zobacz film Maślane ciasto z jabłkami i migdałami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • sito
  • mikser
  • suszarkę lub palnik kuchenny
  • formę o wymiarach 18 x 28 cm
  • pędzelek cukierniczy
  • worek cukierniczy lub łopatkę cukierniczą
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C (termoobieg) lub 175°C (bez termoobiegu)

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA

Obrane jabłka dzielimy na ćwiartki

Umyte, obrane jabłka dzielimy na ćwiartki. Pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Równomiernie skrapiamy sokiem z cytryny. W razie potrzeby dosładzamy cukrem.

 

KROK 2: UCIERAMY MASŁO

Miękkie masło (o temperaturze pokojowej) ucieramy na gładką masę, stopniowo dodając cukier. Suszarką lub palnikiem kuchennym lekko podgrzewamy misę tak, aby przyspieszyć łączenie składników.

KROK 3: DODAJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na połowę. Tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i przekładamy je do masła. Cały czas podgrzewając misę, po kolei dodajemy jajka o temperaturze pokojowej. Miksujemy do uzyskania puszystej masy.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO PIECZENIA

Formę dokładnie smarujemy płynnym masłem i równomiernie oprószamy mąką.

KROK 5: PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI

Do masy przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia

Do masy przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.

 

 

KROK 6: PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY

3/4 przygotowanego ciasta równomiernie rozsmarowujemy na dnie formy. Posypujemy jabłkami i rozkładamy w formie równomiernie pozostałą część ciasta (można pomóc sobie łopatką lub szprycą cukierniczą).

KROK 7: PIECZEMY CIASTO

Ciasto pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 165°C (termoobieg) lub 175°C (bez termoobiegu).

KROK 8: KARMELIZUJEMY MIGDAŁY

Karmelizujemy migdały

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Wlewamy syrop klonowy. Kiedy składniki mocno się podgrzeją, dodajemy migdały. Smażymy przez kilka minut do zgęstnienia karmelu i uzyskania złotego koloru orzechów.

 

KROK 9: CIASTO ZAPIEKAMY Z MIGDAŁAMI

Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Na powierzchni od razu równomiernie rozkładamy migdały. Pieczemy 8-10 minut, zwiększając temperaturę piekarnika do 180°C. Studzimy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    684 dni temu
    ALE JA NADAL NIE WIEM DO CZEGO SUSZARKA LUB TEN PALNIK KUCHENNY... ?! W FILMIE TEZ NIC O TYM NIE MA ...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    684 dni temu
    Użycie suszarki lub palnika jest opisane w kroku numer 2: "Suszarką lub palnikiem kuchennym lekko podgrzewamy misę tak, aby przyspieszyć łączenie składników.". Ten zabieg przyśpieszy łączenie składników, jednak nie jest on konieczny.
  • Gość Gość
    1066 dni temu
    na 230 g mąki 150 g cukru + 100 ml syropu klonowego + słodycz jabłek. a potem się choruje.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    784 dni temu
    nie pasuje - nie rób i nie jedz :-) miłego dnia
  • Gość Gość
    1067 dni temu
    Ciasto jest rewelacyjne :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1067 dni temu
    Mi taki puszysty nie wyszedł.Masło z jajkami i cukrem rozwarstwiło się podczas ucierania:-) Po dodaniu mąki jakoś się udało w miarę uratowac

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1073 dni temu
    Kitchen Aid teraz zastąpił Electrolux?

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1074 dni temu
    No wreszcie! Kuchnia Lidla odpowiedziała na prośby widzów i pan Paweł pokroił swoje ciasto na wizji :-)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram