Pomidory faszerowane z puree pachnącym czosnkiem i z oliwkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Naczynie żaroodporne.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).

Pomidory

Odcinamy małą część dolnej części pomidorów. Górę pomidorów odcinamy i odkładamy. Za pomocą małego noża oddzielamy miąższ, a następnie łyżeczką wyciągamy go z pomidorów do miseczki. Pomidory obracamy, żeby usunąć z nich resztki soku. Obracamy z powrotem i każdy pomidor w środku doprawiamy solą i pieprzem. Odcięte dolne części wkładamy do środka pomidora.

Farsz

Do miski wrzucamy mięso mielone, pokrojoną w kosteczkę cebulę i jeden, bardzo drobno posiekany, ząbek czosnku. Dodajemy mozzarellę pokrojoną w kosteczkę, 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki oraz ostrą paprykę. Farsz wyrabiamy. Doprawiamy pieprzem i solą. Pomidory faszerujemy mięsem, przykrywamy odciętymi czapeczkami, przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą z oliwek (dno naczynia żaroodpornego również), doprawiamy solą, pieprzem, wkładamy do piekarnika na 50 minut.

Sos

Wydrążony miąższ z pomidorów miksujemy, gotujemy, dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy całość i stawiamy na mocnym ogniu. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut. Zredukowany sos pomidorowy ponownie miksujemy, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.

Purée

Gotujemy 700 g obranych i pokrojonych na mniejsze części ziemniaków. Gotujemy do zupełnej miękkości, żeby łatwiej zrobić purée. Do czystego garnka wlewamy olej rzepakowy, na zimny tłuszcz wrzucamy drobno posiekane 2 ząbki czosnku, ugotowane ziemniaki i 100 g śmietany. Całość miksujemy za pomocą blendera. Oliwki kroimy na ćwiartki. 3/4 pokrojonych oliwek dodajemy do purée. Sos wykładamy na talerz, na sosie układamy pomidory. Purée wykładamy na talerz. Dekorujemy oliwkami i natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Kalimera Kalimera
    1532 dni temu
    Super kompozycja. A sposób doprawienia mięsa - mmm... Z przepisu na farsz wychodzą też świetne mielone;)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1710 dni temu
    polecam wszystkim ten przepis. Danie jest delikatne, idealnie pasuje z puree. Ps: wielkie gratulacje Pascal :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1710 dni temu
    pyszne

    odpowiedz

  • Iwona Rostkowska Iwona Rostkowska
    1754 dni temu
    Ja zrobiłam trochę inaczej, zastępując mozzarellę fetą (by uzyskać ostrzejszy smak). REWELACYJNE. Ale najpyszniejszy jest sos - palce lizać!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1775 dni temu
    Coś pysznego...zwiększyłam tylko ilośc przypraw. Smakowało całej rodzince

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1793 dni temu
    http://www.ermail.pl/klik/VXZQZWAA

    odpowiedz

  • Anna Piotrowiak Anna Piotrowiak
    1794 dni temu
    Spokojnie, skórka sama odchodzi. Tak więc bez obaw. Pychotka!

    odpowiedz

  • csr csr
    1796 dni temu
    Super.. dwa dni z rzędu robiłem =)

    odpowiedz

  • Dominiq Dominiq
    1797 dni temu
    A kiedy szparagi ?

    odpowiedz

  • Krzysiek Krzysiek
    1798 dni temu
    Z upieczonych pomidorów nie będzie schodziła skórka nieprzyjemnie plącząc się w ustach? Może lepiej pomidory przed pieczeniem obrać?

    odpowiedz

  • Paweł Paweł
    1798 dni temu
    Jeszcze jedno. O jakiej wielkości kulkach mozarelli mowa?

    odpowiedz

  • Paweł Paweł
    1798 dni temu
    Jeżeli nie gotowe (staram się nie kupować takiego), to jaka wieprzowina i jaka wołowina będą najlepsze?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1799 dni temu
    Pyszne <3

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram