Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
Naczynie żaroodporne z pokrywką.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).
Przygotowanie
Wyluzowane kurczę dzielimy, nacinamy uda i wycinamy je tuż przy panewkach, przecinamy korpus, od korpusu odcinamy piersi razem ze skrzydełkami.
Odcinamy skrzydełka od piersi, zostawiając tylko pierwszą kość od strony piersi. Ze skrzydełek usuwamy lotki i razem z korpusem wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu uzyskania wywaru.
Uda dzielimy na pół (odcinamy pałkę od podudzia). 2 pałki, 2 podudzia i 2 piersi z częścią skrzydełek przekładamy do miski i wkładamy do lodówki.
3 ząbki czosnku drobno siekamy. Odstawiamy. 2 cebule kroimy w drobną kostkę. 1 limonkę kroimy na mniejsze cząstki.
Na patelnię wlewamy olej rzepakowy, smażymy pokrojoną cebulkę i czosnek , dodajemy 2 łyżki mielonego imbiru, 3 g ostrej papryczki w proszku, 2 łyżki curry i pokrojoną limonkę. Zmniejszamy ogień i podduszamy, często mieszamy.
Pomidory pelati wykładamy na deskę i drobniej kroimy. Kurczaka wkładamy na patelnię z marynatą. Podduszamy. Lekko podduszonego kurczaka przekładamy do żaroodpornego naczynia ( na dno wylewamy troszeczkę oleju rzepakowego).
Na patelnię, na której pozostała marynata kładziemy pokrojone pomidory pelati wraz z sokiem, chwilę redukujemy. Część pomidorów z patelni przekładamy do kurczaka. Całość w naczyniu żaroodpornym podlewamy niewielką ilością wywaru z kurczaka, dodajemy kilka listków świeżej kolendry.
Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 180 stopni C i dusimy około 45 minut.
Warzywa
Marynatę pozostałą na patelni zalewamy śmietanką i mleczkiem kokosowym, dolewamy trochę wywaru z kurczaka. Marchew kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Wrzucamy na patelnię i gotujemy do miękkości ( około 15-20 minut). Dodajemy część posiekanej kolendry. Całość doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Cukinię kroimy w półplastry (jeśli gniazda nasienne są bardzo rozbudowane, należy je usunąć).
Gdy marchew jest już ugotowana, dorzucamy na patelnię cukinię i ciecierzycę. Pozostałą kolendrę siekamy i dodajemy do sosu. Mieszamy. Gotujemy około 5 minut. Wyciągamy kurczaka z piekarnika. Polewamy go miodem i jeszcze na chwilkę wkładamy do piekarnika (już bez przykrycia).
Jak podawać
Warzywa na patelni mieszamy. Kurczaka wyciągamy z piekarnika, do miseczki nakładamy warzywa, na warzywa wykładamy kurczaka.
Zobacz podobne
przepisy
Placuszki z kurczaka i szynki
To jedno z tych dań, które lubią dzieci. Sprawia to delikatne mięso z kurczaka oraz pyszny sos z dodatkiem pistacji.
Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!
Łatwa saltimbocca z kurczaka
Soczysty filet zapieczony z szynką szwarcwaldzką i żółtym serem. Popularna potrawa inspirowana kuchnią Włoch w drobiowym wydaniu.
Sałatka z pieczonym kurczakiem
Zdrowo i kolorowo na talerzu? Nic prostszego! Wystarczy przyrządzić pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Świąteczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Wigilijny makowiec
- Piernik staropolski
- Wegańska ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (25)
51 dni temu
Mam od września fazę na ten przepis. Raz cały kurczak, raz udka, raz piersi. Kocham go!
odpowiedz
3600 dni temu
pyszne! dałam pół limonki i bez skórki. zer goryczy,lekko przebijała słodycz mleczka, wysmienite :)
odpowiedz
3770 dni temu
Gotowałam już kilka razy i wychodzi pycha. Fajny, niespotykany smak. Nie wiem dlaczego niektórym wyszło gorzkie, u mnie było smaczne i nie było posmaku goryczy, także mleczko kokosowe było czuć. Zamiast kurczaka w całości poporcjowanego, dałam same piersi.
odpowiedz
3834 dni temu
Zrobiłam właśnie to danie i wyszło przeokropne (gorzkie ). Smaki w ogóle się nie łączyły, mleczka kokosowego nie było czuć, podobnie jak curry- wszystko przez ten gorzki posmak, nie polecam.
odpowiedz
3975 dni temu
Bardzo mi smakoweał kurczak curry,dodałam jeszcze trochę chilli i danie wyszło rewelacyjne.
