zobacz film Razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Paprykę zieloną, czerwoną i żółtą polewamy olejem rzepakowym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez mniej więcej 20 minut. Następnie papryki obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych.
  • Przygotuj blender, papier i blachę do pieczenia.
  • Rozgrzej piekarnik do 220°C (termoobieg).

Ciasto

Do miksera przesypujemy 500 g mieszanki do wypieku chleba, dodajemy 200 ml ciepłej wody oraz odrobinę soli, mieszamy. Wyrabiamy ciasto przez 5-7 minut (aż powstanie jednolita masa). Dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek, jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy dłonią na blacie podsypanym mąką, następnie dzielimy ciasto na 2-3 części. Ciasto rozwałkowujemy na papierze pergaminowym posypanym mąką (na grubość około 1 cm).

Sos i farsz

W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy 1/2 drobno pokrojonej cebuli, 2 rozgniecione ząbki czosnku, bazylię i kapary. Całość chwilę smażymy do momentu zeszklenia cebuli i czosnku. Dodajemy krojone pomidory pelati. Doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem. Sos redukujemy, następnie miksujemy za pomocą blendera na gładką i jednolitą masę. Ponownie zagotowujemy. Delikatnie przestudzamy.

Na pizzę wykładamy sos, układamy pokrojoną na grube kawałki paprykę, kilka kawałków pokrojonej drugiej połowy cebuli, posypujemy kaparami oraz porwanymi na kawałki przysmakami kresowymi.

Pizzę przekładamy wraz z papierem do pieczenia na blachę, wkładamy do piekarnika na 10-15 minut (pizza powinna się zrumienić na brzegach i zrobić chrupiąca).

Chwilę przed ukończeniem czasu pieczenia wykładamy na pizzę ser niebieski, wkładamy pizzę do piekarnika do momentu, aż ser się rozpuści (mniej więcej 2 minuty).

Pesto z rukoli

1 ząbek czosnku siekamy, dodajemy starty na tarce lub posiekany ser grana padano, pistacje oraz posiekaną rukolę (niewielką część rukoli pozostawiamy do dekoracji). Dodajemy oliwę z oliwek, całość miksujemy.

Pizzę polewamy pesto, dekorujemy rukolą i oliwą z oliwek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (34)

Avatar
  • Gość Gość
    736 dni temu
    mmm... wizualnie bardzo zachęcająca, dodaje do listy a Pana przepisy to zawsze strzał w dziesiątke, więc pizza musi się udać, nie zakładam żadnej innej opcji że może być inaczej :)

    odpowiedz

  • jakub/gość jakub/gość
    3245 dni temu
    jeeeeeeeeeeeeeeeaaaaaaaaaaaa bbbbbbbeeeeeeeeeeeeejjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjbbbbbbbbbbbbbbbbeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3573 dni temu
    Krytyk, jak najbardziej. Na koniec trochę parmezanu i spaghetti gotowe :)

    odpowiedz

  • krytyk krytyk
    3575 dni temu
    Ciasto żytnio-pszenne z otrębami bardzo mi smakowało. Sos pomidorowo kaparowy wyśmienity. Jestem ciekawy czy pasowałby do spaghetti

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3662 dni temu
    Marcinie, rzeczywiście razowe ciasto wyrasta nieco słabiej niż klasyczne ciasto na pizzę.

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    3663 dni temu
    Pizza naprawde smaczna i niecodzienna, zarowno ciasto jak i gorne przybranie. Jedynie ciasto troche nie bardzo chcialo rosnac, a na pewno duzo mniej i wolniej niz normalne ciasto do pizzy. I chyba trzeba rozwalkowac duzo cieniej niz Karol proponuje, zrobilem bardzo cienko a i tak wyszla nie taka bardzo cienka

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3774 dni temu
    Drogi Gościu, w przepisie używamy 500g mieszanki, z której wychodzą 3 duże pizze. Każda z nich ma 972 kalorie. Optymalną, zalecaną przez nas porcją, jest połowa pizzy. Przypominamy, że pizza Karola Okrasy składa się z wartościowych produktów, które dostarczają naszemu organizmowi moc składników odżywczych. W każdej diecie, prócz kaloryczności ważna jest również jakość posiłku. Mąka żytnia, mnóstwo warzyw, cenna oliwa, zioła i przyprawy stymulujące trawienie oraz wysokiej jakości ser i wędlina wysokomięsna sprawiają, że każda kaloria jest cenna. Na co dzień polecamy lżejsze dania, ale jeśli ktoś lubi pizzę – zdecydowanie powinien wybierać taką, która dostarczając kalorii robi to w jak najbardziej korzystny sposób.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3777 dni temu
    Sama mieszanka do wypieku chleba ma ponad 1000 kcal, więc nie wprowadzajcie ludzi w błąd, kaloryczność tyczy się jednej pizzy, a nie trzem.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3851 dni temu
    Drogi Gościu, w tym przypadku pod hasłem "porcji" określona jest kaloryczność całego dnia. A składniki wyżej wymienione wystarczają na 3 pizze. Także 927 kalorii odpowiada trzem pizzom.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3861 dni temu
    1000 kcal porcja? trochę sporo jak na polecane przez dietetyka...

    odpowiedz

  • Beata Beata
    3943 dni temu
    Mi ciasto wyrosło (choć przyznaję, że nie aż tak bardzo jak w przypadku zwykłej pszennej mąki i świeżych drożdży), rozwałkowałam troszkę cieniej niż 1 cm, ale blisko i było pysznie! :) nie mniej jednak nie nadaje się do odgrzania na drugi dzień ;) boki pizzy gdzie nie było sosu i/lub farszu były jak podeszwa :) więc zachęcam do jedzenia świeżej :)

    odpowiedz

  • Serek Serek
    3949 dni temu
    Ja mam zawsze mąkę pszenną pełnoziarnistą i już robiłam kilka razy z niej pizze. Na 350g mąki dałam 30g drożdży. Wychodzą z tego dwie pizze. To prawda, że trzeba cieniej niż 1cm. 0,5cm lub mniej. 1cm ciasto będzie za grube. Cienkie wychodzi bardzo chrupiące. Ogólnie pizza bardzo, bardzo dobra!!! Proponuję przyprawić paprykę (sól), bo mimo że jest aromatyczna, jest mdła. Jak dosoliłam było o wiele lepiej! Nie obierałam ze skórki. Pesto zrobiłam z bazylii i nie dawałam sera grana padano. Nie lubię pomidorów pelati z puszki, więc dałam trzy/cztery zwykłe pokrojone pomidory do sosu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3950 dni temu
    Mnie ciasto, niestety, nie wyrosło :(

    odpowiedz

  • Jaromir Jaromir
    3951 dni temu
    Wałkowanie ciasta na grubość 1 cm to nieporozumienie. To musi być mniej niż 0,5 cm zdecydowanie ! Ciasto wychodzi ciężkie z tej mieszanki musi być bardzo cienkie inaczej jest źle. Reszta przepisu ok - fajnie że Karol dodaje od siebie uwagi dla początkujących (dla mnie) np.: można dodać więcej wody do ciasta.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3952 dni temu
    I jak Ktoś ją już zrobił?? nie jest twarde ciasto?? Ja nie mam niestety miksera żeby ciasto wyrobić... bede musiala ręcznie...

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3953 dni temu
    To dziś kupię:D i dziś zrobię:)))

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3953 dni temu
    Często kupowałam mieszankę do wypieku chleba w lidlu, nigdy nie pomyślałam, ze można zrobić z niej pizze, fajny pomysł :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3954 dni temu
    Natalia, mieszanka, której używa Karol to mieszanka do wypieku chleba pszenno-żytniego o nazwie "Brauenbrot"

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3954 dni temu
    No właśnie jaka to mąka?? Bo chce dziś zrobić....

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    3954 dni temu
    jak dokłądnie nazywa się ta mieszanka? do wypieku chleba wiejskiego, ciabatty, rustykalnego czy słonecznikowego ?

    odpowiedz

  • pizza lose pizza lose
    3956 dni temu
    jakby nie mozna dac normalnego przepisu na pizze bez mieszanki....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3956 dni temu
    W przypadku użycia zwykłej mąki razowej polecamy dodać około 50 g drożdży.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3956 dni temu
    A jaką ilość drożdzy dodać, żeby upiec tą pizze ze zwykłej mąki bez dodatku drożdzy?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3956 dni temu
    Czy ciasto bez drożdzy na pewno podwoi swą objętość?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3957 dni temu
    Czy ta mąka jest wstałej ofercie Lidla ?

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    3958 dni temu
    Ciasto super,a składniki można dać różne i za każdym razem mamy coś nowego :) Mniam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3958 dni temu
    a może być mieszanka do wypieku ciabatta ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3958 dni temu
    Mieszankę do wypieków chleba dostaniecie oczywiście w Lidlu!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3958 dni temu
    Potwierdzamy, mieszanka do wypieku chleba jest z dodatkiem drożdży, dlatego też ciasto rośnie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3958 dni temu
    przecież w mące są suche drożdże, dlatego rośnie, oj Gościu, nie oglądałeś uważnie !!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3958 dni temu
    W mieszance do wypieku chleba są drożdże.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3958 dni temu
    A JAK CIASTO WYROŚNIE BEZ DROŻDŻY ???

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3958 dni temu
    Chcialam się zapytać o mąkę, można ja kupić w lidlu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3959 dni temu
    super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!