zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • praskę do czosnku
  • woreczek strunowy
  • tarkę o grubych oczkach
  • blender ręczny

Przygotuj wcześniej:

Krok 1: PRZYGOTUJ PIERWSZĄ MARYNATĘ

Przyprawę garam masala połącz w misce z chili, kurkumą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły. Powinieneś otrzymać marynatę o konsystencji pasty.

Dodaj podudzia kurczaka pokrojone na mniejsze kawałki. Mięso dokładnie obtocz w marynacie, przełóż do woreczka i umieść w lodówce na ok. 2-3 godziny.

Krok 2: PRZYGOTUJ DRUGĄ MARYNATĘ

Jogurt połącz w misce z sokiem z cytryny i imbirem startym na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj i przelej do woreczka z mięsem po upływie czasu wspomnianego w kroku 1. Rozprowadź marynatę w woreczku tak, by połączyła się z kurczakiem i przyprawami. Całość umieść w lodówce na ok. 8 godzin.

WSKAZÓWKA: krótsze marynowanie! Połącz w misce składniki obu marynat. W tak powstałej mieszance obtocz mięso kurczaka pokrojone na mniejsze kawałki. Mięso przełóż do woreczka strunowego i umieść w lodówce na ok. 8 godzin.

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy w garnku na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodajemy posiekany czosnek, imbir starty na tarce o grubych oczkach i przyprawy: garam masala, kolendrę, chili i cynamon. Smażymy ok. 2-3 minut.

Dodajemy pomidory z puszki, cukier trzcinowy i sól. Dusimy ok. 15-20 minut, by sos lekko zgęstniał.

Krok 2: SMAŻYMY KURCZAKA

Zamarynowanego kurczaka smażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni ok. 2-3 minut z każdej strony.

Krok 3: MIKSUJEMY SOS

Sos miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Dodajemy śmietankę i gotujemy kolejne 5-7 minut.

Krok 4: GOTUJEMY KURCZAKA W SOSIE

Przesmażonego kurczaka przekładamy do sosu. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy masło. Mieszamy.

Krok 5: PODAJEMY BUTTER CHICKEN

Gotowe butter chicken podajemy na głębokich talerzach z porcją ugotowanego ryżu i ćwiartką limonki. Z wierzchu posypujemy listkami kolendry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Marrty Marrty
    31 dni temu
    Pycha,

    odpowiedz

  • Mania Mania
    35 dni temu
    Zrobiłam, smakuje doskonale! :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram