
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Z mąki, soli, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki, dzielimy na 4 porcje i rozwałkowujemy na owalne lub okrągłe pizze. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ulubione składniki, a następnie kolejno pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 225°C mniej więcej przez 18 minut, aż będą chrupiące.
Komentarze (230)
14 dni temu
Rewelacja ale bez sosu pomidorowego tylko z oliwą kh
odpowiedz
18 dni temu
Spoko
odpowiedz
169 dni temu
super przepis nawet najczesciej daje na jedna oizze i tez wychodzi!
odpowiedz
273 dni temu
najlepszy przepis na ciasto !
odpowiedz
276 dni temu
Kocham pizze!
odpowiedz
285 dni temu
2 doroslych i 2 dzieci 6 lat i 9 lat ,robimy 2 x ciasto ,czyli 2 pizze ,zawsze cos zostanie na kolacje do odgrzania
odpowiedz
285 dni temu
2 doroslych i 2 dzieci 6 lat i 9 lat ,robimy 2 x ciasto ,czyli 2 pizze ,zawsze cos zostanie na kolacje do odgrzania
odpowiedz
286 dni temu
ile wychodzi porcji? mam 4-os rodzinę do wyżywienia haha
odpowiedz
286 dni temu
Ta ilość ciasta powinna wystarczyć na pizzę dla 4 osób. Jeśli to bardzo głodne osoby z ogromnym apetytem na to danie, możesz podwoić porcję :)
290 dni temu
super pizza!!!
odpowiedz
294 dni temu
Ciasto super pulchne po upieczeniu.ja dałem 160ml lekko cieplej wody oraz 1/2 lyzeczki soli, bo w oryginale jak dlamnie nie słone.
odpowiedz
368 dni temu
Twarde, za twarde ciasto, po upieczeniu oczywiście. Dlaczego??
odpowiedz
367 dni temu
Maggie Peggy, przy cieście na pizzę ważny jest czas poświęcony na jego wyrastanie i pieczenia oraz odpowiednia temperatura pieczenia i błędy na tych etapach zwykle sprawiają, że staje się ono twarde. Czyli: za krótki czas wyrastania, zbyt długie pieczenie, za niska temperatura pieczenia. Jeśli pod tym względem wykonałaś wszystko zgodnie z przepisem, to pozostaje jeszcze kwestia rozczynu, a konkretnie-temperatury wody, której używamy do jego przygotowania. W zbyt gorącej i w zbyt zimnej wodzie drożdże nie zaczną pracować.
362 dni temu
Piekę pizze znacznie krócej, ok.10-12 min. Piekarnik nagrzany do 200 grzałka góra dół (nie termoobieg)
354 dni temu
Za dużo mąki, metoda prób i błędów ma tu najlepsze zastosowanie...wtedy wychodzi cienki i chrupiące od spodu. Sugeruję też zakup talerzy do pieczenia pizzy takie z dziurkami :) wtedy piecze się szybciej i efektywniej...
379 dni temu
A jaki typ mąki byłby idealny?
odpowiedz
379 dni temu
Oryginalną włoską pizzę przygotowuje się z mąki typu 00, która charakteryzuje się bardzo wysokim stopniem zmielenia i oczyszczenia. Jest bardzo lekka, a przygotowane z niej ciasto-kruche i delikatne. Ciasto do pizzy można jednak z powodzeniem przygotować na bazie zwykłej mąki pszennej typu 450, 550 lub 600 lub poeksperymentować z mąkami pełnoziarnistymi, łącząc je z mąką pszenną. :) Używanie tych ostatnich wymaga jednak nieco większej wprawy.
