Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto
Przesianą mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło, jajo i sól posiekać, przełożyć na stolnicę lub na blat, siekać aż utworzą się grudki, potem krótko wyrabiając, zagnieść.
Wskazówka: W razie potrzeby do ciasta można dodać łyżkę bardzo zimnej wody.
Z ciasta zrobić kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Szparagi
Szparagi umyć, obrać i usunąć zdrewniałe końcówki. Obgotować w osolonej wodzie, ale niezbyt długo, około 5 minut, bo szparagi będą się jeszcze piec. Odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę, zieloną część dymki posiekać, białą część pokroić tak jak cebulę.
Śmietankę wymieszać z jajkami, mąką, solą i pieprzem.
Co dalej
Formę do tarty (lub tortownicę) o średnicy 26-28 cm wysmarować masłem.
Ciasto wyjąć z lodówki, wywałkować z niego koło o średnicy o kilka centymetrów większej niż średnica formy.
Wyłożyć formę ciastem. Ciasto posypać posiekaną cebulką i ułożyć na niej szparagi.
Całość zalać śmietaną z jajkami. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 min, na złoty kolor, w temperaturze 180°C.
Zobacz podobne
przepisy
Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Szybka w przygotowaniu i lekka tarta. Soczyste pomidory, delikatna mozzarella, wyrazisty łosoś na kruchym cieście.
Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.
Tarta z gruszką i gorgonzolą
Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.
Tarta cytrynowa
Tym razem zachęcamy do przygotowania pysznego deseru. Tarta cytrynowa to nasza propozycja dla wszystkich łasuchów.
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
205 dni temu
Wkradł się błąd- 200 g mąki w farszu i łyżka mąki w cieście
odpowiedz
811 dni temu
Polecam to ciasto do tarty, stosuję go do wypieków wytrawnych i do słodkich. Solę czasem mniej, czasem wcale - i najważniejsze, nigdy go nie podpiekam.
odpowiedz
2106 dni temu
To jest sztos! Sekretem tego dania jest dobrze doprawiony sos: sól ziołowa nadaje tutaj "kropki nad i". Dlatego, jeśli przygotowujecie tę tartę i chcecie uniknąć rozczarowania, sprawdźcie smak sosu! Jeśli sam sos Wam smakuje, cała tarta także będzie pyszna. Już nie mogę się doczekać sezonu szparagowego: maj/czerwiec - przedsionek lata :) a w okresie zimowym, polecam szparagi ze słoika! PS skracają znacznie czas przygotowania dania ;)
odpowiedz
2879 dni temu
Do mieszanki z jajek i smietanki dodalam 2 zabki przetartego czosnku, troche oregano i tymianku, asam wierzch posypalam kozim serem. wyszlo pycha, ale wydaje mi sie ze bez tych dodatkow mogloby byc faktycznie bezssmakowe
odpowiedz
2879 dni temu
Świetnie dodatki!
3850 dni temu
zrobiłam, dodałam od siebie wędzonego łososia. Była pyszna, polecam, tutaj moja tarta http://niebieskapistacja.blox.pl/2014/05/Tarta-ze-szparagami-i-lososiem.html
odpowiedz
3863 dni temu
Jest dobre, ale pod warunkiem że do środka dodamy posiekaną polędwice sopocką lub boczek, a na wierzch damy pokrojone w plastry pomidory :)
odpowiedz
4194 dni temu
zrobiłam ostatnio....nikomu nie smakowało:-( Mdłe, generalnie bez smaku
odpowiedz