Ciasto na pizzę
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.

Z mąki, soli, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.

Ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki, dzielimy na 4 porcje i rozwałkowujemy na owalne lub okrągłe pizze. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ulubione składniki, a następnie kolejno pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 225°C mniej więcej przez 18 minut, aż będą chrupiące.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (228)

Avatar
  • JAn JAn
    79 dni temu
    super przepis nawet najczesciej daje na jedna oizze i tez wychodzi!

    odpowiedz

  • kokosowapalma kokosowapalma
    183 dni temu
    najlepszy przepis na ciasto !

    odpowiedz

  • Gość   Gość
    187 dni temu
    Kocham pizze!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    195 dni temu
    2 doroslych i 2 dzieci 6 lat i 9 lat ,robimy 2 x ciasto ,czyli 2 pizze ,zawsze cos zostanie na kolacje do odgrzania

    odpowiedz

  • Gość Gość
    195 dni temu
    2 doroslych i 2 dzieci 6 lat i 9 lat ,robimy 2 x ciasto ,czyli 2 pizze ,zawsze cos zostanie na kolacje do odgrzania

    odpowiedz

  • Gość Gość
    196 dni temu
    ile wychodzi porcji? mam 4-os rodzinę do wyżywienia haha

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    196 dni temu
    Ta ilość ciasta powinna wystarczyć na pizzę dla 4 osób. Jeśli to bardzo głodne osoby z ogromnym apetytem na to danie, możesz podwoić porcję :)
  • kociarz kociarz
    200 dni temu
    super pizza!!!

    odpowiedz

  • Kris Kris
    204 dni temu
    Ciasto super pulchne po upieczeniu.ja dałem 160ml lekko cieplej wody oraz 1/2 lyzeczki soli, bo w oryginale jak dlamnie nie słone.

    odpowiedz

  • Maggie Peggy Maggie Peggy
    279 dni temu
    Twarde, za twarde ciasto, po upieczeniu oczywiście. Dlaczego??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    277 dni temu
    Maggie Peggy, przy cieście na pizzę ważny jest czas poświęcony na jego wyrastanie i pieczenia oraz odpowiednia temperatura pieczenia i błędy na tych etapach zwykle sprawiają, że staje się ono twarde. Czyli: za krótki czas wyrastania, zbyt długie pieczenie, za niska temperatura pieczenia. Jeśli pod tym względem wykonałaś wszystko zgodnie z przepisem, to pozostaje jeszcze kwestia rozczynu, a konkretnie-temperatury wody, której używamy do jego przygotowania. W zbyt gorącej i w zbyt zimnej wodzie drożdże nie zaczną pracować.
  • Ewelina Ewelina
    272 dni temu
    Piekę pizze znacznie krócej, ok.10-12 min. Piekarnik nagrzany do 200 grzałka góra dół (nie termoobieg)
  • Gość Gość
    264 dni temu
    Za dużo mąki, metoda prób i błędów ma tu najlepsze zastosowanie...wtedy wychodzi cienki i chrupiące od spodu. Sugeruję też zakup talerzy do pieczenia pizzy takie z dziurkami :) wtedy piecze się szybciej i efektywniej...
  • Gość Gość
    289 dni temu
    A jaki typ mąki byłby idealny?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    289 dni temu
    Oryginalną włoską pizzę przygotowuje się z mąki typu 00, która charakteryzuje się bardzo wysokim stopniem zmielenia i oczyszczenia. Jest bardzo lekka, a przygotowane z niej ciasto-kruche i delikatne. Ciasto do pizzy można jednak z powodzeniem przygotować na bazie zwykłej mąki pszennej typu 450, 550 lub 600 lub poeksperymentować z mąkami pełnoziarnistymi, łącząc je z mąką pszenną. :) Używanie tych ostatnich wymaga jednak nieco większej wprawy.
  • zembaty66 zembaty66
    295 dni temu
    Ludzie (niektórzy) to jednak debile i analfabeci. Napisane jest "łyżeczka" a kretyn się pyta jaka "łyżka", bo przecież herbatę miesza chochlą to i nie wie...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    298 dni temu
    Łyżeczka to łyżeczka a łyżka to łyżka. W czym problem? Wyraźnie napisane jest

    odpowiedz

  • Gość Gość
    300 dni temu
    fajny przepis - nie napisali czy dodać 1/4 łyżki soli łyżki od herbaty czy łyżki do zupy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    300 dni temu
    Łyżka oznacza łyżkę do zupy, a łyżeczka - do herbaty ;-)
  • Gość Gość
    299 dni temu
    Ewidentnie napisali. 1/4 łyżeczki
  • Gość Gość
    299 dni temu
    Tylko w przepisie jest łyżka czyli ta od zupy a łyżeczka to ta od herbaty ;)
  • Gość Gość
    298 dni temu
    Łyżka zawsze znaczy stołowa, w innym wypadku pisze się łyżeczka - tak wynika z moich doświadczeń 😉
  • Gość Gość
    345 dni temu
    Ciasta na pizze się nie wałkuje!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    335 dni temu
    Oj tam oj tam, walkuje i macuje. I jest super.
  • JAn JAn
    433 dni temu
    Super pizza i najlepsze ciasto!

    odpowiedz

  • Gabriela Gabriela
    514 dni temu
    Jeszcze nigdy nie jadłam lepszej pizzy!!!!!

    odpowiedz

  • Magda Magda
    544 dni temu
    Najlepsze ciasto pod słońcem 😋

    odpowiedz

  • slawek 22 slawek 22
    595 dni temu
    można ciasto przechowywać w lodowce i wykorzystać następnego dnia?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    593 dni temu
    Tak.
  • Gość Gość
    591 dni temu
    Ja dziś zamierzam sprawdzić ;)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    590 dni temu
    Czekamy na relację z efektu!
  • Gość Gość
    601 dni temu
    Zamiast zwykłej mąki użyłam pełnoziarnistej, też się udaje! :)

    odpowiedz

  • JAn JAn
    433 dni temu
    Taka FIT pizza
  • Gość Gość
    622 dni temu
    Czy oliwę można zastąpić olejem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    620 dni temu
    Można, aczkolwiek oliwa ma lepsze walory smakowe :)
  • slawek 22 slawek 22
    626 dni temu
    pizza wyszla bardzo dobra w sobotę robię kolejny raz.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    656 dni temu
    A wody nie trzeba?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    655 dni temu
    Wodę dodajemy - jest ona uwzględniona w treści przepisu :)
  • Gość Gość
    647 dni temu
    Jest napisane, że potrzeba 150 ml ciepłej wody do rozpuszczenia drożdży ;-)
  • Gość Gość
    629 dni temu
    Jest woda, w opisie 150 ml
  • Cool Cool
    664 dni temu
    Składniki dobrane idealnie. Żadnego klejenia do łapek. Rośnie bardzo ładnie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    796 dni temu
    Może być ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    857 dni temu
    Najlepszy przepisz na ciasto do pizzy 😋

    odpowiedz

  • Monika Monika
    877 dni temu
    Fajny prosty przepis, zawsze sie udaje :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    877 dni temu
    Cieszymy się, że do niego wracacie! :)
  • GOSCIU GOSCIU
    968 dni temu
    żenada jednym słowem :)

    odpowiedz

  • Spooszan Spooszan
    993 dni temu
    Jak dla mnie dramat jeżeli chodzi o opis. Tak jakby tłumaczył go Google translator😋

