
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
1 jajko, 100 g masła i mąkę zagniatamy razem, aż otrzymamy jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.
W tym czasie kurki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło. Dodajemy grzyby i cebulę, podsmażamy razem, aż grzyby lekko zbrązowieją. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.
4 jajka mieszamy ze śmietaną oraz startym serem. Tymianek drobno siekamy i dodajemy do masy jajecznej. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie łączymy z kurkami. Gotową masą wypełniamy podpieczony spód.
Formę wkładamy ponownie do piekarnika na około 30-40 minut (do momentu aż masa jajeczna odpowiednio się zetnie).
Zobacz podobne
przepisy
Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Szybka w przygotowaniu i lekka tarta. Soczyste pomidory, delikatna mozzarella, wyrazisty łosoś na kruchym cieście.

Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.

Tarta ze szparagami i cebulą
Szukasz niebanalnego pomysłu na szparagi? Zapiecz je z cebulą, masą jajeczną i kruchym ciastem, tworząc pyszną tartę.

Tartaletki ze szpinakiem
Prosta przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, kilka dodatków i gotowe!

Komentarze (27)
1153 dni temu
Witam, chciałabym zrobić dokładnie według przepisu, jeśli chodzi o tartę i śmietanę, ale niestety jedyny składnik jakiego nie mam i nie mogę nigdzie dostać to kurki, czym o tej porze mogłabym je zastąpić żeby wyszło równie smaczne i pasowało do reszty składników z przepisu ?
odpowiedz
1152 dni temu
Trudno jest zastąpić główny składnik dania, zwłaszcza tak charakterystyczny. Zachęcamy do wypróbowania przepisów na inne tarty - mamy całkiem duży wybór :) https://kuchnialidla.pl/przepisy/dania-glowne?q=tarta
547 dni temu
ja użyłam maślaków i też było ok
1240 dni temu
Witam, czy ma pan przepis tarty ze kurczakem?
odpowiedz
1240 dni temu
Wypróbuj ten przepis: https://kuchnialidla.pl/quiche-z-pieczarkami-i-kurczakiem
1361 dni temu
Hejka, a ja wczoraj przepis zrobiłam i wyszło super. Do kurek dodałam 2 podgrzybki z lasu i duuża garść szpinaku z pola. Ponieważ nadzienia było więcej, zmniejszyłam ilość masy jajecznej, inaczej wylałaby sie z formy. Co do ciasta to dodałam szczypte soli morskiej, jej brak wydawał mi się podejrzany, I podpiekałam dłużej niż 15 min (to zalezy jaki masz piekarnik). Wyszło fajne, kruche ciasto :>
odpowiedz
1500 dni temu
Robiłam tartę poraz pierwszy. Zdziwiłam się że w przepisie na ciasto nie ma soli. Nie dodałam ani grama i ciasto wyszło niesmaczne, mdłe, jak zakalec. Trzeba zmodyfikować ten przepis bo ciężko to zjeść.
odpowiedz
1659 dni temu
Podobno ser kozi lub mozzarella pasują w połączeniu z kurkami :)
odpowiedz
1704 dni temu
Jakim serem mogę zastapić grana padano? Chodzi mi o ser dostępny w większości sklepów. :)
odpowiedz
1704 dni temu
Sprawdzi się tutaj każdy twardy ser, w tym parmezan :)
723 dni temu
Grana Padano jest chyba akurat najłatwiej dostępnym z parmezanowatych serów w polskich sklepach
2061 dni temu
Zawsze mnie dziwi, dlaczego w przepisach podawana jest śmietana 36 %. Ja takiej w Lidlu nie widzę. Jest tylko Cream 30 %-towy, czyli śmietanka. Czy chodzi o ten produkt?
odpowiedz
2065 dni temu
Drogi Gościu, zamiast tymianku możesz dodać swoje ulubione świeże zioła :)
odpowiedz
2065 dni temu
Co można dodać zamiast tymianku? Nie mogę go jeść :(
odpowiedz
2065 dni temu
Łasuchu, tarta nie jest wyliczona na jedną porcję :)
odpowiedz
2066 dni temu
Co Wy ludziom polecacie?!?!?! Obliczcie kalorie. To jest szaleństwo.
odpowiedz
1384 dni temu
Polecają smaczne potrawy, a nie każdy musi ograniczać dietę, ja w związku z uprawianiem sportu mam takie zapotrzebowanie energetyczne że muszę jeść wysokoenergetyczne posiłki
2068 dni temu
Gościu, oczywiście, że można użyć ciasta francuskiego :)
odpowiedz
2068 dni temu
A można zrobić na cieście francuskim?
odpowiedz
2338 dni temu
Oczywiście, mrożone również się sprawdzą :)
odpowiedz
2338 dni temu
Mam zamrożone kurki. Mogę je wykorzystać? Aga
odpowiedz
2443 dni temu
Elu, średnica formy to około 28 cm.
odpowiedz
2443 dni temu
Podane proporcje są na jaki rozmiar formy do tarty?
odpowiedz
2545 dni temu
Sylwio, zachowaj przepis do późnego lata i wykorzystaj, gdy pojawią się pierwsze kurki!
odpowiedz
2545 dni temu
Polecam, tarta pyszna szkoda, że o tej porze trudno o kurki:)
odpowiedz
2743 dni temu
Jest pyszna i łatwa w przygotowaniu - polecam
odpowiedz
2759 dni temu
Jutro wieczorem wezmę się za jej przygotowanie,pewnie jest pysznaa :)
odpowiedz
zobacz wszystkie