Tarta ze szparagami i cebulą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Ciasto

Przesianą mąkę, pokrojone w kostkę masło, jajo i sól posiekać, przełożyć na stolnicę lub na blat, siekać aż utworzą się grudki, potem krótko wyrabiając, zagnieść.

Z ciasta zrobić kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.

Szparagi

Szparagi umyć, obrać i usunąć zdrewniałe końcówki. Obgotować w osolonej wodzie, ale niezbyt długo, około 5 minut, bo szparagi będą się jeszcze piec. Odcedzić.

Cebulę pokroić w kostkę, zieloną część dymki posiekać, białą część pokroić tak jak cebulę.

Śmietankę wymieszać z jajkami, mąką, solą i pieprzem.

Co dalej

Formę do tarty (lub tortownicę) o średnicy 26-28 cm wysmarować masłem.

Ciasto wyjąć z lodówki, wywałkować z niego koło o średnicy o kilka centymetrów większej niż średnica formy.

Wyłożyć formę ciastem. Ciasto posypać posiekaną cebulką i ułożyć na niej szparagi.

Całość zalać śmietaną z jajkami. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 min, na złoty kolor, w temperaturze 180°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    636 dni temu
    Do mieszanki z jajek i smietanki dodalam 2 zabki przetartego czosnku, troche oregano i tymianku, asam wierzch posypalam kozim serem. wyszlo pycha, ale wydaje mi sie ze bez tych dodatkow mogloby byc faktycznie bezssmakowe

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    635 dni temu
    Świetnie dodatki!
  • zauberi zauberi
    1606 dni temu
    zrobiłam, dodałam od siebie wędzonego łososia. Była pyszna, polecam, tutaj moja tarta http://niebieskapistacja.blox.pl/2014/05/Tarta-ze-szparagami-i-lososiem.html

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1619 dni temu
    Jest dobre, ale pod warunkiem że do środka dodamy posiekaną polędwice sopocką lub boczek, a na wierzch damy pokrojone w plastry pomidory :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1950 dni temu
    zrobiłam ostatnio....nikomu nie smakowało:-( Mdłe, generalnie bez smaku

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram