Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
- opcjonalnie: kamień do pizzy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: ROZGRZEWAMY PIEKARNIK
Piekarnik wraz z blachą do pieczenia rozgrzewamy do temperatury 220°C. Jeżeli mamy kamień do pizzy, również wkładamy go do piekarnika, aby się nagrzał.
Krok 2: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Kulkę ciasta lekko rozwałkowujemy, a następnie nadajemy mu pożądany, okrągły kształt. Placek przekładamy na papier do pieczenia, a następnie na deskę.
Krok 3: NAKŁADAMY DODATKI
Pizzę smarujemy sosem, posypujemy startą mozzarellą i parmezanem. Na warstwie sera układamy plastry kiełbasy pepperoni i papryczkę chili pokrojoną w cienkie paski.
Krok 4: PIECZEMY PIZZĘ
Pizzę zsuwamy na blachę do pieczenia do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 minut, aż spód podrośnie i nabierze złotego koloru.
Gotową pizzę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok. 2 minuty przed podaniem. Posypujemy z wierzchu rukolą.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza hawajska
Jedni kochają ten smak, inni go unikają. Ananas na pizzy budzi kontrowersje, jednak nasza pizza jest fantastyczna i przekona każdego do tego połączenia. Tutaj po prostu liczy się wyjątkowy smak ciasta wg przepisu Kingi.
Sycylijska pizza sfincione
Pizza w stylu sycylijskim to mniej popularna odmiana tego włoskiego dania. Dzięki wyrazistym dodatkom takim jak oliwki i sardele ma niesamowity smak, który zostanie na długo w pamięci.
Hiszpańska pizza
Coca mallorquina, czyli wywodzący się z Majorki hiszpański odpowiednik pizzy. Ten pyszny drożdżowy placek zapiekany z warzywami i innymi dodatkami inspirowanymi kuchnią w stylu hiszpańskim to świetny pomysł na przekąskę.
Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
Pyszne, chrupiące ciasto z farszem z mięsa mielonego i pomidorów to danie, które będzie idealnym urozmaiceniem klasycznego grilla. Wypróbuj ten orientalny przepis przy najbliższej okazji!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
- Mus czekoladowy
- Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
- Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
- Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio
- Rillettes z kaczki
- Kotleciki jajeczne
- Spaghetti cake
- Burgery z tofu
- Lekka sałatka z rodzynkami
- Hiszpańska zupa z soczewicy
- Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie
- Pulpety w sosie koperkowym
- Szpinak w śmietanie z jajecznicą i ziemniakami
- Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem
- Pieczone jabłka z bakaliami
- Bezglutenowe pancakes
- Podpłomyki z koprem włoskim i brzoskwinią
- Pizza pepperoni
- Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami i kapustą z jabłkami
- Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
- Batony imbirowo-marcepanowe
- Raclette z porami i boczkiem w śmietanie
- Kanapki z batata z jajkiem w koszulce
- Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
- Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym
- Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą
- Zupa z kapusty i ziemniaków z łososiem
- Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
- Wegańska sałatka z białej fasoli
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
953 dni temu
Ale bym sobie piccunie zjadł
odpowiedz
1044 dni temu
Wygląda pysznie. Na pewno taką zrobię, ale ja nie będę mojej podawała z keczupem. Ostatnio dużo się naczytałam o przetworzonej żywności. Moją pizzę podam z oliwą z oliwek, mam sporą wiedzę na ten temat, bo obejrzałam filmik o niej u Roberta Makłowicza. Plus warto pamiętać, że Włosi pizzę jedzą tylko z oliwą.
odpowiedz
1044 dni temu
Zgadzam się. Dużo merytorycznej wiedzy przekazuje Makłowicz. Sama odkąd obejrzałam jego film to zwracam uwagę jaką oliwę kupuję. :) Pozdrawiam
989 dni temu
personalnie mój ulubinoy olej to olej z czarnuszki
1052 dni temu
pizza jest niesymetryczna i syn mnie zwyzywał nie pozdrawiam...
odpowiedz
992 dni temu
Moja jest pyszna.To leżakowanie ciasta przez 12 godzin robi swoje.Pozdrawiam
989 dni temu
ALE NIE PYTALISMY O TWOJE OSIAGNIECIA (NIE)KOLEGO