odpowiedz
4210 dni temu
Indyjski smaki w naszej kuchni: http://obiednie.blogspot.com/2013/05/indyjskie-smaki-w-domowej-kuchni.html
odpowiedz
4281 dni temu
Nie wiem co Pan Karol ma z tą limonką ale chyba dodaje ją kiedy tylko może. Mleczko kokosowe w stylu kuchni tajskiej, imbir i miód przypominają mi przeklęte ogórki po warszawsku robione słodko. Moim zdaniem podobna potrawa w stylu chińskim jest o niebo lepsza - zwykły kurczak w sobie curry.
odpowiedz
4289 dni temu
Gotowałem wczoraj i niestety lekki posmak goryczy jak u innych więc nie wiem czy skórka limonki czy za długo przyprawy na patelni? Smaki natomiast super , jak w Indiach gdzie próbowałem różności.
odpowiedz
4296 dni temu
Danie rewelacja. Inne smaki niż w codziennej kuchni. Faktycznie skórka z limonki dodała goryczy(kolejnym razem ją obiorę) i niestety nie dostałam ciecierzycy ale zamiast niej dodałam białą fasolę z puszki i też było smaczne. Sosik na drugi dzień jeszcze smaczniejszy :) polecam
odpowiedz
4316 dni temu
mi wyszło przepyszne ! dodawałam limonke ze skorka
odpowiedz
4323 dni temu
Mi wyszło absolutnie pyszne, słodkie, ani nutki goryczy a także dodawałam ze skórką. Może tak jak mówił,przyprawy zbyt długo przebywały na patelni i stąd ta gorczyka. Tak czy siak dla mnie przepis genialny!
odpowiedz
4324 dni temu
podpisuje się pod wcześniejszymi postami .to danie jest strasznie gorzkie . dodam ze dodałam limonkę bez skórki .
odpowiedz
4327 dni temu
Danie PRZEPYSZNE, natomiast tak jak poprzednicy ubolewałam nad goryczką która wdarła się do dania przez skórkę limonki. Nie sądziła że aż tyle ludzi zwróci na to uwagę i też im będzie ten posmak przeszkadzał-znaczy się że nic źle nie zrobiłam, a Pan Okrasa się chyba zapomniał?...następnym razem robię bez skórki;)
odpowiedz
4328 dni temu
Pan Okrasa po prostu nie powiedział, żeby tą limonkę sparzyć z 5 minutek, coby nie było goryczki
odpowiedz
4329 dni temu
beznadziejna ta nowa strona, czemu zniknęły pdfy z przepisami :/
odpowiedz
4330 dni temu
ludzie nie dawajcie limonki ze skórką - to przez to ta goryczka - Okrasa ogarnij się!
odpowiedz
4330 dni temu
pychoootka i ten sosik mniammmm
odpowiedz
4330 dni temu
Mięso przed duszeniem zamarynowałam w sosie teriyaki. Danie przepyszne, aromatyczne rodzinka byla zachwycona :)
odpowiedz
4331 dni temu
ludzie czytajcie przepis!!! Ja zamiast 3 g ostrej papryki wrzuciłam 3 ŁYŻKI!! Wszystko było bardzo dobre, ale tak ostre, że musiałam butelkę wody wypić, aby to zjeść. Na pewno zrobię jeszcze raz ale tym razem uważniej przeczytam przepis.
odpowiedz
4331 dni temu
moim zdaniem nie byłoby tego gorzkiego posmaku, gdy dodamy limonkę bez skórki
odpowiedz
4332 dni temu
Faktycznie czuć gorzki smak w początkowej fazie przygotowywania sosu i też mi się wydaje, że to przez limonkę, jednak po dodaniu wszystkich składników, finalny smak jest ok
odpowiedz
4332 dni temu
Myślę, że ten "gorzki" smak jest przez limonkę, ale jak połączy się warzywa z patelni z kurczakiem i sosem z naczynia żaroodpornego wszystko pasuje idealnie i nie czuć goryczy Ja jestem zadowolona z tego dania :):)
odpowiedz
4332 dni temu
Wydaje mi się że kurczaka powinno się posolić przed włożeniem do marynaty. poza tym mi również wyszło gorzkawe. Chyba więcej nie zrobię.
odpowiedz
4333 dni temu
bardzo ciekawy smak chociaż u mnie przebijała trochę goryczka, ale może za długo przesmażałem przyprawy.. Na pewno powtórzę ten przepis.
odpowiedz
4333 dni temu
Wyborne danie , pachnące i smaczne przy tym proste i szybko się robi , nawet niezbyt wprawna osoba poradzi sobie i zadziwi gości orientalnym klimatem na stole - polecam !
odpowiedz
zobacz wszystkie