Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- grill z pokrywą
- kamień do pizzy
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Pomidory z puszki odsącz na sitku z nadmiaru sosu. Wodę podgrzej, aby w momencie użycia była ciepła, ale nie gorąca. Kamień do pizzy umieść na ruszcie grilla i zostaw, aby się nagrzał.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS Z POMIDORÓW
4 łyżki odsączonych pomidorów, koncentrat pomidorowy i czosnek dodajemy do misy rozdrabniacza. Cebulę i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy je do pozostałych warzyw. Całość doprawiamy kuminem, oboma rodzajami papryki i octem i rozdrabniamy, aż powstanie dość gładki sos.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Mięso mielone delikatnie rozcieramy i smarujemy sosem pomidorowym. Następnie składniki bardzo dokładnie siekamy i ucieramy, aby przypominały pasztet. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Do tak przygotowanego farszu dodajemy pozostałe 2 łyżki pomidorów. Ponownie siekamy i ucieramy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę mieszamy z solą i ciepłą wodą. Całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników, dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto na blacie podsypanym mąką przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie i dość twarde.
WSKAZÓWKA! W razie potrzeby do ciasta można dodać odrobinę więcej mąki lub wody.
KROK 4: FORMUJEMY PIZZE
Ciasto dzielimy na 6 równych części i wałkujemy na grubość ok. 1 mm w kształt przypominający łódkę. Każdy placek przekładamy na papier do pieczenia, aby łatwiej go przenieść, i nakładamy na spody cienką warstwę farszu, zostawiając ok. 1 cm brzegu z każdej strony.
KROK 5: GRILLUJEMY LAHMACUN
Farsz dociskamy do ciasta dłońmi. Tak przygotowany lahmacun przenosimy na rozgrzany kamień do pizzy, delikatnie zsuwając go z papieru do pieczenia. Pizzę grillujemy pod przykryciem przez ok. 8-10 minut, aż brzegi się zarumienią a mięso ugotuje.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
UWAGA! Szczypior z cebuli dymki zostawiamy do wykorzystania w innej potrawie.
Cebule dymki kroimy na skos w dość cienkie plastry i doprawiamy solą. Następnie siekamy natkę pietruszki i dodajemy ją do cebulki. Całość skrapiamy octem winnym i dokładnie mieszamy. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki.
KROK 7: PODAJEMY DANIE
Gotowy lahmacun zdejmujemy z kamienia do pizzy, skrapiamy odrobiną oliwy, ozdabiamy częścią marynowanej cebulki i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
Wszystkie czynności powtarzamy dla pozostałych 5 placków.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą
To nietypowa wersja pizzy, w której znajdziesz niezwykłe połączenie gruszki i sera. Koniecznie spróbuj tego smaku!
Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
Pizza z mięsem mielonym? Oczywiście wg przepisu Karola Okrasy! Z dodatkiem anchois, aromatycznego sosu pomidorowego, suszonych pomidorów i oliwek!
Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem
Ciasto, ostre papryczki pepperoni, pikantny sos pomidorowy oraz boczek to pizza dla fanów wyrazistych smaków!
Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
DG pokaże Ci doskonały sposób na pyszną pizzę z domowym sosem i dodatkami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sernik piernikowy
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny makowiec
- Kapusta z grochem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Uszka z grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pierniki
- Błyskawiczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)