385 dni temu
Ludzie (niektórzy) to jednak debile i analfabeci. Napisane jest "łyżeczka" a kretyn się pyta jaka "łyżka", bo przecież herbatę miesza chochlą to i nie wie...
odpowiedz
388 dni temu
Łyżeczka to łyżeczka a łyżka to łyżka. W czym problem? Wyraźnie napisane jest
odpowiedz
389 dni temu
fajny przepis - nie napisali czy dodać 1/4 łyżki soli łyżki od herbaty czy łyżki do zupy.
odpowiedz
389 dni temu
Łyżka oznacza łyżkę do zupy, a łyżeczka - do herbaty ;-)
389 dni temu
Ewidentnie napisali. 1/4 łyżeczki
388 dni temu
Tylko w przepisie jest łyżka czyli ta od zupy a łyżeczka to ta od herbaty ;)
388 dni temu
Łyżka zawsze znaczy stołowa, w innym wypadku pisze się łyżeczka - tak wynika z moich doświadczeń 😉
435 dni temu
Ciasta na pizze się nie wałkuje!!!
odpowiedz
425 dni temu
Oj tam oj tam, walkuje i macuje. I jest super.
522 dni temu
Super pizza i najlepsze ciasto!
odpowiedz
603 dni temu
Jeszcze nigdy nie jadłam lepszej pizzy!!!!!
odpowiedz
633 dni temu
Najlepsze ciasto pod słońcem 😋
odpowiedz
685 dni temu
można ciasto przechowywać w lodowce i wykorzystać następnego dnia?
odpowiedz
683 dni temu
Tak.
680 dni temu
Ja dziś zamierzam sprawdzić ;)
680 dni temu
Czekamy na relację z efektu!
690 dni temu
Zamiast zwykłej mąki użyłam pełnoziarnistej, też się udaje! :)
odpowiedz
522 dni temu
Taka FIT pizza
711 dni temu
Czy oliwę można zastąpić olejem?
odpowiedz
710 dni temu
Można, aczkolwiek oliwa ma lepsze walory smakowe :)
716 dni temu
pizza wyszla bardzo dobra w sobotę robię kolejny raz.
odpowiedz
746 dni temu
A wody nie trzeba?
odpowiedz
745 dni temu
Wodę dodajemy - jest ona uwzględniona w treści przepisu :)
736 dni temu
Jest napisane, że potrzeba 150 ml ciepłej wody do rozpuszczenia drożdży ;-)
719 dni temu
Jest woda, w opisie 150 ml
754 dni temu
Składniki dobrane idealnie. Żadnego klejenia do łapek. Rośnie bardzo ładnie.
odpowiedz
885 dni temu
Może być ;)
odpowiedz
947 dni temu
Najlepszy przepisz na ciasto do pizzy 😋
odpowiedz
967 dni temu
Fajny prosty przepis, zawsze sie udaje :)
odpowiedz
967 dni temu
Cieszymy się, że do niego wracacie! :)
1058 dni temu
żenada jednym słowem :)
odpowiedz
1083 dni temu
Jak dla mnie dramat jeżeli chodzi o opis. Tak jakby tłumaczył go Google translator😋
odpowiedz
1111 dni temu
21(!!!) GRAMÓW drożdży?! Może 2,1 g? Chociaż to i tak bardzo dużo jak na tę ilośc mąki. Według regulacji dotyczących zastrzeżonego składu pizzy neapolitańskiej, 3 g świeżych drożdży używa się na niecałe 1,7-1,8 kg mąki i litr wody, z 2-godzinnym pierwszym etapem wyrastania oraz drugim 4-6-godzinnym, dla ciasta podzielonego już na ca. 200 g kule. Ponadto drożdże rozprowadza się tradycyjnie najpierw palcami w mące, która sama w składzie zawiera m.in. pewne ilości glukozy i maltozy, które stanowią pożywkę dla drożdży, a następnie w wodzie z rozpuszczoną w niej już solą, żeby drożdże nie miały w suchym środowisku kontaktu z jej kryształkami, które wraz z dehydratyzacją swojego otoczenia, prowadzą do wyciągnięcia z drożdży ich enzymów, zabijając je tym samym. Polecam zapoznać się z literaturą i nabyć świadomości w obrębie zachowania używanych produktów, zamiast powielać banialuki i niepoparte niczym schematy.