    odpowiedz

  • Damian Damian
    1022 dni temu
    21(!!!) GRAMÓW drożdży?! Może 2,1 g? Chociaż to i tak bardzo dużo jak na tę ilośc mąki. Według regulacji dotyczących zastrzeżonego składu pizzy neapolitańskiej, 3 g świeżych drożdży używa się na niecałe 1,7-1,8 kg mąki i litr wody, z 2-godzinnym pierwszym etapem wyrastania oraz drugim 4-6-godzinnym, dla ciasta podzielonego już na ca. 200 g kule. Ponadto drożdże rozprowadza się tradycyjnie najpierw palcami w mące, która sama w składzie zawiera m.in. pewne ilości glukozy i maltozy, które stanowią pożywkę dla drożdży, a następnie w wodzie z rozpuszczoną w niej już solą, żeby drożdże nie miały w suchym środowisku kontaktu z jej kryształkami, które wraz z dehydratyzacją swojego otoczenia, prowadzą do wyciągnięcia z drożdży ich enzymów, zabijając je tym samym. Polecam zapoznać się z literaturą i nabyć świadomości w obrębie zachowania używanych produktów, zamiast powielać banialuki i niepoparte niczym schematy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1019 dni temu
    Damianie, oczywiście nie jest to przepis na pizzę neapolitańską, ale też nigdzie o tym nie wspominaliśmy. To przepis na podstawowej mące, dostępnej w każdym sklepie, nie używamy tutaj specjalnej mąki do pizzy typu 00. Jest to pizza, którą w szybki i przede wszystkim łatwy sposób każdy przygotuje w domu, bez używania specjalnych produktów, jak i pieca osiągającego znacznie wyższą temperaturę niż te, które większość z nas ma w domach :)
  • Su2 Su2
    1027 dni temu
    Porcja na 10 osób to przynajmniej kilogram mąki. Jak zrobisz więcej to nie problem bo na drugi dzień ciasto jest jeszcze lepsze.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1107 dni temu
    Mam pytanko ile około tych pizz wychodzi? W sensie ile centymetralbo jaka wielkość bo mam plan zrobić na imprezę pizzy ale nie wiem dokońca ile mam zrobic bo nie ma w ogóle cm. Czy ktoś mógłby mi doradzić ile zrobić na 10 osób?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1106 dni temu
    Na 10 osób radzimy podwoić składniki, a nawet potroić :)
  • Gość Gość
    1105 dni temu
    mnie z jednej porcji wychodzą dwie ale gdy chce Pani mniejsze pizzerinki to proszę sobie podzielić na 6 np
  • Gość Gość
    1095 dni temu
    Szczerze nie polecam pizzy na impreze, caly czas siedzi sie w kuchni zamiast z goscmi oO. Ja tak raz zrobilam i ciagle latalam do kuchni i pikarnika zeby sprawdzic czy juz jest ok, a ze do piekarnika wchodza dwie pizze to dlugo to trwalo. Na serio nie polecam.
  • Gość Gość
    1095 dni temu
    Wedle tego przepisu realnie to dwie osoby bo ciasto jest pycha :) mi zawsze wychodzi więcej więc na cały blat do piekarnika rozciągam.
  • Gość Gość
    1083 dni temu
    My z mężem zjadamy taką pizzę, ale na 3 os daje radę. Zależy czy goście lubią zjeść ;)
  • Gość Gość
    1062 dni temu
    Jeden przepis jest na jedną dużą blaszkę. Taka jak na ciasto.
  • Aniela kur Aniela kur
    1125 dni temu
    Super

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1155 dni temu
    Dobry przepis, smaczne ciasto, tylko w czasie przygotowania uwzględniłbym jeszcze godzinę rośnięcia ciasta.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1151 dni temu
    A nie jest uwzględnione ??
  • Gość Gość
    1137 dni temu
    45 minut mi ciasto rosło i było gotowe i całość jak urośnie dziele na dwie części bo z jednej cisto jest grube
  • Aśka Aśka
    1207 dni temu
    Wyszło świetne! Skròcilam tylko czas pieczenia do 12 minut. Pozdrawiam :*

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1237 dni temu
    Dziękuje za bardzo fajny przepis na ciasto na pizze bardzo dobre z tego ciasta pizerinki sie udaly. Zrobilam rzut ekranu zapisałam sobie ten przepis dziękuje kuchnia lidra Kamila

    odpowiedz

  • Asia Asia
    1241 dni temu
    Świetny przepis. Zawsze mój mąż był specjalistą od pizzy teraz dzięki waszemu przepisowi bez problemu mu dorównuje. A przyznam że jeśli chodzi o mnie to naprawdę nie lubię robić ciast bo zawsze nie wychodzą a tu wszystko idealne.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1241 dni temu
    Asiu! Dziękujemy za miłe słowa :)
  • Szczerbatek Szczerbatek
    554 dni temu
    Very good recipe
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    554 dni temu
    ❤️
  • Dawid Dawid
    1276 dni temu
    Bardzo dobre ciasto a po kilku razach można dostosować do siebie.Ja wyrabiam je w automacie do wyrobu chleba i wychodzi wspaniale bez pracy .Już nie zamawiam pizzy na telefon:)

    odpowiedz

  • Zgnieszka Zgnieszka
    1282 dni temu
    Drozdze suche czy w kostce?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1281 dni temu
    Używamy drożdży świeżych, w kostce :)
  • Gość Gość
    1280 dni temu
    Skoro w przepisie jest napisane 21g to znaczy że prawdziwe. Myślenie nie szkodzi :)
  • Gość Gość
    1279 dni temu
    Ja dodaję w kostce. I więcej soli bo wyszło mi mało słone. Dodatkowo daje jeszcze więcej oliwy ale to już wg smaku jak kto lubi.
  • Roksana Roksana
    1318 dni temu
    Czy zamiast oliwy można dodać olej ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1317 dni temu
    Można, aczkolwiek jesteśmy w tym przypadku fanami oliwy :)
  • Gość Gość
    1315 dni temu
    Lepsza oliwa z oliwek
  • Robert Robert
    1308 dni temu
    Tu chodzi o smak. Oliwa jednak dodaje tego czegoś. Oczywiście jeśli nie masz na stanie to lej olej i tyle ;)
  • Gość Gość
    1304 dni temu
    Można, ale zmieni to smak
  • Gość Gość
    1303 dni temu
    To jest to samo
  • Gość Gość
    1286 dni temu
    Nie bo wybuchnie
  • Gość Gość
    1339 dni temu
    Bardzo pyszne ciasto na pizze. Najlepsze jakie do tej pory znalazlam. Dziekuje Lidl :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1334 dni temu
    Jest paskudne
  • Gość Gość
    1345 dni temu
    Czy ktos zapomnial o wodzie lub mleku w przepisie? Na 300 gr maki powinno byc 140~180 ml.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1344 dni temu
    W pierwszym zdaniu przepisu, podajemy informację o rozpuszczeniu drożdży z cukrem w 150 ml wody :)
  • Gość Gość
    1343 dni temu
    ZGADZA SIĘ!
  • Gość Gość
    1342 dni temu
    Przecież w opisie jest już w pierwszym zdaniu: "Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody"
  • Gość Gość
    1364 dni temu
    Czy komuś też wyszło twarde ciasto?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1362 dni temu
    dodaj więcej oliwy:-) pozdrawiam
  • Gość Gość
    1356 dni temu
    dla mnie tez chyba malo wody
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1355 dni temu
    W zależności od rodzaju użytej mąki i jej typu, ilość wody podanej w przepisie może ulec zmianie. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, najlepiej będzie dodać nieco więcej wody. :)
  • Maddalena Adamczyk Maddalena Adamczyk
    1347 dni temu
    Ja obniżyłam temperature do 210. Nastawiam na termoobieg dół i pioke 12 min. Pizza idealna.
  • Gość Gość
    1279 dni temu
    Nie rozwlkowuje sie ciasta bo traci strukture. Ciasto na pizze powinno sie rozciagac palcami.
  • Tomek Tomek
    1379 dni temu
    Ciasto na pizzę nie powinno mieć cukru. Tylko woda, mąka, drożdże, sól. Oliwy też nie potrzeba. Robicie ciasto dzień wcześniej i do lodówki w zamkniętym opakowaniu. Na następny dzień obiad jest w 40 minut. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Arni Arni
    1379 dni temu
    To zależy jakie ciasto do pizzy lubisz. Odrobina cukru jest tu użyta tylko po to aby drożdże ruszyły. A nie po to aby ciasto miało słodki smak.Nie rouzmiem idei wkłądania ciasta drożdżowego do lodówki szczególnie, kiedy nie ma tam grama tłuszczu w Twojej wersji. Co to ma dać? W zimnym drożdże nie pracują wiec to kwestia zwykłęgo przechowania, lepsze na pewno nie będzie. Ja lubię kiedy ciasto na pizzę jest bardziej puchate niż w biednej ale oryginalnej włoskiej wersji gdzie jest to praktycznie woda z mąką. Dodaję też mleko zamiast wody, ale tu już idziemy w kierunku pizzy w amerykańskiej wersji.
  • Gość Gość
    1379 dni temu
    Cukier musi być żeby lepiej drożdże rosły.
  • Gość Gość
    1376 dni temu
    Cukier daje się tylko jako pożywkę dla drożdży!!!
  • Gość Gość
    1375 dni temu
    Cukier to pozywka dla drożdży, bez cukru Ci drożdże nie urosną bo nie będą miały na czym pracować
  • Gość Gość
    1364 dni temu
    To zrób cisto z oliwą a zobaczysz jaka jest różnica.
  • Gość Gość
    1382 dni temu
    bardzo dobra, tylko piec nalezy króej u mnie po 14 minutach była już idealna :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1389 dni temu
    Nic trudnego. Ciasto obłędnie smakuje. Osobiście zwiększyłam ilość soli do pół łyżeczki a oliwę zamieniłam na olej rzepakowy. Mogę powiedzieć, że wyszło za 1. razem. Jestem zadowolona z efektu końcowego. Do tego ulubione dodatki i jest moc. Piekłam ok 10 minut w termoobiegu, ale ciasto miałam bardzo cienkie. Serdecznie polecam 😃

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1399 dni temu
    Co to znaczy rozpuscic?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1397 dni temu
    Kiedy drożdże połączymy z cukrem i wymieszamy - cukier zacznie rozpuszczać drożdże :)
  • Gość Gość
    1397 dni temu
    Drożdże po rozmieszaniu z cukrem robią się płynne
  • Gość Ela Gość Ela
    1392 dni temu
    To znaczyby postac produktu trwalego przybrala postac plynna,a ty sie dziecko zajmij sie szkola.i lekcjami.
  • Gość Gość
    1399 dni temu
    Jesli. Mam 22g drożdży czy pizza mi wyjdzie???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1397 dni temu
    Wyjdzie!
  • Anies Anies
    1422 dni temu
    WItam, a ja wlaśnie przygotowałąm rozczyn. Czy powinien on rosnać, bo mój tylko sie "zgazowal", nie wiem czy to ok. Nie wyglada jak rozczyn np do drozdzowego ciasta (slodkiego). Moge go uzyc?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1421 dni temu
    Anies, możesz go użyć. Polecamy też trik Pawła, w którym pokazuje, jak zrobić rozczyn: https://kuchnialidla.pl/product/jak-przygotowac-rozczyn-z-drozdzy
  • uu uu
    1411 dni temu
    uuuuuu
  • Tomek Tomek
    1447 dni temu
    Dobre ciasto. Lekko kruche. 15minut wystarczy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1454 dni temu
    Ile to jest 300 g mąki ? i czy może to być mąka tortowa?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1453 dni temu
    300 g mąki pszennej to około 2,25 szklanki. Tortowa również się sprawdzi.
  • Gość Gość
    1452 dni temu
    300g mąki to 3000mg mąki albo 0,3kg
  • Gość Gość
    1391 dni temu
    300g to o 100 mniej niż 400
  • Gość Gość
    1387 dni temu
    ty powyzej co sie nabijasz, sama musialam uzyc wagi, wole jak przepisy sa na szklanki, nie kazdy ma w domu wage kuchenna :\
  • Gość Gość
    1387 dni temu
    A ja uważam, że lepsze są przepisy z użyciem wagi. Nie trzeba sie zastanawiać, jaką kto ma szklankę i nie trzeba korzystać z przeliczników miar i wag w internecie.
  • Gość Gość
    1385 dni temu
    Przesyp kilo mąki po równo do dziesięciu szklanek. Weź trzy z nich to będzie 300 gram.
  • Rabier Rabier
    1459 dni temu
    Bardzo dobrze wyszło ;D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1498 dni temu
    bardzo smacze ciasto na pizze :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1487 dni temu
    Najlepsze ciasto na pizze. Pychota!
  • Gość Gość
    1499 dni temu
    Robię często, jak robię pizzę, to właśnie z tego przepisu. Najlepszy przepis.

    odpowiedz

  • Oliwka Oliwka
    1507 dni temu
    Właśnie zagniotłam ciasto! Teraz tylko poczekam godzinkę i będzie gotowe! :)

    odpowiedz

  • Ja Ja
    1505 dni temu
    I jak dobre
  • Gość Gość
    1548 dni temu
    13 minut to maks :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1524 dni temu
    zgadzam się z powyższym :)
  • Gość Gość
    1557 dni temu
    Pizza wyszła pyszna, ciasto chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku, oczywiście muszę je pare razy zrobić, żeby dojść do wprawy, ale na ten moment przepis świetny i bardzo prosty :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1573 dni temu
    Pizzę piec w termoobiegu czy na innych ustawieniach piekarnika?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1579 dni temu
    przepis extra dziekuje :) :) :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1579 dni temu
    Bardzo miło nam to słyszeć!
  • Gość Gość
    1588 dni temu
    Genialny przepis!!! POLECAM!

    odpowiedz

  • KS . Natanek KS . Natanek
    1595 dni temu
    dobre jak woda święcona

    odpowiedz

  • Oprasa Oprasa
    1595 dni temu
    smakowita

    odpowiedz

  • Fredynand Kiepski Fredynand Kiepski
    1595 dni temu
    mam pomysła

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1595 dni temu
    mmmmm.... pycha

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1595 dni temu
    Nie poleczam 2/10

