Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Paprykę zieloną, czerwoną i żółtą polewamy olejem rzepakowym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez mniej więcej 20 minut. Następnie papryki obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych.
- Przygotuj blender, papier i blachę do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 220°C (termoobieg).
Ciasto
Do miksera przesypujemy 500 g mieszanki do wypieku chleba, dodajemy 200 ml ciepłej wody oraz odrobinę soli, mieszamy. Wyrabiamy ciasto przez 5-7 minut (aż powstanie jednolita masa). Dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek, jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy dłonią na blacie podsypanym mąką, następnie dzielimy ciasto na 2-3 części. Ciasto rozwałkowujemy na papierze pergaminowym posypanym mąką (na grubość około 1 cm).
Sos i farsz
W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy 1/2 drobno pokrojonej cebuli, 2 rozgniecione ząbki czosnku, bazylię i kapary. Całość chwilę smażymy do momentu zeszklenia cebuli i czosnku. Dodajemy krojone pomidory pelati. Doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem. Sos redukujemy, następnie miksujemy za pomocą blendera na gładką i jednolitą masę. Ponownie zagotowujemy. Delikatnie przestudzamy.
Na pizzę wykładamy sos, układamy pokrojoną na grube kawałki paprykę, kilka kawałków pokrojonej drugiej połowy cebuli, posypujemy kaparami oraz porwanymi na kawałki przysmakami kresowymi.
Pizzę przekładamy wraz z papierem do pieczenia na blachę, wkładamy do piekarnika na 10-15 minut (pizza powinna się zrumienić na brzegach i zrobić chrupiąca).
Chwilę przed ukończeniem czasu pieczenia wykładamy na pizzę ser niebieski, wkładamy pizzę do piekarnika do momentu, aż ser się rozpuści (mniej więcej 2 minuty).
Pesto z rukoli
1 ząbek czosnku siekamy, dodajemy starty na tarce lub posiekany ser grana padano, pistacje oraz posiekaną rukolę (niewielką część rukoli pozostawiamy do dekoracji). Dodajemy oliwę z oliwek, całość miksujemy.
Pizzę polewamy pesto, dekorujemy rukolą i oliwą z oliwek.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza xxl
Idealne ciasto, delikatna mozzarella, złocisty ser gouda, świeża cukinia, pachnąca bazylia... Taka powinna być pizza!
Banica xxl
Zawijane, wypełnione słonym serem ciasto to esencja kuchni bułgarskiej. Wraz z sałatką stanowi idealny pomysł na obiad.
Muffiny o smaku pizzy
Kto powiedział, że muffiny muszą być słodkie? Wypróbuj przepis na ciasteczka o smaku pizzy z salami i mozzarellą.
Quiche z pomidorami, papryką, kozim serem i kindziukiem
Potraktuj ten przepis jako zaproszenie do eksperymentów, aby za każdym razem przygotowywać trochę inną potrawę.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Placek cebulowy
- Grillowana kukurydza
- Pierś z gęsi z sosem piernikowym
- Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
- Zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki
- Prawdziwa musaka z grecką sałatką Lefterisa i Karola
- Cassolette z łososiem i ziemniakami
- Aromatyczna mieszanka do kawy lub herbaty
- Pizza z cukinią
- Cytrynowe kotlety z kaszy bulgur
- Babka marmurkowa
- Tacos z jackfruitem w stylu carnitas
- Pizza z tortilli
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Placuszki ziemniaczane
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Filety rybne z pikantną salsą pomidorową
- Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami
- Pierogi z mięsem
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Brownie z chałwą
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Wykwintne roladki rybne
- Pesto z papryki
- Babeczki leśny mech
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (34)
736 dni temu
mmm... wizualnie bardzo zachęcająca, dodaje do listy a Pana przepisy to zawsze strzał w dziesiątke, więc pizza musi się udać, nie zakładam żadnej innej opcji że może być inaczej :)
odpowiedz
3245 dni temu
jeeeeeeeeeeeeeeeaaaaaaaaaaaa bbbbbbbeeeeeeeeeeeeejjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjbbbbbbbbbbbbbbbbeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
odpowiedz
3573 dni temu
Krytyk, jak najbardziej. Na koniec trochę parmezanu i spaghetti gotowe :)
odpowiedz
3575 dni temu
Ciasto żytnio-pszenne z otrębami bardzo mi smakowało. Sos pomidorowo kaparowy wyśmienity. Jestem ciekawy czy pasowałby do spaghetti
odpowiedz
3662 dni temu
Marcinie, rzeczywiście razowe ciasto wyrasta nieco słabiej niż klasyczne ciasto na pizzę.
odpowiedz
3663 dni temu
Pizza naprawde smaczna i niecodzienna, zarowno ciasto jak i gorne przybranie. Jedynie ciasto troche nie bardzo chcialo rosnac, a na pewno duzo mniej i wolniej niz normalne ciasto do pizzy. I chyba trzeba rozwalkowac duzo cieniej niz Karol proponuje, zrobilem bardzo cienko a i tak wyszla nie taka bardzo cienka
odpowiedz
3774 dni temu
Drogi Gościu, w przepisie używamy 500g mieszanki, z której wychodzą 3 duże pizze. Każda z nich ma 972 kalorie. Optymalną, zalecaną przez nas porcją, jest połowa pizzy. Przypominamy, że pizza Karola Okrasy składa się z wartościowych produktów, które dostarczają naszemu organizmowi moc składników odżywczych. W każdej diecie, prócz kaloryczności ważna jest również jakość posiłku. Mąka żytnia, mnóstwo warzyw, cenna oliwa, zioła i przyprawy stymulujące trawienie oraz wysokiej jakości ser i wędlina wysokomięsna sprawiają, że każda kaloria jest cenna. Na co dzień polecamy lżejsze dania, ale jeśli ktoś lubi pizzę – zdecydowanie powinien wybierać taką, która dostarczając kalorii robi to w jak najbardziej korzystny sposób.