odpowiedz
1109 dni temu
Damianie, oczywiście nie jest to przepis na pizzę neapolitańską, ale też nigdzie o tym nie wspominaliśmy. To przepis na podstawowej mące, dostępnej w każdym sklepie, nie używamy tutaj specjalnej mąki do pizzy typu 00. Jest to pizza, którą w szybki i przede wszystkim łatwy sposób każdy przygotuje w domu, bez używania specjalnych produktów, jak i pieca osiągającego znacznie wyższą temperaturę niż te, które większość z nas ma w domach :)
1117 dni temu
Porcja na 10 osób to przynajmniej kilogram mąki. Jak zrobisz więcej to nie problem bo na drugi dzień ciasto jest jeszcze lepsze.
odpowiedz
1196 dni temu
Mam pytanko ile około tych pizz wychodzi? W sensie ile centymetralbo jaka wielkość bo mam plan zrobić na imprezę pizzy ale nie wiem dokońca ile mam zrobic bo nie ma w ogóle cm. Czy ktoś mógłby mi doradzić ile zrobić na 10 osób?
odpowiedz
1196 dni temu
Na 10 osób radzimy podwoić składniki, a nawet potroić :)
1194 dni temu
mnie z jednej porcji wychodzą dwie ale gdy chce Pani mniejsze pizzerinki to proszę sobie podzielić na 6 np
1185 dni temu
Szczerze nie polecam pizzy na impreze, caly czas siedzi sie w kuchni zamiast z goscmi oO. Ja tak raz zrobilam i ciagle latalam do kuchni i pikarnika zeby sprawdzic czy juz jest ok, a ze do piekarnika wchodza dwie pizze to dlugo to trwalo. Na serio nie polecam.
1185 dni temu
Wedle tego przepisu realnie to dwie osoby bo ciasto jest pycha :) mi zawsze wychodzi więcej więc na cały blat do piekarnika rozciągam.
1173 dni temu
My z mężem zjadamy taką pizzę, ale na 3 os daje radę. Zależy czy goście lubią zjeść ;)
1152 dni temu
Jeden przepis jest na jedną dużą blaszkę. Taka jak na ciasto.
1214 dni temu
Super
odpowiedz
1244 dni temu
Dobry przepis, smaczne ciasto, tylko w czasie przygotowania uwzględniłbym jeszcze godzinę rośnięcia ciasta.
odpowiedz
1240 dni temu
A nie jest uwzględnione ??
1227 dni temu
45 minut mi ciasto rosło i było gotowe i całość jak urośnie dziele na dwie części bo z jednej cisto jest grube
1297 dni temu
Wyszło świetne! Skròcilam tylko czas pieczenia do 12 minut. Pozdrawiam :*
odpowiedz
1327 dni temu
Dziękuje za bardzo fajny przepis na ciasto na pizze bardzo dobre z tego ciasta pizerinki sie udaly. Zrobilam rzut ekranu zapisałam sobie ten przepis dziękuje kuchnia lidra Kamila
odpowiedz
1331 dni temu
Świetny przepis. Zawsze mój mąż był specjalistą od pizzy teraz dzięki waszemu przepisowi bez problemu mu dorównuje. A przyznam że jeśli chodzi o mnie to naprawdę nie lubię robić ciast bo zawsze nie wychodzą a tu wszystko idealne.
odpowiedz
1331 dni temu
Asiu! Dziękujemy za miłe słowa :)
644 dni temu
Very good recipe
643 dni temu
❤️
1365 dni temu
Bardzo dobre ciasto a po kilku razach można dostosować do siebie.Ja wyrabiam je w automacie do wyrobu chleba i wychodzi wspaniale bez pracy .Już nie zamawiam pizzy na telefon:)
odpowiedz
1371 dni temu
Drozdze suche czy w kostce?
odpowiedz
1371 dni temu
Używamy drożdży świeżych, w kostce :)
1370 dni temu
Skoro w przepisie jest napisane 21g to znaczy że prawdziwe. Myślenie nie szkodzi :)
1369 dni temu
Ja dodaję w kostce. I więcej soli bo wyszło mi mało słone. Dodatkowo daje jeszcze więcej oliwy ale to już wg smaku jak kto lubi.
