Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę do tarty
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
Krok 1: Wyrabiamy ciasto
Mąkę przesiewamy i wykładamy na stolnicę. Dodajemy masło w kawałkach i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę, sól i szybko zarabiamy ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
Krok 2: Wykładamy formę ciastem
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Na cieście rozkładamy papier do pieczenia i obciążamy ryżem lub fasolą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez około 10 minut. Wyjmujemy, usuwamy obciążenie i ostudzamy.
Krok 3: Układamy ser na quiche’u
Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy w półplasterki i smażymy na złoto, odparowując wodę. Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki mieszamy razem i studzimy. Jaja łączymy ze śmietaną, doprawiamy gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem. Wykładamy farsz na ciasto, zalewamy masą jajeczną i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia rozkładamy ser i zapiekamy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ryba po japońsku
- Śledź w oleju
- Krokiety z mięsem
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Makówki śląskie
- Łazanki
- Uszka z grzybami
- Ryba z piekarnika
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Mini burgery
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Nuggetsy z kurczaka
- Burek ze szpinakiem
- Świąteczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania




Komentarze (13)
1852 dni temu
Ciasto polecam podpiec 10 min. Wtedy nie trzeba dłużej piec całości
Odpowiedz
2047 dni temu
Rzeczywisty czas, łącznie z przygotowaniem składników: 3 h 25 min
Odpowiedz
69 dni temu
nie żartuj sobie
2912 dni temu
czy ser Carre de l’Est można zastąpić innym?
Odpowiedz
2911 dni temu
Oczywiście! Postaw na camembert lub mozzarelle :)
2211 dni temu
Niestety, nie można... Niejeden próbował...
2918 dni temu
Jaką średnice ma forma do tarty w tym przepisie?
Odpowiedz
2916 dni temu
Około 26-28 cm :)
2954 dni temu
Pycha
Odpowiedz
2957 dni temu
Na jaki ser można zamienic by danie było nadal smaczne ? Pozdrawiam
Odpowiedz
2957 dni temu
Możesz użyć sera camembert lub kilku plastrów mozzarelli :)
2961 dni temu
Zamiast pieczarek, dałam kurki, zamiast cebuli-por, zamiast sera Carre de l’Est – camembert. Według mnie ciasto trzeba piec dłużej... Zdecydowanie dłużej, jednak okazało się to dopiero, gdy wyjęłam z piekarnika już gotowe danie. Ale farsz i "sos" super!! Będę wracać do tego przepisu.
Odpowiedz
1772 dni temu
To pewnie zależy od piekarnika
zobacz wszystkie