odpowiedz
3777 dni temu
Sama mieszanka do wypieku chleba ma ponad 1000 kcal, więc nie wprowadzajcie ludzi w błąd, kaloryczność tyczy się jednej pizzy, a nie trzem.
odpowiedz
3851 dni temu
Drogi Gościu, w tym przypadku pod hasłem "porcji" określona jest kaloryczność całego dnia. A składniki wyżej wymienione wystarczają na 3 pizze. Także 927 kalorii odpowiada trzem pizzom.
odpowiedz
3861 dni temu
1000 kcal porcja? trochę sporo jak na polecane przez dietetyka...
odpowiedz
3943 dni temu
Mi ciasto wyrosło (choć przyznaję, że nie aż tak bardzo jak w przypadku zwykłej pszennej mąki i świeżych drożdży), rozwałkowałam troszkę cieniej niż 1 cm, ale blisko i było pysznie! :) nie mniej jednak nie nadaje się do odgrzania na drugi dzień ;) boki pizzy gdzie nie było sosu i/lub farszu były jak podeszwa :) więc zachęcam do jedzenia świeżej :)
odpowiedz
3949 dni temu
Ja mam zawsze mąkę pszenną pełnoziarnistą i już robiłam kilka razy z niej pizze. Na 350g mąki dałam 30g drożdży. Wychodzą z tego dwie pizze. To prawda, że trzeba cieniej niż 1cm. 0,5cm lub mniej. 1cm ciasto będzie za grube. Cienkie wychodzi bardzo chrupiące. Ogólnie pizza bardzo, bardzo dobra!!! Proponuję przyprawić paprykę (sól), bo mimo że jest aromatyczna, jest mdła. Jak dosoliłam było o wiele lepiej! Nie obierałam ze skórki. Pesto zrobiłam z bazylii i nie dawałam sera grana padano. Nie lubię pomidorów pelati z puszki, więc dałam trzy/cztery zwykłe pokrojone pomidory do sosu.
odpowiedz
3950 dni temu
Mnie ciasto, niestety, nie wyrosło :(
odpowiedz
3951 dni temu
Wałkowanie ciasta na grubość 1 cm to nieporozumienie. To musi być mniej niż 0,5 cm zdecydowanie ! Ciasto wychodzi ciężkie z tej mieszanki musi być bardzo cienkie inaczej jest źle. Reszta przepisu ok - fajnie że Karol dodaje od siebie uwagi dla początkujących (dla mnie) np.: można dodać więcej wody do ciasta.
odpowiedz
3952 dni temu
I jak Ktoś ją już zrobił?? nie jest twarde ciasto?? Ja nie mam niestety miksera żeby ciasto wyrobić... bede musiala ręcznie...
odpowiedz
3953 dni temu
To dziś kupię:D i dziś zrobię:)))
odpowiedz
3953 dni temu
Często kupowałam mieszankę do wypieku chleba w lidlu, nigdy nie pomyślałam, ze można zrobić z niej pizze, fajny pomysł :)
odpowiedz
3954 dni temu
Natalia, mieszanka, której używa Karol to mieszanka do wypieku chleba pszenno-żytniego o nazwie "Brauenbrot"
odpowiedz
3954 dni temu
No właśnie jaka to mąka?? Bo chce dziś zrobić....
odpowiedz
3954 dni temu
jak dokłądnie nazywa się ta mieszanka? do wypieku chleba wiejskiego, ciabatty, rustykalnego czy słonecznikowego ?
odpowiedz
3956 dni temu
jakby nie mozna dac normalnego przepisu na pizze bez mieszanki....
odpowiedz
3956 dni temu
W przypadku użycia zwykłej mąki razowej polecamy dodać około 50 g drożdży.
odpowiedz
3956 dni temu
A jaką ilość drożdzy dodać, żeby upiec tą pizze ze zwykłej mąki bez dodatku drożdzy?
odpowiedz
3956 dni temu
Czy ciasto bez drożdzy na pewno podwoi swą objętość?
odpowiedz
3957 dni temu
Czy ta mąka jest wstałej ofercie Lidla ?
odpowiedz
3958 dni temu
Ciasto super,a składniki można dać różne i za każdym razem mamy coś nowego :) Mniam!
odpowiedz
3958 dni temu
a może być mieszanka do wypieku ciabatta ?
odpowiedz
3958 dni temu
Mieszankę do wypieków chleba dostaniecie oczywiście w Lidlu!
odpowiedz
3958 dni temu
Potwierdzamy, mieszanka do wypieku chleba jest z dodatkiem drożdży, dlatego też ciasto rośnie :)
odpowiedz
3958 dni temu
przecież w mące są suche drożdże, dlatego rośnie, oj Gościu, nie oglądałeś uważnie !!
odpowiedz
3958 dni temu
W mieszance do wypieku chleba są drożdże.
odpowiedz
3958 dni temu
A JAK CIASTO WYROŚNIE BEZ DROŻDŻY ???
odpowiedz
3958 dni temu
Chcialam się zapytać o mąkę, można ja kupić w lidlu?
odpowiedz
3959 dni temu
super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
odpowiedz
zobacz wszystkie