1408 dni temu
Czy zamiast oliwy można dodać olej ?
odpowiedz
1407 dni temu
Można, aczkolwiek jesteśmy w tym przypadku fanami oliwy :)
1405 dni temu
Lepsza oliwa z oliwek
1398 dni temu
Tu chodzi o smak. Oliwa jednak dodaje tego czegoś. Oczywiście jeśli nie masz na stanie to lej olej i tyle ;)
1394 dni temu
Można, ale zmieni to smak
1392 dni temu
To jest to samo
1375 dni temu
Nie bo wybuchnie
1429 dni temu
Bardzo pyszne ciasto na pizze. Najlepsze jakie do tej pory znalazlam. Dziekuje Lidl :)
odpowiedz
1424 dni temu
Jest paskudne
1434 dni temu
Czy ktos zapomnial o wodzie lub mleku w przepisie? Na 300 gr maki powinno byc 140~180 ml.
odpowiedz
1434 dni temu
W pierwszym zdaniu przepisu, podajemy informację o rozpuszczeniu drożdży z cukrem w 150 ml wody :)
1432 dni temu
ZGADZA SIĘ!
1432 dni temu
Przecież w opisie jest już w pierwszym zdaniu: "Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody"
1453 dni temu
Czy komuś też wyszło twarde ciasto?
odpowiedz
1452 dni temu
dodaj więcej oliwy:-) pozdrawiam
1446 dni temu
dla mnie tez chyba malo wody
1445 dni temu
W zależności od rodzaju użytej mąki i jej typu, ilość wody podanej w przepisie może ulec zmianie. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, najlepiej będzie dodać nieco więcej wody. :)
1437 dni temu
Ja obniżyłam temperature do 210. Nastawiam na termoobieg dół i pioke 12 min. Pizza idealna.
1369 dni temu
Nie rozwlkowuje sie ciasta bo traci strukture. Ciasto na pizze powinno sie rozciagac palcami.
1469 dni temu
Ciasto na pizzę nie powinno mieć cukru. Tylko woda, mąka, drożdże, sól. Oliwy też nie potrzeba. Robicie ciasto dzień wcześniej i do lodówki w zamkniętym opakowaniu. Na następny dzień obiad jest w 40 minut. Pozdrawiam.
odpowiedz
1469 dni temu
To zależy jakie ciasto do pizzy lubisz. Odrobina cukru jest tu użyta tylko po to aby drożdże ruszyły. A nie po to aby ciasto miało słodki smak.Nie rouzmiem idei wkłądania ciasta drożdżowego do lodówki szczególnie, kiedy nie ma tam grama tłuszczu w Twojej wersji. Co to ma dać? W zimnym drożdże nie pracują wiec to kwestia zwykłęgo przechowania, lepsze na pewno nie będzie. Ja lubię kiedy ciasto na pizzę jest bardziej puchate niż w biednej ale oryginalnej włoskiej wersji gdzie jest to praktycznie woda z mąką. Dodaję też mleko zamiast wody, ale tu już idziemy w kierunku pizzy w amerykańskiej wersji.
1468 dni temu
Cukier musi być żeby lepiej drożdże rosły.
1466 dni temu
Cukier daje się tylko jako pożywkę dla drożdży!!!
1465 dni temu
Cukier to pozywka dla drożdży, bez cukru Ci drożdże nie urosną bo nie będą miały na czym pracować
1454 dni temu
To zrób cisto z oliwą a zobaczysz jaka jest różnica.
1471 dni temu
bardzo dobra, tylko piec nalezy króej u mnie po 14 minutach była już idealna :)
odpowiedz
1479 dni temu
Nic trudnego. Ciasto obłędnie smakuje. Osobiście zwiększyłam ilość soli do pół łyżeczki a oliwę zamieniłam na olej rzepakowy. Mogę powiedzieć, że wyszło za 1. razem. Jestem zadowolona z efektu końcowego. Do tego ulubione dodatki i jest moc. Piekłam ok 10 minut w termoobiegu, ale ciasto miałam bardzo cienkie. Serdecznie polecam 😃
odpowiedz
1488 dni temu
Co to znaczy rozpuscic?
odpowiedz
1487 dni temu
Kiedy drożdże połączymy z cukrem i wymieszamy - cukier zacznie rozpuszczać drożdże :)
1487 dni temu
Drożdże po rozmieszaniu z cukrem robią się płynne
1482 dni temu
To znaczyby postac produktu trwalego przybrala postac plynna,a ty sie dziecko zajmij sie szkola.i lekcjami.
