Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra/dół).
- formę do tarty
- trzepaczkę
- wałek
- moździerz
- obieraczkę do warzyw
- folię spożywczą
- sitko o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej
Papryki dokładnie umyj, przekrój na pół i pozbaw gniazd nasiennych. Następnie upiecz je w 180°C (20-25 minut), wcześniej polewając je oliwą z oliwek i doprawiając pieprzem i solą. Następnie obierz papryki ze skórki, owiń folią aluminiową lub spożywczą i odstaw na chwilę. Masło wyjmij z lodówki na tyle wcześnie, aby miało temperaturę pokojową w momencie użycia i pokrój na mniejsze części.
Ciasto kruche
Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą, masłem oraz 2 łyżkami wody, wyrabiamy za pomocą miksera (ciasto możemy również wyrabiać ręcznie). Gdy ciasto zacznie odklejać się od brzegów miksera, wyjmujemy je na blat i za pomocą dłoni jeszcze przez chwilę wyrabiamy (by mieć pewność, że wszystkie składniki się dobrze połączyły). Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Farsz
Upieczone i obrane papryki kroimy na mniejsze części, następnie przekładamy je do miski i mieszamy. Dodajemy pomidora pozbawionego skórki i gniazd nasiennych, pokrojonego w drobną kostkę oraz pokrojony w paseczki kindziuk. Całość mieszamy. Doprawiamy białym pieprzem i niewielką ilością soli oraz 2 szczyptami ziół prowansalskich. Całość mieszamy.
Do czystej miski wbijamy jajo, dodajemy śmietanę, niewielką ilość soli i pieprzu. Mieszamy całość za pomocą trzepaczki. Dodajemy kozi serek. Całość mieszamy. Formę wysmarowujemy dokładnie masłem.
Blat posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy, następnie wykładamy nim formę (ciasto powinno przylegać do formy). Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
Na cieście rozprowadzamy farsz, następnie całość zalewamy śmietaną wymieszaną z kozim serem. Za pomocą łyżki równomiernie rozprowadzamy farsz na cieście. Całość posypujemy 3 szczyptami ziół prowansalskich. Quiche wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (góra/dół) na 30-40 minut na dolną kratkę.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na chwilę.
Sałatka
Do miseczki wlewamy 2 łyżki octu winnego, dodajemy biały pieprz, sól oraz 4 łyżki oliwy z oliwek. Całość mieszamy. Do miski przekładamy rukolę, pokrojone na połówki pomidory koktajlowe, pozbawione skórki i pokrojone w cząstki awokado i rozkruszone w moździerzu pistacje. Polewamy przygotowanym winegretem. Całość mieszamy. Za pomocą obieraczki do warzyw ścieramy ser grana padano na sałatkę.
Quiche podajemy z sałatką.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ryba z piekarnika
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Piernik świąteczny
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Świąteczne pierniczki
- Makówki śląskie
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Uszka z grzybami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Guacamole
- Krokiety z mięsem
- Spaghetti carbonara
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (16)
3621 dni temu
Wyszło mega smacznie i wygląda ładnie, a to również ważne :) Ja robiłam Quiche z brokułami i kurczakiem :) http://www.cosnowego.idiks.org/quiche-z-kurczakiem-i-brokulami/
Odpowiedz
3662 dni temu
Przepis fantastyczny, danie bardzo smaczne. Szanowny Lidlu czy moglibyście w przybliżeniu podać wartość kaloryczną tego dania(liczę kalorie ;p)?
Odpowiedz
3661 dni temu
Drogi Gościu, nie mamy takiej opcji, jednak dziękujemy za sugestię!
4291 dni temu
Podobają się nam Wasze kombinacje - jeśli nie lubicie danego składnika, nic nie stoi na przeszkodzie, by zamienić go na jakiś inny :)
Odpowiedz
4294 dni temu
Naprawdę dobra! Zamiast serka koziego dodałam fetę. Jedna z lepszych, jakie jadłam.
Odpowiedz
4298 dni temu
Pyszne i łatwe.
Odpowiedz
4301 dni temu
Zrobiłam! Trochę zmodyfikowałam przepis, bo nie jemy mięsa. Zamiast kindziuka wrzuciłam cukinię pokrojoną na cieniuteńkie plasterki a zamiast sera koziego, dałam serek typu włoskiego. Wyszło przepysznie a na drugi dzień było jeszcze lepsze. Jutro robię lasagne ze szpinakiem a w najbliższym czasie pizzę na cieście razowym:)
Odpowiedz
4301 dni temu
Patrz Pan czego to ludzie nie wymyślą. Pascal jutro robię drugie podejście. Jak mi nic nie wyjdzie to będę dzwonił do Ciebie.
Odpowiedz
4301 dni temu
A Panstwo wiedzą, że napisanie "oliwa z oliewk" to jest błąd językowy? Tzw.masło maslane. Oliwa, to olej z oliwek. Zatem Oliwa z oliwek to po prostu...olej z oliwek zrobiony z oliwek :D
Odpowiedz
4304 dni temu
Powinno być dobre
Odpowiedz
4304 dni temu
Nie podajecie średnicy foremki do tarty
Odpowiedz
4305 dni temu
Dosiu, jeśli nie lubisz smaku koziego sera, możesz zastąpić go kremowym twarożkiem. Należy jednak pamiętać, że twarożek ma znacznie delikatniejszy smak niż ser kozi, przyda się więc nieco więcej przypraw :)
Odpowiedz
4305 dni temu
Bardzo nie lubię sera koziego, czy zamiast tego składnika mogę dać zwykły ser twarogowy np. półtłusty, a jeśli nie to co?
Odpowiedz
4305 dni temu
A mi ciasto wyszło super !!!!! Po Quichu nie zostało nawet okruszka! Danie wchodzi na stałe do mojej księgi przepisów ! :)
Odpowiedz
4305 dni temu
Rozjechało mnie to danie. Ciasto za żadne skarby nie chciało się odkleić od blatu po rozwałkowaniu - robiłem dwukrotnie ciasto od początku. Jakoś je w końcu upchnąłem do formy metodą wycinanek łowickich ale niestety wyszła z tego jajecznica. Ser ze śmietaną w środku miał zbyt rzadką konsystencję.
Odpowiedz
4306 dni temu
nie lubię koziego sera a zamiast tego jaki można dodac
Odpowiedz
zobacz wszystkie