Sycylijska pizza sfincione
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C

Sposób przygotowania:

Krok 1: Wyrobienie ciasta

Wszystkie składniki ciasta drożdżowego włożyć do pojemnika miksującego, dodać 330 ml letniej wody. Wyrabiać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program ugniatanie/2 minuty.

Krok 2: Wyrastanie ciasta

Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, żeby podwoiła się jego objętość. Dokładnie umyć pojemnik miksujący.

Krok 3: Rozdrabnianie bułki i oregano

Bułkę pokroić w kostkę o boku 4 cm, włożyć do pojemnika miksującego. Oregano umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki i włożyć je do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 12 sekundy/prędkość 10. Bułkę tartą przesypać do innego naczynia, wytrzeć ściereczką pojemnik miksujący.

Krok 4: Rozdrabnianie i smażenie cebuli

Cebule obrać, pokroić na ćwiartki, włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 5 sekund/prędkość 6. Cebulę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i dodać 40 ml oliwy z oliwek o temperaturze pokojowej. Smażyć (bez miarki) 5 minut/prędkość 1/100°C.

Krok 5: Przygotowanie sosu

Do cebuli dodać krojone pomidory, 1 łyżeczkę soli, cukier i ½ łyżeczki pieprzu. Gotować (bez miarki) 8 minut/prędkość 1/100°C. W celu ochrony przed pryskaniem umieścić wkład do gotowania na pokrywie pojemnika. Sos pomidorowy przełożyć do innego naczynia i ostudzić. Umyć pojemnik miksujący.

Krok 6: Rumienienie bułki tartej

Pozostałą oliwę z oliwek wlać na patelnię i zrumienić na niej bułkę tartą.

Krok 7: Ponowne wyrastanie ciasta

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką do naczyń, ponownie zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Krok 8: Krojenie sera

Piekarnik rozgrzać do 220°C. Pecorino pozbawić skórki, razem ze scamorzą pokroić w kostkę o boku 3 cm, włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 10.

Krok 9: Wykładanie składników i pieczenie pizzy

Omączonymi palcami zrobić w cieście wgłębienia, włożyć do nich oliwki na przemian z sardelami. Ciasto posypać równomiernie startym serem, na wierzch nałożyć sos pomidorowy. Na koniec posypać wszystko zrumienioną bułką tartą. Wstawić sfincione do rozgrzanego piekarnika, piec 30 minut

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!