Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ziemniaki obieramy i, w zależności od wielkości, kroimy na pół lub w ćwiartki. Pomidory kroimy w plasterki. Prostokątną formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne (około 24 x 34 cm) lekko smarujemy tłuszczem. Ciasto francuskie, podsypane odrobiną mąki, rozwałkowujemy do nieco większego rozmiaru niż forma, a następnie wkładamy do formy. Ciasto nakłuwamy na całej powierzchni widelcem.
Na cieście rozkładamy pomidory, groszek i ziemniaki, lekko solimy. Śmietanę, jajka, mleko, curry mieszamy. Dodajemy sól i pieprz cayenne. Równomiernie rozlewamy na warzywach.
Quiche pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C mniej więcej przez 45 minut. Podajemy gorący lub letni.
Zobacz podobne
przepisy
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
Płaty makaronu przełożone kremowym nadzieniem i skąpane w pomidorowym sosie. To danie podbije serca Twoich gości!
Ciasteczka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą
Wytrawny wypiek z ciasta francuskiego idealny na przyjęcia. Pyszna przekąska, która zachwyca smakiem i wyglądem.
Grillowana sałatka z bakłażana i pomidorów
Lekka i prosta sałatka o ciekawym, głębokim smaku. Na jej przyrządzenie wystarczy jedynie dwadzieścia minut!
Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami
Potrawa rodem z Grecji, uwielbiana we Francji. Ty też pokochasz soczyste pomidory wypełnione, mięsnym farszem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Vichyssoise (zimna zupa z ziemniaków i pora)
- Makowiec na kruchym orzechowym spodzie
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Tortilla de patatas z warzywami
- Caponata – przepis
- Kompot agrestowy
- Omlet biszkoptowy z owocami na 3 sposoby
- Papryka faszerowana kaszą i warzywami
- Kluski francuskie z sosem szpinakowym
- Frittata z brukselką i groszkiem
- Placuszki bez laktozy z szynką
- Nugat z migdałami i pistacjami torrone
- Domowy izotonik
- Muffiny z nasionami konopi
- Trifle truskawkowy z makaronikami
- Kruche ciasto ze śliwkami
- Sos z suszonych grzybów
- Kaczka z chrupiącą skórką
- Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
- Śniadaniowe batoniki czekoladowe
- Twarożek z rzodkiewkami
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
- Szparagi zawijane w szynkę
- Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
- Szparagi z szynką parmeńską
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1708 dni temu
Witam.....Francuskie gotowe ciasto ma olej palmowy ,wiec odpada....Jakie inne ciasto jeszcze pasuje do tego dania ?
odpowiedz
1705 dni temu
Anno, możesz spróbować z ciastem kruchym lub przygotować ciasto francuskie samodzielnie, jeśli nie chcesz używać gotowego produktu.
1614 dni temu
Samemu zrobić ciasto francuskie? To takie trudne?
1858 dni temu
Polecam. To danie jest fantastyczne. Sugeruję dać więcej mleczka mmm pycha mniam mniam. I zamiast 4 to 5 jajek. Ja robiłem na piecyku - grzanie tylko góra 50min, ale wyszło świetne !!!!! żona skakała z zachwytu i chciała jeszcze. A najlepsze były groszkowe kuleczki na górze. papa
odpowiedz
2576 dni temu
Świetne danie na obiad dla całej rodziny. Wszyscy bardzo lubią ziemniaki, więc będą zachwyceni :)
odpowiedz