
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
- opcjonalnie: kamień do pizzy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: ROZGRZEWAMY PIEKARNIK
Piekarnik wraz z blachą do pieczenia rozgrzewamy do temperatury 220°C. Jeżeli mamy kamień do pizzy, również wkładamy go do piekarnika, aby się nagrzał.
Krok 2: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Kulkę ciasta lekko rozwałkowujemy, a następnie nadajemy mu pożądany, okrągły kształt. Placek przekładamy na papier do pieczenia, a następnie na deskę.
Krok 3: NAKŁADAMY DODATKI
Pizzę smarujemy sosem, posypujemy startą mozzarellą i parmezanem. Na warstwie sera układamy plastry kiełbasy pepperoni i papryczkę chili pokrojoną w cienkie paski.
Krok 4: PIECZEMY PIZZĘ
Pizzę zsuwamy na blachę do pieczenia do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 minut, aż spód podrośnie i nabierze złotego koloru.
Gotową pizzę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok. 2 minuty przed podaniem. Posypujemy z wierzchu rukolą.
Komentarze (7)
440 dni temu
Ale bym sobie piccunie zjadł
odpowiedz
531 dni temu
Wygląda pysznie. Na pewno taką zrobię, ale ja nie będę mojej podawała z keczupem. Ostatnio dużo się naczytałam o przetworzonej żywności. Moją pizzę podam z oliwą z oliwek, mam sporą wiedzę na ten temat, bo obejrzałam filmik o niej u Roberta Makłowicza. Plus warto pamiętać, że Włosi pizzę jedzą tylko z oliwą.
odpowiedz
531 dni temu
Zgadzam się. Dużo merytorycznej wiedzy przekazuje Makłowicz. Sama odkąd obejrzałam jego film to zwracam uwagę jaką oliwę kupuję. :) Pozdrawiam
476 dni temu
personalnie mój ulubinoy olej to olej z czarnuszki
539 dni temu
pizza jest niesymetryczna i syn mnie zwyzywał nie pozdrawiam...
odpowiedz
479 dni temu
Moja jest pyszna.To leżakowanie ciasta przez 12 godzin robi swoje.Pozdrawiam
476 dni temu
ALE NIE PYTALISMY O TWOJE OSIAGNIECIA (NIE)KOLEGO
zobacz wszystkie