1488 dni temu
Jesli. Mam 22g drożdży czy pizza mi wyjdzie???
odpowiedz
1487 dni temu
Wyjdzie!
1511 dni temu
WItam, a ja wlaśnie przygotowałąm rozczyn. Czy powinien on rosnać, bo mój tylko sie "zgazowal", nie wiem czy to ok. Nie wyglada jak rozczyn np do drozdzowego ciasta (slodkiego). Moge go uzyc?
odpowiedz
1511 dni temu
Anies, możesz go użyć. Polecamy też trik Pawła, w którym pokazuje, jak zrobić rozczyn: https://kuchnialidla.pl/product/jak-przygotowac-rozczyn-z-drozdzy
1501 dni temu
uuuuuu
1536 dni temu
Dobre ciasto. Lekko kruche. 15minut wystarczy
odpowiedz
1543 dni temu
Ile to jest 300 g mąki ? i czy może to być mąka tortowa?
odpowiedz
1543 dni temu
300 g mąki pszennej to około 2,25 szklanki. Tortowa również się sprawdzi.
1542 dni temu
300g mąki to 3000mg mąki albo 0,3kg
1480 dni temu
300g to o 100 mniej niż 400
1477 dni temu
ty powyzej co sie nabijasz, sama musialam uzyc wagi, wole jak przepisy sa na szklanki, nie kazdy ma w domu wage kuchenna :\
1477 dni temu
A ja uważam, że lepsze są przepisy z użyciem wagi. Nie trzeba sie zastanawiać, jaką kto ma szklankę i nie trzeba korzystać z przeliczników miar i wag w internecie.
1475 dni temu
Przesyp kilo mąki po równo do dziesięciu szklanek. Weź trzy z nich to będzie 300 gram.
1549 dni temu
Bardzo dobrze wyszło ;D
odpowiedz
1588 dni temu
bardzo smacze ciasto na pizze :)
odpowiedz
1577 dni temu
Najlepsze ciasto na pizze. Pychota!
1589 dni temu
Robię często, jak robię pizzę, to właśnie z tego przepisu. Najlepszy przepis.
odpowiedz
1597 dni temu
Właśnie zagniotłam ciasto! Teraz tylko poczekam godzinkę i będzie gotowe! :)
odpowiedz
1595 dni temu
I jak dobre
1638 dni temu
13 minut to maks :)
odpowiedz
1614 dni temu
zgadzam się z powyższym :)
1646 dni temu
Pizza wyszła pyszna, ciasto chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku, oczywiście muszę je pare razy zrobić, żeby dojść do wprawy, ale na ten moment przepis świetny i bardzo prosty :D
odpowiedz
1663 dni temu
Pizzę piec w termoobiegu czy na innych ustawieniach piekarnika?
odpowiedz
1669 dni temu
przepis extra dziekuje :) :) :)
odpowiedz
1668 dni temu
Bardzo miło nam to słyszeć!
1678 dni temu
Genialny przepis!!! POLECAM!
odpowiedz
1685 dni temu
dobre jak woda święcona
odpowiedz
1685 dni temu
smakowita
odpowiedz
1685 dni temu
mam pomysła
odpowiedz
1685 dni temu
mmmmm.... pycha
odpowiedz
1685 dni temu
Nie poleczam 2/10
odpowiedz
1701 dni temu
Pycha!!!! Polecam
odpowiedz
1713 dni temu
Przepyszne ciasto ;-) polecam
odpowiedz
1719 dni temu
Polecam Łukasz Piszczek
odpowiedz
1722 dni temu
najlepsze ciasto na pizze jakie jadłam.... polecam !!! :D
odpowiedz
1730 dni temu
Super ciasto takiego od dawna szukałem, POLECAM.
odpowiedz
1740 dni temu
jestem zachwycona tym ciastem, jest pyszne, chrupiące, idealne na cienki spód.
odpowiedz
1750 dni temu
Szczerze mówiąc drugi raz robilam i drugi raz jestem zawiedziona..... twarde ciasto i teraz nawet zakalec..... bleeeee.... musi być maslo/margaryna.....
odpowiedz
1748 dni temu
Tak z pewnością Włoscy mistrzowie używają do pizzy margaryny... jakim cudem z ciasta do pizzy wyszedł Ci zakalec? chyba nie piekłaś jej w zmywarce?
1747 dni temu
robi się tylk na oliwie, nie mam mowy o zakalcu
1747 dni temu
No nie wiem czemu,a mnie wychodzi ekstra od momentu kiedy się zorientowałem że wyrobione ciasto musi stać dobrą godzinkę przed rozwałkowaniem. To nawet jest w przepisie ale nie wiedziałem że takie ważne
1746 dni temu
Nie rekomendujemy zamiany oliwy na margarynę :)
1753 dni temu
to daj oleju rzepakowego i po klopocie
odpowiedz
1753 dni temu
nie mam oliwy z oliwek
odpowiedz
1753 dni temu
to daj zwykly olej
1758 dni temu
Bardzo dobre polecam
odpowiedz
1758 dni temu
Polecam Robert Lewandowski
1766 dni temu
To smakowało dokładnie jak ciasto na pizze - przypadek? Spytajcie doktora nauk i jego dyrektora Rodzyniaka.
odpowiedz
1766 dni temu
mmmmmm...
odpowiedz
1772 dni temu
Chyba świeżo odmrożone ;)
odpowiedz
1772 dni temu
Rewelacyjny przepis 😉 ja osobiście dodaję. Setkę. Piwa 😉 ... Tak jakoś 😊 i więcej drożdży, bo moja babcia lubi bardziej wyrośnięte 😊 . Kwestia gustu. Pozdrawiam serdecznie... Ps... Odkąd otworzono Lila na wprost mojego osiedla, wreszcie mogę o każdej porze zjeść świeże pieczywo😊 Pozdrowienia dla Pana Karola i Pani Doroty😊 Daga😉
odpowiedz
1478 dni temu
Świeżo odmrożone chyba ;)
1776 dni temu
Pizza super! Polecam :-D
odpowiedz
1778 dni temu
aha mam piec samo ciasto?!
odpowiedz
1778 dni temu
To jest przepis na ciasto do pizzy, a nie na całą pizzę.
1792 dni temu
Ciasto wyszło generalnie dobre. Tylko jak już mi pieknie wyrosło po tej godzince w ciepłym miejscu, kiedy tylko go dotknęłam, zeszło z niego powietrze jak z balona... I znowu było go mało... To normalne?
odpowiedz
1792 dni temu
Asiu, tak zachowuje się właśnie ciasto drożdżowe :)
1784 dni temu
Ktoš z gości napisał że jak ciasto może być dobre skoro nie podano ilości wody ,pisze dokładnie że rozrabiamy drożdże w 150mililitrów wody więcej nie potrzeba.
1782 dni temu
tak, to normalne. Ciasto jest rozciągliwe i z pewnością wypełni całą blachę.
1782 dni temu
sory niewiem
1779 dni temu
Tak ponieważ ciasto wyrasta bo drożdże się fermentują i puchnie po zagnieceniu wyciskamy powietrze i dalej mamy tyle samo ciasta ile było na początku. A zostawiamy do wyrośnięcia ciasto żeby w piekarniku lepiej rosło i się piekło.:)
1793 dni temu
Szkoda tylko że czas przygotowania to 30 minut a w przepisie jeszcze trzeba odłożyć ciasto na godzinę a przecież to również zalicza się do przygotowania
odpowiedz
1796 dni temu
ale przepis lepszego nie widziałam jak żyje no normalnie super nie wytrzymam ale niezwykłe
odpowiedz
1802 dni temu
Ciasto wyszło przepyszne. Dodałam na nie oliwę wymieszaną z czosnkiem i bazylia, na to szynkę szwarcwaldzką i mozarellę. Po wyjęciu z piekarnika dodałam rukolę i koktajlowe pomidory pokrojone na połówki. Zamiast sosu reszta czosnkowej oliwy. Pychotka! :)
odpowiedz
1799 dni temu
Jak może być pyszne skoro nie jest podane ile dać wody.
