami i migdałami, oczywiście wg ,kuchni Lidla, :)
odpowiedz
zobacz wszystkie