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1612 dni temu
    Pycha!!!! Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1623 dni temu
    Przepyszne ciasto ;-) polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1630 dni temu
    Polecam Łukasz Piszczek

    odpowiedz

  • pysznie ;D pysznie ;D
    1633 dni temu
    najlepsze ciasto na pizze jakie jadłam.... polecam !!! :D

    odpowiedz

  • xiron1 xiron1
    1641 dni temu
    Super ciasto takiego od dawna szukałem, POLECAM.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1650 dni temu
    jestem zachwycona tym ciastem, jest pyszne, chrupiące, idealne na cienki spód.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1660 dni temu
    Szczerze mówiąc drugi raz robilam i drugi raz jestem zawiedziona..... twarde ciasto i teraz nawet zakalec..... bleeeee.... musi być maslo/margaryna.....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1659 dni temu
    Tak z pewnością Włoscy mistrzowie używają do pizzy margaryny... jakim cudem z ciasta do pizzy wyszedł Ci zakalec? chyba nie piekłaś jej w zmywarce?
  • Gość Gość
    1657 dni temu
    robi się tylk na oliwie, nie mam mowy o zakalcu
  • Gość Gość
    1657 dni temu
    No nie wiem czemu,a mnie wychodzi ekstra od momentu kiedy się zorientowałem że wyrobione ciasto musi stać dobrą godzinkę przed rozwałkowaniem. To nawet jest w przepisie ale nie wiedziałem że takie ważne
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1656 dni temu
    Nie rekomendujemy zamiany oliwy na margarynę :)
  • Gość Gość
    1663 dni temu
    to daj oleju rzepakowego i po klopocie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1664 dni temu
    nie mam oliwy z oliwek

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1663 dni temu
    to daj zwykly olej
  • robTob robTob
    1668 dni temu
    Bardzo dobre polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1668 dni temu
    Polecam Robert Lewandowski
  • Gość Gość
    1676 dni temu
    To smakowało dokładnie jak ciasto na pizze - przypadek? Spytajcie doktora nauk i jego dyrektora Rodzyniaka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1676 dni temu
    mmmmmm...

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1682 dni temu
    Chyba świeżo odmrożone ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1682 dni temu
    Rewelacyjny przepis 😉 ja osobiście dodaję. Setkę. Piwa 😉 ... Tak jakoś 😊 i więcej drożdży, bo moja babcia lubi bardziej wyrośnięte 😊 . Kwestia gustu. Pozdrawiam serdecznie... Ps... Odkąd otworzono Lila na wprost mojego osiedla, wreszcie mogę o każdej porze zjeść świeże pieczywo😊 Pozdrowienia dla Pana Karola i Pani Doroty😊 Daga😉

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1388 dni temu
    Świeżo odmrożone chyba ;)
  • Gość Gość
    1686 dni temu
    Pizza super! Polecam :-D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1689 dni temu
    aha mam piec samo ciasto?!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1689 dni temu
    To jest przepis na ciasto do pizzy, a nie na całą pizzę.
  • Asia Asia
    1702 dni temu
    Ciasto wyszło generalnie dobre. Tylko jak już mi pieknie wyrosło po tej godzince w ciepłym miejscu, kiedy tylko go dotknęłam, zeszło z niego powietrze jak z balona... I znowu było go mało... To normalne?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1702 dni temu
    Asiu, tak zachowuje się właśnie ciasto drożdżowe :)
  • Basia Basia
    1694 dni temu
    Ktoš z gości napisał że jak ciasto może być dobre skoro nie podano ilości wody ,pisze dokładnie że rozrabiamy drożdże w 150mililitrów wody więcej nie potrzeba.
  • Olive Olive
    1693 dni temu
    tak, to normalne. Ciasto jest rozciągliwe i z pewnością wypełni całą blachę.
  • Gość Gość
    1692 dni temu
    sory niewiem
  • Albert Albert
    1689 dni temu
    Tak ponieważ ciasto wyrasta bo drożdże się fermentują i puchnie po zagnieceniu wyciskamy powietrze i dalej mamy tyle samo ciasta ile było na początku. A zostawiamy do wyrośnięcia ciasto żeby w piekarniku lepiej rosło i się piekło.:)
  • Gość Gość
    1703 dni temu
    Szkoda tylko że czas przygotowania to 30 minut a w przepisie jeszcze trzeba odłożyć ciasto na godzinę a przecież to również zalicza się do przygotowania

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1707 dni temu
    ale przepis lepszego nie widziałam jak żyje no normalnie super nie wytrzymam ale niezwykłe

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1712 dni temu
    Ciasto wyszło przepyszne. Dodałam na nie oliwę wymieszaną z czosnkiem i bazylia, na to szynkę szwarcwaldzką i mozarellę. Po wyjęciu z piekarnika dodałam rukolę i koktajlowe pomidory pokrojone na połówki. Zamiast sosu reszta czosnkowej oliwy. Pychotka! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1709 dni temu
    Jak może być pyszne skoro nie jest podane ile dać wody.
  • Calabrotta Calabrotta
    1651 dni temu
    Na Kalabrii taka pizza nazywa się "speciale" ☺
  • Gość Gość
    1713 dni temu
    Ciasto wyszlo idealne

    odpowiedz

  • Milena Milena
    1714 dni temu
    Bardzo zależało Nam na przepisie na ciasto.Ten jest świetny! Pizza wyszła idealnie, ciasto nie było ani za cienkie, ani za grube. A smak... rewelacyjny! Polecam ☺

    odpowiedz

  • Kama Kama
    1716 dni temu
    Robilam dzisiaj, wyszla pyszna:) Domownicy mowia, ze swietna jak z renomowanej pizzeri:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1721 dni temu
    Jutro bedę robić pizze, mam nadzieję, że się uda :) Czy dodatki dodaję na sam koniec?I jak długo wtedy piec w piekarniku (cebula, szynka, ser, oliwki itp)?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1719 dni temu
    Pizzę ze składnikami pieczemy do zapieczenia sera :)
  • Gość Gość
    1717 dni temu
    piecze się wszystko razem na wierzchu ser,, spód najlepiej posmarować ketchupem. i na to wszystko co lubisz,
  • Gość Gość
    1727 dni temu
    Super pyszne ciasto !!!!!! Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1731 dni temu
    pyszna pizza wyszla))) ciasto super

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1735 dni temu
    Pizza wyszła wspaniała!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1735 dni temu
    Pizza wyszła fantastyczna! :-D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1739 dni temu
    ekstra

    odpowiedz

  • reV reV
    1740 dni temu
    Ciasto daje radę, ale ideał to... 5 i TYLKO 5 g drożdży rozpuścić w około 100 ml PIWA jasnego pełnego. Niech postoi kilka minut. W międzyczasie wymieszać 340 g mąki, 1,5 łyżeczki cukru, 1,5 łyżeczki soli. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, rozpuszczone drożdże, dolać około 200ml PIWA, w ogóle nie stosować wody. Wyrabiać dobrze ciasto ruchem półobrotowym przez kolka minut zależnie od wprawy. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Następnie podzielić na 4 równe części i każdą rozwałkować na pizzę o średnicy 30 cm. Ciasto będzie idealnie cienkie lecz puszyste w środku, sztywne i smaczne ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1740 dni temu
    reV dziękujemy za Twoją sprawdzoną wersję przepisu na ciasto na pizzę :) Pozdrawiamy!
  • Renata120 Renata120
    1741 dni temu
    Jest super, ciasto sprężyste i bardzo smaczne.

    odpowiedz

  • Edyta Edyta
    1748 dni temu
    Jedyne ciasto które mi zawsze wychodzi 😊 Rodzinka jest zawsze zadowolona !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1749 dni temu
    Dopiero się piecze ciekawe czy dobra ;p

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1748 dni temu
    I jak?
  • Gość Gość
    1749 dni temu
    ale ochyda

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1750 dni temu
    Nie wyszło. Niedobre

    odpowiedz

  • daria daria
    1752 dni temu
    czy moze byc dodana maka typu 00 ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1752 dni temu
    Dario, możesz użyć takiej mąki :)
  • Gość Gość
    1753 dni temu
    Do tego wszystkiego dodaj nie 150 ml wody lecz 200 - 230 ml ciepłej ale nie gorącej wody. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto będzie dosyć luźne ale nie przejmuj się podsypuj lekko mąką i ugniataj. Zasada jest taka że musi być miękkie ciasto. Jeśli dodasz za dużo mąki zrobi się twarde i później możesz nim gwoździe wbijac. :-) A jeśli chodzi o pieczenie to spróbuj piekarnik na 250 st. i do nagrzanego wkładasz na 10 min I TYLE. Na 100 % będzie gotowa.