1741 dni temu
Na Kalabrii taka pizza nazywa się "speciale" ☺
1802 dni temu
Ciasto wyszlo idealne
odpowiedz
1803 dni temu
Bardzo zależało Nam na przepisie na ciasto.Ten jest świetny! Pizza wyszła idealnie, ciasto nie było ani za cienkie, ani za grube. A smak... rewelacyjny! Polecam ☺
odpowiedz
1806 dni temu
Robilam dzisiaj, wyszla pyszna:) Domownicy mowia, ze swietna jak z renomowanej pizzeri:)
odpowiedz
1811 dni temu
Jutro bedę robić pizze, mam nadzieję, że się uda :) Czy dodatki dodaję na sam koniec?I jak długo wtedy piec w piekarniku (cebula, szynka, ser, oliwki itp)?
odpowiedz
1809 dni temu
Pizzę ze składnikami pieczemy do zapieczenia sera :)
1807 dni temu
piecze się wszystko razem na wierzchu ser,, spód najlepiej posmarować ketchupem. i na to wszystko co lubisz,
1817 dni temu
Super pyszne ciasto !!!!!! Polecam
odpowiedz
1821 dni temu
pyszna pizza wyszla))) ciasto super
odpowiedz
1824 dni temu
Pizza wyszła wspaniała!
odpowiedz
1825 dni temu
Pizza wyszła fantastyczna! :-D
odpowiedz
1828 dni temu
ekstra
odpowiedz
1830 dni temu
Ciasto daje radę, ale ideał to... 5 i TYLKO 5 g drożdży rozpuścić w około 100 ml PIWA jasnego pełnego. Niech postoi kilka minut. W międzyczasie wymieszać 340 g mąki, 1,5 łyżeczki cukru, 1,5 łyżeczki soli. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, rozpuszczone drożdże, dolać około 200ml PIWA, w ogóle nie stosować wody. Wyrabiać dobrze ciasto ruchem półobrotowym przez kolka minut zależnie od wprawy. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Następnie podzielić na 4 równe części i każdą rozwałkować na pizzę o średnicy 30 cm. Ciasto będzie idealnie cienkie lecz puszyste w środku, sztywne i smaczne ;)
odpowiedz
1830 dni temu
reV dziękujemy za Twoją sprawdzoną wersję przepisu na ciasto na pizzę :) Pozdrawiamy!
1830 dni temu
Jest super, ciasto sprężyste i bardzo smaczne.
odpowiedz
1837 dni temu
Jedyne ciasto które mi zawsze wychodzi 😊 Rodzinka jest zawsze zadowolona !
odpowiedz
1838 dni temu
Dopiero się piecze ciekawe czy dobra ;p
odpowiedz
1838 dni temu
I jak?
1839 dni temu
ale ochyda
odpowiedz
1839 dni temu
Nie wyszło. Niedobre
odpowiedz
1842 dni temu
czy moze byc dodana maka typu 00 ?
odpowiedz
1841 dni temu
Dario, możesz użyć takiej mąki :)
1843 dni temu
Do tego wszystkiego dodaj nie 150 ml wody lecz 200 - 230 ml ciepłej ale nie gorącej wody. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto będzie dosyć luźne ale nie przejmuj się podsypuj lekko mąką i ugniataj. Zasada jest taka że musi być miękkie ciasto. Jeśli dodasz za dużo mąki zrobi się twarde i później możesz nim gwoździe wbijac. :-) A jeśli chodzi o pieczenie to spróbuj piekarnik na 250 st. i do nagrzanego wkładasz na 10 min I TYLE. Na 100 % będzie gotowa.
odpowiedz
1844 dni temu
Beznadziejna!!! Wszystko dokładnie z recepturą i wyszła twarda podeszwa. Można nią było gwoździe w ścianie wbijać.
