zobacz film Maślane ciasto z jabłkami i migdałami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • sito
  • mikser
  • suszarkę lub palnik kuchenny
  • formę o wymiarach 18 x 28 cm
  • pędzelek cukierniczy
  • worek cukierniczy lub łopatkę cukierniczą
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C (termoobieg) lub 175°C (bez termoobiegu)

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA

Obrane jabłka dzielimy na ćwiartki

Umyte, obrane jabłka dzielimy na ćwiartki. Pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Równomiernie skrapiamy sokiem z cytryny. W razie potrzeby dosładzamy cukrem.

 

KROK 2: UCIERAMY MASŁO

Miękkie masło (o temperaturze pokojowej) ucieramy na gładką masę, stopniowo dodając cukier. Suszarką lub palnikiem kuchennym lekko podgrzewamy misę tak, aby przyspieszyć łączenie składników.

KROK 3: DODAJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na połowę. Tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i przekładamy je do masła. Cały czas podgrzewając misę, po kolei dodajemy jajka o temperaturze pokojowej. Miksujemy do uzyskania puszystej masy.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO PIECZENIA

Formę dokładnie smarujemy płynnym masłem i równomiernie oprószamy mąką.

KROK 5: PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI

Do masy przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia

Do masy przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.

 

 

KROK 6: PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY

3/4 przygotowanego ciasta równomiernie rozsmarowujemy na dnie formy. Posypujemy jabłkami i rozkładamy w formie równomiernie pozostałą część ciasta (można pomóc sobie łopatką lub szprycą cukierniczą).

KROK 7: PIECZEMY CIASTO

Ciasto pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 165°C (termoobieg) lub 175°C (bez termoobiegu).

KROK 8: KARMELIZUJEMY MIGDAŁY

Karmelizujemy migdały

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Wlewamy syrop klonowy. Kiedy składniki mocno się podgrzeją, dodajemy migdały. Smażymy przez kilka minut do zgęstnienia karmelu i uzyskania złotego koloru orzechów.

 

KROK 9: CIASTO ZAPIEKAMY Z MIGDAŁAMI

Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Na powierzchni od razu równomiernie rozkładamy migdały. Pieczemy 8-10 minut, zwiększając temperaturę piekarnika do 180°C. Studzimy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    2874 dni temu
    ALE JA NADAL NIE WIEM DO CZEGO SUSZARKA LUB TEN PALNIK KUCHENNY... ?! W FILMIE TEZ NIC O TYM NIE MA ...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2874 dni temu
    Użycie suszarki lub palnika jest opisane w kroku numer 2: "Suszarką lub palnikiem kuchennym lekko podgrzewamy misę tak, aby przyspieszyć łączenie składników.". Ten zabieg przyśpieszy łączenie składników, jednak nie jest on konieczny.
  • Gość Gość
    3255 dni temu
    na 230 g mąki 150 g cukru + 100 ml syropu klonowego + słodycz jabłek. a potem się choruje.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2973 dni temu
    nie pasuje - nie rób i nie jedz :-) miłego dnia
  • Gość Gość
    3256 dni temu
    Ciasto jest rewelacyjne :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3256 dni temu
    Mi taki puszysty nie wyszedł.Masło z jajkami i cukrem rozwarstwiło się podczas ucierania:-) Po dodaniu mąki jakoś się udało w miarę uratowac

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3262 dni temu
    Kitchen Aid teraz zastąpił Electrolux?

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3263 dni temu
    No wreszcie! Kuchnia Lidla odpowiedziała na prośby widzów i pan Paweł pokroił swoje ciasto na wizji :-)

    odpowiedz


Ciasto maślane z jabłkami i migdałami od Kuchni Lidla – jakie jabłka wybrać?

Nasze puszyste ciasto z jabłkami swój wyjątkowy smak zawdzięcza idealnej kompozycji słodkich i kwaśnych składników. Za pyszną słodycz odpowiadają oczywiście cukier, syrop klonowy i migdały. Za to kwaskowe nuty kryją się w dodatku soku z cytryny oraz samych owocach. Zatem, aby ciasto z jabłkami na dnie udało, się jak należy, zwróć uwagę na ich gatunek. A tutaj opcji nie brakuje! Nasz przepis na ciasto jabłkowe zakłada wykorzystanie czerwonych jabłek. Które odmiany pasują do niego najlepiej?

  1. Jedną z cenionych odmian, która pasuje do deserów i ciast, jest lobo. Ich skórka jest co prawda zielono-żółta, ale ma intensywny, czerwono-karminowy rumieniec. Owoce tej odmiany są soczyste i kruche, a co najważniejsze mają kwaskowato-słodki charakter.
  2. W ciastach świetnie spisują się jabłka odmiany gloster. Podobnie jak poprzednia propozycja, mają słodko-kwaśny smak. 
  3. Do naszego przepisu na ciasto jabłkowe pasuje odmiana jonagold o kwaskowatym posmaku, bardzo soczyste i powszechnie lubiane.
  4. Odmiana Wilton’s Star – Red Jonaprince Select jest dość słodka, ale towarzyszy jej delikatna nuta kwasowości. Zresztą to jedna z odmian polecanych do wypieków.
  5. W ciastach świetnie sprawdzają się jabłka ligol o kruchym, soczystym, słodko-kwaśny miąższu. To apetyczne owoce o żółto-czerwonej skórce.

Nie możesz znaleźć polecanych czerwonych jabłek? Nic straconego! Zastąp je zieloną odmianą. Spośród nich najlepszy wybór to polskie antonówki i papierówki, ale też francuska szara oraz złota reneta.

