zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • praskę do czosnku
  • woreczek strunowy
  • tarkę o grubych oczkach
  • blender ręczny

Przygotuj wcześniej:

Krok 1: PRZYGOTUJ PIERWSZĄ MARYNATĘ

Przyprawę garam masala połącz w misce z chili, kurkumą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły. Powinieneś otrzymać marynatę o konsystencji pasty.

Dodaj podudzia kurczaka pokrojone na mniejsze kawałki. Mięso dokładnie obtocz w marynacie, przełóż do woreczka i umieść w lodówce na ok. 2-3 godziny.

Krok 2: PRZYGOTUJ DRUGĄ MARYNATĘ

Jogurt połącz w misce z sokiem z cytryny i imbirem startym na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj i przelej do woreczka z mięsem po upływie czasu wspomnianego w kroku 1. Rozprowadź marynatę w woreczku tak, by połączyła się z kurczakiem i przyprawami. Całość umieść w lodówce na ok. 8 godzin.

WSKAZÓWKA: krótsze marynowanie! Połącz w misce składniki obu marynat. W tak powstałej mieszance obtocz mięso kurczaka pokrojone na mniejsze kawałki. Mięso przełóż do woreczka strunowego i umieść w lodówce na ok. 8 godzin.

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy w garnku na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodajemy posiekany czosnek, imbir starty na tarce o grubych oczkach i przyprawy: garam masala, kolendrę, chili i cynamon. Smażymy ok. 2-3 minut.

Dodajemy pomidory z puszki, cukier trzcinowy i sól. Dusimy ok. 15-20 minut, by sos lekko zgęstniał.

Krok 2: SMAŻYMY KURCZAKA

Zamarynowanego kurczaka smażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni ok. 2-3 minut z każdej strony.

Krok 3: MIKSUJEMY SOS

Sos miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Dodajemy śmietankę i gotujemy kolejne 5-7 minut.

Krok 4: GOTUJEMY KURCZAKA W SOSIE

Przesmażonego kurczaka przekładamy do sosu. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy masło. Mieszamy.

Krok 5: PODAJEMY BUTTER CHICKEN

Gotowe butter chicken podajemy na głębokich talerzach z porcją ugotowanego ryżu i ćwiartką limonki. Z wierzchu posypujemy listkami kolendry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • agata agata
    52 dni temu
    czy przed smażeniem kurczaka należy oczyścić z jogurtu czy wyłożyć na patelnię razem z nim?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    51 dni temu
    Agato, kurczaka przekładamy na patelnię z jogurtową marynatą i smażymy bez tłuszczu.
  • M M
    11 dni temu
    razem :)
  • Gość Gość
    54 dni temu
    Jaka wegańska lub wegetariańska alternatywa dla kurczaka znajdzie zastosowanie w tym przepisie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    54 dni temu
    Do tego dania polecamy tofu (na przykład wędzone!) jako zamiennik kurczaka. Popularnym dodatkiem do wegetariańskiego butter chicken są również kotlety sojowe, które po ugotowaniu kroi się w dużą kostkę.
  • Paulina Gajewska-Schaefer Paulina Gajewska-Schaefer
    81 dni temu
    Przepyszny I bardzo aromatyczny!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    159 dni temu
    Mogę zastąpić kremówkę mleczkiem kokosowym?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    159 dni temu
    Oczywiście, możesz wykorzystać mleczko kokosowe.
  • Gość Gość
    140 dni temu
    Nie
  • Marrty Marrty
    206 dni temu
    Pycha,

    odpowiedz

  • Mania Mania
    210 dni temu
    Zrobiłam, smakuje doskonale! :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram