Pizza 4 sery
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do 225°C

Krok 1: Przygotowujemy ciasto na pizzę

Mąkę, 1/4 łyżeczki soli i 4 łyżki oliwy mieszamy w dużej misce. Drożdże rozkruszamy, rozpuszczamy w 150 ml letniej wody, dodajemy do mąki i wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia (powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie).

Krok 2: Robimy sos do pizzy

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na pozostałej oliwie z oliwek aż do zeszklenia. Dodajemy passatę, doprawiamy oregano, solą, pieprzem i cukrem. Sos dusimy przez 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Parmezan ścieramy na tarce. Mozzarellę osączamy i kroimy w plasterki. Oliwki odsączamy i kroimy na pół.

Krok 3: Formujemy pizzę

Ciasto zagniatamy ponownie. Dzielimy na cztery części i rozwałkowujemy, podsypując odrobiną mąki. Formujemy okrągłe pizze, a następnie przekładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia.

Krok 4: Pieczemy pizzę

Każdą pizzę smarujemy cienką warstwą sosu pomidorowego, na którym układamy parmezan, mozzarellę i ementaler. Za pomocą 2 łyżeczek układamy porcje koziego serka i posypujemy oliwkami. Pizze pieczemy jedną po drugiej w piekarniku rozgrzanym do 225°C przez około 15 minut, aż będą chrupiące.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Krzys Krzys
    1755 dni temu
    Witam. W każdym z powyższych przepisów jest cukier dla drożdży. W tym nie ma. Czy to pomyłka czy tak ma być?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2699 dni temu
    Fantastyczna! Zrobiłam wszystko wg przepisu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2807 dni temu
    Ekstra tylko to 15 min to gruba przesada, 7 min i bedzie spoko.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2913 dni temu
    super pomysł! świetny przepis ,przepyszne!

    odpowiedz


Historia sera jako głównego składnika na pizzę – nasze propozycje na pizzę serową

Pizza zaskakuje wielością odsłon – może być lekka lub ciężka, wieloskładnikowa lub bazująca na podstawowych składnikach, na grubym bądź na cienkim cieście. Jednak pomijając pizze wegańskie i wyjątki takie jak marinara – z pewnością będzie to pizza z serem.

Co ciekawe, sery na pizzę trafiały od samego początku jej oficjalnej historii, czyli już od 1889 roku. Wtedy to pizza z serem mozzarella, pomidorami i bazylią skradła serce Małgorzaty Sabaudzkiej. Była to Margherita, klasyczna pizza neapolitańska. To właśnie od tej chwili sery na pizzę stały się nieodzownym składnikiem większości odmian tego kultowego włoskiego dania.

A, że dobrego sera nigdy za wiele, nasz przepis opisuje pizzę 4 sery (pisząc słownie „pizzę cztery sery”). Smakowita pizza cztery sery skrywa swoją historię znacznie lepiej niż opisywana Margherita. Prawdopodobnie narodziła się drogą eksperymentów ukierunkowanych na odnalezienie najlepszego towarzystwa dla mozzarelli na placku pizzy. Pojawiają się też głosy, że pizza quattro formaggi wywodzi się z okolic Lacjum, i to z XVIII wieku! Tak czy inaczej – pizza 4 sery to historia zakończona sukcesem.

Jak zrobić pizzę 4 sery? Doskonały przepis na pyszne danie!

W naszym przepisie krok po kroku opisaliśmy, jak powstaje pizza 4 sery. Szczególnie ważny jest tu dobór kluczowych składników, czyli serów. Wiesz, że w Twoim piekarniku niebawem znajdzie się pizza 4 sery – zatem jakie sery przygotować? Polecamy Ci wspomniane wyżej: mozzarellę, ser kozi, parmezan i ementaler. Wszystkie je równomiernie rozmieść na pizzy pokrytej sosem pomidorowym. A następnie według uznania ozdób oliwkami i na kwadrans umieść całość w piekarniku rozgrzanym do 225 st. C.

Przygotowując pizzę 4 sery (ale też każdą inną), zatroszcz się o szczegóły. Zatem jak przyrządzić idealne ciasto do quattro formaggi zgodnie z naszym przepisem? Oto punkty, które warto mieć na uwadze!