Musimy też wspomnieć, że miłośnicy kuchni zza zachodniej granicy mogą zauważyć podobieństwo naszego przepisu do niemieckiego ciasta maślanego z migdałami znanego jako Butterkuchen czy Zuckerkuchen. Słynie ono z prostoty wykonania, dużej ilości masła i właśnie posypki z migdałów i cukru – zupełnie jak w wyżej opisanej instrukcji. Według oryginalnej receptury ciasto piecze się na dużej blasze. Co więcej, przed samym włożeniem do piekarnika wtyka się w nie kawałki zimnego ciasta, aby zyskało maksymalnie maślany smak. Wierzch za to przyjemnie chrupie. Zresztą poszukując przepisu na szybkie ciasto z jabłkami, nietrudno trafić na inne wariacje na jego temat. To m.in. puszyste ciasto z jabłkami i budyniem, który idealnie komponuje się z owocami, jak również ciasto babkowe z jabłkami czy puszyste ciasto na maślance. Radzimy Ci jednak zacząć od skorzystania z naszej receptury – zwłaszcza jeśli zależy Ci na szybkości wykonania słodkiego przysmaku! Wobec tego, o czym jeszcze pamiętać, przygotowując ciasto z masłem Kuchni Lidla?

Przepis na ciasto maślane z jabłkami i migdałami – wskazówki

Aby przygotowanie ciasta z masłem poszło zgodnie z planem, pamiętaj o kilku istotnych kwestiach, które mogą zaważyć na rezultacie Twojej pracy! Co ma znaczenie podczas wykonania ciasta z jabłkami?

  1. Składniki w odpowiednich proporcjach!
    Używaj dokładnych proporcji składników zawartych w przepisie. Precyzyjnie odmierz poszczególne produkty – zwłaszcza mąkę i masło.
  2. Pokrojone masło
    Przed roztopieniem masła pokrój je na mniejsze kawałki lub w plasterki. Dzięki temu szybciej doprowadzisz je do płynnej postaci.
  3. Szczypta soli
    Choć nie znajdziesz o niej wzmianki w przepisie, warto po nią sięgnąć. Sól wzmocni smak ciasta oraz podkreśli jego słodycz.
  4. Pieczenie
    Piecz ucierane ciasto z jabłkami w dobrze rozgrzanym piekarniku zgodnie ze wskazówkami z przepisu. Upewnij się, że temperatura piekarnika jest dokładnie taka, jak trzeba.
  5. Sprawdzanie gotowości
    Stan placka z jabłkami sprawdzisz, wbijając w jego środek wykałaczkę. Jeśli wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe.
  6. Przesianie mąki
    Dzięki temu ciasto ucierane z jabłkami stanie się odpowiednio puszyste. Po przesianiu mąka oraz inne sypkie produkty, np. cukier puder, nabierają powietrza. Pozwala to uniknąć grudek, a przy tym sprzyja lepszemu połączeniu składników.
  7. Zawsze masło, nigdy margaryna!
    Choć oba produkty mają podobną zawartość tłuszczu, ze względów smakowych masło zawsze wygrywa.

Jak widać, to naprawdę proste ciasto z jabłkami! Nie sprawi problemów nawet początkującym amatorom sztuki cukierniczej.

Najlepszy przepis na ciasto z jabłkami z Kuchni Lidla

Powyższy przepis na ciasto z jabłkami zakłada wykorzystanie mąki pszennej, jednak nie powinna być to byle jaka mąka. Kluczowe znaczenie ma jej rodzaj. Do przygotowania szybkiego, puszystego ciasta z jabłkami polecamy Ci mąki o niskiej zawartości białka, dzięki którym zyska ono delikatność i cudowną lekkość.

Dobry wybór to mąka tortowa (typ 450) lub specjalna mąka do ciastek (typ 405). Mąki te mają niższą zawartość białka w porównaniu do wersji chlebowej (typ 550 lub 650). Zresztą mąka pszenna o niższej zawartości białka przyda Ci się nie tylko do upieczenia lekkiego ciasta z jabłkami. Możesz wykorzystać ją również do wypieku kruchych ciasteczek, ciast biszkoptowych, ciastek kruchych i innych słodkich wypieków, które mają uzyskać puszystą, delikatną konsystencję. Co więcej, placek ucierany z jabłkami musi zawierać mąkę ziemniaczaną. To kolejny czynnik wpływający na jego strukturę. Wynika to z fakt, że mąka ziemniaczana ma zdolność do absorbowania wody, dlatego nadaje ciastu gładką konsystencję.

Wybierz mąkę od sprawdzonych, zaufanych producentów. Jej jakość zdecydowanie wpływa na smak deseru. Przed przystąpieniem do wypróbowania przepisu na placek z jabłkami koniecznie upewnij się, czy masz w swojej spiżarni odpowiednie produkty!

Jak zrobić ciasto z jabłkami i innymi dodatkami?

Zadbaliśmy, aby ten prosty przepis na ciasto z jabłkami zaspokoił oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jeśli jednak zechcesz nadać mu bardziej wyrafinowany charakter, choćby podczas niedzielnego obiadu czy spotkania z przyjaciółmi, możesz serwować je z dodatkami. To szybkie ciasto z jabłkami fantastycznie smakuje podane z porcją lodów waniliowych czy polewą czekoladową.

Wiesz już, jak zrobić ciasto z jabłkami oraz migdałami! Koniecznie sprawdź też przepisy na inne ciasta z kolekcji Kuchni Lidla. Wierzymy, że znajdziesz tam wiele niepowtarzalnych pomysłów, a to mokre ciasto z jabłkami na stałe zagości w Twoim przepiśniku!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!