
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Naczynie żaroodporne.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
Pomidory
Odcinamy małą część dolnej części pomidorów. Górę pomidorów odcinamy i odkładamy. Za pomocą małego noża oddzielamy miąższ, a następnie łyżeczką wyciągamy go z pomidorów do miseczki. Pomidory obracamy, żeby usunąć z nich resztki soku. Obracamy z powrotem i każdy pomidor w środku doprawiamy solą i pieprzem. Odcięte dolne części wkładamy do środka pomidora.
Farsz
Do miski wrzucamy mięso mielone, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i jeden, bardzo drobno posiekany, ząbek czosnku. Dodajemy mozzarellę pokrojoną w kosteczkę, 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki oraz ostrą paprykę. Farsz wyrabiamy. Doprawiamy pieprzem i solą. Pomidory faszerujemy mięsem, przykrywamy odciętymi czapeczkami, przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą z oliwek (dno naczynia żaroodpornego również), doprawiamy solą, pieprzem, wkładamy do piekarnika na 50 minut.
Sos
Wydrążony miąższ z pomidorów miksujemy, gotujemy, dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy całość i stawiamy na mocnym ogniu. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut. Zredukowany sos pomidorowy ponownie miksujemy, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.
Purée
Gotujemy 700 g obranych i pokrojonych na mniejsze części ziemniaków. Gotujemy do zupełnej miękkości, żeby łatwiej zrobić purée. Do czystego garnka wlewamy olej rzepakowy, na zimny tłuszcz wrzucamy drobno posiekane 2 ząbki czosnku, ugotowane ziemniaki i 100 g śmietany. Całość miksujemy za pomocą blendera. Oliwki kroimy na ćwiartki. 3/4 pokrojonych oliwek dodajemy do purée. Sos wykładamy na talerz, na sosie układamy pomidory. Purée wykładamy na talerz. Dekorujemy oliwkami i natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.

Polędwiczki z suszonymi pomidorami
Soczyste wieprzowe roladki z aromatycznym pomidorowo-ziołowym farszem to przepis na pyszne mięso we włoskim wydaniu.

Żeberka miodowo - pomidorowe
Marynowane i pieczone w piekarniku żeberka - w ten sposób grillowym klimatem możesz cieszyć się przez cały rok!

Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone
Wśród smaków we włoskim stylu pomidory wiodą prym! W tym przepisie zamknięto je w gęstej kremowej zupie z dodatkiem sera mascarpone.

Komentarze (13)
3578 dni temu
Super kompozycja. A sposób doprawienia mięsa - mmm... Z przepisu na farsz wychodzą też świetne mielone;)
odpowiedz
3756 dni temu
polecam wszystkim ten przepis. Danie jest delikatne, idealnie pasuje z puree. Ps: wielkie gratulacje Pascal :)
odpowiedz
3756 dni temu
pyszne
odpowiedz
3800 dni temu
Ja zrobiłam trochę inaczej, zastępując mozzarellę fetą (by uzyskać ostrzejszy smak). REWELACYJNE. Ale najpyszniejszy jest sos - palce lizać!
odpowiedz
3821 dni temu
Coś pysznego...zwiększyłam tylko ilośc przypraw. Smakowało całej rodzince
odpowiedz
3839 dni temu
http://www.ermail.pl/klik/VXZQZWAA
odpowiedz
3840 dni temu
Spokojnie, skórka sama odchodzi. Tak więc bez obaw. Pychotka!
odpowiedz
3842 dni temu
Super.. dwa dni z rzędu robiłem =)
odpowiedz
3843 dni temu
A kiedy szparagi ?
odpowiedz
3844 dni temu
Z upieczonych pomidorów nie będzie schodziła skórka nieprzyjemnie plącząc się w ustach? Może lepiej pomidory przed pieczeniem obrać?
odpowiedz
3844 dni temu
Jeszcze jedno. O jakiej wielkości kulkach mozarelli mowa?
odpowiedz
3844 dni temu
Jeżeli nie gotowe (staram się nie kupować takiego), to jaka wieprzowina i jaka wołowina będą najlepsze?
odpowiedz
3845 dni temu
Pyszne <3
odpowiedz
zobacz wszystkie