PIZZA 4 SERY
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do 225°C

Krok 1: Przygotowujemy ciasto na pizzę

Mąkę, 1/4 łyżeczki soli i 4 łyżki oliwy mieszamy w dużej misce. Drożdże rozkruszamy, rozpuszczamy w 150 ml letniej wody, dodajemy do mąki i wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia (powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie).

Krok 2: Robimy sos do pizzy

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na pozostałej oliwie z oliwek aż do zeszklenia. Dodajemy passatę, doprawiamy oregano, solą, pieprzem i cukrem. Sos dusimy przez 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Parmezan ścieramy na tarce. Mozzarellę osączamy i kroimy w plasterki. Oliwki odsączamy i kroimy na pół.

Krok 3: Formujemy pizzę

Ciasto zagniatamy ponownie. Dzielimy na cztery części i rozwałkowujemy, podsypując odrobiną mąki. Formujemy okrągłe pizze, a następnie przekładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia.

Krok 4: Pieczemy pizzę

Każdą pizzę smarujemy cienką warstwą sosu pomidorowego, na którym układamy parmezan, mozzarellę i ementaler. Za pomocą 2 łyżeczek układamy porcje koziego serka i posypujemy oliwkami. Pizze pieczemy jedną po drugiej w piekarniku rozgrzanym do 225°C przez około 15 minut, aż będą chrupiące.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    360 dni temu
    Fantastyczna! Zrobiłam wszystko wg przepisu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    468 dni temu
    Ekstra tylko to 15 min to gruba przesada, 7 min i bedzie spoko.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    574 dni temu
    super pomysł! świetny przepis ,przepyszne!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram