Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
1 jajko, 100 g masła i mąkę zagniatamy razem, aż otrzymamy jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.
W tym czasie kurki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło. Dodajemy grzyby i cebulę, podsmażamy razem, aż grzyby lekko zbrązowieją. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.
4 jajka mieszamy ze śmietaną oraz startym serem. Tymianek drobno siekamy i dodajemy do masy jajecznej. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie łączymy z kurkami. Gotową masą wypełniamy podpieczony spód.
Formę wkładamy ponownie do piekarnika na około 30-40 minut (do momentu aż masa jajeczna odpowiednio się zetnie).
Zobacz podobne
przepisy
Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Szybka w przygotowaniu i lekka tarta. Soczyste pomidory, delikatna mozzarella, wyrazisty łosoś na kruchym cieście.
Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.
Tarta ze szparagami i cebulą
Szukasz niebanalnego pomysłu na szparagi? Zapiecz je z cebulą, masą jajeczną i kruchym ciastem, tworząc pyszną tartę.
Tartaletki ze szpinakiem
Prosta przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, kilka dodatków i gotowe!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
- Flamiche z porami i serem
- Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana
- Zupa rybna z karpia
- Eklery kawowe
- Sycące muffinki z kukurydzą i szynką
- Poduszeczki brzoskwiniowe
- Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
- Ciasto śliwkowe z orzechami z nerkowca
- Risotto z krewetkami i szafranem
- Tarta z Linzu
- Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
- Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami
- Wegetariańskie leczo z kurkami
- Spaghetti alla puttanesca
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto z profiterolkami
- Miniomlety pomidorowe
- Palia w cytrynach
- Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem
- DESER SZAMPAŃSKI
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
- Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
- Kiszone buraki z anyżem i goździkami
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Burger z sandaczem z sosem z kaparów
- Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami
Komentarze (28)
2260 dni temu
Witam, chciałabym zrobić dokładnie według przepisu, jeśli chodzi o tartę i śmietanę, ale niestety jedyny składnik jakiego nie mam i nie mogę nigdzie dostać to kurki, czym o tej porze mogłabym je zastąpić żeby wyszło równie smaczne i pasowało do reszty składników z przepisu ?
odpowiedz
2259 dni temu
Trudno jest zastąpić główny składnik dania, zwłaszcza tak charakterystyczny. Zachęcamy do wypróbowania przepisów na inne tarty - mamy całkiem duży wybór :) https://kuchnialidla.pl/przepisy/dania-glowne?q=tarta
1654 dni temu
ja użyłam maślaków i też było ok
1099 dni temu
Zamiast kurek , pieczarki , zamiast śmietany jogurt grecki gęsty tylko nie z biedronki, do tart czyli ciasta szczypta soli jeśli z kurkami to kurki podsmażone z cebulą i koperek nigdy ziołanzabiją smak kurek
2347 dni temu
Witam, czy ma pan przepis tarty ze kurczakem?
odpowiedz
2347 dni temu
Wypróbuj ten przepis: https://kuchnialidla.pl/quiche-z-pieczarkami-i-kurczakiem
2468 dni temu
Hejka, a ja wczoraj przepis zrobiłam i wyszło super. Do kurek dodałam 2 podgrzybki z lasu i duuża garść szpinaku z pola. Ponieważ nadzienia było więcej, zmniejszyłam ilość masy jajecznej, inaczej wylałaby sie z formy. Co do ciasta to dodałam szczypte soli morskiej, jej brak wydawał mi się podejrzany, I podpiekałam dłużej niż 15 min (to zalezy jaki masz piekarnik). Wyszło fajne, kruche ciasto :>
odpowiedz
2607 dni temu
Robiłam tartę poraz pierwszy. Zdziwiłam się że w przepisie na ciasto nie ma soli. Nie dodałam ani grama i ciasto wyszło niesmaczne, mdłe, jak zakalec. Trzeba zmodyfikować ten przepis bo ciężko to zjeść.
odpowiedz
2766 dni temu
Podobno ser kozi lub mozzarella pasują w połączeniu z kurkami :)
odpowiedz
2811 dni temu
Jakim serem mogę zastapić grana padano? Chodzi mi o ser dostępny w większości sklepów. :)
odpowiedz
2811 dni temu
Sprawdzi się tutaj każdy twardy ser, w tym parmezan :)
1830 dni temu
Grana Padano jest chyba akurat najłatwiej dostępnym z parmezanowatych serów w polskich sklepach
3168 dni temu
Zawsze mnie dziwi, dlaczego w przepisach podawana jest śmietana 36 %. Ja takiej w Lidlu nie widzę. Jest tylko Cream 30 %-towy, czyli śmietanka. Czy chodzi o ten produkt?
odpowiedz
3172 dni temu
Drogi Gościu, zamiast tymianku możesz dodać swoje ulubione świeże zioła :)
odpowiedz
3172 dni temu
Co można dodać zamiast tymianku? Nie mogę go jeść :(
odpowiedz
3172 dni temu
Łasuchu, tarta nie jest wyliczona na jedną porcję :)
odpowiedz
3173 dni temu
Co Wy ludziom polecacie?!?!?! Obliczcie kalorie. To jest szaleństwo.
odpowiedz
2491 dni temu
Polecają smaczne potrawy, a nie każdy musi ograniczać dietę, ja w związku z uprawianiem sportu mam takie zapotrzebowanie energetyczne że muszę jeść wysokoenergetyczne posiłki
3175 dni temu
Gościu, oczywiście, że można użyć ciasta francuskiego :)
odpowiedz
3175 dni temu
A można zrobić na cieście francuskim?
odpowiedz
3445 dni temu
Oczywiście, mrożone również się sprawdzą :)
odpowiedz
3445 dni temu
Mam zamrożone kurki. Mogę je wykorzystać? Aga
odpowiedz
3550 dni temu
Elu, średnica formy to około 28 cm.
odpowiedz
3550 dni temu
Podane proporcje są na jaki rozmiar formy do tarty?
odpowiedz
3652 dni temu
Sylwio, zachowaj przepis do późnego lata i wykorzystaj, gdy pojawią się pierwsze kurki!
odpowiedz
3652 dni temu
Polecam, tarta pyszna szkoda, że o tej porze trudno o kurki:)
odpowiedz
3850 dni temu
Jest pyszna i łatwa w przygotowaniu - polecam
odpowiedz
3866 dni temu
Jutro wieczorem wezmę się za jej przygotowanie,pewnie jest pysznaa :)
odpowiedz
zobacz wszystkie