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    1754 dni temu
    Beznadziejna!!! Wszystko dokładnie z recepturą i wyszła twarda podeszwa. Można nią było gwoździe w ścianie wbijać.

    odpowiedz

  • izabela izabela
    1769 dni temu
    super przepis...na wieksza pizze warto podwoic porcje ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1777 dni temu
    Bardzo dobry przepis, ja podwajam porcje tego cuda, bo z 300 g to za mało :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1783 dni temu
    Super mi wyszło polecam 100na100

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1783 dni temu
    super mi wyszło

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1784 dni temu
    w ilu mililitrach wody należy rozpuszczać drożdże ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1784 dni temu
    pisze na samej górze przepisu :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1782 dni temu
    Gościu, tak jak jest napisane w przepisie: drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody :)
  • Gość Gość
    1786 dni temu
    Ciasto pulchne,wyrośnięte super dzięki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1787 dni temu
    mi tam wyszła 1 pizza na 4 pizze to z przepisów daje 600 maki ale może być

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1787 dni temu
    Super przepis robiłam po raz pierwszy pizzę i wyszła idealna bardzo lubię kuchnie Lidla ☺

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1787 dni temu
    super ciasto, miekkie i smaczna pizza. ! Polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1788 dni temu
    Przepis jest super. Wyszła idealna pizza na tym cieście.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1788 dni temu
    Ciekawi jesteśmy, co znalazło się na cieście :)
  • Gość Gość
    1803 dni temu
    Ciasto bardzo dobre i pyszne polecam ten przepis ocena : 10/10

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1813 dni temu
    ciasto jest idealne wystarczą tylko odpowiednie dodatki i jest po prostu świetnie :D

    odpowiedz

  • marian marian
    1815 dni temu
    te ciasto wymaga dużo trudu lecz wyszło świetnie

    odpowiedz

  • wikii wikii
    1816 dni temu
    a co jeżeli nie mama funkcji góra dół

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1814 dni temu
    Użyj termoobiegu.
  • MAJA MAJA
    1827 dni temu
    Robiłam ją dziś drugi raz i za pierwszym razem wyszło idealne za drugim mniej, ale myślę że słabo piekarnik był nagrzany i za długo ją przytrzymałam . Tak czy inaczej przepis nie jest trudny. Będę częściej korzystać. Pozdrawiam i dzięki za tak przydatną stronę moje debiuty są bardziej udane :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1827 dni temu
    Maju, mamy nadzieję, że niejeden przepis z Kuchni Lidla będzie dla Ciebie przydatny!
  • Gość Gość
    1840 dni temu
    A jeżeli nie mam już oliwy z oliwek, to jaką ilość oleju muszę wlać w zastępstwie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1838 dni temu
    Drogi Gościu, oliwę wymień na olej w tej samej ilości :)
  • Gość Gość
    1834 dni temu
    taką samą :-))
  • Gość Gość
    1830 dni temu
    Tyle samo.
  • pinimini pinimini
    1847 dni temu
    Dobrze rośnie i pachnie nie wiem co z tego wyjdzie choć boje się że wyjdzie zakalec

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1851 dni temu
    ciasto wyszło mi suche i twarde.. myślałam, że jem chipsy.. Może za dużo dałam mąki..

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1851 dni temu
    Moniko, ciasta trzeba doglądać. Jeśli widzimy, ze szybciej się zarumieniło, należy je szybciej wyciągnąć z piekarnika.
  • Gość Gość
    1863 dni temu
    a w zwyklym piekarniku bez żadnych funkcji ile piec w jakiej temperaturze?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1863 dni temu
    Drogi Gościu, chodzi o piekarnik, który ma grzanie tylko od dołu?
  • Kamil Kamil
    1855 dni temu
    225 stopni i około 18 minut. Zależy od grubości ciasta. Pozdrawiam :)
  • Tomasz Tomasz
    1869 dni temu
    225 stopni i 18 minut ( z termoobiegiem?), to będzie wiór..

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1869 dni temu
    Tomaszu, pieczemy bez termoobiegu, a z funkcją góra-dół.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1970 dni temu
    Drogi Gościu, zachęcamy do korzystania ze świeżych drożdży, jednak możesz użyć też suchych. Stosuj się do proporcji opisanych na opakowaniu drożdży.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1238 dni temu
    Dziękuje za przepis ja z tego ciasta zrobilam pizerinki i wyszły super
  • Gość Gość
    1970 dni temu
    Witam, czy można użyć suszonych drożdży?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram