zobacz film Pizza z jajkiem i szparagami

Darek Gutkowski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 210°C

Krok 1: Zagniatamy ciasto

Drożdże i cukier rozpuszczamy w letniej wodzie. Odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Stopniowo wlewamy drożdże, mieszając ciasto. Do ciasta i pozostałej części rozczynu dodajemy oliwę. Do ciasta dolewamy resztę rozczynu i dokładnie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40-60 minut.

Krok 2: Układamy dodatki na pizzy

Gotowe ciasto przekrawamy na pół. Ponownie zagniatamy na posypanej mąką stolnicy. Rozciągamy ciasto palcami, formując koło. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, mozzarellę w paski, a cebulę w pióra. Na pizzy rozkładamy plastry mozzarelli. Dodajemy szparagi, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Posypujemy cebulą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210°C.

Krok 3: Wbijamy jajko na środek pizzy

Kiedy pizza będzie już prawie upieczona, otwieramy piekarnik i na środku pizzy umieszczamy rozbite jajko. Kiedy jajko się zetnie, wyjmujemy pizzę z piekarnika. Na wierzchu pizzy układamy plastry szynki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Pizzaiolo Pizzaiolo
    2013 dni temu
    To nie pizza tylko zapiekanka... 20g drożdży ...dzizas.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2704 dni temu
    Gdzie czas pieczenia ciasta pizzy ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2704 dni temu
    Drogi Gościu, pizzę przed wbiciem jajka, pieczemy maksymalnie 10 minut, jednak każdy piekarnik jest inny, przez co w jednym upiecze się szybciej, a w drugim wolniej. Radzimy pizzę obserwować - przed dodaniem jajka musi się tylko podpiec :)

Jak się nazywa pizza z jajkiem? Z czym najlepiej się ona komponuje?      

Pizza z jajkiem i szparagami to idealny pomysł na wypróbowanie kultowej włoskiej potrawy, lecz w nieco innym, odświeżonym wydaniu. To również okazja na wzbogacenie doświadczeń kulinarnych o smak pysznych (i zdrowych!) warzyw sezonowych. W tym przypadku mowa o szparagach, które znakomicie komponują się z jajkiem. Pojawia się tu jednak ważne pytanie. Jak nazywa się pizza z jajkiem?

Choć może Cię to zaskoczyć, tak naprawdę jajko to składnik przynajmniej kilku różnych pizz. Znajdziesz je np. w przepisie na pizzę rustica, który pozwala na sporą dowolność w doborze składników, czy też w pizzy capricciosa. Jajko na pizzy nie jest nieodzownym komponentem tej drugiej, co nie zmienia faktu, że możesz spotkać je w towarzystwie karczochów, szynki, mozzarelli czy grzybów.

Znana i lubiana pizza z jajkiem to także pizza Florentine, wywodząca się rzecz jasna z Florencji. Osadzone na środku pizzy jajko stanowi doskonałe towarzystwo dla sera, pomidorów, szpinaku i czosnku. I to właśnie w ten sposób obchodzimy się z jajkiem w naszym przepisie!

Pizza z jajkiem sadzonym – idealne połączenie włoskich i niemieckich tradycji kulinarnych

Polecana pizza z jajkiem sadzonym pełnymi garściami czerpie z włoskiej tradycji kulinarnej. Włosi chętnie dodają do pizzy także szparagi, przygotowując Pizza agli Asparagi w różnych wariantach.

Naszym zdaniem zarówno jajko, jak i szparagi bezbłędnie odnajdują się w towarzystwie jeszcze jednego składnika. Mowa o szynce. Jednak nie tej zwyczajnej – interesuje nas pizza z szynką szwarcwaldzką. Nie obawiaj się połączenia tradycji kulinarnych włoskich z niemieckimi. Wyrazisty, słonawy smak szynki szwarcwaldzkiej ciekawie komponuje się z przyjemną goryczką świeżych szparagów i jajkiem sadzonym.

Żeby jednak pizza z jajkiem sadzonym smakowała jak należy, wyjmij ją z piekarnika niezwłocznie po ścięciu się jajka na powierzchni placka. W przeciwnym razie może powstać pizza ze szparagami i jajkiem gotowanym. Co nie jest oczywiście złe, jednak zależy nam nieco innym efekcie!

Jak zrobić jajko na pizzy? To prostsze niż myślisz!

Zgodnie z przepisem ciasto na pizzę z jajkiem ma być już w piekarniku, gdy postanowisz usadzić na nim jajko. Choć istnieją również inne możliwości. Alternatywę dla sadzonego stanowi po prostu jajko gotowane. Jak przygotować ciasto na pizzę z jajkiem, jeśli to właśnie w tej formie smakuje Ci najbardziej? Po ugotowaniu jajek potnij je na małe kawałki i umieścić je wraz ze szparagami, mozzarellą i cebulą na powierzchni ciasta. A następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do odpowiedniej temperatury.

Mimo pokus zachęcamy jednak do trzymania się oryginalnego, wyżej opisanego przepisu, ponieważ jajko sadzone smakuje wprost doskonale. Jeśli zatem interesuje Cię nasza pizza z jajkiem – kiedy wbić jajko, podpowiada autor przepisu. Otóż musisz wbić je na środku pizzy w momencie, gdy zauważysz, że jest już delikatnie podpieczona (ale jeszcze biała!). Kiedy uda Ci się umieścić jajko dokładnie na środku placka, osiągniesz najlepszy efekt estetyczny. A jemy przecież także oczami! Wierzymy, że pokochasz tę pizzę tak samo jak my.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!