  1. Do przygotowania pizzy 4 sery (i nie tylko) najlepiej nadaje się mąka pszenna typu 00, 450 lub typu 550. To mąki o wysokiej zawartości glutenu, który nadaje ciastu elastyczność.
  2. Szczególnie polecamy Ci użycie świeżych, aktywnych drożdży (zgodnie z przepisem). Jeśli jednak masz pod ręką wyłącznie wariant instant, zadbaj o skrupulatne odmierzenie proporcji składników. 21 g świeżych drożdży odpowiada około 10,5 g suchych.
  3. Zwykłą sól możesz zastąpić solą morską.
  4. Podczas wałkowania ciasta unikaj nadmiernego nacisku, aby nie spłaszczyć pęcherzyków powietrza.
  5. Po czym poznasz, że ciasto na pizzę 4 sery jest gotowe? Zyska idealnie gładką strukturę i nie będzie się kleiło. Dobrze uformowane ciasto jest plastyczne, a kształtowanie go okazuje się proste i przyjemne.
  6. Jak wiesz, po przygotowaniu ciasta przychodzi czas na umieszczenie na plackach sosu i wszystkich składników, które odpowiadają za charakter pizzy 4 sery. Przy czym nie przesadzaj z ilością sosu, aby uniknąć przeciążenia ciasta.
  7. Kontroluj stan pizzy podczas pieczenia. Upewnij się, że brzegi są lekko złociste, a ser dobrze roztopiony.
  8. Gdy zechcesz podać pizzę w towarzystwie świeżych ziół czy rukoli, dodaj je na wierzch dopiero po wyjęciu pizzy z piekarnika.

Trzymając się naszego przepisu na pizzę cztery sery, na pewno nie zbłądzisz! A co, jeśli masz ochotę na odmianę? Jakie sery pizza serowa może zawierać poza tymi wymienionymi przez nas?

Pizza quattro formaggi – z jakich rodzajów sera się składa?

W naszym przepisie zaznaczyliśmy, jakie sery do pizzy 4 sery pasują idealnie. Stawiamy na mozzarellę, ser kozi, parmezan i ementaler. Poszukując informacji na temat pizzy quattro formaggi, znajdziesz jednak także inne sugestie związane z tym, jakie sery sprawdzą się równie dobrze.

Pewnikiem w przepisach na pizzę 4 sery okazuje się mozzarella, która zapobiega nadmiernemu wysuszeniu pizzy w piekarniku. W kwestii jej towarzystwa nie ma jednak takiej jednomyślności. Do quattro formaggi pizzy dodaje się np. gorgonzolę oraz sery takie jak ricotta, pecorino, stracchino, robiola czy taleggio.

Duży wpływ na to, jakie sery do pizzy quattro formaggi należy wykorzystać, mają uwarunkowania lokalne. Niekiedy kompozycję wzbogacają nawet sery wędzone! Przede wszystkim oryginalna włoska pizza quattro formaggi powstaje na bazie serów z Italii. Chociaż oczywiście możesz osiągnąć ciekawe efekty kulinarne także dzięki propozycjom francuskich (albo też szwajcarskich) mistrzów! Bez obaw – łącząc ze sobą sery z różnych krajów, z pewnością nie doprowadzisz do skandalu dyplomatycznego. Ani kulinarnego!

Poszukując odpowiedzi na pytanie, jakie sery do pizzy 4 sery będą odpowiednie, na pewno dostrzeżesz pewną prawidłowość. Wśród propozycji zawsze pojawiają się sery tłuste lub półtłuste. Oprócz mozzarelli w pizzy quattro formaggi goszczą zazwyczaj: ser niebieski, łagodny ser dojrzewający oraz ser twardy taki jak np. jak parmezan. Ważne, aby sery znacząco różniły się pod względem smaku i struktury. To właśnie ta fascynująca różnorodność składa się na pyszny efekt! Trzymając się tej zasady, z pewnością uzyskasz fantastyczny smak swojej ulubionej pizzy.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!