
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- średniej wielkości okrągłą formę do ciasta
- papier do pieczenia
- ryż, kaszę lub groch do obciążenia ciasta
- rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg)
Przygotowanie
Ciasto francuskie układamy na dnie średniej wielkości okrągłej formy, na cieście układamy papier do pieczenia obciążony ryżem.
Spód tarty wypiekamy w temperaturze 200°C przez mniej wiecej 10-15 minut. Następnie zdejmujemy z ciasta papier z ryżem, delikatnie podsuszamy ciasto i dopiekamy jeszcze 5 min.
Sparzony i odsaczony szpinak kroimy w cienkie paski. Szpinak doprawiamy ząbkiem czosnku (drobno zsiekanym).
3 jaja wraz z 2 całymi zółtkami przelewamy do miski. Dodajemy odrobine soli, mielony biały pieprz, słodką śmietankę. Doprawiamy gałką muszkatołową, mieszamy, dodajemy szpinak oraz ser starty na tarce o drobnych oczkach. Dokładnie mieszamy. Na chwile wkładamy do lodówki.
Salami obieramy, kroimy w cienkie plastry. Na przestudzonym cieście układamy salami tak, by jeden plaster zachodził na drugi. Dodajemy śmietanę ze szpinakiem oraz kilka plastrów salami na wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170°C (termoobieg) przez mniej więcej 30-35 minut. Przed włożeniem do piekarnika na samym końcu dodajemy odrobinę soli w płatkach i szczyptę ziół prowansalskich. Quiche możemy podaważ zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta z gruszką i gorgonzolą
Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.

Placek cebulowy
Proste, sycące i smaczne danie na cieście drożdżowym, które jest alternatywą dla klasycznej pizzy. Palce lizać!

Tarta ze szparagami i cebulą
Szukasz niebanalnego pomysłu na szparagi? Zapiecz je z cebulą, masą jajeczną i kruchym ciastem, tworząc pyszną tartę.

Flamiche z porami i serem
Wypróbuj przepis na flamiche - wykwintną tartę porowo-serową, pieczoną na kruchym cieście, podawaną z wyjątkową sałatką.

Komentarze (55)
392 dni temu
Środek ciasta surowy, a brzegi sie palą :((((
odpowiedz
1726 dni temu
trochę mi się ciasto zlistkowało na bokach, mimo obciążenia; nie wiem, czy tak powinno być. ale sam quich obłędny
odpowiedz
1774 dni temu
Wszystko fajnie, ale ciasto francuskie mi wstało i nie dało się z tym nic zrobić pomimo obciążeniem grochem.
odpowiedz
1935 dni temu
Świetna! Goście się zajadali! Połączenie smaków niby proste a jednocześnie wyjątkowe. Od siebie dodałam jedynie pomidory suszone. Mniam.
odpowiedz
1949 dni temu
Ten przepis na jaką wielkośc foremki do tarty jest? Posiadam 28cm foremkę i nie wiem czy z tej proporcji nie zostanie Mi duzo farszu do wypełnienia ciasta. Jak najlepiej mieć formę (wielkość) do zrobienia tej tarty z podanych składników?
odpowiedz
1949 dni temu
Bartas, najlepsza będzie forma o średnicy 24 cm. Jeśli zrobisz w większej, quiche będzie niższe.
2070 dni temu
Slash, zachęcamy do eksperymentowania z przepisem i próbowania różnych serów :) Jeśli szukasz łągodnego smaku, starkuj Petit Saint Paulin z mleka krowiego. Świetnie sprawdzą się również bardziej charakterne sery miękkie, typu camembert i brie (ich nie tarkuj, tylko pokrój na mniejsze kawałki i dołóż je do farszu). Jeśli lubisz wyraźne w smaku sery z niebieską pleśnią, wybierz Bleu Fondant z obecnej oferty francuskiej Lidla :)
odpowiedz
2071 dni temu
Od jutra tydzień francuski w Lidlu, ale sera tomme du pays basque niestety w ofercie nie ma. Czym go mogę zastąpić?
odpowiedz
2077 dni temu
Co prawda zamiast ciasta francuskiego użyłam własnej roboty ciasta kruchego, ale wyszło idealne! :)
odpowiedz
2083 dni temu
Bartas, w przepisie używamy ciasta francuskiego :)
odpowiedz
2083 dni temu
Mam takie pytanko czy można użyć do tego przepisu ciasta francuskiego ?
odpowiedz
2206 dni temu
Doskonałe !!!!! Robię to co chwile i cały czas zachwyca :)
odpowiedz
2279 dni temu
też zrobiłam ze zwykłym serem żółtym - super, następnego dnia musiałam robić drugą
odpowiedz
2345 dni temu
PYCHA! mimo, że dodałam zwykłego sera gouda i nie miałam śmietany 30% tylko 18% a i tak wyszło wyśmienite:) mąż był zachwycony:) polecam wszystkim fanom szpinaku:)
odpowiedz
2363 dni temu
Jakim innym serem można zastąpić tomme du pays basque? :)
odpowiedz
2480 dni temu
Yogi, dziękujemy za odchudzoną wersję dania!
odpowiedz
2480 dni temu
Danie super choć ze względu na chęć ograniczenia ilości tłuszczy w daniu zamieniłem śmietankę na jogurt naturalny, a kiełbaskę salami na kiełbaskę z indyka(wszystkie produkty idla;o)) ale potrawa mimo wszystko była pyszna wyobrażam sobie jak smakuje wg orginalnych składników:o)
odpowiedz
2561 dni temu
Danie super. Robiłam już kilka razy, bo lubię szpinak. Zamiast salami orzechowego daję zwykłe lub paprykowe. A zamiast ciasta daję jedną tortillę, która idealnie pasuje do mojej formy - być może odbiegam tym od tartowej ideologii, ale dzięki temu danie jest, w moim odczuciu, jeszcze lżejsze.
odpowiedz
2567 dni temu
Jak lubicie: na zimno czy na ciepło?
odpowiedz
2595 dni temu
Kasiu, tak, jedna warstwa ciasta będzie wystarczająca.
odpowiedz
2601 dni temu
Czy jedna warstwa ciasta francuskiego (gotowego) wystarczy na spód?
odpowiedz
2603 dni temu
Zrobiłam i wyszło pyszne! Zamiast salami z orzechami dodałam salami pepperoni, moim zdaniem pasuje równie dobrze jak to z orzechami.
odpowiedz
2628 dni temu
Rewelacja :-)
odpowiedz
2650 dni temu
Ale apetyczna, na pewno wypróbuję :) jakoś muszę uzbierać te rachunki na książkę kucharską :)
odpowiedz
2651 dni temu
Viola, skoro z przepisu na quiche jesteś zadowolona, to może następnym razem wypróbujesz pokrewną potrawę - flamiche z porami i serem? https://kuchnialidla.pl/product/flamiche-z-porami-i-serem
odpowiedz
2651 dni temu
danie ekstra, wszyscy byli zachwyceni :) z tych składników wyszły mi dwie tarty a na wierzch dodatkowo ułożyłam po kilka plasterków sera cammembert ( mocno intensywny w smaku i zapachu z francuskiego tygodnia w lidlu)
odpowiedz
2655 dni temu
czym zaskoczuc mezczyzne,pomidory suszone i?pomózcie prosze
odpowiedz
2659 dni temu
rewelacyjne danie, pychota, dochodzi mi kolejne danie na wykorzystanie szpinaku, na pewno powtórzę to danie , p.s. ja rozbiłam z 450 g mrożonego szpinaku i wystarczyło w zupełności i użyłam jednego opakowania ciasta francuskiego.
odpowiedz
2672 dni temu
Filip wszystko zależy od wielkości tortownicy, być może w Twoim przypadku wystarczą dwa opakowania ciasta. Należy je ułożyć w taki sposób, by jedna krawędź lekko nachodziła na drugą.
odpowiedz
2674 dni temu
Potrawa jest doskonała. Zrobiłam ją już parę razy i przekazuje przepis dalej. Z przepisu wychodzi mi duża tortownica i muszę dłużej piec ponieważ farsz jest rzadki. Ale warto .Polecam.
odpowiedz
2675 dni temu
Mam pytanie w przepisie podane jest 600g ciasta francuskiego, jedno opakowanie to 275g, z ilu opakowań powinienem zrobić ciasto (z dwóch?) i jak jest złączyć (rozwałkować razem, czy położyć jedno na drugim?) Z góry dziękuje za pomoc.
odpowiedz
2680 dni temu
Wczoraj zrobiłam i generalnie smaczne, ale wg mnie za dużo szpinaku, poza tym chyba smaczńiejsze byłoby na kruchym cieście. Polecam Ale po tygodńiu francuskim w Lidlu raczej cieżko będzie znaleźć ten ser i salami...
odpowiedz
2688 dni temu
Za dużo ciasta francuskiego
odpowiedz
2694 dni temu
Musi być pyszne i ładnie wygląda. Trzeba będzie spróbować to upiec.
odpowiedz
2695 dni temu
wczoraj robiłam, pyszne!!!!:) dodałam suszonych pomidorów - wyszło idealnie
odpowiedz
2701 dni temu
Przepysznie idealne
odpowiedz
2702 dni temu
Wygląda bardzo apetycznie
odpowiedz
2703 dni temu
Dokładnie tak - należy dać trzy jajka w całości oraz dwa dodatkowe żółtka.
odpowiedz
2703 dni temu
ja dodałam 3 całe jajka i dwa żółtka tak zrozumiałam. Danie było rewelacyjne wszyscy domownicy i mali i duzi się zajadali.
odpowiedz
2704 dni temu
ile tych jaj? 3 czy 5? :)
odpowiedz
2704 dni temu
w smaku pychota, ale... kupiłem w lidlu szpinak mrożony ze śmietaną. Nie dodawałem więc śmietany w ogóle. I po wyjęciu z piekarnika szpinak zaczął się lekko rozlewać
odpowiedz
2704 dni temu
Podane proporcje są odpowiednie dla dużej tortowinicy (ok. 25-28 cm średnicy).
odpowiedz
2704 dni temu
salami z orzechami jest rewelacyjne w smaku.
odpowiedz
2704 dni temu
Na jaki wymiar blaszki jest ta tarta?
odpowiedz
2704 dni temu
Czy 600 g ciasta francuskiego i 0,6 l śmietanki 30% to nie za dużo?
odpowiedz
2705 dni temu
Pyszne.Domownicy zajadali się ze smakiem.
odpowiedz
2706 dni temu
Zrobiłam wczoraj i wyszło pyszne! Polecam, super przepis!
odpowiedz
2706 dni temu
ja do tart czy quiche zazwyczaj robię ciasto kruche: 250g przesianej mąki 125g solonego masła (lub masło niesolone i pół łyżeczki soli) 1 żółtko 50ml zimnej wody najlepiej wyrobić w robocie (lub bardzo szybko zagnieść), podpiec przed nałożeniem farszu - tak jak radził Karol. polecam!
odpowiedz
2706 dni temu
A jaki jest przepis na pół kruche ciasto zamiast francuskiego?
odpowiedz
2707 dni temu
Ja kupuję tylko w Lidlu ciasto francuski,jest przepyszne i nie drogie.
odpowiedz
2707 dni temu
Tak, w Lidlu można kupić gotowe ciasto francuskie :)
odpowiedz
2708 dni temu
Fajny i nie skomplikowany przepis, jutro kupię salami w lidlu i oczywiście ciasto Linessa :)
odpowiedz
2708 dni temu
Tciasto francuskie zwykle. W paczce :)
odpowiedz
2708 dni temu
a skąd ciasto francuskie? Gotowe czy jak?
odpowiedz
2708 dni temu
W końcu coś dla mnie:) wygląda pysznie - szkoda że promocja od poniedziałku- ale chyba nie wytrzymam i kupie produkty już dziś - więcej takich dań poproszę:)
odpowiedz
zobacz wszystkie