Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę do tarty
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
Krok 1: Wyrabiamy ciasto
Mąkę przesiewamy i wykładamy na stolnicę. Dodajemy masło w kawałkach i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę, sól i szybko zarabiamy ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
Krok 2: Wykładamy formę ciastem
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Na cieście rozkładamy papier do pieczenia i obciążamy ryżem lub fasolą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez około 10 minut. Wyjmujemy, usuwamy obciążenie i ostudzamy.
Krok 3: Układamy ser na quiche’u
Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy w półplasterki i smażymy na złoto, odparowując wodę. Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki mieszamy razem i studzimy. Jaja łączymy ze śmietaną, doprawiamy gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem. Wykładamy farsz na ciasto, zalewamy masą jajeczną i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia rozkładamy ser i zapiekamy.
Zobacz podobne
przepisy
Quiche lorraine
Słynna wytrawna tarta znana też jako placek lotaryński. Kruchy spód wypełniony masą z boczkiem i cebulą smakuje każdemu.
Quiche ze szparagami
Kruche ciasto, kremowe wypełnienie i delikatne szparagi – oto przepis na klasyczny francuski wypiek. Wygląda i smakuje doskonale!
Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
Warzywny farsz na kruchym spodzie – świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Danie możesz podawać na ciepło lub na zimno.
Tarta ze szparagami i cebulą
Szukasz niebanalnego pomysłu na szparagi? Zapiecz je z cebulą, masą jajeczną i kruchym ciastem, tworząc pyszną tartę.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kompot z suszu z cytryną
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kutia
- Piernik staropolski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Domek z piernika
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
1535 dni temu
Ciasto polecam podpiec 10 min. Wtedy nie trzeba dłużej piec całości
odpowiedz
1730 dni temu
Rzeczywisty czas, łącznie z przygotowaniem składników: 3 h 25 min
odpowiedz
2594 dni temu
czy ser Carre de l’Est można zastąpić innym?
odpowiedz
2594 dni temu
Oczywiście! Postaw na camembert lub mozzarelle :)
1893 dni temu
Niestety, nie można... Niejeden próbował...
2601 dni temu
Jaką średnice ma forma do tarty w tym przepisie?
odpowiedz
2598 dni temu
Około 26-28 cm :)
2636 dni temu
Pycha
odpowiedz
2640 dni temu
Na jaki ser można zamienic by danie było nadal smaczne ? Pozdrawiam
odpowiedz
2640 dni temu
Możesz użyć sera camembert lub kilku plastrów mozzarelli :)
2644 dni temu
Zamiast pieczarek, dałam kurki, zamiast cebuli-por, zamiast sera Carre de l’Est – camembert. Według mnie ciasto trzeba piec dłużej... Zdecydowanie dłużej, jednak okazało się to dopiero, gdy wyjęłam z piekarnika już gotowe danie. Ale farsz i "sos" super!! Będę wracać do tego przepisu.
odpowiedz
1455 dni temu
To pewnie zależy od piekarnika
zobacz wszystkie