![Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/c34959ff6ea1-11028298753a-kw23-2023-karol-okrasa-lahmacun-czyli-pizza-w-stylu-tureckim-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- grill z pokrywą
- kamień do pizzy
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Pomidory z puszki odsącz na sitku z nadmiaru sosu. Wodę podgrzej, aby w momencie użycia była ciepła, ale nie gorąca. Kamień do pizzy umieść na ruszcie grilla i zostaw, aby się nagrzał.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS Z POMIDORÓW
4 łyżki odsączonych pomidorów, koncentrat pomidorowy i czosnek dodajemy do misy rozdrabniacza. Cebulę i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy je do pozostałych warzyw. Całość doprawiamy kuminem, oboma rodzajami papryki i octem i rozdrabniamy, aż powstanie dość gładki sos.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Mięso mielone delikatnie rozcieramy i smarujemy sosem pomidorowym. Następnie składniki bardzo dokładnie siekamy i ucieramy, aby przypominały pasztet. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Do tak przygotowanego farszu dodajemy pozostałe 2 łyżki pomidorów. Ponownie siekamy i ucieramy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę mieszamy z solą i ciepłą wodą. Całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników, dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto na blacie podsypanym mąką przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie i dość twarde.
WSKAZÓWKA! W razie potrzeby do ciasta można dodać odrobinę więcej mąki lub wody.
KROK 4: FORMUJEMY PIZZE
Ciasto dzielimy na 6 równych części i wałkujemy na grubość ok. 1 mm w kształt przypominający łódkę. Każdy placek przekładamy na papier do pieczenia, aby łatwiej go przenieść, i nakładamy na spody cienką warstwę farszu, zostawiając ok. 1 cm brzegu z każdej strony.
KROK 5: GRILLUJEMY LAHMACUN
Farsz dociskamy do ciasta dłońmi. Tak przygotowany lahmacun przenosimy na rozgrzany kamień do pizzy, delikatnie zsuwając go z papieru do pieczenia. Pizzę grillujemy pod przykryciem przez ok. 8-10 minut, aż brzegi się zarumienią a mięso ugotuje.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
UWAGA! Szczypior z cebuli dymki zostawiamy do wykorzystania w innej potrawie.
Cebule dymki kroimy na skos w dość cienkie plastry i doprawiamy solą. Następnie siekamy natkę pietruszki i dodajemy ją do cebulki. Całość skrapiamy octem winnym i dokładnie mieszamy. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki.
KROK 7: PODAJEMY DANIE
Gotowy lahmacun zdejmujemy z kamienia do pizzy, skrapiamy odrobiną oliwy, ozdabiamy częścią marynowanej cebulki i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
Wszystkie czynności powtarzamy dla pozostałych 5 placków.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą
To nietypowa wersja pizzy, w której znajdziesz niezwykłe połączenie gruszki i sera. Koniecznie spróbuj tego smaku!
![Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/198be9ae80d1-5bf7984e03-Pizza-z-gruszka-i-serem-roquefort.webp)
Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
Pizza z mięsem mielonym? Oczywiście wg przepisu Karola Okrasy! Z dodatkiem anchois, aromatycznego sosu pomidorowego, suszonych pomidorów i oliwek!
![Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/34e3cd7a62c9-731f6ae1eea8-KW9_Karol_Okrasa_Pizza_z_miesem_mielonym_suszonymi_pomidorami_i_sosem_pomidorowym_36913_RGB_OK_1250x700.webp)
Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem
Ciasto, ostre papryczki pepperoni, pikantny sos pomidorowy oraz boczek to pizza dla fanów wyrazistych smaków!
![Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e70f398e4950-254fead51832-Peperoni-Pizza-mit-Bacon.webp)
Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
DG pokaże Ci doskonały sposób na pyszną pizzę z domowym sosem i dodatkami!
![Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/39c9b0a7a3dc-bf05e595c778-1250x700KW_05_DG_Pizza_21690_ok.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
- Spaghetti z soczystymi pulpecikami
- Grillowane kebabczety wołowe
- Pulpety z sosem cynamonowo-pomidorowym
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Szaszłyki bałkańskie
- Chutney z pomidorów i mango
- Tarta z wiśniami
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Lasagne w papryce
- Kanapki z grilla ze schabem i szparagami
- KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
- Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
- Sałatka hamburgerowa
- Rosół drobiowo-wołowy
- Konfitura żurawinowa
- Wędlina golonkowa z szynkowaru
- Figa z makiem i pampuchem
- Burgery z jajkiem sadzonym
- Fasola z makrelą
- Sushi z banana
- Tarta z kremem śmietankowym i orzeszkami w solonym karmelu
- Lubelski napój żniwny z rabarbaru
- Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
- Piroshki z wołowiną
- Wytrawne scones z cheddarem i szynką
- Klopsy z dorsza w zalewie octowej
- Cytryny w soli
- Makaron z sosem grzybowym à la boloński
- Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
Komentarze (0)