odpowiedz
1858 dni temu
super przepis...na wieksza pizze warto podwoic porcje ;)
odpowiedz
1867 dni temu
Bardzo dobry przepis, ja podwajam porcje tego cuda, bo z 300 g to za mało :)
odpowiedz
1872 dni temu
Super mi wyszło polecam 100na100
odpowiedz
1872 dni temu
super mi wyszło
odpowiedz
1874 dni temu
w ilu mililitrach wody należy rozpuszczać drożdże ?
odpowiedz
1874 dni temu
pisze na samej górze przepisu :)
1872 dni temu
Gościu, tak jak jest napisane w przepisie: drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody :)
1876 dni temu
Ciasto pulchne,wyrośnięte super dzięki
odpowiedz
1876 dni temu
mi tam wyszła 1 pizza na 4 pizze to z przepisów daje 600 maki ale może być
odpowiedz
1876 dni temu
Super przepis robiłam po raz pierwszy pizzę i wyszła idealna bardzo lubię kuchnie Lidla ☺
odpowiedz
1877 dni temu
super ciasto, miekkie i smaczna pizza. ! Polecam.
odpowiedz
1878 dni temu
Przepis jest super. Wyszła idealna pizza na tym cieście.
odpowiedz
1878 dni temu
Ciekawi jesteśmy, co znalazło się na cieście :)
1892 dni temu
Ciasto bardzo dobre i pyszne polecam ten przepis ocena : 10/10
odpowiedz
1903 dni temu
ciasto jest idealne wystarczą tylko odpowiednie dodatki i jest po prostu świetnie :D
odpowiedz
1904 dni temu
te ciasto wymaga dużo trudu lecz wyszło świetnie
odpowiedz
1906 dni temu
a co jeżeli nie mama funkcji góra dół
odpowiedz
1904 dni temu
Użyj termoobiegu.
1917 dni temu
Robiłam ją dziś drugi raz i za pierwszym razem wyszło idealne za drugim mniej, ale myślę że słabo piekarnik był nagrzany i za długo ją przytrzymałam . Tak czy inaczej przepis nie jest trudny. Będę częściej korzystać. Pozdrawiam i dzięki za tak przydatną stronę moje debiuty są bardziej udane :)
odpowiedz
1917 dni temu
Maju, mamy nadzieję, że niejeden przepis z Kuchni Lidla będzie dla Ciebie przydatny!
1930 dni temu
A jeżeli nie mam już oliwy z oliwek, to jaką ilość oleju muszę wlać w zastępstwie?
odpowiedz
1928 dni temu
Drogi Gościu, oliwę wymień na olej w tej samej ilości :)
1923 dni temu
taką samą :-))
1920 dni temu
Tyle samo.
1937 dni temu
Dobrze rośnie i pachnie nie wiem co z tego wyjdzie choć boje się że wyjdzie zakalec
odpowiedz
1941 dni temu
ciasto wyszło mi suche i twarde.. myślałam, że jem chipsy.. Może za dużo dałam mąki..
odpowiedz
1941 dni temu
Moniko, ciasta trzeba doglądać. Jeśli widzimy, ze szybciej się zarumieniło, należy je szybciej wyciągnąć z piekarnika.
1953 dni temu
a w zwyklym piekarniku bez żadnych funkcji ile piec w jakiej temperaturze?
odpowiedz
1953 dni temu
Drogi Gościu, chodzi o piekarnik, który ma grzanie tylko od dołu?
1944 dni temu
225 stopni i około 18 minut. Zależy od grubości ciasta. Pozdrawiam :)
1959 dni temu
225 stopni i 18 minut ( z termoobiegiem?), to będzie wiór..
odpowiedz
1958 dni temu
Tomaszu, pieczemy bez termoobiegu, a z funkcją góra-dół.
2060 dni temu
Drogi Gościu, zachęcamy do korzystania ze świeżych drożdży, jednak możesz użyć też suchych. Stosuj się do proporcji opisanych na opakowaniu drożdży.
odpowiedz
1327 dni temu
Dziękuje za przepis ja z tego ciasta zrobilam pizerinki i wyszły super
2060 dni temu
Witam, czy można użyć suszonych drożdży?
odpowiedz
zobacz wszystkie