Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Ziemniaki obieramy i, w zależności od wielkości, kroimy na pół lub w ćwiartki. Pomidory kroimy w plasterki. Prostokątną formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne (około 24 x 34 cm) lekko smarujemy tłuszczem. Ciasto francuskie, podsypane odrobiną mąki, rozwałkowujemy do nieco większego rozmiaru niż forma, a następnie wkładamy do formy. Ciasto nakłuwamy na całej powierzchni widelcem.

Na cieście rozkładamy pomidory, groszek i ziemniaki, lekko solimy. Śmietanę, jajka, mleko, curry mieszamy. Dodajemy sól i pieprz cayenne. Równomiernie rozlewamy na warzywach.

Quiche pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C mniej więcej przez 45 minut. Podajemy gorący lub letni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Michał Michał
    89 dni temu
    Polecam. To danie jest fantastyczne. Sugeruję dać więcej mleczka mmm pycha mniam mniam. I zamiast 4 to 5 jajek. Ja robiłem na piecyku - grzanie tylko góra 50min, ale wyszło świetne !!!!! żona skakała z zachwytu i chciała jeszcze. A najlepsze były groszkowe kuleczki na górze. papa

    odpowiedz

  • Gość Gość
    807 dni temu
    Świetne danie na obiad dla całej rodziny. Wszyscy bardzo lubią ziemniaki, więc będą zachwyceni :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram