zobacz film Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • grill z pokrywą
  • kamień do pizzy
  • papier do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Pomidory z puszki odsącz na sitku z nadmiaru sosu. Wodę podgrzej, aby w momencie użycia była ciepła, ale nie gorąca. Kamień do pizzy umieść na ruszcie grilla i zostaw, aby się nagrzał.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS Z POMIDORÓW

4 łyżki odsączonych pomidorów, koncentrat pomidorowy i czosnek dodajemy do misy rozdrabniacza. Cebulę i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy je do pozostałych warzyw. Całość doprawiamy kuminem, oboma rodzajami papryki i octem i rozdrabniamy, aż powstanie dość gładki sos.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Mięso mielone delikatnie rozcieramy i smarujemy sosem pomidorowym. Następnie składniki bardzo dokładnie siekamy i ucieramy, aby przypominały pasztet. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Do tak przygotowanego farszu dodajemy pozostałe 2 łyżki pomidorów. Ponownie siekamy i ucieramy.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę mieszamy z solą i ciepłą wodą. Całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników, dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto na blacie podsypanym mąką przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie i dość twarde.

WSKAZÓWKA! W razie potrzeby do ciasta można dodać odrobinę więcej mąki lub wody.

KROK 4: FORMUJEMY PIZZE

Ciasto dzielimy na 6 równych części i wałkujemy na grubość ok. 1 mm w kształt przypominający łódkę. Każdy placek przekładamy na papier do pieczenia, aby łatwiej go przenieść, i nakładamy na spody cienką warstwę farszu, zostawiając ok. 1 cm brzegu z każdej strony.

KROK 5: GRILLUJEMY LAHMACUN

Farsz dociskamy do ciasta dłońmi. Tak przygotowany lahmacun przenosimy na rozgrzany kamień do pizzy, delikatnie zsuwając go z papieru do pieczenia. Pizzę grillujemy pod przykryciem przez ok. 8-10 minut, aż brzegi się zarumienią a mięso ugotuje.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

UWAGA! Szczypior z cebuli dymki zostawiamy do wykorzystania w innej potrawie.

Cebule dymki kroimy na skos w dość cienkie plastry i doprawiamy solą. Następnie siekamy natkę pietruszki i dodajemy ją do cebulki. Całość skrapiamy octem winnym i dokładnie mieszamy. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki.

KROK 7: PODAJEMY DANIE

Gotowy lahmacun zdejmujemy z kamienia do pizzy, skrapiamy odrobiną oliwy, ozdabiamy częścią marynowanej cebulki i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.

Wszystkie czynności powtarzamy dla pozostałych 5 placków.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!