
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sito
- mikser
- suszarkę lub palnik kuchenny
- formę o wymiarach 18 x 28 cm
- pędzelek cukierniczy
- worek cukierniczy lub łopatkę cukierniczą
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C (termoobieg) lub 175°C (bez termoobiegu)
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA
Umyte, obrane jabłka dzielimy na ćwiartki. Pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Równomiernie skrapiamy sokiem z cytryny. W razie potrzeby dosładzamy cukrem.
KROK 2: UCIERAMY MASŁO
Miękkie masło (o temperaturze pokojowej) ucieramy na gładką masę, stopniowo dodając cukier. Suszarką lub palnikiem kuchennym lekko podgrzewamy misę tak, aby przyspieszyć łączenie składników.
KROK 3: DODAJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na połowę. Tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i przekładamy je do masła. Cały czas podgrzewając misę, po kolei dodajemy jajka o temperaturze pokojowej. Miksujemy do uzyskania puszystej masy.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO PIECZENIA
Formę dokładnie smarujemy płynnym masłem i równomiernie oprószamy mąką.
KROK 5: PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI
Do masy przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.
KROK 6: PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY
3/4 przygotowanego ciasta równomiernie rozsmarowujemy na dnie formy. Posypujemy jabłkami i rozkładamy w formie równomiernie pozostałą część ciasta (można pomóc sobie łopatką lub szprycą cukierniczą).
KROK 7: PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 165°C (termoobieg) lub 175°C (bez termoobiegu).
KROK 8: KARMELIZUJEMY MIGDAŁY
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Wlewamy syrop klonowy. Kiedy składniki mocno się podgrzeją, dodajemy migdały. Smażymy przez kilka minut do zgęstnienia karmelu i uzyskania złotego koloru orzechów.
KROK 9: CIASTO ZAPIEKAMY Z MIGDAŁAMI
Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Na powierzchni od razu równomiernie rozkładamy migdały. Pieczemy 8-10 minut, zwiększając temperaturę piekarnika do 180°C. Studzimy.
Zobacz podobne
przepisy
Placek brzoskwiniowy z orzechami
Puszyste, pachnące, ucierane na jogurcie ciasto ze słodkimi owocami. Smakowity deser, który polubi każdy łasuch.

Kujawski drożdżowy placek maślany
Pomysł na klasyczne, drożdżowe ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Pachnące, puszyste, rumiane, doskonałe!

Placek z budyniem i konfiturą z truskawek
Puszyste ciasto, gęsty krem, słodka beza, owoce i migdały – połączenie, które podkreśli wyjątkowość wielu chwil.

Brytyjski placek na maślance
Szukasz słodkości z Wysp Brytyjskich? W Kuchni Lidla znajdziesz przepis na pyszny placek w stylu brytyjskim na maślance z jabłkami i rabarbarem.

Komentarze (8)
2194 dni temu
ALE JA NADAL NIE WIEM DO CZEGO SUSZARKA LUB TEN PALNIK KUCHENNY... ?! W FILMIE TEZ NIC O TYM NIE MA ...
odpowiedz
2194 dni temu
Użycie suszarki lub palnika jest opisane w kroku numer 2: "Suszarką lub palnikiem kuchennym lekko podgrzewamy misę tak, aby przyspieszyć łączenie składników.". Ten zabieg przyśpieszy łączenie składników, jednak nie jest on konieczny.
2576 dni temu
na 230 g mąki 150 g cukru + 100 ml syropu klonowego + słodycz jabłek. a potem się choruje.
odpowiedz
2294 dni temu
nie pasuje - nie rób i nie jedz :-) miłego dnia
2577 dni temu
Ciasto jest rewelacyjne :-)
odpowiedz
2577 dni temu
Mi taki puszysty nie wyszedł.Masło z jajkami i cukrem rozwarstwiło się podczas ucierania:-) Po dodaniu mąki jakoś się udało w miarę uratowac
odpowiedz
2583 dni temu
Kitchen Aid teraz zastąpił Electrolux?
odpowiedz
2584 dni temu
No wreszcie! Kuchnia Lidla odpowiedziała na prośby widzów i pan Paweł pokroił swoje ciasto na wizji :-)
odpowiedz
zobacz wszystkie