zobacz film Pizza arabska z sałatką

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • wałek
  • praskę do czosnku
  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do 200°C

Krok 1: Przygotowujemy ciasto na pizzę

W misce łączymy mąkę, drożdże i cukier, mieszamy. Stopniowo dolewamy wodę, tak by z mieszanego ciasta zaczęła się formować kulka. Dolewamy olej. Doprawiamy solą. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne oraz przestanie się kleić. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

Krok 2: Przygotowujemy farsz do pizzy

Cebulę i pomidory kroimy w kostkę. Papryczkę chili drobno siekamy. Na dno rozgrzanej patelni wylewamy oliwę. Szklimy cebulę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Smażymy ok. 2 minut. Dodajemy papryczkę chili i kolejno przyprawy: imbir, słodką paprykę i gałkę muszkatołową. Kładziemy na patelnię mięso razem z pomidorami. Doprawiamy solą i pieprzem. Siekamy pietruszkę i kolendrę – dodajemy do mięsa. Farsz dusimy przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Farsz musi dobrze odparować.

Krok 3: Przygotowujemy i pieczemy pizzę

Ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na dwie części. Blat posypujemy mąką, ciasto rozwałkowujemy na duży cienki placek. Umieszczamy krążek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Połowę farszu przekładamy na ciasto. Widelcem wgniatamy farsz. Posypujemy orzeszkami piniowymi i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieczemy ok. 10-15 minut. To samo robimy z drugą częścią ciasta i farszu.

Krok 4: Przygotowujemy sałatkę piyaz

Cebulę kroimy w talarki, oprószamy solą, wcieramy sól w cebulę (dzięki temu stanie się miękka i łagodniejsza). Pomidory kroimy w grubą kostkę. Pietruszkę drobno siekamy. Łączymy z pomidorami i cebulą. Doprawiamy mieloną kolendrą, dodajemy oliwę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.

Pizzę skrapiamy cytryną.

Możliwy sposób podania: Sałatkę wykładamy na placek, następnie rolujemy ciasto jak naleśnik.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Sebastian Kozlowski Sebastian Kozlowski
    589 dni temu
    Każdy Włoch czuje silną abominację gdy widzi taką pizze

    odpowiedz

  • Madzia Madzia
    904 dni temu
    Mmmm... Wygląd pysznie :D Już wiem co zrobię do jedzenia jak znajomi wpadną wieczorem z perłą :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1382 dni temu
    Jaka jest wartość węgli, białka i tłuszczu? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1378 dni temu
    W tej chwili na portalu nie prowadzimy sekcji z makroskładnikami, dlatego też nie wyszczególniamy ich przy poszczególnych przepisach.
  • Gość Gość
    1978 dni temu
    Toooooo jest takie turbo ze szok... przy piatku do piwka albo jako cheat (tez nie taki do konca cheat:)) - mistrzostwo swiata:)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!