
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- praskę do czosnku
- woreczek strunowy
- tarkę o grubych oczkach
- blender ręczny
Przygotuj wcześniej:
Krok 1: PRZYGOTUJ PIERWSZĄ MARYNATĘ
Przyprawę garam masala połącz w misce z chili, kurkumą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły. Powinieneś otrzymać marynatę o konsystencji pasty.
Dodaj podudzia kurczaka pokrojone na mniejsze kawałki. Mięso dokładnie obtocz w marynacie, przełóż do woreczka i umieść w lodówce na ok. 2-3 godziny.
Krok 2: PRZYGOTUJ DRUGĄ MARYNATĘ
Jogurt połącz w misce z sokiem z cytryny i imbirem startym na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj i przelej do woreczka z mięsem po upływie czasu wspomnianego w kroku 1. Rozprowadź marynatę w woreczku tak, by połączyła się z kurczakiem i przyprawami. Całość umieść w lodówce na ok. 8 godzin. Wyjmij z lodówki ok. 10-15 minut przed przystąpieniem do przygotowywania dania.
WSKAZÓWKA: krótsze marynowanie! Połącz w misce składniki obu marynat. W tak powstałej mieszance obtocz mięso kurczaka pokrojone na mniejsze kawałki. Mięso przełóż do woreczka strunowego i umieść w lodówce na ok. 8 godzin.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy w garnku na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodajemy posiekany czosnek, imbir starty na tarce o grubych oczkach i przyprawy: garam masala, kolendrę, chili i cynamon. Smażymy ok. 2-3 minut.
Dodajemy pomidory z puszki, cukier trzcinowy i sól. Dusimy ok. 15-20 minut, by sos lekko zgęstniał.
Krok 2: SMAŻYMY KURCZAKA
Zamarynowanego kurczaka smażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni ok. 2-3 minut z każdej strony.
Krok 3: MIKSUJEMY SOS
Sos miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Dodajemy śmietankę i gotujemy kolejne 5-7 minut.
Krok 4: GOTUJEMY KURCZAKA W SOSIE
Przesmażonego kurczaka przekładamy do sosu. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy masło. Mieszamy.
Krok 5: PODAJEMY BUTTER CHICKEN
Gotowe butter chicken podajemy na głębokich talerzach z porcją ugotowanego ryżu i ćwiartką limonki. Z wierzchu posypujemy listkami kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!

Kurczak w sojowej marynacie
Łatwy przepis dla fanów kurczaka – pieczone podudzia zamarynowane w sosie sojowym z dodatkiem cebuli i czosnku.

Pizza arabska z sałatką
Marzysz o szczypcie orientu w kuchni? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pizzę w stylu arabskim z sałatką piyaz!

Boczniaki po azjatycku
Boczniaki po azjatycku to szybkie, sycące i rozgrzewające danie! Z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym menu!

Komentarze (18)
135 dni temu
Ta jogurtowa marynata sprawia ze kurczak się raczej gotuje a nie smaży… na dodatek ilość jogurtu sprawia ze całość jest kwaśna….
odpowiedz
125 dni temu
Również potwierdzam robię danie z tego przepisu już chyba 30 raz polecam dodać tego jogurty na oko tak z 2/5 tego co w przepisie
258 dni temu
Robiłam kilka razy, polecam użyć fileta zamiast podudzi. Ale jakbym się nie starała, to sos mam zważony... Smak jest pyszny, ale wygląd mnie nie zadowala...
odpowiedz
834 dni temu
czy przed smażeniem kurczaka należy oczyścić z jogurtu czy wyłożyć na patelnię razem z nim?
odpowiedz
833 dni temu
Agato, kurczaka przekładamy na patelnię z jogurtową marynatą i smażymy bez tłuszczu.
793 dni temu
razem :)
747 dni temu
jak dałam na patelnię kurczaka razem z tą jogurtową marynatą, to jogurt się zważył i nie wyglądało to apetycznie, co poszło nie tak?
747 dni temu
Gosiu, czasem jest to kwestia zbyt mocnego schłodzenia jogurtu. Najlepiej wyjąć go kilka minut wcześniej, przed dodaniem na patelnię, aby nabrał pokojowej temperatury.
745 dni temu
mmm
836 dni temu
Jaka wegańska lub wegetariańska alternatywa dla kurczaka znajdzie zastosowanie w tym przepisie?
odpowiedz
836 dni temu
Do tego dania polecamy tofu (na przykład wędzone!) jako zamiennik kurczaka. Popularnym dodatkiem do wegetariańskiego butter chicken są również kotlety sojowe, które po ugotowaniu kroi się w dużą kostkę.
863 dni temu
Przepyszny I bardzo aromatyczny!
odpowiedz
941 dni temu
Mogę zastąpić kremówkę mleczkiem kokosowym?
odpowiedz
941 dni temu
Oczywiście, możesz wykorzystać mleczko kokosowe.
922 dni temu
Nie
296 dni temu
A można jak najbardziej, jeszcze jak
988 dni temu
Pycha,
odpowiedz
992 dni temu
Zrobiłam, smakuje doskonale! :)
odpowiedz
zobacz wszystkie