Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • formę do tarty
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C

Krok 1: Wyrabiamy ciasto

Wyrabiamy ciasto

Mąkę przesiewamy i wykładamy na stolnicę. Dodajemy masło w kawałkach i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę, sól i szybko zarabiamy ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 20 minut.

 

 

Krok 2: Wykładamy formę ciastem

Wykładamy formę ciastem

Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Na cieście rozkładamy papier do pieczenia i obciążamy ryżem lub fasolą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez około 10 minut. Wyjmujemy, usuwamy obciążenie i ostudzamy.

 

 

Krok 3: Układamy ser na quiche’u

Układamy ser na quiche’u

Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy w półplasterki i smażymy na złoto, odparowując wodę. Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki mieszamy razem i studzimy. Jaja łączymy ze śmietaną, doprawiamy gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem. Wykładamy farsz na ciasto, zalewamy masą jajeczną i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia rozkładamy ser i zapiekamy.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    289 dni temu
    czy ser Carre de l’Est można zastąpić innym?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    289 dni temu
    Oczywiście! Postaw na camembert lub mozzarelle :)
  • Gość Gość
    296 dni temu
    Jaką średnice ma forma do tarty w tym przepisie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    293 dni temu
    Około 26-28 cm :)
  • Gość Gość
    331 dni temu
    Pycha

    odpowiedz

  • Gość Gość
    335 dni temu
    Na jaki ser można zamienic by danie było nadal smaczne ? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    335 dni temu
    Możesz użyć sera camembert lub kilku plastrów mozzarelli :)
  • Gość Gość
    339 dni temu
    Zamiast pieczarek, dałam kurki, zamiast cebuli-por, zamiast sera Carre de l’Est – camembert. Według mnie ciasto trzeba piec dłużej... Zdecydowanie dłużej, jednak okazało się to dopiero, gdy wyjęłam z piekarnika już gotowe danie. Ale farsz i "sos" super!! Będę wracać do tego przepisu.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram