Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do 220°C
Krok 1: Przygotowujemy pizzę
Ciasto na pizzę przygotowujemy według przepisu: https://kuchnialidla.pl/ciasto-na-pizze
Krok 2: Sos z rukolą
Rukolę myjemy, osuszamy. 50 g rukoli grubo siekamy i mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozsmarowujemy cienką warstwą na ciastach do pizzy.
Krok 3: Układamy składniki na pizzy
Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Smażymy na gorącym maśle przez około 1 minutę z każdej strony. Układamy na pizzach. Ser roquefort rozkruszamy i równomiernie posypujemy nim gruszki. Pizze pieczemy jedną po drugiej w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 12-15 minut. Przed podaniem posypujemy pozostałą rukolą.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza xxl
Idealne ciasto, delikatna mozzarella, złocisty ser gouda, świeża cukinia, pachnąca bazylia... Taka powinna być pizza!
Wegetariańska naan pizza
Pyszne chlebki naan podane w formie pizzy wegetariańskiej: z delikatną cukinią, kukurydzą, pomidorami i mozzarellą.
Pizza al tonno
Klasyczna pizza z tuńczykiem, cebulą, mozzarellą i oliwkami. Aromatyczne, apetyczne danie w stylu włoskim!
Pizza 4 sery
Pizza 4 sery to doskonałe połączenie parmezanu, mozzarelli, sera ementaler i sera koziego, czyli idealny przepis na pizzę z dużą ilością sera.
Pytania i odpowiedzi dotyczące pizzy z gruszką
Przygotowujesz swoją pierwszą pizzę z dodatkiem gruszki i sera pleśniowego? W poniższych akapitach znajdziesz odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania, które z pewnością rozwieją wszystkie Twoje wątpliwości!
Biała pizza bianca – co to jest?
Pizza biała tudzież pizza bianca — co to jest? Słowo „bianca” po włosku oznacza „biała” i odnosi się do braku sosu pomidorowego, który zazwyczaj widuje się na pizzy. Wiele osób myśli, że jest to pizza z białym sosem, co nie jest do końca prawdą. Oryginalna pizza bianca powstała w lokalnych piekarniach, w których zaczęto podawać szybką pizzę z dodatkiem oliwy i ziół, będącą alternatywą dla grubszej foccaci.
Pomysł ten szybko podchwycili także pizzermani oraz gospodynie domowe. Bianca z oliwą i ziołami stała się niezwykle popularna i szybko zyskała wiele odsłon i modyfikacji. Z czasem biancą zaczęto nazywać każdą pizzę, która nie miała na sobie sosu pomidorowego – także takie, które mają biały sos.
Nasz przepis na sos do pizzy bianca zawiera śmietanę, ser oraz masło i w takiej konfiguracji najczęściej można spotkać ten rodzaj pizzy. Do tego dodaje się różne nieoczywiste składniki takie jak warzywa, owoce czy wędliny. W Rzymie niezwykle popularna jest pizza z gruszką i gorgonzolą oraz wersja z oliwą i ziemniakami, z kolei w Neapolu jada się genialną pizzę z różnymi rodzajami sera — np. gorgonzolą, mascarpone i mozzarellą w wersji bianca. Dosłownie każdy włoski region ma swoją wersję pizzy bez czerwonego sosu, co czyni ją tak wyjątkową.
Kiedy dodaje się rukolę do pizzy?
Kiedy dodaje się rukolę do pizzy? Odpowiedź na to pytanie nie jest taka oczywista. Pizza, w której znajdzie się rukola, może być przygotowana w różny sposób. Najważniejszy jest tu smak, a ten zależny jest od gustu.
W naszym przepisie rukola na pizzy ląduje w wersji poszatkowanej wraz ze śmietaną, która delikatnie oblepia liście, nie pozwalając jej zwiędnąć.
Jeśli masz ochotę, możesz dodawać rukolę – jako składnik na górę, a nie element sosu – dopiero pod koniec pieczenia, albo zrobić to już po wyciągnięciu z piekarnika. Taka pizza z rukolą, gruszką i serem będzie miała w sobie więcej pikanterii płynącej ze świeżych listków rukoli. Przetestuj każdą wersję i sam zdecyduj, kiedy dodać rukolę do swojej pizzy.
Jak zrobić pizzę z gruszką?
Jak zrobić pizzę z gruszką, by wydobyć jej słodki smak? Najlepszym sposobem na dodanie gruszki do pizzy jest jej wcześniejsze podsmażenie na maśle. Owoc nieco zmięknie i stanie się bardziej kremowy, a delikatna maślana powłoka zapobiegnie jego wysuszeniu podczas pieczenia.
Przygotowane ciasto na pizzę należy przed pieczeniem przyozdobić sosem na bazie śmietanki i oliwy, a następnie ułożyć na nim podsmażoną na maśle gruszkę. Całość należy przykryć serem pleśniowym i gotowe! Pizza może trafić do pieca!
Rzecz jasna nie jest to jedyny sposób na przyrządzenie pizzy z dodatkiem gruszki. Jeśli chcesz, możesz dodać podsmażone gruszki już po wypieczeniu pizzy — pizza zyska wtedy bardziej słodki charakter, który będzie świetnie korespondował z lekko pikantną rukolą i gorgonzolą lub innym pleśniowym serem. Wypieczoną pizzę polecamy posypać dodatkowo odrobiną orzechów włoskich — taki chrupiący dodatek wyniesie Twoją pizzę na nowy poziom smaku.
Jaka gruszka do pizzy?
Jaka gruszka do pizzy sprawdzi się najlepiej? Tak naprawdę odmiana gruszki nie jest tu tak istotna, a sposób jej przyrządzenia. Do pizzy nie nadaje się świeża gruszka, bez podgrzania. Jaki rodzaj gruszki będzie dobrze smakował po podsmażeniu lub podpieczeniu?
Najważniejsze jest to, żeby wykorzystywana gruszka była w miarę twarda i mięsista. Rewelacyjnie sprawdzą się tu jesienne odmiany takie jak Konferencja, ale równie dobrze możesz użyć do pizzy Komisówki czy Klapsy lub Paryżanki. Grunt, żeby przed dodaniem nieco ją przyrumienić na maśle i każda się nada.
Jaki ser do białej pizzy z gruszką?
Jaki ser do pizzy z gruszką pasuje najlepiej? Do słodkiej gruszki warto wybrać ser o kontrastującym smaku, taki jak ser roquefort o lekko pikantnym smaku i niebieskiej pleśni lub podobną do niego gorgonzolę. Sery pleśniowe nadają pizzy charakteru i doskonale uzupełniają jej smak.
Jakie jeszcze sery można dopasować do gruszki? Równie smacznym i trafnym wyborem może okazać się słony ser feta, który świetnie podkreśli słodycz owocu. Fanom bardziej szalonych połączeń z pewnością spodoba się pizza z dodatkiem gruszki i koziego sera pleśniowego lub delikatnego sera twardego.
Wolisz dania o nieco delikatniejszym smaku? Dobrym sposobem jest zamiana sera pleśniowego na kremową, delikatną i nieco słodką ricottę lub serek mascarpone. Pizza stanie się wtedy słodsza, dlatego polecamy dodać do niej świeże liści rukoli, już po zapiekaniu pizzy.
Pamiętaj, że wybór sera determinuje smak całej pizzy. Dopasuj go do swojego gustu i ciesz się wymarzonym połączeniem smaków. W końcu jedzenie jest od tego, żeby sprawiać Ci przyjemność!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Sałatka gyros
- Sernik piernikowy
- Piernik staropolski
- Ryba po japońsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grochem
- Błyskawiczne pierniczki
- Świąteczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2218 dni temu
Ilu procentowa śmietana?
odpowiedz
2218 dni temu
Śmietana 18% :)