Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wałek
- praskę do czosnku
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do 200°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto na pizzę
W misce łączymy mąkę, drożdże i cukier, mieszamy. Stopniowo dolewamy wodę, tak by z mieszanego ciasta zaczęła się formować kulka. Dolewamy olej. Doprawiamy solą. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne oraz przestanie się kleić. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Krok 2: Przygotowujemy farsz do pizzy
Cebulę i pomidory kroimy w kostkę. Papryczkę chili drobno siekamy. Na dno rozgrzanej patelni wylewamy oliwę. Szklimy cebulę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Smażymy ok. 2 minut. Dodajemy papryczkę chili i kolejno przyprawy: imbir, słodką paprykę i gałkę muszkatołową. Kładziemy na patelnię mięso razem z pomidorami. Doprawiamy solą i pieprzem. Siekamy pietruszkę i kolendrę – dodajemy do mięsa. Farsz dusimy przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Farsz musi dobrze odparować.
Krok 3: Przygotowujemy i pieczemy pizzę
Ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na dwie części. Blat posypujemy mąką, ciasto rozwałkowujemy na duży cienki placek. Umieszczamy krążek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Połowę farszu przekładamy na ciasto. Widelcem wgniatamy farsz. Posypujemy orzeszkami piniowymi i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieczemy ok. 10-15 minut. To samo robimy z drugą częścią ciasta i farszu.
Krok 4: Przygotowujemy sałatkę piyaz
Cebulę kroimy w talarki, oprószamy solą, wcieramy sól w cebulę (dzięki temu stanie się miękka i łagodniejsza). Pomidory kroimy w grubą kostkę. Pietruszkę drobno siekamy. Łączymy z pomidorami i cebulą. Doprawiamy mieloną kolendrą, dodajemy oliwę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
Pizzę skrapiamy cytryną.
Możliwy sposób podania: Sałatkę wykładamy na placek, następnie rolujemy ciasto jak naleśnik.
Zobacz podobne
przepisy
2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora
Fitsposób na pizzę? Zrób spód z brokułu lub kalafiora! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel!
Pizza z mielonym mięsem (lahmacun)
Jeśli szukasz pomysłu na nietypową i smaczną pizzę, koniecznie skorzystaj z tego przepisu!
Pizza z jajkiem i szparagami
Pizza ze szparagami, jajkiem i szynką szwarcwaldzką – wypróbuj wiosenny przepis DG!
Minipizze bezglutenowe
Przygotujesz je w ekspresowym tempie dzięki przepisowi Kingi! Wybierz ulubione dodatki i częstuj znajomych – będzie pysznie i bezglutenowo!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
- Przekąski sylwestrowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Uszka z grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
648 dni temu
Każdy Włoch czuje silną abominację gdy widzi taką pizze
odpowiedz
963 dni temu
Mmmm... Wygląd pysznie :D Już wiem co zrobię do jedzenia jak znajomi wpadną wieczorem z perłą :D
odpowiedz
1441 dni temu
Jaka jest wartość węgli, białka i tłuszczu? :)
odpowiedz
1437 dni temu
W tej chwili na portalu nie prowadzimy sekcji z makroskładnikami, dlatego też nie wyszczególniamy ich przy poszczególnych przepisach.
2037 dni temu
Toooooo jest takie turbo ze szok... przy piatku do piwka albo jako cheat (tez nie taki do konca cheat:)) - mistrzostwo swiata:)
odpowiedz