Quiche z pieczarkami i kurczakiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę do tarty
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C

Krok 1: Wyrabiamy ciasto

Wyrabiamy ciasto

Mąkę przesiewamy i wykładamy na stolnicę. Dodajemy masło w kawałkach i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę, sól i szybko zarabiamy ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 20 minut.

 

 

Krok 2: Wykładamy formę ciastem

Wykładamy formę ciastem

Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Na cieście rozkładamy papier do pieczenia i obciążamy ryżem lub fasolą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez około 10 minut. Wyjmujemy, usuwamy obciążenie i ostudzamy.

 

 

Krok 3: Układamy ser na quiche’u

Układamy ser na quiche’u

Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy w półplasterki i smażymy na złoto, odparowując wodę. Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki mieszamy razem i studzimy. Jaja łączymy ze śmietaną, doprawiamy gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem. Wykładamy farsz na ciasto, zalewamy masą jajeczną i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia rozkładamy ser i zapiekamy.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    1535 dni temu
    Ciasto polecam podpiec 10 min. Wtedy nie trzeba dłużej piec całości

    odpowiedz

  • Tester Tester
    1730 dni temu
    Rzeczywisty czas, łącznie z przygotowaniem składników: 3 h 25 min

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2594 dni temu
    czy ser Carre de l’Est można zastąpić innym?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2594 dni temu
    Oczywiście! Postaw na camembert lub mozzarelle :)
  • Gość Gość
    1893 dni temu
    Niestety, nie można... Niejeden próbował...
  • Gość Gość
    2601 dni temu
    Jaką średnice ma forma do tarty w tym przepisie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2598 dni temu
    Około 26-28 cm :)
  • Gość Gość
    2636 dni temu
    Pycha

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2640 dni temu
    Na jaki ser można zamienic by danie było nadal smaczne ? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2640 dni temu
    Możesz użyć sera camembert lub kilku plastrów mozzarelli :)
  • Gość Gość
    2644 dni temu
    Zamiast pieczarek, dałam kurki, zamiast cebuli-por, zamiast sera Carre de l’Est – camembert. Według mnie ciasto trzeba piec dłużej... Zdecydowanie dłużej, jednak okazało się to dopiero, gdy wyjęłam z piekarnika już gotowe danie. Ale farsz i "sos" super!! Będę wracać do tego przepisu.

    odpowiedz

  • Aleksandra Laskowska Aleksandra Laskowska
    1455 dni temu
    To pewnie zależy od piekarnika

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!