
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę do tarty
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
Krok 1: Wyrabiamy ciasto
Mąkę przesiewamy i wykładamy na stolnicę. Dodajemy masło w kawałkach i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę, sól i szybko zarabiamy ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
Krok 2: Wykładamy formę ciastem
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Na cieście rozkładamy papier do pieczenia i obciążamy ryżem lub fasolą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez około 10 minut. Wyjmujemy, usuwamy obciążenie i ostudzamy.
Krok 3: Układamy ser na quiche’u
Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy w półplasterki i smażymy na złoto, odparowując wodę. Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki mieszamy razem i studzimy. Jaja łączymy ze śmietaną, doprawiamy gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem. Wykładamy farsz na ciasto, zalewamy masą jajeczną i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia rozkładamy ser i zapiekamy.
Zobacz podobne
przepisy
Quiche lorraine
Słynna wytrawna tarta znana też jako placek lotaryński. Kruchy spód wypełniony masą z boczkiem i cebulą smakuje każdemu.

Quiche ze szparagami
Kruche ciasto, kremowe wypełnienie i delikatne szparagi – oto przepis na klasyczny francuski wypiek. Wygląda i smakuje doskonale!

Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
Warzywny farsz na kruchym spodzie – świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Danie możesz podawać na ciepło lub na zimno.

Tarta ze szparagami i cebulą
Szukasz niebanalnego pomysłu na szparagi? Zapiecz je z cebulą, masą jajeczną i kruchym ciastem, tworząc pyszną tartę.

Zobacz przepisy
na święta
- Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
- Karmelowy sernik z rosą
- Babka bananowa
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Babeczki leśny mech
- Sernik pistacjowy
- Sernik z wiśniami
- Klops z jajkiem
- Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
- Wielkanocna baba drożdżowa
- Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami
- Zakwas na żurek
- Jajka faszerowane z szynką
- Barszcz biały z kiełbasą
- Mazurek królewski
- Pasta jajeczna z awokado
- Warzywna terrina
- Mazurek z masłem orzechowym
- Jajka faszerowane awokado
- Babka na parze
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
1647 dni temu
Ciasto polecam podpiec 10 min. Wtedy nie trzeba dłużej piec całości
odpowiedz
1842 dni temu
Rzeczywisty czas, łącznie z przygotowaniem składników: 3 h 25 min
odpowiedz
2706 dni temu
czy ser Carre de l’Est można zastąpić innym?
odpowiedz
2706 dni temu
Oczywiście! Postaw na camembert lub mozzarelle :)
2005 dni temu
Niestety, nie można... Niejeden próbował...
2713 dni temu
Jaką średnice ma forma do tarty w tym przepisie?
odpowiedz
2710 dni temu
Około 26-28 cm :)
2748 dni temu
Pycha
odpowiedz
2752 dni temu
Na jaki ser można zamienic by danie było nadal smaczne ? Pozdrawiam
odpowiedz
2752 dni temu
Możesz użyć sera camembert lub kilku plastrów mozzarelli :)
2756 dni temu
Zamiast pieczarek, dałam kurki, zamiast cebuli-por, zamiast sera Carre de l’Est – camembert. Według mnie ciasto trzeba piec dłużej... Zdecydowanie dłużej, jednak okazało się to dopiero, gdy wyjęłam z piekarnika już gotowe danie. Ale farsz i "sos" super!! Będę wracać do tego przepisu.
odpowiedz
1567 dni temu
To pewnie zależy od piekarnika
zobacz wszystkie