zobacz film

Darek Gutkowski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 210°C

Krok 1: Zagniatamy ciasto

Drożdże i cukier rozpuszczamy w letniej wodzie. Odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Stopniowo wlewamy drożdże, mieszając ciasto. Do ciasta i pozostałej części rozczynu dodajemy oliwę. Do ciasta dolewamy resztę rozczynu i dokładnie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40-60 minut.

Krok 2: Układamy dodatki na pizzy

Gotowe ciasto przekrawamy na pół. Ponownie zagniatamy na posypanej mąką stolnicy. Rozciągamy ciasto palcami, formując koło. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, mozzarellę w paski, a cebulę w pióra. Na pizzy rozkładamy plastry mozzarelli. Dodajemy szparagi, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Posypujemy cebulą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210°C.

Krok 3: Wbijamy jajko na środek pizzy

Kiedy pizza będzie już prawie upieczona, otwieramy piekarnik i na środku pizzy umieszczamy rozbite jajko. Kiedy jajko się zetnie, wyjmujemy pizzę z piekarnika. Na wierzchu pizzy układamy plastry szynki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    35 dni temu
    Gdzie czas pieczenia ciasta pizzy ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    34 dni temu
    Drogi Gościu, pizzę przed wbiciem jajka, pieczemy maksymalnie 10 minut, jednak każdy piekarnik jest inny, przez co w jednym upiecze się szybciej, a w drugim wolniej. Radzimy pizzę obserwować - przed dodaniem jajka musi się tylko podpiec :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram