
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Naczynie żaroodporne.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
Pomidory
Odcinamy małą część dolnej części pomidorów. Górę pomidorów odcinamy i odkładamy. Za pomocą małego noża oddzielamy miąższ, a następnie łyżeczką wyciągamy go z pomidorów do miseczki. Pomidory obracamy, żeby usunąć z nich resztki soku. Obracamy z powrotem i każdy pomidor w środku doprawiamy solą i pieprzem. Odcięte dolne części wkładamy do środka pomidora.
Farsz
Do miski wrzucamy mięso mielone, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i jeden, bardzo drobno posiekany, ząbek czosnku. Dodajemy mozzarellę pokrojoną w kosteczkę, 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki oraz ostrą paprykę. Farsz wyrabiamy. Doprawiamy pieprzem i solą. Pomidory faszerujemy mięsem, przykrywamy odciętymi czapeczkami, przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą z oliwek (dno naczynia żaroodpornego również), doprawiamy solą, pieprzem, wkładamy do piekarnika na 50 minut.
Sos
Wydrążony miąższ z pomidorów miksujemy, gotujemy, dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy całość i stawiamy na mocnym ogniu. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut. Zredukowany sos pomidorowy ponownie miksujemy, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.
Purée
Gotujemy 700 g obranych i pokrojonych na mniejsze części ziemniaków. Gotujemy do zupełnej miękkości, żeby łatwiej zrobić purée. Do czystego garnka wlewamy olej rzepakowy, na zimny tłuszcz wrzucamy drobno posiekane 2 ząbki czosnku, ugotowane ziemniaki i 100 g śmietany. Całość miksujemy za pomocą blendera. Oliwki kroimy na ćwiartki. 3/4 pokrojonych oliwek dodajemy do purée. Sos wykładamy na talerz, na sosie układamy pomidory. Purée wykładamy na talerz. Dekorujemy oliwkami i natką pietruszki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Łazanki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Przekąski sylwestrowe
- Mini burgery
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierniki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Burek ze szpinakiem
- Jajka na miękko
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (14)
659 dni temu
Przeciętne pomidory są zbyt małe, by zmieścić taką ilość mięsa. Lepiej byłoby podać, ile mają ważyć, niż ile sztuk ma być.
Odpowiedz
4268 dni temu
Super kompozycja. A sposób doprawienia mięsa - mmm... Z przepisu na farsz wychodzą też świetne mielone;)
Odpowiedz
4446 dni temu
polecam wszystkim ten przepis. Danie jest delikatne, idealnie pasuje z puree. Ps: wielkie gratulacje Pascal :)
Odpowiedz
4446 dni temu
pyszne
Odpowiedz
4490 dni temu
Ja zrobiłam trochę inaczej, zastępując mozzarellę fetą (by uzyskać ostrzejszy smak). REWELACYJNE. Ale najpyszniejszy jest sos - palce lizać!
Odpowiedz
4511 dni temu
Coś pysznego...zwiększyłam tylko ilośc przypraw. Smakowało całej rodzince
Odpowiedz
4529 dni temu
http://www.ermail.pl/klik/VXZQZWAA
Odpowiedz
4530 dni temu
Spokojnie, skórka sama odchodzi. Tak więc bez obaw. Pychotka!
Odpowiedz
4532 dni temu
Super.. dwa dni z rzędu robiłem =)
Odpowiedz
4533 dni temu
A kiedy szparagi ?
Odpowiedz
4534 dni temu
Z upieczonych pomidorów nie będzie schodziła skórka nieprzyjemnie plącząc się w ustach? Może lepiej pomidory przed pieczeniem obrać?
Odpowiedz
4534 dni temu
Jeszcze jedno. O jakiej wielkości kulkach mozarelli mowa?
Odpowiedz
4534 dni temu
Jeżeli nie gotowe (staram się nie kupować takiego), to jaka wieprzowina i jaka wołowina będą najlepsze?
Odpowiedz
4535 dni temu
Pyszne <3
Odpowiedz
zobacz wszystkie